Как се лекуват кръвоизливи в очите?

https://www.24chasa.bg/Article/1161729 Как се лекуват кръвоизливи в очите? Как се лекуват кръвоизливи в очите? www.24chasa.bg
Как се лекуват кръвоизливи в очите?

Акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”, отговаря на въпроса на Б. Борисова

Някои пациенти смятат, че имат очен кръвоизлив, а всъщност при тях се наблюдава по-изразена съдова мрежа върху склерата.

Това е чест симптом в офталмологията и може да се прояви в резултат на различни очни заболявания. Дължи се на разширение на повърхностните видими съдове на конюнктивата. Зачервено око се наблюдава при различни възпалителни процеси в окото или в очните придатъци (орбита, слъзни пътища, клепачи). За диагнозата е важно наличието на други оплаквания и симптоми. Появата на болка и намаление на зрението е опасен признак и най-често се причинява от вътреочно възпаление.

Ако зачервяването е свързано с напрегната зрителна работа, е необходимо да изследвате зрението си, за да се търси наличие на далекогледство или астигматизъм.

Разширените капиляри може да се дължат и на "сухо око", при което има и леки бодежи и парене.

"Сухото око" е болест на цивилизацията, тъй като се дължи на ред фактори от бита (работа на компютри, употреба на контактни лещи, климатици, задимена и запрашена среда и др.). То се причинява и от някои лекарства - очни капки при глаукома, хапчета за кръвно, антидепресанти, диуретици, сънотворни, антихистаминови, ендокринологични и др. медикаменти. Посочените фактори нарушават качествата на слъзния слой, покриващ окото.

Сълзите имат овлажняващи и противобактериални свойства и са необходими за поддържане на нормалната роговица и конюнктива. Всяко смущение в качеството и количеството им води до оплаквания, особено сутрин, бодежи или понякога - до рефлекторно повишено сълзене. Заболяването е по-често при жени над 50-годишна възраст. При наличие на нарушение в слъзния филм се предписва съответно лечение.

Зачервяване на окото, съпроводено със сърбеж, може да бъде причинено и от алергия, която се изявява при контакт с някои храни, препарати, козметика, домашни животни.

Както "сухотата" на окото, така и алергията обаче се проявяват и в двете очи, макар и в различна степен. Необходимо е да се изследва слъзната секреция. При разширение на кръвоносните съдове и субконюнктивни кръвоизливи при диабет, повишено кръвно налягане и други кръвни заболявания също може да се наблюдава зачервяване на окото едновременно с промени в съдовете в очните дъна.

Тъй като появата на разширени капиляри в конюнктивата може да се дължи на различни причини и заболявания, е необходимо да бъдете прегледана от очен специалист, който ще проведе диагностични изследвания и ще назначи подходящо лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

5% повече фибри в храната може да намалят с 30% прогресията на меланом

5% повече фибри в храната може да намалят с 30% прогресията на меланом

СНИМКА: РОЙТЕРС

Защо децата се справя по-лесно с COVID

Колко защитават антителата след среща с коронавируса

Колко защитават антителата след среща с коронавируса

Носенето на маски и спазването на дистанция заради COVID повлия на разпространението и на традиционните за сезона грип и други респираторни вирусни болести.

Риск до дни заедно с омикрон да влезе и зъл грип “Камбоджа”

Доц. д-р Ерсон Аксу: Не пренебрегвайте профилактичните гинекологични прегледи!

Доц. д-р Ерсон Аксу: Не пренебрегвайте профилактичните гинекологични прегледи!

Д-р Вера Карамфилова

Какви са причините да се отключи диабет тип 1 при възрастни?

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber