Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни

https://www.24chasa.bg/Article/1375623 Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни www.24chasa.bg
Снимка: Архив
Снимка: Архив

Всеки един от пострадалите е преживял извънредни мъки, а хората, поставили ги в тези условия, са действали безчовечно. Това пише съдия Виолета Магдалинчева в мотивите си към присъдата по делото "Наглите", които бяха публикувани вчера.
Преди месец съдът даде по 18 г. на трима от бандата - Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето, и 15 г. за Любомир Димитров-Гребеца. Четиримата в момента са в ареста.

Останалите двама - Павел Петков и Цветозар Славчев-Църо, бяха оправдани, а братята Радослав и Митко Лебешковски получиха по 1 и 2 г. условно за съхранение на боеприпаси и два газови пистолета, приспособени в бойни.
Точно както обеща при произнасяне на присъдата на 2 април, месец по-късно съдия Магдалинчева обяви и мотивите на съдебния състав. Те са 117 страници и в тях детайлно са анализирани доказателствата, показанията на свидетелите, фактическата обстановка и присъдите.

Прокопи Културиста, Йожи, Данчо Релето и Любо Гребеца са участвали в отвличанията. Никой от тях обаче не е бил главатар на бандата. Митичният покровител на Наглите и до днес е неизвестен.
Поли и Йожи са похищавали и местили жертвите, Релето ги е карал с колата, в която са били товарени, а Гребеца е пазел т.нар. къщи на ужасите. Заедно с тях до 2008 г. е действал и Иван Пайнавелов-Сапата, открит мъртъв през януари 2010 г., и Кирил Кирилов - Шкафа, ликвидиран дни преди да чуе присъдата.
Бандата получи наказания за 12 отвличания и един опит за отвличане.
Недоказано остана само последното похищение - на студента Румен Гунински-син.
"За отвличането на Румен Гунински прокуратурата разполага само с едно доказателство - обясненията на Любо Гребеца в досъдебното производство", обяснява Магдалинчева.
 В мотивите си тя изтъква, че при определяне на наказанията е взела предвид нечовешките условия, при които са държани жертвите - вързани с белезници и окови и без възможност да удовлетворяват нормалните си житейски потребности.
Носенето на полицейски униформи, палки и други атрибути, с които Наглите са се появявали при отвличанията, също се приема от съда за обстоятелство, утежняващо вината им.

Подсъдимите са охарактеризирани като жестоки и дръзки хора, чиято комуникация с близките на похитените е минала от поставяне на условия до жестоки закани за убийства. Рязането на пръсти от Михаил Краус и Ангел Бончев и част от ухото на Венислав Величков свидетелствали за жестокостта на Наглите.

С насилие и заплахи, възползвайки се от изненадата на пострадалите, Наглите ги издърпвали в автомобилите, с които са се придвижвали, сочи съдът.
В мотивите съдията детайлно се спира на използваните СРС-та. Магдалинчева приема, че не може да се правят констатации върху изготвените веществени доказателства, получени чрез бръмбари.

На въпросните СРС-та, които бяха много коментирани и по време на делото, са записани
разговори в ГДБОП с ключовия свидетел Валентин Михайлов-Вальо Бореца, известен още като Ихтиманския, с Гребеца и Павел Петков. Записът на т. нар. беседа с Гребеца беше слушан и в съдебната зала.
С него говорят шефът на ГДБОП Станимир Флоров, началникът на антитерористите Валентин Цоновски и зам. главният прокурор Бойко Найденов.

"Въпреки че законът не поставя ограничения за мястото, където ще се прилагат СРС-та, разследващите органи са избрали незаконен начин", смята съдия Магдалинчева.
Този подход е неприемлив, защото Вальо Ихтиманския, Поли Културиста и Ивайло Евтимов-Йожи са били задържани, а Гребеца е обвиняем и това е разпит, на който няма
адвокати, отбелязва съдът.
Според магистратите обвинението е несъстоятелно в три неща. Прокурор по делото беше Антоанета Близнакова.

Първо, от показанията на свидетелите Найден Недев и Вальо Ихтиманския не може да се направи извод, че Поли Културиста и Йожи са били тартори на групата.
Необоснована остава и тезата на прокуратурата, че през целия период от октомври 2007 г. до декември 2009 г. с групата е действал и Иван Пайнавелов-Сапата. От показанията на Вальо Бореца става ясно, че Сапата, чийто труп бе намерен на 9 януари 2010 г. в Плана планина, се е отказал да участва в ударите на групата преди отвличането на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата през октомври 2008 г.

Третата недоказана теза на прокуратурата е, че Павел Петков и братята Радослав и Митко Лебешковски са участвали в групата за отвличания. Няма нито едно конкретно
действие в поведението им, което да ги свърже както с престъпленията и с участниците в групата, казва съдът.
По делото има данни, че двама неизвестни до момента мъже са участвали в отвличанията на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Това обаче не са братята Лебешковски. В хода на процеса не беше събрано нито едно доказателство и че Културиста е отрязъл двата пръста на ръката на Бончев.

Съдът дава вяра на показанията на Павел Петков, че не е участвал в отвличането на Илиян Цанев. Няма обективни факти, които да разколебават казаното от него, сочи Магдалинчева. Не Петков е посочил Ангел Бончев за жертва, а Гребеца. Вярно е и твърдението на Павката, че не е наблюдавал маршрута на Бончев и не го е пазел. Съдът дава вяра на обясненията на братята Лебешковски, че не са пазили Бончеви.

Жертвите - уплашени и изолирани от света 

Жертвите на Наглите разказаха за най-зловещите си спомени на съда с надеждата да бъдат хванати виновниците за страданията им. Похитени бяха Илиян Цанев, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Васил Маникатов, Мехмет Чакър, Георги Георгиев-Пурата, Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Румен Гунински-син и Борислав Атанасов, а Борислав Динев се измъкна на бандата.

Ангел Бончев, който загуби 2 пръста на ръката си, изпитвал сериозни болки. Той дори уринирал върху раните си, за да се затворят. Поради силната болка и в желанието си да избяга веднъж успял да скъса единия белезник, с който бил вързан. Джорджио Марков учи в чужбина, но продължава да се страхува, когато се завърне в България. Михаил Краус се затворил в себе си и стеснил контактите си. За месец Венислав Величков посетил пет клиники в САЩ, за да избере вариант за реставрация на ушната си мида. Претърпял и две операции. Киро Киров отслабнал 15 кг, докато бил в плен. Дни след освобождаването му влязъл в болница заради съсирек в крака, образуван от принудителното му обездвижване. Започнал да изпитва страх от тъмното и наел охрана, която да го пази.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Каре хулигани пребили 15-годишно момче край училище в Лясковец

Каре хулигани пребили 15-годишно момче край училище в Лясковец

4-ма лясковчани са съпричастни в побой над 15-годишен техен съгражданин, информира ОДМВР - Велико Търново. В петък в полицейското управление в железничарския град съдействие е потърсила жена от Лясковец, която заявила, че на 15-годишният й син е бил нанесен побой. Случката се е разиграла на 14 май в района на учебно заведение в Лясковец

Млада шофьорка заби кола в дърво край Лясковец, трима в болница

Млада шофьорка заби кола в дърво край Лясковец, трима в болница

Двама мъже и жена пострадаха при катастрофа на пътя с. Мерданя – Лясковец. Произшествието е станало в неделя около 15,30 ч., съобщи ОДМВР - Велико Търново. По първоначална информация лек автомобил "Шкода", управляван от 28-годишна жена от с. Орловец, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост е излязла от пътното платно и се е ударил

Засякоха във Велико Търново издирвани от Германия и Италия

Засякоха във Велико Търново издирвани от Германия и Италия

Двама издирвани мъже са установени за денонощие във Велико Търново, съобщи полицията. В понеделник при извършени проверки на двама мъже на 27 и 38 години е установено, че същите се издирват с мерки «установяване на адрес за участие - първия в наказателно производство в Германия, а вторият в Италия. За двата случая са уведомени компетентните служби

Заради скандал във врачански ресторант буен мъж отиде в ареста

Заради скандал във врачански ресторант буен мъж отиде в ареста

Мъж от Враца е бил задържан в ареста на полицията след скандал в ресторант в града. Гневен клиент е избухнал и е заплашвал персонала на заведението с отвертка и пистолет. Скандалът е възникнал вчера по обед, а за обезумелия мъж в районното управление на полицията във Враца е съобщено в 12.40 ч. Потърпевшите се оплакали

РУМЕН РАЛЧЕВ

Офицерът от НСО, арестуван за убитата Марангозова, бил калфа при масоните, приличал на научен работник

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България

СНИМКА: Pixabay

Застреляха черен лешояд, дарен ни от Белгия, в Кърджалийско

Дарен на България черен лешояд е прострелян в Кърджалийско, Това съобщиха от "Зелени Балкани". Вижте какво пишат в съобщение на сайта си: През лятото на 2019-та, зоопарк Планкендел в Белгия, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд (EEP), дари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

СНИМКА: Pixabay

Брутална млада жена от Лом набила и ограбила дядо, задигнала му 5 бона

26-годишна жена от Лом, която живее в бойчиновското село Лехчево, набила и ограбила пенсионер, съобщиха от полицията. Нападението станало на 22 май около 23 часа. Жената нахлула в къщата на възрастния човек. Той я пуснал, защото я познавал, уточняват криминалисти. Със заплахи и юмручен бой тя принудила стопанина да й даде спестяванията си – общо 5

Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в края на седмицата. Тя е подсъдима за причиняване смърт на новородено поради немарливост преди 5 години. Със своя присъда от 29.09.2016 г. Окръжен съд Ловеч е признал лекарката за виновна в това, че на 22 април 2015 г

Хотелът, в който е станало убийството, бе отцепен с полицейски ленти.

Семеен скандал за пари завърши в Слънчев бряг със 7 удара с нож

След касапницата в малък хотел в Слънчев бряг 63-годишен мъж взел чантата на жена си с много пари и се опитал да избяга Седем удара с нож е нанесъл 63-годишният Павел Георгиев по съпругата си - украинката Титяна, която бе зверски заклана на 21 май в Слънчев бряг, научи “24 часа”. Част от раните били повърхностни и по-скоро одраскали 61-годишната

Дебращица КАДЪР: Google maps

Шофьорка се качи на тротоара и помете три баби в село Дебращица, едната е загинала

Една възрастна жена е починала, а други три са ранени след пътен инцидент на единия от входовете на пазарджишкото село Дебращица. Сигнал за тежката катастрофа е получен около 19.00 ч. в РУ-Пазарджик, съобщи за NOVA говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Незабавно към мястото са били насочени автопатрули на сектор „Пътна полиция”

Арестуваха наркодилър - студент от Икономическия университет във Варна

Арестуваха наркодилър - студент от Икономическия университет във Варна

По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът задържа под стража студент за държане на марихуана, амфетамини и кокаин. 25-годишният студент в Икономическия университет във Варна Боян Д. е задържан с най-тежката мярка за процесуална принуда. Това се случи днес, 24 май, след като състав на Варненския окръжен съд е уважил искането на Окръжната

СНИМКА: Pixabay

Млад мъж е прободен с нож в областта на шията след скандал

37-годишен мъж е прободен с нож в областта на шията след скандал, съобщиха от полицейската дирекция. Разпрата между двамата мъже станала към 20 часа на 23-ти май. Сигналът е подаден от дежурен лекар във Филиала за спешна медицинска помощ в град Вършец. Пострадалият обяснил, че го нападнал 45- годишен от курортния град

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber