Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни

https://www.24chasa.bg/Article/1375623 Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни Съдът: Наглите са жестоки, дръзки, безчовечни www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Всеки един от пострадалите е преживял извънредни мъки, а хората, поставили ги в тези условия, са действали безчовечно. Това пише съдия Виолета Магдалинчева в мотивите си към присъдата по делото "Наглите", които бяха публикувани вчера.
Преди месец съдът даде по 18 г. на трима от бандата - Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето, и 15 г. за Любомир Димитров-Гребеца. Четиримата в момента са в ареста.

Останалите двама - Павел Петков и Цветозар Славчев-Църо, бяха оправдани, а братята Радослав и Митко Лебешковски получиха по 1 и 2 г. условно за съхранение на боеприпаси и два газови пистолета, приспособени в бойни.
Точно както обеща при произнасяне на присъдата на 2 април, месец по-късно съдия Магдалинчева обяви и мотивите на съдебния състав. Те са 117 страници и в тях детайлно са анализирани доказателствата, показанията на свидетелите, фактическата обстановка и присъдите.

Прокопи Културиста, Йожи, Данчо Релето и Любо Гребеца са участвали в отвличанията. Никой от тях обаче не е бил главатар на бандата. Митичният покровител на Наглите и до днес е неизвестен.
Поли и Йожи са похищавали и местили жертвите, Релето ги е карал с колата, в която са били товарени, а Гребеца е пазел т.нар. къщи на ужасите. Заедно с тях до 2008 г. е действал и Иван Пайнавелов-Сапата, открит мъртъв през януари 2010 г., и Кирил Кирилов - Шкафа, ликвидиран дни преди да чуе присъдата.
Бандата получи наказания за 12 отвличания и един опит за отвличане.
Недоказано остана само последното похищение - на студента Румен Гунински-син.
"За отвличането на Румен Гунински прокуратурата разполага само с едно доказателство - обясненията на Любо Гребеца в досъдебното производство", обяснява Магдалинчева.
 В мотивите си тя изтъква, че при определяне на наказанията е взела предвид нечовешките условия, при които са държани жертвите - вързани с белезници и окови и без възможност да удовлетворяват нормалните си житейски потребности.
Носенето на полицейски униформи, палки и други атрибути, с които Наглите са се появявали при отвличанията, също се приема от съда за обстоятелство, утежняващо вината им.

Подсъдимите са охарактеризирани като жестоки и дръзки хора, чиято комуникация с близките на похитените е минала от поставяне на условия до жестоки закани за убийства. Рязането на пръсти от Михаил Краус и Ангел Бончев и част от ухото на Венислав Величков свидетелствали за жестокостта на Наглите.

С насилие и заплахи, възползвайки се от изненадата на пострадалите, Наглите ги издърпвали в автомобилите, с които са се придвижвали, сочи съдът.
В мотивите съдията детайлно се спира на използваните СРС-та. Магдалинчева приема, че не може да се правят констатации върху изготвените веществени доказателства, получени чрез бръмбари.

На въпросните СРС-та, които бяха много коментирани и по време на делото, са записани
разговори в ГДБОП с ключовия свидетел Валентин Михайлов-Вальо Бореца, известен още като Ихтиманския, с Гребеца и Павел Петков. Записът на т. нар. беседа с Гребеца беше слушан и в съдебната зала.
С него говорят шефът на ГДБОП Станимир Флоров, началникът на антитерористите Валентин Цоновски и зам. главният прокурор Бойко Найденов.

"Въпреки че законът не поставя ограничения за мястото, където ще се прилагат СРС-та, разследващите органи са избрали незаконен начин", смята съдия Магдалинчева.
Този подход е неприемлив, защото Вальо Ихтиманския, Поли Културиста и Ивайло Евтимов-Йожи са били задържани, а Гребеца е обвиняем и това е разпит, на който няма
адвокати, отбелязва съдът.
Според магистратите обвинението е несъстоятелно в три неща. Прокурор по делото беше Антоанета Близнакова.

Първо, от показанията на свидетелите Найден Недев и Вальо Ихтиманския не може да се направи извод, че Поли Културиста и Йожи са били тартори на групата.
Необоснована остава и тезата на прокуратурата, че през целия период от октомври 2007 г. до декември 2009 г. с групата е действал и Иван Пайнавелов-Сапата. От показанията на Вальо Бореца става ясно, че Сапата, чийто труп бе намерен на 9 януари 2010 г. в Плана планина, се е отказал да участва в ударите на групата преди отвличането на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата през октомври 2008 г.

Третата недоказана теза на прокуратурата е, че Павел Петков и братята Радослав и Митко Лебешковски са участвали в групата за отвличания. Няма нито едно конкретно
действие в поведението им, което да ги свърже както с престъпленията и с участниците в групата, казва съдът.
По делото има данни, че двама неизвестни до момента мъже са участвали в отвличанията на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Това обаче не са братята Лебешковски. В хода на процеса не беше събрано нито едно доказателство и че Културиста е отрязъл двата пръста на ръката на Бончев.

Съдът дава вяра на показанията на Павел Петков, че не е участвал в отвличането на Илиян Цанев. Няма обективни факти, които да разколебават казаното от него, сочи Магдалинчева. Не Петков е посочил Ангел Бончев за жертва, а Гребеца. Вярно е и твърдението на Павката, че не е наблюдавал маршрута на Бончев и не го е пазел. Съдът дава вяра на обясненията на братята Лебешковски, че не са пазили Бончеви.

Жертвите - уплашени и изолирани от света 

Жертвите на Наглите разказаха за най-зловещите си спомени на съда с надеждата да бъдат хванати виновниците за страданията им. Похитени бяха Илиян Цанев, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Васил Маникатов, Мехмет Чакър, Георги Георгиев-Пурата, Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Румен Гунински-син и Борислав Атанасов, а Борислав Динев се измъкна на бандата.

Ангел Бончев, който загуби 2 пръста на ръката си, изпитвал сериозни болки. Той дори уринирал върху раните си, за да се затворят. Поради силната болка и в желанието си да избяга веднъж успял да скъса единия белезник, с който бил вързан. Джорджио Марков учи в чужбина, но продължава да се страхува, когато се завърне в България. Михаил Краус се затворил в себе си и стеснил контактите си. За месец Венислав Величков посетил пет клиники в САЩ, за да избере вариант за реставрация на ушната си мида. Претърпял и две операции. Киро Киров отслабнал 15 кг, докато бил в плен. Дни след освобождаването му влязъл в болница заради съсирек в крака, образуван от принудителното му обездвижване. Започнал да изпитва страх от тъмното и наел охрана, която да го пази.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Водач с 2,69 промила алкохол катастрофира до аптека в Айтос

Водач с 2,69 промила алкохол катастрофира в района на стопанския двор до агро аптека в Айтос, съобщиха от бургаската полиция. При ПТП-то има установени материални щети - те са допуснати от товарен форд "Транзит" с бургаски номера, управляван от 33-годишен айтозлия. Ударът е станал на 20.10.т.г. около 18.35 ч

Задържаха британец у нас, издирван в Европа за кражби

Окръжният съд в Бургас наложи мярка "задържане под стража" на британски поданик, издирван с Европейска заповед за арест от родината си. Гавин Ф. е обявен за международно издирване въз основа на заповед, издадена от съда в град Плимут, Великобритания, съобщиха от прокуратурата. В заповедта е посочено, че Гавин Ф. се издирва от 2016 година

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново извършва проверка в сградата на ДГС "Болярка", потвърдиха за БТА от пресцентъра на ОД на МВР. Полицаите са влезли в сградата на Държавното горско стопанство "Болярка" в сутрешните часове, проверява се документация и се пишат протоколи, каза инж. Йордан Бобонков, директор на ДГС "Болярка"

13 пъти осъждан влиза в затвора за 9 месеца - шофирал без книжка

Наказание лишаване от свобода за срок от девет месеца постанови Районният съд в Кюстендил за 36-годишния Румен Я., управлявал лек автомобил без свидетелство за управление и в едногодишен срок от изтърпяване на друго наказание, съобщиха от Районния съд. Румен Я. е осъждан 13 пъти. Той е подсъдим по още едно дело в Районния съд в Кюстендил

18-годишен избяга от затворническото общежитие в Смолян, издирват го (Снимки)

Полицията издирва 18-годишния Мартин Пенчев Шахънски. Той е изтърпявал присъда по чл. 194, ал. 1 за кражба от 2 години и 9 месеца в затворническо общежитие от открит тип в гр. Смолян, откъдето на 22 октомври е избягал. Мъжът е висок 186 см, с нормално телосложение, кестенява коса, продълговато лице, правилен нос

Шест години затвор за убийството на мъж във Велико Търново

Шест години затвор постанови Окръжен съд - Велико Търново за убийство на мъж на улица „Магистрална“ в областния град. Това съобщават от пресцентъра на институцията. Със воя присъда съдът призна подсъдимия Мартин С. Г. (р. 1982 г.) за виновен в това, че на 29 юни миналата година във Велико Търново, на ул

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Трима задържани с канабисови стръкове в спецоперация срещу дрогата край Видин

Над 42 кг сух канабис са открити в рамките на мащабна операция на служители на ОДМВР-Видин. Задържани са трима мъжe - 56-годишен жител на Белоградчик, 55-годишен видинчанин и 51-годишен от село Тополница, област Благоевград. Мащабната специализирана операция, насочена срещу наркоразпространението в региона

Съдът отхвърли иск на хипермаркет за обезщетение от бивша служителка за липсата на 483 326 лева

Окръжен съд – Монтана отхвърли иск на хипермаркет срещу бившата служителка на филиала на фирмата в Монтана М. Р. Ц. за заплащане на частично обезщетение от 50 000 лева за допусната липса на 483 326,44 лева от касата на дружеството. На 10 май 2018 г. сутринта 39 годишната М. Р. Ц., която заемала длъжността „ обслужващ магазин/ служител филиал“

Петгодишно момче с комоцио при удар на кола в камион между селата Просеник и Руен

Петгодишно момченце от село Рожден е получило комоцио от катастрофа вчера на пътя с. Просеник - с. Руен. Това съобщиха от полицията в Бургас Към 13.30 ч. 28-годишният шофьор от Несебър на фолксваген "Каравел", с бургаски номера, не е спазил дистанция на пътя, застигнал и блъснал товарен фолксваген "LT 26", с бургаска регистрация

Спецсъдът гледа днес делото за „Царските конюшни”

В Специализирания наказателен съд ще се проведе днес заседание по делото за „Царските конюшни”, предаде БГНЕС. Процесът е срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова. Веселин Пенев отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост – за това

Един от афганистанците изнасилвачи с отказ за хуманитарен статут (Обзор)

Мустафа и Лахаб твърдят, че са платили за секс с момичето, то отрича Единият от афганистанците, които изнасилиха 17-годишно момиче в София, има отказ за хуманитарен статут на бежанец у нас по молбата му за закрила, научи “24 часа”. Получил го е лично и е трябвало да напусне страната, ако не го обжалва в съда.

Пуснаха под домашен арест обвинения за убийството в Лисец, 2000 се подписаха в негова защита

Съселяните му правят подписка в негова подкрепа Окръжният съд в Ловеч определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 59-годишния Валентин Василев. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 18 октомври т. г., около 21.30 часа, в ловешкото село Лисец, умишлено е умъртвил Борис Борисов, на 41 г., след като го прострелял в гърдите с пистолет

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber