800 км нови пътища и два тунела за следващия мандат

https://www.24chasa.bg/Article/1645992 800 км нови пътища и два тунела за следващия мандат 800 км нови пътища и два тунела за следващия мандат www.24chasa.bg
Магистрала "Тракия" от Стара Загора до Ямбол бе пусната през юли, а през август бе открита и част от лот 4 до Зимница. Целият аутобан от 360 км ще е готов догодина. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Над 300 километра магистрали и повече от 500 км скоростни пътища ще останат за дострояване в мандата на следващото управление, показват изчисления на "24 часа" на база на започнатите и планираните проекти. За построяването им страната се надява на 2 млрд. евро от Брюксел за следващия програмен период, както и на частни партньори и финансиране от бюджета.

Малко преди изборите догодина ще е изцяло готова магистрала "Тракия". След като това лято от аутобана бяха пуснати отсечките от Стара Загора до Зимница, в експлоатация са 326 км. От последния участък - между Ямбол и Карнобат, се дострояват 34 км, които се очаква да са готови най-късно до 1 юни, въпреки че първоначалният график бе януари 2013 г. Точната дата ще зависи от това дали ще може да се работи през зимата. Ако температурите са ниски, няма да може да се полага последният слой асфалт и ще се изчака за пролетта.

По това време се очаква предсрочно да бъде пуснат и лот 1 на "Струма" от Долна Диканя до Дупница.

До 2015 г. трябва да са готови строящите се 67 км от "Марица", останалите два лота на "Струма", без този през Кресненското дефиле, както и Кърджали-Подкова, обходите на Враца, Монтана, Габрово, софийският околовръстен път - западната дъга и София-Калотина. Те се правят с европейски средства от сегашния програмен период.

Доизграждането на 67 км от "Марица" трябва да приключи през ранната есен на 2013 г. Така в края на следващата година страната ни ще има общо около 700 км магистрали.

През следващия програмен период като основен приоритет за финансиране с евросредства са заложени дострояването на 64-те км на лот 3 от "Струма", "Хемус", обходът на Габрово и тунелът под Шипка, както и пътят към новия мост на Дунав.

По последния се работи, като предстои да бъдат обявени тръжни процедури за отсечката между Мездра и Ботевград. Така за след 2014 г. ще останат участъците от Монтана до Видин и между Враца и Монтана. Общо дължината на скоростния път от Ботевград до Дунав мост 2 ще е 185 км.

За най-сложния участък на "Струма" - от Благоевград до Сандански, наскоро бяха обвявени конкурси за проектант, стратегически съветник, който да избере трасе и вариант за тунела през дефилето, както и за консултант по екологията. Процедурите за избора им се очаква да приключат през пролетта на следващата година.

От "Хемус" за дострояване остават около 275 км.

Най-вероятно обаче като магистрален ще се строи само пътят от Ябланица до Велико Търново.

Причината е, че европейският коридор, за който страната ни ще получи финансиране като част от основна TЕN-T мрежа, върви към Русе. Обявените преди време изчисления показваха, че за аутобана са необходими около 1,25 млрд. евро. Дали за оставащия участък след Велико Търново ще има еврофинансиране, ще зависи от анализа на трафика. Ако се е окаже, че не е достатъчен, пътят ще бъде направен като скоростен.

Разликата е в това, че няма да има постоянна аварийна лента и допустимата скорост ще е максимум 120 вместо 140 км/час, каквато е на магистралата.

Също като скоростен се предвижда да бъде изграден и пътят от Русе до Велико Търново, но за момента няма финансиране. За осигуряване на средства за него и за продължението на София-Калотина, обходът на Пловдив и връзката към Смолян-Асеновград е възможнодържавата да вземе и заем.

Като потенциални проекти за публично-частно партньорство са магистрала "Черно море", пътят Русе-Свиленград и скоростен път "Рила". Тъй като липсва интерес към аутобана край морето, за който са необходими около 1 млрд. евро, плановете са поетапно строителство с пари от бюджета.

Първият участък ще е четирилентов от Бургас до Слънчев бряг и трилентов Слънчев бряг-Варна. Вече се строи Сарафово-Поморие, а обходът на Ахелой ще започне догодина.

За бъдещия скоростен път от Русе до границата с Турция, който е дълъг около 300 км, в момента върви съвместен проект с Катар.

Правят Русе- Свиленград с катарски пари

Скоростният път Русе-Свиленград е първият проект на базата на публично-частното партньорство, който България ще реализира в пътната инфраструктура. Преди десетина дни строителният министър Лиляна Павлова имаше специална среща с емира на Катар за ускоряване на проекта.

Екип работи по изготвянето на меморандум, който предстои да бъде утвърден от двете правителства и да бъде подписан официално. Предстои и инвестиционно проучване. Министърът и емирът се договориха работата на екипа да бъде приключена до края на годината.

България и Катар продължиха двустранно преговорите по проектната компания. За известно време Турция също беше проявила интерес, но впоследствие се отказа. Предстои да бъде регистрирана и т.нар. проектна компания, която да управлява проекта.

Пътят Русе-Свиленград не е включен в европейските транспортни коридори и България не може да получи европейско финансиране за него. Затова, ако бъде построен от консорциум, преминаването по него ще се заплаща с толтакси. Чрез тях чуждият инвеститор ще си върне вложението и ще печели от преминаващия трафик.

През лятото бяха обявени три варианта на трасе. Един от тях бе предложен от турската страна и включваше изграждането на нов граничен пункт. Втората опция бе път през Малко Търново, който ще свързва Варна и Бургас, а третата - пътят да минава през прохода "Шипка". Между 1 млрд. и 1,5 млрд. евро се очаква да струва трасето от около 300 км.

Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че изграждането на новия 4-лентов път ще превърне Русе във втора столица на България, а всеки тир ще носи приходи от 600 лева за държавата.

Сега се строят “Тракия”, “Марица”, “Струма” и околовръстното на София

Близо 130 километра по 3 магистрали и други важни шосета работят в момента български и чужди пътни фирми. Основно става дума за ново строителство, но вървят и сериозни реконструкции.

Дългоочакваната магистрала "Тракия" се доизгражда в частта от Ямбол до Карнобат - проектът за лот 4 е общо 49 км. В момента за срок до 15 декември е затворено трасето от Карнобат до Бургас, защото се прави пътната връзка на новото със старото трасе.

Изгражда се усилено и лот 1 от магистрала "Марица" - общо 31,4 км от Оризово до Димитровград, казаха от пътната агенция. Трасето преминава през териториите на Братя Даскалово, Първомай, Чирпан и Димитровград. Вторият участък от Димитровград до Харманли от 36-ия километър до 70-ия км също се работи в момента - пътят ще минава през общините Симеоновград и Хасково.

С известно забавяне заради археологическите разкопки вървеше магистрала "Струма" от Долна Диканя до Дупница. Сега обаче строителите от "Главболгарстрой" напреднаха с доста бързи темпове и дори изпреварват сроковете за 17-те км. Строят се и 14 км от Сандански до Кулата.

В напреднала фаза е изграждането на връзката на "Хемус" с околовръстното на София - 8,5 км при т.нар. пътен възел "Яна".

На два участъка се изгражда пътят Кърджали-Подкова - реконструкция на 8,2 км до разклон Джебел заедно с ново строителство до Подкова на още над 24 км. Тук се прави пътна връзка за с. Фотиново от 2,368 км.

От по-големите проекти се работи по 2 км от околовръстното на София при Люлин, където се прави връзка с едноименната магистрала.

По оперативна програма „Регионално развитие” в момента се изпълняват общо 17 отсечки от пътища от втори и трети клас в цялата страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Започват новите 134 км от “Хемус” на 23 април

Трябва да са готови до 2021 г. През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала “Хемус”. Трасето е първият участък от 134-те км, които държавното дружество “Автомагистрали” ще изгради. Това каза в Плевен зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Теменужка Петкова: КЕВР не е решил за тока, поскъпване може да има според инфлацията

Предизборен трик е повдигането на темата за цената на тока, въпреки че няма решение на КЕВР. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, която дадоха съвместно с новоизбрания председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Тя поясни, че цената на електроенергията се определя от КЕВР и каквито и

Валентин Златев поема контрола на "Лукойл- България" и на "Нефтохим Бургас"

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД съобщава, че Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като заменя на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин. Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“,

Биопроизводители отново на протест, искат оставката на министър Порожанов

Биопроизводителите отново излизат на протест. Искат и оставката на земеделския министър Румен Порожанов, съобщи бТВ. Според фермерите отдавна е изчерпан финансовият ресурс и са блокирани средства по европейски програми. От бранша настояват да бъдат назначени нови "компетентни ръководители", които са наясно с идеите и спецификата на бизнеса със

След обвиненията на прокуратурата за Своге подаде оставка Дончо Атанасов - шеф в АПИ

Дончо Атанасов подава оставка като член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Това научи "24 часа" от свои източници в регионалното министерство.  Срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" вчера бе повдигнато обвинение от прокуратурата заради пътния инцидент край Своге, при който загинаха 20 души.

"Филип Кутев" става булевард с 4 ленти и трамвай

Работим много сериозно по цялостното протежение на бъдещия вътрешен транспортен ринг на София, за да можем да облекчим трафика в центъра на града. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности на бъдещия бул. "Филип Кутев". Вътрешният ринг е стратегически проект за следващите години,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

28 млн. лева са похарчени по предходната програма за енергийна ефективност

По предходната програма за енергийна ефективност са похарчени близо 28 млн. лева за различни мерки. Бенефициенти са българските общини. "Положителният ефект от предходната програма за енергийна ефективност беше значителен", каза министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, цитирана от БТА.

„Турски поток“ може да доставя газ на Гърция през България

Приоритетно направление за продължаването на втория участък от „Турски поток“ е България, но Гърция ще може да получава руски газ от този тръбопровод, съобщи пред журналисти източник, запознат с хода на преговорите по проекта, предаде РИА Новости в кореспонденция от Солун. Източникът отбеляза, че вече активно върви работата над газопровода в

Китай с нови мерки за стимулиране на средните и малките предприятия

Средните и малките предприятия, като основна сила за развитие на китайското стопанство, играят важна роля за създаване на заетост, подобряване на благосъстоянието на хора и стабилизиране на икономическия растеж. Неотдавна Канцеларията на ЦК на ККП и Държавния съвет публикуваха документ, озаглавен „Визия за устойчивото развитие на малките и средни

Велико Търново бе домакин на българо-руска кръгла маса за културен и регионален туризъм

Велико Търново бе домакин на първата българо-руска кръгла маса на тема „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще”. Форумът се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Участваха десетки представители на български и руски общини, туроператори, музеи, културни институции, предадоха от общината.

Румънски медии: Строят моста между Свищов и Зимнича чрез публично-частно партньорство

Правителството на Виорика Дънчила иска да построи мост над река Дунав при (град) Зимнича чрез публично-частно партньорство, информират медии в Букурещ, предава БТА. Румънското правителство одобри на вчерашното си заседание Меморандум за строителство на нов мост на река Дунав между градовете Зимнича и Свищов.

"Газета": Без руския петрол икономиката на Украйна може да колабира

В Киев усетиха заплаха - според украинска компания без руския петрол икономиката на страната може да колабира и е застрашена дори националната сигурност, пише издаваният в Русия в. "Газета". Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че се забранява износът на петрол и петролни продукти от Русия в Украйна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber