Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка

https://www.24chasa.bg/Article/1491728 Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка www.24chasa.bg
Траян Радев пред портрета на своя баща - големия дипломат Симеон Радев

Повод да се заговори наскоро за големия дипломат, журналист, публицист и историограф Симеон Радев стана издаването на книгата му "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия", на чиято премиера бе и министър-председателят Бойко Борисов. Македонците, разчитайки на нашата слаба историческа култура, побързаха да издигнат скулптурен портрет на Радев на покрива на македонското външно министерство...

До своята смърт синът на дипломата - Траян Радев, с когото бях приятелка, ми разказваше за невероятната атмосфера в техния дом. Симеон Радев бил на работа към БАН, където всяка сутрин отивал с бавна крачка. Той е задължен да пише своите мемоари за жълти стотинки. Повечето събират праха. Издатели чакат смъртта на Траян, който държи правата над тях и не разрешава отпечатването им. Много от историците го мразят и го кръщават "демона" на своя баща. Синът иска да редактира и приготви сам много от спомените, но болестта и безпаричието, в което живее, го смачкват. След неговата кончина се видя, че той е пазил от посегателства 54 кашона и куфари с ръкописи и документи и 36 кутии с книги.

Синът на Симеон Радев, който е историк, изпитваше чувство на вина и към своята майка,
за която пишеше монография, но не успя да я довърши. Ще споделя това, което ми е разказвал за нея и за своя баща, за отношенията помежду им.

Съпругата на Симеон Радев е художничката Бистра Винарова. Тя наследява хубостта на майка си - изисканата столична дама Елиза Винарова, която не само украсява приемите и светските събирания, но блести с пъргав ум и начетеност. Впечатлен от красотата й, княз Фердинанд я кани на няколко пъти в двореца. Но среща непрекъснато категоричния й отказ.

По това време Елиза е омъжена за ген. Върбан Винаров. Френският граф Робер дьо Бурболон отбелязва в дневника си, че между княза и генерала съществува взаимно уважение. Затова Фердинанд отминава със съжаление прелестната госпожа Винарова.
Бистра, дъщерята на Елиза, ще се омъжи за Симеон Радев (1879-1967). Момичето приема не само външните черти, но и природната култура на майка си. В нейните крака падат едни от най-известните интелектуалци в началото на миналия век.

Бистра Винарова (1890-1977) е първата българска художничка експресионистка. Изложбите й в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Франция, Англия и Америка се посрещат много добре. Началните си стъпки в рисуването младата жена прави в ателието на Елисавета Консулова-Вазова, снаха на Иван Вазов. През 1911 г. Бистра заминава за Дрезден, по-късно за Мюнхен, Виена и Берлин, където учи живопис. Мюнхенският й професор Ханс Хофман, който преподава история и теория на изкуството и в САЩ, насърчава дарбата й да се изявява еднакво добре както в портрета, така и в голото тяло.

Бистра е едва 23-годишна, когато в нея се влюбва жененият и доста по-възрастен скулптор проф. Георг Колбе. Отношенията им са белязани с много страст и нежност. Но проф. Колбе вижда у Бистра не само жената, но и художничката.

До нас е достига следният любопитен случай. Професорът кани Бистра в ателието си, за да й покаже творбата на своя живот - внушителната скулптура "Адам". Младата жена повдига вежди и казва, че на едната ръка от лакътя надолу липсва тръпката. Реакцията на Колбе е светкавична. Той грабва работния си чук и долната част на ръката пада. Бистра закрива очите си, но професорът я успокоява,че имал същото разбиране за статуята. Тази фигура е едно от най-известните произведения на Колбе.

И друг известен интелектуалец и поет - Райнер Мария Рилке, също е поразен от чара на Бистра Винарова. Той забелязва българката на откриването на изложба във Виена, но не успява да я заговори. Веднъж двамата се сблъскват случайно. Рилке смята това за знак от небето, използва момента и казва: "Щом се срещаме, значи, че съдбата ни свързва." Рилке, който по това време е секретар на именития скулптор Огюст Роден, посвещава на Бистра нежни стихове. Любовта му обаче остава платонична.

Гръцкият писател Никос Казандзакис също не устоява на силното излъчване на Бистра Винарова. Той се запознава с българката по време на откриването на нейна графична серия във Виена. Двамата се сприятеляват, но Никос страда от липсата на взаимност в срещите им.

Още през 1910 г. Бистра среща Симеон Радев - любовта на нейния живот, в дома на родителите си. Радев току-що завършва събирането на документи за написването на "Строители на съвременна България" (първият том излиза през 1910 г., а вторият - през 1911 г. - б.а.). Той иска да интервюира вдовицата на ген. Винаров - Елиза, за съпруга й и за някои близки до тяхното семейство исторически личности.
След 13 години двамата се виждат отново, само че във Виена.

Там Бистра следва живопис, а Симеон е вече утвърден дипломат. През 1922 г. те се сгодяват във Виена, а на следващата година се женят в Цариград.
Младоженците имат романтично желание - да живеят в Италия и всеки от тях да се отдаде на любимото си занимание. Симеон - да пише, а Бистра да рисува. Под влияние на обществения натиск Радев продължава дипломатическата си кариера.
В изисканите салони на Виена, Вашингтон и Лондон започват да говорят за прочутата двойка. Осем години те живеят в САЩ, където Симеон Радев е посланик.

До приятелство с известното семейство се домогват политици, учени, артисти, журналисти.
Бистра е перлата на дипломатическите среди зад океана. На един прием, даван от нашето посолство, тя за изумление на присъстващите се явява в тоалет стил "Втора френска империя". С роклята с кринолин българката блести сред семплите дрехи на другите дами и събира възхитените погледи на кавалерите.

През 1940 година Радеви се връщат в София. Съпругът е отзован от правителството на Георги Кьосеиванов. Така е прекъсната дипломатическата му кариера.
В софийски хотел още преди семейството да намери квартира, Бистра рисува портрета на своя мъж - единствената любов на нейния живот.

Съвременниците им разказват, че между двамата съпрузи съществува телепатична връзка. Когато през януари 1944 г. над София прелитат големите англо-американски бомбардировачи, Радеви са поканени да се приютят във вилата на една от дъщерите на генерал Рачо Петров - Мими. Един ден Симеон слиза до София, за да свърши някаква своя работа. След час във въздуха се разнася мощен тътен.

Тогава Бистра разбира, че София е подложена отново на бомбардировки. Художничката се свива в един ъгъл на къщата и започва нервно да пуши. След малко тя се обръща към познатите си и им казва: "Чух го! Той е жив и скоро ще си дойде!" Всички мислят, че Бистра бълнува от вълнение. За да подиша свеж въздух й помагат да седне на една пейка в двора. В този момент в далечината съзират фигурата на Симеон Радев, който тича към вилата с думите: "Чу ли ме, защото аз те чух!" Техните близки са били свидетели как в критични моменти двамата поддържат телепатична връзка. Това става тъй като техният брак е изграден върху голямата им любов и общите духовни интереси.

Бистра Винарова живее десет години след смъртта на съпруга си. Всяка привечер тя сяда срещу портрета на Симеон Радев, до който стоят томовете "Строители на съвременна България", и тихо очаква да чуе стъпките му.

ГАЛИНА МИНЧЕВА 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Новият спектакъл на социложката Мира Радева в театъра на Бойко Илиев

“Мъжете на Едит Пиаф” - спектакълът, по който от доста време работи социоложката Мира Радева заедно с маестро Алексадър Кипров, за първи път ще бъде представен в нов летен театрално-музикален фестивал. Той се организира от “Нов театър - НДК” на режисьора Бойко Илиев. Във форума ще участват известни актьори, режисьори, драматурзи,

Американският писател Ерик Уайнър: Изворът на българското щастие е ракията

"Българите намират щастието с ракия”, пошегува се авторът на бестселърите “География на блаженството” и “Човек търси Бог” Ерик Уайнър. Той беше специален гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции. В книгата си “География на блаженството” той разглежда щастието за различните нации по света.

Адел се разхубави, след като се раздели със съпруга си

Британската певица Адел изглежда много по-свежа - видимо отслабнала и с по-руса коса, след като се раздели със съпруга си, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.  На снимката със "Спайс гърлс" преди концерта им на стадион "Уембли" Адел изглежда поне с шест килограма по-слаба. Неин близък разкри, че тя е започнала да ходи на пилатес.

Тоалетът на Оливия Нютън-Джон от "Брилянтин" отива на търг (Видео)

Оливия Нютън-Джон предлага на търг черното си кожено яке и тесните панталони, които носеше в "Брилянтин", като с парите от продажбата ще подпомогне онкологичен център в Австралия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  От тръжната къща "Джулиънс окшънс" съобщиха, че култовите дрехи на Оливия, превъплътила се в ролята на Санди Олсън във филмовия

Полицията издирва изчезнала статуя на Мерилин Монро в Холивуд

Статуя на Мерилин Монро в прословутата поза с развята бяла рокля изчезна от Холивуд и полицията в Лос Анджелис разследва случая, съобщи АФП, цитирана от БТА.  Свидетел е видял мъж да се качва върху инсталацията "Дамите на Холивуд" в началото на Алеята на славата и да отрязва с трион статуята. Изображението на Мерилин Монро от сцената над отдушника

"Сами вкъщи 2" измести "Аладин" по зрителски интерес

Анимацията, продължение на филма от 2016 година - "Сами вкъщи 2", е най-гледаният филм у нас, сочат обобщените данни от киносалоните след миналия уикенд, предаде БТА. Филмът, в който териерът Макс отново показва тайния живот на домашните животни в дома, докато стопаните отсъстват, е гледан вече от 20 328 зрители и има 218 964 лева приходи.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Хеми Перес на премиерата на бестселъра на баща си Шимон Перес “Няма място за малки мечти” (Видео)

Хеми Перес - най-малкият син на Шимон Перес, ще е специалният гост днес на премиерата у нас на бестселъра на баща си “Няма място за малки мечти”. Рядко се появяват книги, които след прочита им да оставят читателя без дъх. Такава е автобиографията на една от най-влиятелните фигури на съвремието, на носителя на Нобелова награда за мир Шимон Перес -

Орнела Мути изигра най-красивата съпруга, но днес е сама

Кинолегендата замени Рим с провинцията, впусна се в театъра Когато през март се поклони пред публиката в края на последния си спектакъл на сцената на римския театър “Куирино”, Орнела Мути избухна в плач от емоции. Зрителите аплодираха бурно актрисата с най-красивите очи, от които не спираха да се стичат сълзи.

Мария Игнатова написа текста на новото парче на Алекс Раева (Видео)

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Със “Здравей, как си приятелю” почна рожденият ден на президента

Румен Радев заведе своето семейство на празнична вечеря в известна пицария на булевард “България” в София, споделиха посетители преди минути пред сайта на “”24 часа”. Президентската двойка често се отбива в това заведение, което е недалеч от държавната вила “Калина”, където живеят Десислава и Румен Радеви.

Връчват Ордена на Почетния легион на Елтън Джон в петък

Президентът Еманюел Макрон ще връчи Ордена на Почетния легион на британския певец Елтън Джон в петък, когато е Празникът на музиката във Франция, съобщи АФП. Церемонията ще е следобед преди началото на концерта в двора на президентския дворец. Британският певец е "виртуоз на пианото, гений на мелодията, истински шоумен",

Отлага се посещението на Джанкарло Джанини у нас

Посещението на световноизвестния италиански режисьор и актьор Джанкарло Джанини у нас се отлага заради заболяване. Това съобщиха за "По света и у нас" от Италианската търговска камара, организатор на "Фестивала на италианското кино в България". Джанини трябваше да бъде един от почетните гости на тазгодишното издание на фестивала.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber