Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон

https://www.24chasa.bg/Article/1524814 Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон Касем Сулеймани е поръчал атентата у нас, твърди Моше Яалон www.24chasa.bg
Моше Яалон е вицепремиер и министър по стратегическите въпроси на Израел. Роден е на 24 юни 1950 г. През 1995 г. става шеф на израелското военно разузнаване, а през 2002 г. е назначен за началник на Генералния щаб на израелската армия с чин генерал-лейтенант. Приключва военната си кариера през 2005 г., а 3 г. по-късно обявява присъединяването си към партията на Бенямин Нетаняху "Ликуд". На изборите през 2009 г. е избран за депутат в Кнесета, с което стартира и настоящата му политическа кариера.

Поръчителят на атентата в Бургас се казва Касем Сулеймани - шеф на бригадите "Ал Кудс" в Иранската революционна гвардия. Това заяви вчера пред "24 часа" израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Представителите на ционисткия режим правят всичко възможно да злепоставят ислямската република и да създадат проблеми в приятелските й отношения с България, казаха вчера от посолството на Иран.

- Г-н вицепремиер, идвате от среща в МВР, как минаха разговорите ви там?

- Преди всичко искам да изкажа още веднъж моите съболезнования към семейството на шофьора Мустафа Кьосов, който загина в атентата в Бургас, и благодарност към президента, правителството и всички власти и хора в България за направеното след атентата, за спасяването на ранените и за разследването в Бургас, от което се очаква да стигне до самоличността на конкретния извършител. На срещите, които имах, казах всичко това.

- Научихте ли някаква нова информация от българските власти?

- Да, разбира се. Но разследването в Бургас все още продължава. Аз съм добре информиран и от нашите специални служби по този въпрос.

- Тоест може да се каже не толкова, че сте получили информация от българските власти, а че сте им дали такава?

- Не само дадох, но и получих информация.

- Имаше ли нещо ново и интересно?

- Най-общо казано, ние знаем кой стои зад атентата - това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Сулеймани. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България. И това е работа на спецслужбите и на двете страни. 

- И за вас няма никакво съмнение, че иранците са поръчители, а “Хизбула” - подизпълнител?

- Точно така, за нас няма никакво съмнение!

- А дадохте ли вече някакво доказателство за това на българското правителство?

- Вижте, ние не желаем да правим това публично достояние, но премиерът Нетаняху го каза много ясно веднага след атентата: Става дума за Иран и "Хизбула".

- Мисля, че властите в София все още доста се съмняват в това и се колебаят да го заявят публично.

- Оценяваме българските съображения, но ние разглеждаме ситуацията от горе на долу, тоест от поръчителя  към изпълнителя, докато българските власти трябва да се съобразяват с разследването, което се прави от долу на горе. Но мисля, че накрая ще се срещнем по средата и ще запълним целия пъзел.

- Може би вие сте човекът, който сега е донесъл в София на българския премиер липсващите парчета от пъзела?

- Не желая да коментирам това публично.

- Въпреки това не е ли много странно, че вече 40 дни след атентата няма нищо?

- Не може да кажете, че няма нищо. Разследването на един атентат е много тежка работа. Да, понякога извършителите биват разкривани веднага или до няколко дни, друг път това отнема години. Затова трябва да сме търпеливи при разследването на обстоятелствата и кой стои зад фактическото изпълнение - дали са европейци, дали са американци, араби, иранци, или каквито и да били други. Накрая трябва да знаем със сигурност кой точно го е извършил.

- В този конкретен случай защо е толкова трудно да бъде открит извършителят?

- Този терорист е използвал фалшиви документи за самоличност, които не са български. Биха могли да дойдат от най-различни части на света. Затова е трудно.

- Да, но нали в това разследване участват не само българските и израелските, но и американските, британските и кои ли не още служби.

- Точно поради този факт съм сигурен, че накрая този човек ще бъде открит.

- Но как е възможно да не бъде засечен от никого досега?

- Просто трябва време, но със сигурност ще се разбере.

- Да не се окажете изненадани накрая?

- Няма да има изненада. Със сигурност този човек не ще да е пратен от естонското правителство или пък от канадското правителство. Пратили са го Иран и техните подопечни от "Хизбула", само трябва да открием кой точно е взривилият се.

- Имаше информации, че израелските служби са иззели цялото разследване тук и съответно страхове, че може би не се дават правилно фактите.

- Не, не, в никакъв случай! Имаме много добро и плодотворно сътрудничество между българските и израелските служби. Както и с Интерпол и останалите правителства, които участват с информации по този случай. Въобще след 11 септември може да се каже, че има много по-добра кооперация между, нека ги наречем, страните от свободния свят в борбата срещу глобалния джихад, иранската заплаха, "Ал Кайда" и всички останали предизвикателства. За самите терористи също няма граници по света, затова се наложи и това по-добро сътрудничество между службите на нашите страни. На много места успяхме да осуетим атаките, като например в Азербайджан, Кения, Гърция, Кипър и други места. Но другаде не успяхме.

- Чудя се защо не подозирате например сирийския режим за този терористичен акт у нас? 

- Режимът в Дамаск е свързан с Техеран и "Хизбула". Ние наричаме това оста на злото - Техеран - Дамаск - Бейрут. Но в случая не намираме връзка. Няма такава необходимост. Става дума, както ви казах, за терористичния апарат на Касем Солеймани. Имало е случаи, в които сирийците са били замесени, но не и в Бургас.

- А защо постоянно говорите за война с Иран?

- В Техеран управлява месиански апокалиптичен режим. С идеята да пренесе своята ислямска шиитска революция в целия свят. Първо в региона, после и по цялата планета. Те вярват в това. И действат в тази посока. Можете да намерите участието на този фанатичен режим в много и различни конфликти.

Те се намесват в Афганистан, но не за да стабилизират страната, а за да ударят по коалиционните войски там и да възцарят своята хегемония. Същото правят и в Ирак - насъскват шиити срещу сунити в кървава разправа, за да дестабилизират страната, да ударят по силите за сигурност там пак, за да наложат своята хегемония. Действат по този начин и в Бахрейн, Йемен... В Ливан, разбира се.

"Хизбула" не би могла да оцелее без Техеран. Тези 60 хиляди ракети и огромен апарат за терор! И това е само в интерес на Иран, а не на Ливан. Същото правят и в палестинските територии, подкрепяйки "Хамас", "Ислямски джихад" и кой ли още не  чрез пари, оръжие, тренировъчни лагери  и всякаква логистика.

Но Иран се стреми не само към региона на Близкия изток, а към целия свят. Чуйте само какви гласове се чуват от срещата в Техеран на необвързаните страни: Промяна на световния ред! Израел е Малкият сатана в тяхната доктрина. Америка е Големият сатана. А какво е Америка? Това е западната цивилизация. И когато такава идеология, която не се спира пред нищо, има в ръцете си ядрено оръжие - това може да се превърне в кошмар не само за Близкия изток, но и за целия свят.

Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, и други страни ще поискат същото. Това ще доведе до ядрен хаос в Близкия изток. Затова този месиански апокалиптичен режим трябва да бъде спрян. По един или друг начин! И това ще е в полза на самите иранци. Говоря за народа на Иран. Те са потискани, гонени, арестувани и дори екзекутирани от този режим. Затова режимът в Техеран трябва да бъде изправен пред много ясен сигнал - ако продължи да разработва ядрената си програма ще бъде свален.

И затова военната опция също трябва да съществува. Но за съжаление има разногласия в западния свят. Заради петрола и по много други причини. Ние в Израел няма да сме много щастливи от военна опция. Войната би трябвало да е краен вариант. Казвам ви го като човек с опит в армията и на бойното поле. Другата опция е по-добра. Но когато искаш мир, трябва да си готов за война.

- Да, но ако започнете война с Иран, трябва да сте сигурни за края на това начинание. Защото през 2006 г. във войната с “Хизбула” резултатът не беше много във ваша полза. Сигурни ли сте, че ще победите Иран?

- Хм, надявам се, в края на краищата да не се изправим пред такава дилема. Но няма спор по въпроса дали Израел може да се защити.

- Въпросът не е в защитата, а кой ще започне войната?

- Не знам. Но ако светът и САЩ не се определят в правилната посока за спиране на ядрената програма на Иран, Израел трябва да направи всичко възможно, за да се защити от тази опасност.

- Казвате "всичко възможно", а преди малко използвахте израза “да бъдат спрени по един или друг начин”. Което ме подсеща да ви питам за обвиненията, че Израел избива целенасочено ирански научни работници, физици и други специалисти чрез атентати.

- Били сме обвинявани за много злини в Близкия изток. Обвиняват ни не само за

иранските учени или за някакви експлозии, но и за това, че хората в Иран страдат заради лошата икономика, липсата на човешки права... Те за всичко обвиняват Малкия сатана Израел и Големия сатана - Америка. Свикнали сме да бъдем обвинявани.

- Истината е, че те не дават никакви доказателства за това, че Израел стои зад атентатите. Точно така, както и вие, израелците, не давате никакви доказателства за атентатите, които твърдите, че са организирани от Иран и "Хизбула". Вие просто обвинявате тях, а те вас. Чудя се само как точно ще свърши това?

- Ние не сме обявявали война на Иран. Имахме добри отношения по времето на шаха. Но с промяната на режима те ни обявиха война. От самото начало. Те искат изтриването на Израел от картата на света, ние не искаме Иран да изчезне от картата. Това е разликата. Ние нямаме идеология, която да алиенира когото и да било. Затова този режим е опасен.

- Чувствате ли, че народът на Израел ви подкрепя в плановете за една бъдеща война?

- За съжаление като еврейска държава ние сме се защитавали многократно, защото на много елементи в нашия регион с арабска и ислямска идентичност не се харесва идеята за еврейско отечество. И ние оцеляхме в няколко войни. Мога да дам различни примери и от по-близкото минало. Аз самият съм участвал в някои от тези войни...

- Като парашутист.

- Да, бях парашутист, но...

- ... Не мога да се въздържа и да не ви попитам за Тунис 1988 г. Според някои информации сте ръководили операцията за елиминирането на Абу Джихад (Халил ал Уазир - дясната на ръка на Ясер Арафат през 80-те години на миналия век и шеф на военното крило на "Ал Фатах" - б. а.).

- Да, чувал съм тези слухове, позоваващи се на някакви т.нар. "външни източници". Вярно е, че съм служил в армията от парашутист до шеф на Генералния щаб.

Така е, трябваше да воювам! Не ми се нравеше, но трябваше. Не съм се надявал на такава военна кариера, бях фермер в моя кибуц в долината Араба, но след войната Йом Кипур реших да се върна към военната служба професионално. Хората в Израел обичат мира. Но ние бяхме нападнати. И то неведнъж. Шест дневната война, Йом Кипур, "Хизбула", ракетите на "Хамас"... През всичките тези години е трябвало да се защитаваме. И ако се наложи, пак ще се защитим.

- С военни или с политически средства, защото все пак, макар и бивш военен, вече сте политик?

- И по двата начина. Във военно отношение трябва да знаеш как да подредиш армията си, но от политическа гледна точка трябва да вземеш правилните решения в точното време.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ

Бойко Василев: Българите се скараха заради социалните мрежи и пандемията. Първото ни започна, а второто ни довърши

Красен Станчев

Красен Станчев: Който и да спечели вота, няма друг избор, освен да скъса зависимостта на икономиката от партиите

Петър Стоименов

Голяма част от трафика на дрога идва от Украйна, където е задържан Брендо

Проф. Николай Витанов: Заплашват мен, Балтов, Кантарджиев и Кунчев!

Проф. Николай Витанов: Заплашват мен, Балтов, Кантарджиев и Кунчев!

Финансистът Емил Хърсев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Тодор Ташев: Хората са различни, но винаги са изкушени от иновациите и с 5G имат възможност да ги ползват пълноценно

Тодор Ташев: Хората са различни, но винаги са изкушени от иновациите и с 5G имат възможност да ги ползват пълноценно

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber