Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка

https://www.24chasa.bg/Article/1491728 Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка Любимата жена на Симеон Радев била известна художничка www.24chasa.bg
Траян Радев пред портрета на своя баща - големия дипломат Симеон Радев

Повод да се заговори наскоро за големия дипломат, журналист, публицист и историограф Симеон Радев стана издаването на книгата му "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия", на чиято премиера бе и министър-председателят Бойко Борисов. Македонците, разчитайки на нашата слаба историческа култура, побързаха да издигнат скулптурен портрет на Радев на покрива на македонското външно министерство...

До своята смърт синът на дипломата - Траян Радев, с когото бях приятелка, ми разказваше за невероятната атмосфера в техния дом. Симеон Радев бил на работа към БАН, където всяка сутрин отивал с бавна крачка. Той е задължен да пише своите мемоари за жълти стотинки. Повечето събират праха. Издатели чакат смъртта на Траян, който държи правата над тях и не разрешава отпечатването им. Много от историците го мразят и го кръщават "демона" на своя баща. Синът иска да редактира и приготви сам много от спомените, но болестта и безпаричието, в което живее, го смачкват. След неговата кончина се видя, че той е пазил от посегателства 54 кашона и куфари с ръкописи и документи и 36 кутии с книги.

Синът на Симеон Радев, който е историк, изпитваше чувство на вина и към своята майка,
за която пишеше монография, но не успя да я довърши. Ще споделя това, което ми е разказвал за нея и за своя баща, за отношенията помежду им.

Съпругата на Симеон Радев е художничката Бистра Винарова. Тя наследява хубостта на майка си - изисканата столична дама Елиза Винарова, която не само украсява приемите и светските събирания, но блести с пъргав ум и начетеност. Впечатлен от красотата й, княз Фердинанд я кани на няколко пъти в двореца. Но среща непрекъснато категоричния й отказ.

По това време Елиза е омъжена за ген. Върбан Винаров. Френският граф Робер дьо Бурболон отбелязва в дневника си, че между княза и генерала съществува взаимно уважение. Затова Фердинанд отминава със съжаление прелестната госпожа Винарова.
Бистра, дъщерята на Елиза, ще се омъжи за Симеон Радев (1879-1967). Момичето приема не само външните черти, но и природната култура на майка си. В нейните крака падат едни от най-известните интелектуалци в началото на миналия век.

Бистра Винарова (1890-1977) е първата българска художничка експресионистка. Изложбите й в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Франция, Англия и Америка се посрещат много добре. Началните си стъпки в рисуването младата жена прави в ателието на Елисавета Консулова-Вазова, снаха на Иван Вазов. През 1911 г. Бистра заминава за Дрезден, по-късно за Мюнхен, Виена и Берлин, където учи живопис. Мюнхенският й професор Ханс Хофман, който преподава история и теория на изкуството и в САЩ, насърчава дарбата й да се изявява еднакво добре както в портрета, така и в голото тяло.

Бистра е едва 23-годишна, когато в нея се влюбва жененият и доста по-възрастен скулптор проф. Георг Колбе. Отношенията им са белязани с много страст и нежност. Но проф. Колбе вижда у Бистра не само жената, но и художничката.

До нас е достига следният любопитен случай. Професорът кани Бистра в ателието си, за да й покаже творбата на своя живот - внушителната скулптура "Адам". Младата жена повдига вежди и казва, че на едната ръка от лакътя надолу липсва тръпката. Реакцията на Колбе е светкавична. Той грабва работния си чук и долната част на ръката пада. Бистра закрива очите си, но професорът я успокоява,че имал същото разбиране за статуята. Тази фигура е едно от най-известните произведения на Колбе.

И друг известен интелектуалец и поет - Райнер Мария Рилке, също е поразен от чара на Бистра Винарова. Той забелязва българката на откриването на изложба във Виена, но не успява да я заговори. Веднъж двамата се сблъскват случайно. Рилке смята това за знак от небето, използва момента и казва: "Щом се срещаме, значи, че съдбата ни свързва." Рилке, който по това време е секретар на именития скулптор Огюст Роден, посвещава на Бистра нежни стихове. Любовта му обаче остава платонична.

Гръцкият писател Никос Казандзакис също не устоява на силното излъчване на Бистра Винарова. Той се запознава с българката по време на откриването на нейна графична серия във Виена. Двамата се сприятеляват, но Никос страда от липсата на взаимност в срещите им.

Още през 1910 г. Бистра среща Симеон Радев - любовта на нейния живот, в дома на родителите си. Радев току-що завършва събирането на документи за написването на "Строители на съвременна България" (първият том излиза през 1910 г., а вторият - през 1911 г. - б.а.). Той иска да интервюира вдовицата на ген. Винаров - Елиза, за съпруга й и за някои близки до тяхното семейство исторически личности.
След 13 години двамата се виждат отново, само че във Виена.

Там Бистра следва живопис, а Симеон е вече утвърден дипломат. През 1922 г. те се сгодяват във Виена, а на следващата година се женят в Цариград.
Младоженците имат романтично желание - да живеят в Италия и всеки от тях да се отдаде на любимото си занимание. Симеон - да пише, а Бистра да рисува. Под влияние на обществения натиск Радев продължава дипломатическата си кариера.
В изисканите салони на Виена, Вашингтон и Лондон започват да говорят за прочутата двойка. Осем години те живеят в САЩ, където Симеон Радев е посланик.

До приятелство с известното семейство се домогват политици, учени, артисти, журналисти.
Бистра е перлата на дипломатическите среди зад океана. На един прием, даван от нашето посолство, тя за изумление на присъстващите се явява в тоалет стил "Втора френска империя". С роклята с кринолин българката блести сред семплите дрехи на другите дами и събира възхитените погледи на кавалерите.

През 1940 година Радеви се връщат в София. Съпругът е отзован от правителството на Георги Кьосеиванов. Така е прекъсната дипломатическата му кариера.
В софийски хотел още преди семейството да намери квартира, Бистра рисува портрета на своя мъж - единствената любов на нейния живот.

Съвременниците им разказват, че между двамата съпрузи съществува телепатична връзка. Когато през януари 1944 г. над София прелитат големите англо-американски бомбардировачи, Радеви са поканени да се приютят във вилата на една от дъщерите на генерал Рачо Петров - Мими. Един ден Симеон слиза до София, за да свърши някаква своя работа. След час във въздуха се разнася мощен тътен.

Тогава Бистра разбира, че София е подложена отново на бомбардировки. Художничката се свива в един ъгъл на къщата и започва нервно да пуши. След малко тя се обръща към познатите си и им казва: "Чух го! Той е жив и скоро ще си дойде!" Всички мислят, че Бистра бълнува от вълнение. За да подиша свеж въздух й помагат да седне на една пейка в двора. В този момент в далечината съзират фигурата на Симеон Радев, който тича към вилата с думите: "Чу ли ме, защото аз те чух!" Техните близки са били свидетели как в критични моменти двамата поддържат телепатична връзка. Това става тъй като техният брак е изграден върху голямата им любов и общите духовни интереси.

Бистра Винарова живее десет години след смъртта на съпруга си. Всяка привечер тя сяда срещу портрета на Симеон Радев, до който стоят томовете "Строители на съвременна България", и тихо очаква да чуе стъпките му.

ГАЛИНА МИНЧЕВА 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Катето Евро учи 4-годишната си внучка Катерина да готви (Видео)

Известната не само с актьорските, но и с кулинарните си умения Катерина Евро вече учи и внучката си как да готви. Актрисата качва кратки видеа в инстаграм профила си, на които малкото момиче ту пълни чушки, ту нарежда месо върху нарязани чушки и кисело зеле или разточва тесто за пица “Маргарита”. Евро шеговито нарича 4-годишната Катерина шеф

Певецът Владимир Стоянов стана първият българин, провъзгласен за “Рицар на Верди”

Световноизвестният български баритон получи почетното звание на церемония в оперния театър “Реджо” в Парма в сряда вечерта. Отличието се дава от 1975 г. на певци, които са допринесли за популяризирането на музиката на Верди по света, и по принцип се присъжда само на

Георги Мамалев с колегите си от “Мнимият болен” изненадаха Михаил Петров

Георги Мамалев и актьорите, с които играе “Мнимият болен”, изненадаха приятно в сряда вечерта колегата си Михаил Петров, който празнува юбилей на сцената и в живота с пет представления в Народния театър. Минути преди началото на спектакъла колегите му поднесоха пълен с автографи юбилеен плакат и му пожелаха “на добър час”

Елтън Джон: Футболът ми спаси живота

Певецът Елтън Джон, който бе собственик и президент на футболния клуб "Уотфорд" през 80-те години на миналия век, разкрива в автобиографичната си книга "Аз", че навремето клубът му вероятно му е спасил живота, предаде Франс прес. "Бях президент на "Уотфорд" в най-лошия период от живота си, през години, свързани с пристрастяване към дрогата

Майкъл Кейн ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист"

Сър Майкъл Кейн - една от живите легенди на британското кино и двукратен носител на "Оскар", ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист", съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Почитателите на 86-годишния Кейн ще го видят като предводителя на джебчийската банда Фейгин в новата продукция на "Скай".

Робърт Айгър от "Дисни" оглави Toп 100 на най-влиятелните личности в Холивуд

Изданието „Hollywood Reporter“ публикува списък на 100-те най-влиятелни хора в холивудската развлекателна индустрия. Той е оглавен от Робърт Айгър, шеф на филмовата компания „Дисни“, съобщи БГНЕС. Айгър заема ръководни длъжности в компанията от 1999 г. и се съсредоточава върху развитието на иновациите.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Правят сериал с песни и персонажи от "Брилянтин"

Телевизия НВО подготвя сериал, вдъхновен от филма мюзикъл "Брилянтин", за бъдещата си платформа НВО Макс, заяви президентът на Уорнър медия ентъртейнмънт Робърт Грийнблат, цитиран от Франс прес. "Сериалът ще включва някои песни и персонажи от филма от 1978 г.", уточни той на пресконференция в рамките на пазара за телевизионни програми МИПКОМ в Кан

3 седмици затвор и глоба за сестрата на Амал Клуни, хванали я да шофира пияна

Сестрата на Амал Клуни, ще прекара 3 седмици "зад решетките" и е глобена, тъй като я хванали да шофира пияна в Сингапур. 47-годишната Тала Аламудин Льо Талек се призна за виновна в понеделник по обвинения за нарушения на пътя, включвайки шофиране в пияно състояние, управляване на автомобил без сингапурска шофьорска книжка клас 3 и без застраховка

Брус Спрингстийн с документален филм, базиран на най-новия му албум

Певецът Брус Спрингстийн пуска документален филм, който е кинематографична версия на най-новия му албум „Западни звезди”. Лентата показва Спрингстийн, който се появява във всички 13 песни от албума под акомпанимента на бенд и на цял оркестър. Музикантите свирят в близо 100-годишната му плевня. Режисьор и копродуцент на лентата е Том Зими

Актьорът Райън Рейнолдс показа третото си дете (Снимка)

Канадският актьор Райън Рейнолдс показа снимка на третото си дете, като загатна, че то също е момиченце, съобщават сп. "Пийпъл" и "Ентъртейнмънт тунайт". Актьорът е споделил в туитър фотография със съпругата си, актрисата от САЩ Блейк Лайвли, и бебето, което се е родило в края на лятото. Тримата са на фона на красив горски пейзаж в Британска

10-годишната Тайра Ридваева с европейска награда за Дигитално момиче на годината

10-годишната Тайра Ридваева спечели европейска награда за Дигитално момиче на годината, съобщиха от представителството на ЕК в България. "Гордея се, когато младите български таланти покоряват европейските и световни сцени. Поздравявам от все сърце Тайра Ридваева, която спечели европейската награда ADA на Института за дигитално лидерство в

Елтън Джон не харесал римейка на "Цар Лъв"

Световноизвестният британски певец и музикант Елтън Джон не харесал римейка на "Цар Лъв", защото саундтракът към лентата се оказал несполучлив, пише Контактмюзик. По думите на сър Елтън новият филм бил за него "едно голямо разочарование". Сайтът припомня, че музикантът композира и изпълни песни в оригиналната анимационна версия от 1994 година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber