Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон

https://www.24chasa.bg/Article/1524814 Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон www.24chasa.bg
Моше Яалон е вицепремиер и министър по стратегическите въпроси на Израел. Роден е на 24 юни 1950 г. През 1995 г. става шеф на израелското военно разузнаване, а през 2002 г. е назначен за началник на Генералния щаб на израелската армия с чин генерал-лейтенант. Приключва военната си кариера през 2005 г., а 3 г. по-късно обявява присъединяването си към партията на Бенямин Нетаняху "Ликуд". На изборите през 2009 г. е избран за депутат в Кнесета, с което стартира и настоящата му политическа кариера.

Поръчителят на атентата в Бургас се казва Касем Сулеймани - шеф на бригадите "Ал Кудс" в Иранската революционна гвардия. Това заяви вчера пред "24 часа" израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Представителите на ционисткия режим правят всичко възможно да злепоставят ислямската република и да създадат проблеми в приятелските й отношения с България, казаха вчера от посолството на Иран.

- Г-н вицепремиер, идвате от среща в МВР, как минаха разговорите ви там?

- Преди всичко искам да изкажа още веднъж моите съболезнования към семейството на шофьора Мустафа Кьосов, който загина в атентата в Бургас, и благодарност към президента, правителството и всички власти и хора в България за направеното след атентата, за спасяването на ранените и за разследването в Бургас, от което се очаква да стигне до самоличността на конкретния извършител. На срещите, които имах, казах всичко това.

- Научихте ли някаква нова информация от българските власти?

- Да, разбира се. Но разследването в Бургас все още продължава. Аз съм добре информиран и от нашите специални служби по този въпрос.

- Тоест може да се каже не толкова, че сте получили информация от българските власти, а че сте им дали такава?

- Не само дадох, но и получих информация.

- Имаше ли нещо ново и интересно?

- Най-общо казано, ние знаем кой стои зад атентата - това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Сулеймани. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България. И това е работа на спецслужбите и на двете страни. 

- И за вас няма никакво съмнение, че иранците са поръчители, а “Хизбула” - подизпълнител?

- Точно така, за нас няма никакво съмнение!

- А дадохте ли вече някакво доказателство за това на българското правителство?

- Вижте, ние не желаем да правим това публично достояние, но премиерът Нетаняху го каза много ясно веднага след атентата: Става дума за Иран и "Хизбула".

- Мисля, че властите в София все още доста се съмняват в това и се колебаят да го заявят публично.

- Оценяваме българските съображения, но ние разглеждаме ситуацията от горе на долу, тоест от поръчителя  към изпълнителя, докато българските власти трябва да се съобразяват с разследването, което се прави от долу на горе. Но мисля, че накрая ще се срещнем по средата и ще запълним целия пъзел.

- Може би вие сте човекът, който сега е донесъл в София на българския премиер липсващите парчета от пъзела?

- Не желая да коментирам това публично.

- Въпреки това не е ли много странно, че вече 40 дни след атентата няма нищо?

- Не може да кажете, че няма нищо. Разследването на един атентат е много тежка работа. Да, понякога извършителите биват разкривани веднага или до няколко дни, друг път това отнема години. Затова трябва да сме търпеливи при разследването на обстоятелствата и кой стои зад фактическото изпълнение - дали са европейци, дали са американци, араби, иранци, или каквито и да били други. Накрая трябва да знаем със сигурност кой точно го е извършил.

- В този конкретен случай защо е толкова трудно да бъде открит извършителят?

- Този терорист е използвал фалшиви документи за самоличност, които не са български. Биха могли да дойдат от най-различни части на света. Затова е трудно.

- Да, но нали в това разследване участват не само българските и израелските, но и американските, британските и кои ли не още служби.

- Точно поради този факт съм сигурен, че накрая този човек ще бъде открит.

- Но как е възможно да не бъде засечен от никого досега?

- Просто трябва време, но със сигурност ще се разбере.

- Да не се окажете изненадани накрая?

- Няма да има изненада. Със сигурност този човек не ще да е пратен от естонското правителство или пък от канадското правителство. Пратили са го Иран и техните подопечни от "Хизбула", само трябва да открием кой точно е взривилият се.

- Имаше информации, че израелските служби са иззели цялото разследване тук и съответно страхове, че може би не се дават правилно фактите.

- Не, не, в никакъв случай! Имаме много добро и плодотворно сътрудничество между българските и израелските служби. Както и с Интерпол и останалите правителства, които участват с информации по този случай. Въобще след 11 септември може да се каже, че има много по-добра кооперация между, нека ги наречем, страните от свободния свят в борбата срещу глобалния джихад, иранската заплаха, "Ал Кайда" и всички останали предизвикателства. За самите терористи също няма граници по света, затова се наложи и това по-добро сътрудничество между службите на нашите страни. На много места успяхме да осуетим атаките, като например в Азербайджан, Кения, Гърция, Кипър и други места. Но другаде не успяхме.

- Чудя се защо не подозирате например сирийския режим за този терористичен акт у нас? 

- Режимът в Дамаск е свързан с Техеран и "Хизбула". Ние наричаме това оста на злото - Техеран - Дамаск - Бейрут. Но в случая не намираме връзка. Няма такава необходимост. Става дума, както ви казах, за терористичния апарат на Касем Солеймани. Имало е случаи, в които сирийците са били замесени, но не и в Бургас.

- А защо постоянно говорите за война с Иран?

- В Техеран управлява месиански апокалиптичен режим. С идеята да пренесе своята ислямска шиитска революция в целия свят. Първо в региона, после и по цялата планета. Те вярват в това. И действат в тази посока. Можете да намерите участието на този фанатичен режим в много и различни конфликти.

Те се намесват в Афганистан, но не за да стабилизират страната, а за да ударят по коалиционните войски там и да възцарят своята хегемония. Същото правят и в Ирак - насъскват шиити срещу сунити в кървава разправа, за да дестабилизират страната, да ударят по силите за сигурност там пак, за да наложат своята хегемония. Действат по този начин и в Бахрейн, Йемен... В Ливан, разбира се.

"Хизбула" не би могла да оцелее без Техеран. Тези 60 хиляди ракети и огромен апарат за терор! И това е само в интерес на Иран, а не на Ливан. Същото правят и в палестинските територии, подкрепяйки "Хамас", "Ислямски джихад" и кой ли още не  чрез пари, оръжие, тренировъчни лагери  и всякаква логистика.

Но Иран се стреми не само към региона на Близкия изток, а към целия свят. Чуйте само какви гласове се чуват от срещата в Техеран на необвързаните страни: Промяна на световния ред! Израел е Малкият сатана в тяхната доктрина. Америка е Големият сатана. А какво е Америка? Това е западната цивилизация. И когато такава идеология, която не се спира пред нищо, има в ръцете си ядрено оръжие - това може да се превърне в кошмар не само за Близкия изток, но и за целия свят.

Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, и други страни ще поискат същото. Това ще доведе до ядрен хаос в Близкия изток. Затова този месиански апокалиптичен режим трябва да бъде спрян. По един или друг начин! И това ще е в полза на самите иранци. Говоря за народа на Иран. Те са потискани, гонени, арестувани и дори екзекутирани от този режим. Затова режимът в Техеран трябва да бъде изправен пред много ясен сигнал - ако продължи да разработва ядрената си програма ще бъде свален.

И затова военната опция също трябва да съществува. Но за съжаление има разногласия в западния свят. Заради петрола и по много други причини. Ние в Израел няма да сме много щастливи от военна опция. Войната би трябвало да е краен вариант. Казвам ви го като човек с опит в армията и на бойното поле. Другата опция е по-добра. Но когато искаш мир, трябва да си готов за война.

- Да, но ако започнете война с Иран, трябва да сте сигурни за края на това начинание. Защото през 2006 г. във войната с “Хизбула” резултатът не беше много във ваша полза. Сигурни ли сте, че ще победите Иран?

- Хм, надявам се, в края на краищата да не се изправим пред такава дилема. Но няма спор по въпроса дали Израел може да се защити.

- Въпросът не е в защитата, а кой ще започне войната?

- Не знам. Но ако светът и САЩ не се определят в правилната посока за спиране на ядрената програма на Иран, Израел трябва да направи всичко възможно, за да се защити от тази опасност.

- Казвате "всичко възможно", а преди малко използвахте израза “да бъдат спрени по един или друг начин”. Което ме подсеща да ви питам за обвиненията, че Израел избива целенасочено ирански научни работници, физици и други специалисти чрез атентати.

- Били сме обвинявани за много злини в Близкия изток. Обвиняват ни не само за

иранските учени или за някакви експлозии, но и за това, че хората в Иран страдат заради лошата икономика, липсата на човешки права... Те за всичко обвиняват Малкия сатана Израел и Големия сатана - Америка. Свикнали сме да бъдем обвинявани.

- Истината е, че те не дават никакви доказателства за това, че Израел стои зад атентатите. Точно така, както и вие, израелците, не давате никакви доказателства за атентатите, които твърдите, че са организирани от Иран и "Хизбула". Вие просто обвинявате тях, а те вас. Чудя се само как точно ще свърши това?

- Ние не сме обявявали война на Иран. Имахме добри отношения по времето на шаха. Но с промяната на режима те ни обявиха война. От самото начало. Те искат изтриването на Израел от картата на света, ние не искаме Иран да изчезне от картата. Това е разликата. Ние нямаме идеология, която да алиенира когото и да било. Затова този режим е опасен.

- Чувствате ли, че народът на Израел ви подкрепя в плановете за една бъдеща война?

- За съжаление като еврейска държава ние сме се защитавали многократно, защото на много елементи в нашия регион с арабска и ислямска идентичност не се харесва идеята за еврейско отечество. И ние оцеляхме в няколко войни. Мога да дам различни примери и от по-близкото минало. Аз самият съм участвал в някои от тези войни...

- Като парашутист.

- Да, бях парашутист, но...

- ... Не мога да се въздържа и да не ви попитам за Тунис 1988 г. Според някои информации сте ръководили операцията за елиминирането на Абу Джихад (Халил ал Уазир - дясната на ръка на Ясер Арафат през 80-те години на миналия век и шеф на военното крило на "Ал Фатах" - б. а.).

- Да, чувал съм тези слухове, позоваващи се на някакви т.нар. "външни източници". Вярно е, че съм служил в армията от парашутист до шеф на Генералния щаб.

Така е, трябваше да воювам! Не ми се нравеше, но трябваше. Не съм се надявал на такава военна кариера, бях фермер в моя кибуц в долината Араба, но след войната Йом Кипур реших да се върна към военната служба професионално. Хората в Израел обичат мира. Но ние бяхме нападнати. И то неведнъж. Шест дневната война, Йом Кипур, "Хизбула", ракетите на "Хамас"... През всичките тези години е трябвало да се защитаваме. И ако се наложи, пак ще се защитим.

- С военни или с политически средства, защото все пак, макар и бивш военен, вече сте политик?

- И по двата начина. Във военно отношение трябва да знаеш как да подредиш армията си, но от политическа гледна точка трябва да вземеш правилните решения в точното време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Олег Асенов

Проф. Олег Асенов: Въпреки коронакризата събираме повече пари от винетки за леките коли

Ниските държавни заплати гонят IT експертите от толсистемата, казва членът на управителния съвет на АПИ - Проф. Асенов, кое наложи да се дават нови 117 млн. лв. на “Капш” – фирмата, която изгради толсистемата, този път, за да я поддържа в продължение на 5 години? Когато започна изграждането ѝ, неколкократно бе съобщавано

Кметът Николай Димитров със съпругата си Нури

Николай Димитров: Изживейте любовта под звездното небе на Несебър

С правилно разпределяне на парите благоустрояваме всички селища в общината, казва кметът на общината Старият град е част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG, имаме и мобилно приложение с името Nessebar Населението се увеличи многократно в последните години - това е оценката

Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен

Ако има нужда от мен в следващо правителство, не бих бягал от отговорност ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съжалявам, че не съм бил там при посегателството над журналист на конференцията на ГЕРБ Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора С ковчези и призиви за смърт се опорочава протестът на иначе младите и готини хора С евродепутата от ЕНП/ГЕРБ

Петър Ганев, ИПИ

Петър Ганев: 2% от данъка върху доходите да отиват в общината според ЕГН-то

Така за пръв път можеш да решиш какво ще се прави с част от твоите налози, казва старши икономистът на Института за пазарна икономика  - Господин Ганев, преди време ИПИ публикува изследване на местните данъци, от което излезе, че в годината на местните избори – 2019-а, никоя община не е посмяла да пипне нито един местен данък, за сметка на 2020 г

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber