"Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1630216 "Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г. "Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г. www.24chasa.bg
Министър Томислав Дончев награждава Маринова в края на октомври с грамота в конкурса "Мениджър на годината". На 1 ноември в конкурса на ПИБ "Най-добра българска фирма" компанията стана първа в категорията за средни и големи фирми. СНИМКА: Пиeр Пeтров

На 1 април 2000 г. Като на шега. С идеята да е бутикова компания от 5-10 човека, която да работи по интересни софтуерни проекти. От този план се осъществява само втората половина.

Така започва историята на една от най-успешните ни компании, лидер в сферата на софтуерните услуги - "Мусала Софт". Последните години обира едни от най-престижните награди на бизнеса. За успешни проекти и иновативни решения е носител и на много международни отличия.

Първият офис е апартамент в кв. "Дървеница". "Тъкмо започнахме да ставаме фирма - сглобихме бюрата, купихме си фирмени чехли, започнахме с американски партньори работа за т.нар. .com компании, нароили се в Силициевата долина, и... дойде най-тежката криза в ИТ, когато тези компании, както бяха поникнали като гъби след дъжд, така и изчезнаха", връща се в началото президентът на компанията Елена Маринова.
Така "Мусала" влиза в най-тежката си криза. Като "Бърза помощ" тогава се явява хазартът. "Сега ми изглежда като знак - понякога просто трябва да вярваш в късмета и да рискуваш", казва Маринова. Приятел на приятел се оказва бивш американски сенатор, който иска да създаде онлайн казино. След около година работа обаче покерът така и не вижда бял свят, защото на сенатора му омръзва идеята.

Междувременно единственият останал клиент е купен от IBM. Оттам решават да проучат възможността да работят с "Мусала" и изпращат одитори. Следват тонове документи и въпросници, проверка на инфраструктурата. "Тя беше комична - обмисляхме да сложим сървърите във втората тоалетна на апартамента, но заради опасност от наводнение се бяхме спрели на вграден гардероб в коридора. На финала IBM видяха потенциал и оттогава работим по десетки проекти за тях в цял свят. А сървърите ни днес са в най-добрия дейта център в България - 3DC с ултрамодерна инфраструктура", казва Маринова.

Основният бизнес на компанията е софтуер по поръчка. Специализирана е в изграждане на цялостни софтуерни решения. "Имаме и собствени разработки в застраховането, мобилните медии, електронната и каталожна търговия през мобилни устройства. Изследователското ни звено работи с академични партньори по научноприложни проекти. Напоследък се занимава с представяне на съдържание върху малки екрани като телефони и таблети", казва Маринова.

Още в първите си години компанията изгражда стратегия за инвестиции в технологични партньорства със световните лидери. Член е на партньорските програми на лидерите в ИТ индустрията. Има най-много професионални сертификати на служителите - над 550. "Хората са най-важният актив, а за софтуерния сектор това е oсобено валидно", казва Маринова. "Мусала" има система за обучение, израстване в йерархията и развитие. Предлага едни от най-добрите заплати у нас - средната нетна е 2400 лв.
Освен това има футболен отбор, организира благотворителни турнири по билярд, шах, покер и канадска борба. И не спира до тук - тази есен организира конкурс "Мистър Мусала" с категории "Мощен бицепс", "Опасен чар", "Любимец 13" и др.

"Имаме любим принцип "Трудното правим веднага, невъзможното ни отнема малко повече време". Няма технология или концепция, която да ни уплаши", казва Маринова. Според нея компанията е добър обобщаващ образ на софтуерния сектор у нас, който произвежда продукти с висока добавена стойност, има високообразовани кадри, диверсифицирани пазари и над 60% износ.

Според Маринова най-голямата сила на "Мусала" е това, което в компанията наричат "мусаленски дух"- професионализмът, взаимното уважение и помощ, споделянето на знания, удоволствието от интересната работа. Компанията е свикнала с конкуренцията и правилата на "голямата игра", но не губи бдителността и гъвкавостта си и изостря усета за нови възможности. Изгражда дългосрочни партньорства с клиентите си - с над 60% от тях работи над 5 г. "Стратегическата ни позиция за конкурентоспособност е все по-голяма добавена стойност, като същевременно запазваме високо качество на услугите и адекватна цена", казва Маринова.

През т. г. компанията печели над 10 проекта за нови международни клиенти, за някои, от които България е била отпаднала от световната карта. Планира и разрастване на бизнеса. Работи и върху няколко мобилни апликации, проекти в областта на електронната търговия, както и за обработка на митнически декларации, управление на приходите и избягване на данъчни измами и др.

За "Мусала", както и за бранша като цяло, дори по време на кризата има плавен растеж. "Тайната е в диверсифицираното портфолио от проекти и голям дял на експорта. Това не означава, че не се променихме - бизнес циклите се свиха, предоговарянето на условия и динамиката на процеси достигнаха нива, които не сме подозирали", казва Маринова. Една от основните трудности, с които се сблъсква компанията, е липсата на кадри.

"Според тазгодишното изследване на българската софтуерна асоциация, ако бизнесът се развива добре, след 3 г. ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти, 2 пъти повече мениджмънт кадри и специалисти по маркетинг и продажби. Което, от друга страна, е възможност за тези, които сега избират път за развитие - софтуерното образование е безрискова инвестиция", убедена е Маринова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Разглеждат отделно финансовите отчети, облекчават фирмите при вписванията

През 2018 г. забавянето било преодоляно чак през октомври Годишните финансови отчети на фирмите ще се разглеждат отделно от другите заявления. Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в закона за Търговския регистър. Това се отнася и за декларациите, които се подават от фирми без дейност. От 1 януари 2018 г.

Украйна и Израел се споразумяха за свободна търговия

Украйна и Израел подписаха междуправителствено споразумение за създаването на зона за свободна търговия. Официалната церемония се състоя днес в Ерусалим и бе предавана пряко по украинския "Канал 5", съобщи ТАСС. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди подписването, че споразумението ще доведе до подобряване на живота на народите на

България е трета в ЕС по нисък дълг и втора по излишък в бюджета

България запазва третата си позиция за най-ниско съотношение между държавен дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) сред страните от Европейския съюз (ЕС). Това показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2018 г. За месеците от юли до септември задълженията са 23,1% от брутния продукт. За сравнение за същия период на миналата година

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Как се купува реклама с програматик

Не просто реклама за всички, а само за онези, които имат нужда от нея в точно определен момент - това е един от най-новите начини за дигитално и автоматизирано купуване на реклама, наречен програматик. И тъй като все още е нещо ново и недобре познато, “Диджитъл маркетинг груп” организира втора конференция с български и чужди специалисти - The

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Канадска компания щяла да сее коноп у нас. Министерство на здравеопазването: Не са ни искали разрешение

Kанадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на 2018 г., че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата Balkan Cannabis Corp., която твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber