Николай Младенов: Няма да позволим на Македония да ни отнема историята

https://www.24chasa.bg/Article/1654978 Николай Младенов: Няма да позволим на Македония да ни отнема историята Николай Младенов: Няма да позволим на Македония да ни отнема историята www.24chasa.bg
Николай Младенов: Няма да позволим на Македония да ни отнема историята

С министъра на външните работи Николай Младенов разговаря Марияна Литова

  - Г-н Младенов, какво ви провокира да втвърдите рязко тона към Македония и да поискате декларацията от 1999 г. да стане договор между двете страни. В писмо до Скопие поставихте 3 условия.

- Ние не се занимаваме със самоцелно втвърдяване на тона, защото целта на външната ни политика е всички страни на Балканите да станат част от ЕС. За съжаление, през последните 5 г. в Македония назрява политика, която цели да покаже какво ни разделя. Политика, която създава сериозен дискомфорт в българското общество. Много хора имат роднини там, между двете държави има търговия. Да не говорим за неудобствата, с които се сблъскват македонски граждани, запазили българското си самосъзнание. Там се води кампания, която превърна в нещо неприемливо хората да показват българското си самосъзнание, те са принудени да се чувстват виновни за нещо. Това е бледа сянка на политиката от Титова Югославия, налагана 50 г.
От първия ден, в който България признава независимостта на Македония, всички у нас са наясно, че двете държави трябва да положат максимални усилия, за да преодолеят наслагваните проблеми.

До към 1999 г. желанието да се наблегне на общите неща се споделяше и от македонското правителство. После обаче мина на заден план.

- Какво чувате вие от отсрещната страна?

- Повече от година в неформални и формални срещи аз казвам на македонския външен министър, че подобен тип политика ще принуди България да си втвърди позицията. Защото в нашето общество има реакция срещу антибългарското говорене и аз не мога да не отговоря политически на тази реакция. Много дълго време това остана неразбираемо за Македония.

Още предишният президент на България намекна, че подкрепата ни към Македония не е безусловна. Един от първите премиери, когото прие Бойко Борисов в началото на мандата, беше македонският. Присъствал съм поне на още една среща между тях, на която темата е била обсъждана. Отделно аз съм имал серия от срещи с бившия македонски министър, както и със сегашния.

- Не разбрах какво ви отговарят те.

- Те не виждат проблема. Изглеждаше все едно за тях наслагването на различията с България е въпрос на идеология. Така обаче не се градят мостове между съседи. Ние не искаме да отречем правото на Македония да съществува. Напротив. За нас са от ключово значение нейната независимост и териториална цялост. Не искаме да отнемем нищо, но няма да позволим тя да ни отнема историята.

- Но ако македонското правителство има нужда от тези идеологически различия, как очаквате да приеме условията на България? Тази идеология се подхранва от властта и в повечето случаи не се споделя от македонците, които всеки уикенд пазаруват в някой софийски мол.

- Хората искат да видят от страна на властта нормални отношения със съседите, защото самите те имат такива. Това е видимо както у нас в Благоевградско например, така и от другата страна на границата. Проблемът не е между хората, а на политическо ниво и трябва да се реши политически.

- Какво ще се промени на практика, ако декларацията от 1999 г. стане договор?

- С декларацията след много преговори сме изяснили, че двете страни нямат териториални претенции и че ще работят заедно, за да представят културата си и т.н. Ако днес прочетете документа, знаейки какво реално се случва, ще видите, че има отстъпление от договореностите. Желанието ни е да разширим декларацията и да я превърнем в правна основа на двустранните отношения.

- За да можем да имаме претенции към Македония, ако я нарушават?

- Не за да имаме претенции, а за да имаме гаранции, че тя ще се изпълнява. Нашата позиция е абсолютно разбираема от партньорите ни в ЕС.
Искаме да създадем двустранни комисии и да измислим дейности, които да задълбочат сътрудничеството, за да не остане този бъдещ договор висящ във въздуха. България има подобен договор с Гърция, Румъния и Турция. Ние не искаме да правим уникално различен договор с Македония. Основата му ще е същата. Провеждаме общи заседания с правителствата на Гърция, Турция и Румъния веднъж годишно, което е уникален модел за Балканите. Имаме един куп съвместни комисии. При появата на всеки проблем и открит въпрос веднага има кой да седне и да го решава, така че да не се превръща в политически проблем. Същите отношения искаме да постигнем и с Македония.
Да ме прощават критиците на тази политика, но с Турция имахме преди години териториални спорове, които решихме именно по този начин. С Македония би трябвало дори да е по-лесно.

Ние не искаме да хвърляме на масата на македонските си колеги документи и да казваме: Подпишете! Този подход не работи. Искаме заедно да ги изработим. Едва когато извървим този път, ще сме убедени, че тяхното желание за членство в ЕС е искрено.

- През декември предстои обсъждане дали да се даде дата на Скопие за старт на преговори за членство. Македония вероятно ще ви обвини, че я притискате в последния момент.

- Ние не бързаме. Крайният срок не е декември. Но от начина, по който реагират на предложенията ни от Скопие, ще преценим каква позиция да заемем и на дебата през декември.

Никой в България не може да се прави, че няма проблем, независимо дали е в управлението, или в опозиция.

- Защо не предложихте този договор в началото на мандата, а го правите месеци преди парламентарните избори? Сам казахте, че проблемът е от 5 г.

- Не го направихме в началото на мандата, защото искахме да дадем достатъчно възможност на македонското правителство да разбере какъв е проблемът и да го назове. За съжаление, те го задълбочават. Той се превърна в политика. Решихме да го поставим сега, защото искаме да постигнем национален консенсус, а сме наясно, че колкото по-близо сме до изборите, това ще става все по-трудно. Това е тема, която може лесно да се експлоатира, а всъщност не трябва да се решава в предизборен дебат.

- Кога очаквате обратна връзка на искането ви?

- С външния министър на Македония г-н Попоски имаме много добър контакт. Аз му изпратих писмото първо лично, а след това и официално. Написах му и личен мейл. Очаквам в най-скоро време отговор. Писмото е изпратено и на Европейската комисия.

- Ако Македония все пак не изпълни условията, какви са механизмите за реакция на българската страна освен чрез блокиране на преговорите с ЕС?

- Нашата цел не е да ги блокираме, а да ги стимулираме да извървят пътя към ЕС по-бързо.

- Но как с договор може да бъде спряна антибългарската реторика в Македония?

- Всеки може да си говори каквото реши в рамките на закона. Целта не е хората да спрат да се изказват свободно, а правителствата да не стимулират и да не подклаждат подобно говорене. Ако и те са готови да извървим този път успешно, ще покажем на всички, че можем заедно да положим цветя на гроба на Гоце Делчев и от двете страни на границата. Германия и Франция как могат заедно да почитат паметта на героите?
Затова се фокусираме и върху съвместното честване на исторически дати. Не за да отречем правото на друг също да ги отбелязва, а за да покажем, че подобни отношения са възможни на Балканите. Стига с това дебнене кое е твое и кое е мое. Ние знаем кое е наше. Няма кой да ни го отнеме.

- Да, но който е бил на площада в Скопие, остава с впечатлението, че всичко е тяхно. Аз лично там се чувствам като в центъра на декор, но филмът е пародия.

- Достойнството на една държава не може да дойде само от грандомански поглед на миналото. По-скоро трябва да идва от идеите за бъдещето. България има културно-историческо наследство от всеки, който е минал през съвременната ни територия. Никой не претендира, че Филип Македонски е пловдивчанин. Филипопулис, старото име на града, е кръстен на баща му. Тракийското злато е световно наследство. Османската империя също е оставила наследство, което е част от нашата история. Ние, българите, сме много по-толерантни и либерални в сравнение с всичките ни съседи, без изключение. В крайна сметка това ни прави и по-силни.

- Колко македонци имат българско гражданство?

- Общо около 50 000 са. Което само доказва колко много хора в Македония имат фамилни връзки с България. Доста са и чакащите. Но ние трябва да се отнасяме по-официално към получаването на българско гражданство. Трябва да има специална церемония, на която да става това. Защото в момента някои хора получават паспорта си по пощата. А това не е просто едно тефтерче, на което си отбелязваш визите. Говорил съм вече с президента Росен Плевнелиев и ще инициирам промяна в закона както за това, така и за възможността да се отнема българско гражданство. Има хора, които злоупотребяват.

- В събота заминавате с премиера Борисов за САЩ. Откъде дойде недоразумението около срещата на Борисов с Обама. Първоначално от Държавния департамент отрекоха, че ще има такава, дни по-късно тя беше потвърдена.

- Това посещение се готви от няколко месеца. То е работно, това е третата среща между президента Обама и премиера Борисов. Има доста теми, които трябва да бъдат обсъдени.

- Ще съобщи ли Борисов на Обама новина около атентата в Сарафово?

- Новините за взрива ще дойдат в България, не от САЩ. Когато приключи разследването. Службите са напреднали сериозно, не мога да ви кажа повече. Сигурно е, че това разследване ще бъде завършено докрай и ще е ясно кой е отговорен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Грешка е, че КС отказа на Кирил Петков да даде писмено становище

Димитриос Хронопулос е посланик на Гърция в България от октомври 2019 г. Завършил е Юридическия факултет на Атинския университет, има следдипломна квалификация от Харвардския университет в САЩ. Работил е в посолствата на Гърция в Турция, САЩ, Германия и Нидерландия, както и в представителството на страната в НАТО.

Димитриос Хронопулос: Учители и медици, отказали да се ваксинират, бяха спрени от работа и заплата, в Гърция мерките проработиха

Кирил Гоцев

Починалият Кирил Гоцев през 2002 г.: Дадох им свобода в телевизията. Друг е въпросът, че хората не са свикнали да я ползват

Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Казусът “Кирил Петков”: Архаични забрани не бива да ограничават избора кой да ни управлява

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber