Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка

https://www.24chasa.bg/Article/1491728 Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка www.24chasa.bg
Траян Радев пред портрета на своя баща - големия дипломат Симеон Радев

Повод да се заговори наскоро за големия дипломат, журналист, публицист и историограф Симеон Радев стана издаването на книгата му "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия", на чиято премиера бе и министър-председателят Бойко Борисов. Македонците, разчитайки на нашата слаба историческа култура, побързаха да издигнат скулптурен портрет на Радев на покрива на македонското външно министерство...

До своята смърт синът на дипломата - Траян Радев, с когото бях приятелка, ми разказваше за невероятната атмосфера в техния дом. Симеон Радев бил на работа към БАН, където всяка сутрин отивал с бавна крачка. Той е задължен да пише своите мемоари за жълти стотинки. Повечето събират праха. Издатели чакат смъртта на Траян, който държи правата над тях и не разрешава отпечатването им. Много от историците го мразят и го кръщават "демона" на своя баща. Синът иска да редактира и приготви сам много от спомените, но болестта и безпаричието, в което живее, го смачкват. След неговата кончина се видя, че той е пазил от посегателства 54 кашона и куфари с ръкописи и документи и 36 кутии с книги.

Синът на Симеон Радев, който е историк, изпитваше чувство на вина и към своята майка,
за която пишеше монография, но не успя да я довърши. Ще споделя това, което ми е разказвал за нея и за своя баща, за отношенията помежду им.

Съпругата на Симеон Радев е художничката Бистра Винарова. Тя наследява хубостта на майка си - изисканата столична дама Елиза Винарова, която не само украсява приемите и светските събирания, но блести с пъргав ум и начетеност. Впечатлен от красотата й, княз Фердинанд я кани на няколко пъти в двореца. Но среща непрекъснато категоричния й отказ.

По това време Елиза е омъжена за ген. Върбан Винаров. Френският граф Робер дьо Бурболон отбелязва в дневника си, че между княза и генерала съществува взаимно уважение. Затова Фердинанд отминава със съжаление прелестната госпожа Винарова.
Бистра, дъщерята на Елиза, ще се омъжи за Симеон Радев (1879-1967). Момичето приема не само външните черти, но и природната култура на майка си. В нейните крака падат едни от най-известните интелектуалци в началото на миналия век.

Бистра Винарова (1890-1977) е първата българска художничка експресионистка. Изложбите й в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Франция, Англия и Америка се посрещат много добре. Началните си стъпки в рисуването младата жена прави в ателието на Елисавета Консулова-Вазова, снаха на Иван Вазов. През 1911 г. Бистра заминава за Дрезден, по-късно за Мюнхен, Виена и Берлин, където учи живопис. Мюнхенският й професор Ханс Хофман, който преподава история и теория на изкуството и в САЩ, насърчава дарбата й да се изявява еднакво добре както в портрета, така и в голото тяло.

Бистра е едва 23-годишна, когато в нея се влюбва жененият и доста по-възрастен скулптор проф. Георг Колбе. Отношенията им са белязани с много страст и нежност. Но проф. Колбе вижда у Бистра не само жената, но и художничката.

До нас е достига следният любопитен случай. Професорът кани Бистра в ателието си, за да й покаже творбата на своя живот - внушителната скулптура "Адам". Младата жена повдига вежди и казва, че на едната ръка от лакътя надолу липсва тръпката. Реакцията на Колбе е светкавична. Той грабва работния си чук и долната част на ръката пада. Бистра закрива очите си, но професорът я успокоява,че имал същото разбиране за статуята. Тази фигура е едно от най-известните произведения на Колбе.

И друг известен интелектуалец и поет - Райнер Мария Рилке, също е поразен от чара на Бистра Винарова. Той забелязва българката на откриването на изложба във Виена, но не успява да я заговори. Веднъж двамата се сблъскват случайно. Рилке смята това за знак от небето, използва момента и казва: "Щом се срещаме, значи, че съдбата ни свързва." Рилке, който по това време е секретар на именития скулптор Огюст Роден, посвещава на Бистра нежни стихове. Любовта му обаче остава платонична.

Гръцкият писател Никос Казандзакис също не устоява на силното излъчване на Бистра Винарова. Той се запознава с българката по време на откриването на нейна графична серия във Виена. Двамата се сприятеляват, но Никос страда от липсата на взаимност в срещите им.

Още през 1910 г. Бистра среща Симеон Радев - любовта на нейния живот, в дома на родителите си. Радев току-що завършва събирането на документи за написването на "Строители на съвременна България" (първият том излиза през 1910 г., а вторият - през 1911 г. - б.а.). Той иска да интервюира вдовицата на ген. Винаров - Елиза, за съпруга й и за някои близки до тяхното семейство исторически личности.
След 13 години двамата се виждат отново, само че във Виена.

Там Бистра следва живопис, а Симеон е вече утвърден дипломат. През 1922 г. те се сгодяват във Виена, а на следващата година се женят в Цариград.
Младоженците имат романтично желание - да живеят в Италия и всеки от тях да се отдаде на любимото си занимание. Симеон - да пише, а Бистра да рисува. Под влияние на обществения натиск Радев продължава дипломатическата си кариера.
В изисканите салони на Виена, Вашингтон и Лондон започват да говорят за прочутата двойка. Осем години те живеят в САЩ, където Симеон Радев е посланик.

До приятелство с известното семейство се домогват политици, учени, артисти, журналисти.
Бистра е перлата на дипломатическите среди зад океана. На един прием, даван от нашето посолство, тя за изумление на присъстващите се явява в тоалет стил "Втора френска империя". С роклята с кринолин българката блести сред семплите дрехи на другите дами и събира възхитените погледи на кавалерите.

През 1940 година Радеви се връщат в София. Съпругът е отзован от правителството на Георги Кьосеиванов. Така е прекъсната дипломатическата му кариера.
В софийски хотел още преди семейството да намери квартира, Бистра рисува портрета на своя мъж - единствената любов на нейния живот.

Съвременниците им разказват, че между двамата съпрузи съществува телепатична връзка. Когато през януари 1944 г. над София прелитат големите англо-американски бомбардировачи, Радеви са поканени да се приютят във вилата на една от дъщерите на генерал Рачо Петров - Мими. Един ден Симеон слиза до София, за да свърши някаква своя работа. След час във въздуха се разнася мощен тътен.

Тогава Бистра разбира, че София е подложена отново на бомбардировки. Художничката се свива в един ъгъл на къщата и започва нервно да пуши. След малко тя се обръща към познатите си и им казва: "Чух го! Той е жив и скоро ще си дойде!" Всички мислят, че Бистра бълнува от вълнение. За да подиша свеж въздух й помагат да седне на една пейка в двора. В този момент в далечината съзират фигурата на Симеон Радев, който тича към вилата с думите: "Чу ли ме, защото аз те чух!" Техните близки са били свидетели как в критични моменти двамата поддържат телепатична връзка. Това става тъй като техният брак е изграден върху голямата им любов и общите духовни интереси.

Бистра Винарова живее десет години след смъртта на съпруга си. Всяка привечер тя сяда срещу портрета на Симеон Радев, до който стоят томовете "Строители на съвременна България", и тихо очаква да чуе стъпките му.

ГАЛИНА МИНЧЕВА 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Божидар Лукарски обяви във фейсбук 3-ата си жена

Божидар Лукарски обяви във фейсбук 3-ата си жена - Лида Азади. Екзотичната фамилия на третата му съпруга идва от баща ѝ, който е от Иран. Тя живее в Калифорния, откъдето пък е нейният бивш съпруг. Лукарски и новата му съпруга имали връзка преди много години. След сватбата им, която е била по морето на 6 юли, двамата заминали за Венеция.

Ники Илиев започва деня си с бойни изкуства

Ники Илиев дава старт на всекидневието си с тренировки по бойни изкуства. Това се вижда от кратък клип, в който той раздава удари на боксова круша в зала за тренировки. “Предизвикателство с тежкия чувал”, написа режисьорът към видеото във фейсбук. За най-новия си филм “Завръщане” Илиев влезе в отлична форма.

Мик Джагър ще представи нов филм на кинофестивала във Венеция

Мик Джагър ще се завърне в света на киното на предстоящия кинофестивал във Венеция, където ще представи трилъра "The Burnt Orange Heresy", в който се е снимал, предаде Франс прес. Интригата в новия филм, адаптиран по книга на Джордж Уилфорд, е в сферата на изкуството. Режисьор е италианецът Джузепе Капотонди,

Холивудските звезди Хоакин Финикс и Руни Мара са се сгодили

Холивудските звезди Хоакин Финикс и Руни Мара са се сгодили и в скоро време ще сключат брак, съобщава сайтът Контактмюзик. Слухове за годежа им тръгнаха още през месец май, когато актрисата Руни Мара беше забелязана в Лос Анджелис с внушителен диамантен пръстен на лявата ръка, предава БТА. За романтичната връзка между 34-годишната Мара и

Семейство Бекъм искат да купят невероятен имот в Маями

Семейство Бекъм искат да купят един от най-невероятните имоти в Маями. Двамата бяха забелязани да посещеават музея "Хиляди души" в сградата "Скорпион" в центъра на града вчера. Това доведе до сериозни слухове, че търсят да закупят имот точно там, предава Канал 3. Невероятната сграда, проектирана от архитект Заха Хадид,

Анджелина Джоли ще играе във "Вечните". Тя: Ще работя 10 пъти по-упорито

Президентът на "Марвел" Кевин Файги представи следващите проекти на студиата на изложението "Комик-кон" в Лас Вегас, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Във филмите, които ще излязат на екран през следващите две години, ще участват Анджелина Джоли в "The Eternals" (Вечните), Махершала Али в римейк на "Блейд", а Натали Порман ще бъде Тор,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Най-красивата българка в САЩ роди момиченце

Българката Лаура Чуканов, която точно преди десетилетие се нареди сред най-красивите жени в цяла Америка, а наскоро премина и в отбора на госпожите, даде живот на малката принцеса Лили. С това се похвали нейната майка Ангелина Чуканов в социалните мрежи. Гордата баба от няколко дни публикува кадри с момиченцето. „Водихме Лили в Paris за торти.

Шеф Манчев стана баща за трети път

"Добре дошъл при нас!" С тези думи шеф Манчев посрещна третото си дете на бял свят - Александър. "С радост ви съобщавам, че с любимата ми Цветомила станахме родители на прекрасно малко момченце - Александър. Благодаря за професионализма на д-р Максим Яков и неговия екип от Майчин дом-Варна, както и на лекуващия лекар д-р Стратиева от Първа АГ

Елтън Джон печели над 10 млн. долара заради новия "Цар Лъв"

Легендарният изпълнител Сър Елтън Джон може да спечели повече от 10 милиона долара за авторството на музиката към новия „Цар Лъв“, предава БГНЕС. Предричат голям успех на римейка на филма, а това означава, че британският музикант може да спечели до 13 милиона долара от авторски права, продажби на билети и албуми.

Венета Райкова почива със сина си в Анталия

Красивата писателка и тв водеща Венета Райкова е на почивка със сина си Патрик в турския курорт Анталия. Тя написа във фейсбук, че макар да се носят слухове, че има богат турски любовник, сама платила престоя си на луксозното място. “Да, хотелът е скъп, цените за седмица за майка с дете започват от 5 хил. лв.

Петима мъже не успяха да отбележат нито една точка срещу Серина Уилямс

Отричана от много, недолюбвана от други, но истински идол за трети - тенисистката Серина Уилямс показа защо е уникална. Американката унижи петима мъже едновременно, след като не успяха да отбележат нито една точка срещу нея на корта, съобщава Gong.bg. 37-годишната състезателка се изправи срещу петима души по едно и също време.

"Отмъстителите: Краят" подобри рекорда на "Аватар" за най-касов филм

След като филмът "Аватар" на Джеймс Камерън властваше като шампион в бокс-офиса 10 години, "Отмъстителите: Краят" го детронира, съобщи "Варайъти". В събота блокбастъра на "Дисни" и "Марвел" отбеляза 2,7892 милиарда щатски долара в световния бокс-офис. След като бъдат отчетени приходите и от днес, те ще надхвърлят необходимите 500 000 долара,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber