Бивши пътни шефове избраха бизнеса с камъни

https://www.24chasa.bg/Article/1649191 Бивши пътни шефове избраха бизнеса с камъни Бивши пътни шефове избраха бизнеса с камъни www.24chasa.bg
През идните 5 г. в пътища се очаква да се вложат 11 млрд. лв. Най-много камък отива в слоевете, които се полагат под асфалта на магистралите. СНИМКА: Пиeр Пeтров

Строителни компании и фирми, свързани с бивши шефове на пътната агенция, и дори ексдепутат.

Това са част от притежателите на концесии за добив на строителни материали, използвани за изграждането на шосетата.

Бизнесът е предпочитан заради растящата необходимост от тях през последните години на ударно строителство. Особено на пътища. Този бизнес е гарантиран и занапред заради проектите, които тепърва ще се реализират. Повечето находища са в близост до отсечки, по които се работи сега или ще се правят в бъдеще - край Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Хасково, Благоевград, Бургас.

В изискванията към кандидатите в общественитге поръчки няма изрично условие за разстоянието между строителния обект и каменната кариера. Но икономическата логика ясно подсказва, че колкото по-близо е находището, толкова по-малко са разходите
за транспорт. Далеч по-изгодно е да затвориш цикъла, като сам доставяш строителните материали, защото по-голяма част от печалбата остава за теб.

Изискване за разстояние няма, но за количества, които трябва да се осигурят, и за наличие на съответните инсталации - да. Например в документацията на един от последните пътни обекти - строителството на шосето Слънчев бряг-Бургас, е записано условието за наличие на "трошачно-сортировъчни инсталации (кариерни стопанства) с общ капацитет, не по-малък от 1500 м3/ден". В описа на материалите е посочено, че ще се полагат 13 см битумизиран трошен камък и 36 см несортиран трошен камък.

Регистърът на концесиите показва, че през последните две години има ръст на сключените договори за находища - те са общо 47. Миналата година са били 26, а тази година досега са 22. Общо от 2009 г. насам разрешенията са 64.

Тази година има ръст и на дадените разрешения за търсене на строителни материали. От началото на годината до момента сключените договори са 42, показва регистърът на разрешенията за търсене и проучване, поддържан от икономическото министерство.
Добивът на строителни материали е най-предпочитан от компании, които работят по пътните проекти. Сред една от последните концесии, за които е дадено разрешение от правителството например, е на фирма "Маргемин" ЕООД, която ще добива пясъци и чакъли от находище "Пиринка", разположено в землището на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград. Компанията е собственост на "ГБС - Инфраструктурно строителство" и е управлявана от Калин Пешов. Находището е близо до отсечката от "Струма" между Долна Диканя и Дупница, сред изпълнителите на която е "Главболгарстрой".

Също с концесия за 35 г. на строителни материали от лятото е една от най-дейните фирми в района на Варна - "Пътища и мостове" ЕООД. Тя е взела находище "Суворово" в едноименната община. В бранша преди години компанията бе сочена като близка до бившия шеф на пътната агенция - Велико Желев, който е предшественик на Веселин Георгиев-Батко.

"Пътища и мостове" има и разрешения за търсене от тази година на строителни материали от находищата Чуката, Звънец и Близнаци.

Преди няколко месеца разрешение за търсене на строителни материали от находище Бранище е получила друга свързана с Велико Желев фирма - "Хидрострой" АД, Варна. Собственост в нея имат брат му Иван Желев и бившата му съпруга Мая Желева, показва Търговският регистър. Компанията има клон в София, който се управлява от друг бивш пътен шеф - Милош Поцков. Той ръководеше временно пътната агенция през 2008 г. след скандала с Веселин Георгиев.

Поцков е в управата и на фирма "Инертика", на която след решение на кабинета от юли тази година са прехвърлени правата върху концесия за варовици от находище Богданово в бургаската община Средец. Преди това то е експлоатирано от фирма "Екоседиментс".

През юли тази година пък компанията, която се прочу най-много около скандала с
Батко - "Биндер", е получила концесия за строителни материали от находище Бинкос, община Сливен. Управител на "Биндер" бе по-малкият брат на Георгиев - Емил Георгиев, като фирмата бе спечелила поръчки от пътния фонд, докато той бе на власт. В момента компанията е на собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, а Комисията за защита на конкуренцията го проверява, тъй като не е поискал от нея разрешение да я придобие. "Биндер" има концесия и за доломити от находище Дядово край Нова Загора за 35 г. Договорът е от юли миналата година.

В момента семейство Георгиеви има две находища, близо до магистрала "Тракия". През юли 2010 г. компанията "Арко импорт" ЕООД, която към онзи момент бе на съпругата на Веселин Георгиев Нина, получи концесия за 25 г. за доломити от находище Дългият рид, което е в землището на новозагорското село Полско Пъдарево. Според Търговския регистър сега компанията, която е създадена от Веселин Георгиев преди 10 г., се управлява от племенника му Владимир Георгиев и е собственост на "Виастрой" ЕООД. От 2006 г. фирма "Инмат 2002", която сега се казва "Инмат Козарево" и в нея дял има Нина Георгиева, притежава 35-годишна концесия за андезити в находище Козарево край Ямбол.

От юни тази година с 25-годишен договор за добив на трахити от находище Кояджика е фирма "Технострой-инженеринг 99", Ямбол. В управата е бившият депутат от БСП в предишния парламент Стоян Проданов. Компанията държи и находище Маломир от 2005 г. с договор за 35 г. Проданов е съсобственик и управител на фирма "Инмат 2004" ООД, която от 2007 г. държи за 20 г. находище Събини върби-север край Сливен за пясък и чакъл.

От една година договор за находище на варовици има и компанията на "Елаците мед" "Пътища и съоръжения". Концесията е за 25 г. за добив на варовици край Костинброд.
"Елаците мед" е собственост на определения за най-богат българин в класация от 2010 г. Цоло Вутов. От 2010 г. концесия за варовици има и една от дъщерните фирми на "Трейс холдинг" - "Пи Ес Ай". То е от Исенов връх край Стара Загора, като договорът е за 10 г. През 2005 г. компанията сключва договор и за находище Винарово край Чирпан. 35-годишният контракт е също за добив на варовици.

50 млн. лева се въртят в добива от кариерите

Над 50 млн. лева е годишният оборот в бизнеса на каменните кариери, показват изчисления на "24 часа" и експерти от пътностроителния бранш на базата на изградените шосета през последните години.

Основният бизнес на строителите в момента е в пътния бранш. Най-много каменни фракции гълта изграждането на магистралите и новите пътища, тъй като материалът се влага не само в полагането на асфалта, а и в пласта под него.

В момента се строят около 130 км магистрали. Тази година вече бяха открити над 50 км от "Тракия", която се довършва в момента. Едновременно с това върви изцяло ново строителство и рехабилитацията на стотици километри главни шосета, както и пътища втори и трети клас. Реконструкцията на шосетата не е само ремонт, а се извършва като ново строителство.

Според строителите цената на материала в момента върви между 5 и 12 лв. за тон според размера на фракциите (големината на камъните). От значение е и твърдостта на камъка според съдържанието на варовик например.

Освен това от каменните кариери се добива и пясък. Към парите, които се въртят в този бизнес, се добавят и приходите от такси, които концесионерите плащат на държавата. Средно таксата е около 1,20 лв. за тон добит материал.Така излиза, че парите в бизнеса са дори повече от 50 млн. лв. за една година.

През следващите 5 години сегашното правителство е заложило довършването или старта на нови пътни проекти - общо над 2900 км за близо 11 млрд. лв. Затова се очаква още по-голям интерес към бизнеса с камъни заради огромните възможности, които се откриват в бъдеще.

Дълбаят баластра и в коритата на реките

Над 30 нарушители са засечени да работят по добива на инертни материали от коритата на реките извън закона. Това сочат обобщените данни от проверки на екоинспекторите от "Басейновите дирекции за управление на водите" от началото на годината досега. Те са ангажирани с контролната дейност по т.нар. изземване на наносни отложения по реките, съобщиха за "24 часа" от екоминистерството.

Сред имената и фирмите не открихме свързани с пътния бизнес, но в доста от случаите се дълбае близо до строителен обект. Например по река Марица при Димитровград, както и по Струма - при с. Бучино, Благоевградско, и Сандански. В района на тези общини върви строителството на едноименните магистрали "Марица" и "Струма".
В случаите, когато се извършва изземване на баластра, пясък и други инертни материали оттам, дейността подлежи на разрешителен режим по реда на Закона за водите.

За съжаление в много случаи проверяващите установявали само последиците от дълбаенето по коритото на реката без разрешително, но не можели да установят на място извършителя и да наложат глоба или друго администртивно наказание. Сред нарушителите има дружества, еднолични търговци, дори и физически лица, сочи регистърът на проверките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Курсът на еврото спрямо румънската лея с нов исторически максимум

Обменният курс на еврото спрямо румънската лея достигна нов исторически максимум днес, като превиши психологическото ниво от 4,7 леи за едно евро, съобщава Медиафакс. Едно евро се разменя за 4,7081 леи, според данни на Националната банка на Румъния. Курсът е с 0,23 процента по-висок от този в петък, предава БТА.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Как се купува реклама с програматик

Не просто реклама за всички, а само за онези, които имат нужда от нея в точно определен момент - това е един от най-новите начини за дигитално и автоматизирано купуване на реклама, наречен програматик. И тъй като все още е нещо ново и недобре познато, “Диджитъл маркетинг груп” организира втора конференция с български и чужди специалисти - The

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Канадска компания щяла да сее коноп у нас. Министерство на здравеопазването: Не са ни искали разрешение

Kанадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на 2018 г., че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата Balkan Cannabis Corp., която твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели.

Започна конкурсът Young Lions Bulgaria 2019 - Film

Младите бълтарски рекламисти отново имат шанс да стигнат до най-престижния световен рекламен фестивал в Кан - Cannes Young Lions, през юни. Пътят до него минава през конкурса Young Lions Bulgaria 2019 - Film, организиран от Българската асоциация на комуникационните агенции. Срокът за регистрация е до 19 февруари 2019 г.

Живодар Терзиев: Горивата няма да поскъпнат с новия закон

От отлагането му губят тези компании, които инвестираха в спазването на изискванията му, и тези, които затвориха доброволно. Печелят онези, които не направиха нито едно от двете въпреки риска да са извън закона, казва членът на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация - Очаквахте ли Законът за горивата да бъде отложен с 6

Парк “Пирин” ще брои вредните насекоми с обществена поръчка

Национален парк “Пирин” ще брои вредните насекоми на своята територия и за целта е обявил обществена поръчка. Срещу 183 хил. лв. избраният изпълнител ще трябва да определи кои са основните вредни насекоми на територията на парка, да изгради площадки за изследването им, да отчете данните и да анализира резултатите от теренните наблюдения,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber