Живков смяташе, че не трябва да си ходи

https://www.24chasa.bg/Article/1152508 Живков смяташе, че не трябва да си ходи Живков смяташе, че не трябва да си ходи www.24chasa.bg
Живков смяташе, че не трябва да си ходи

80-годишният днес Виктор Шарапов е последният съветски и първият руски посланик в България в периода на големите промени в двете страни - 1988-1992 г. Завършил е Московския институт по източни изследвания. Специалист е по Китай. Кариерата си започва като журналист. Първо е във военния в. "Красная звезда", а после в официоза "Правда". Бил е кореспондент в Китай в периода на силно влошените съветско-китайски отношения.

От 1971 до 1982 г. е в апарата на КГБ и личен помощник на шефа му Юрий Андропов. Там получава и чин генерал-майор. Когато Андропов оглавява КПСС и СССР след смъртта на Брежнев, той взема със себе си и своя помощник. Шарапов остава съветник на генералния секретар на ЦК на КПСС и при Черненко, и при Горбачов. През 1988 г. инициаторът на перестройката го праща посланик в София. През 1992 г. е отзован в Москва, като никой от ръководството на руското МВнР не се среща с него. Чак след 9 г., когато Шарапов става на 70 г., министерството му праща приветствие. В него се казва, че "работата му като посланик в България е позволила в преломен етап от историята с чест, твърдо и последователно да отстоява интересите на родината".

- Виктор Василиевич, по какъв повод сте в България?

- Поводите всъщност са два. Първият бе участието ни в честванията на 134-ата годишнина от освобождението на Плевен и разгрома на турските войски там. Радвам се, че имаше много хора и че това се чества на най-високо държавно ниво. След това пътувахме до Русе. А после отбелязахме в Пловдив заедно с местните дружества за дружба с Русия 70-ата годишнина от разгрома на германската армия край Москва. Отпразнувахме я пред паметника на Альоша. Нямаше много хора, но присъстващите пяха песента за Альоша.

- В Русия помнят ли още тази песен?

- Че как иначе? Тя и до днес предизвиква сълзи у нас.

- С какво се занимавате сега?

- Аз съм пенсионер. Но съм президент на Съюза на приятелите на България. Това е общоруска обществена организация, възникнала на мястото на Дружеството за българо-съветска дружба, оглавявано навремето от прочутия авиоконструктор акад. Андрей Туполев. Заедно със СССР и това дружество се разпадна, но имаше много ентусиасти, живели и работили в България, сред тях и аз, и решихме да създадем наново организацията. Да почнем отначало, без държавна подкрепа.

- Колко пъти сте идвали в България след края на посланическия ви мандат?

- Най-малко десет пъти.

- Намирате ли стари приятели?

- Да, дори на този прием. (Разговорът се води на коктейл в руското посолство - б. а.).Такива са половината от вашия генералитет, освен това много писатели, художници и т.н.

Срещнахме се сега и си спомнихме как сме работили заедно. Българска литература се издава у нас и до днес. Не знам сега къде другаде се издава вашата литература.

- Да се върнем на периода 1988-1992 г., когато бяхте посланик. Изненада ли ви начинът, но който се развиха промените в България?

- Да ви кажа честно, според мен никой не бе готов за това, което щеше да стане. Всички бяха участници само в началото. А след това процесът тръгна сам по себе си. Първото, за което говорихме с българското ръководство, включително с Тодор Живков, бе, че в СССР стават промени. Че тъй като връзките ни са много големи, в България те не бива да бъдат избегнати. Че промените в СССР ще засегнат всички социалистически страни.

- Кой е говорил за това? Вие лично или двамата с Живков?

- Най-вече аз. Тодор Живков казваше: "Да, ние разбираме тези процеси. Но има и много положителни неща, от които не трябва да се отказваме. А за промените трябва да се готвим." Въпреки това ми се струва, че под промени той разбираше някаква реконструкция, а не смяташе, че трябва да напусне ръководството. Но през есента на 1989 г. той вече разбра, защото при него дойдоха съратниците му от бригада "Чавдар". Пътувах до Москва и когато се върнах, те дойдоха при мен и му казаха: "Имахме разговор с Живков. Казахме му, че трябва да си отиде и да даде път на другите."

Срещнах се и с него. Пита ме какво става у нас. Отговорих му, че в СССР стават големи промени и че ще му е трудно да ги избегне. Че това е нещо обективно, защото тогава България бе член на СИВ, на Варшавския договор. Поради тесните си връзки със СССР тя не можеше да остане настрани от тези промени.

- Ще ви открием една тайна. Известна ни е една снимка от края на октомври или началото на ноември 1989 г. На нея сте вие, унгарският посланик Шандор Шимич и Андрей Луканов на лов. Какво обсъждахте на този лов?

- Мисля, че е било през някоя друга година.

- А има ли такава снимка?

- Да, има. Но е от друга година.

- А случайно ли там е и унгарският посланик предвид факта, че страната му беше сред първите, започнали сериозните промени?

- Той беше добър наш приятел. Нищо повече в конкретния случай.

- Какви бяха отношенията между Тодор Живков и Михаил Горбачов?

- Мисля, че личните им отношения не потръгнаха. Живков неведнъж казваше, че е доайен сред ръководителите на социалистическите страни. А Горбачов донякъде бе самолюбив и казваше, че именно той е доайенът. Разбирате, че това е психологически въпрос.

Горбачов в началото държеше линията на промяната към това социализмът да стане по-добър. Да стане това, което понякога наричат социализъм с човешко лице. А в този смисъл Живков малко изоставаше от Горбачов в разбирането за неизбежността на този процес. Друг, вътрешноруски, е въпросът какво стана по-нататък. Имам предвид, че Горбачов по същество предаде идеите, за които гласува и за които призоваваше в началото на перестройката. Първо казваше никой да не смята, че ще се откажем от социализма. А свърши с това, че каза в един турски университет как цял живот е мечтаел да срине Съветския съюз.

- Кога видяхте за последен път Тодор Живков?

- През ноември 1989 г.

- Какво си спомняте за пуча срещу Горбачов на 19 август 1991 г.?

- Трудно ни бе оттук, от София, да видим какво и защо се случва там, в Москва. Защото Политбюро се разпадна, Горбачов замина, скри се, за да не бъде в Москва. Нарастваха сепаратистките настроения. Тук ни бе трудно да го разберем и почувстваме. Никой не ни даваше подробна информация. Трябваше сами да изграждаме някаква своя политика. И когато от руското външно министерство дойде заповедта, че трябва да предадем на българското правителство такава и такава информация, ние го направихме.

- И каква беше информацията, която предадохте?

- Че у нас е създаден ГКЧП - Държавен комитет по извънредното положение. Но че това няма да доведе до дълбоки промени. Че това е временна мярка и че демократичните процеси няма да спрат.

- На кого я предадохте?

- На президента Желю Желев и премиера Димитър Попов.

- Как реагираха те?

- Изслушаха ни и ни благодариха за информацията.

- А каква информация предадохте след разгрома на пучистите?

- Никаква. Не получихме никакви указания. Просто тогава на никого в Москва не му бе до нас.

- А идвали ли са при вас български политици по време на пуча да изразяват подкрепа или да се изкажат против?

- Не.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 
проекта в България за 5,36 милиарда евро

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 проекта в България за 5,36 милиарда евро

Ще продължим да се фокусираме върху това, което можем най-добре - намаляване на неравенството и поддържане на инфраструктурата и конкуренто способността, казва вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Още акценти: Ангажираността на Европейския инвестиционен фонд е знак за доверие в потенциала на българските фирми Новата ни

Теодора Петкова

Теодора Петкова: Децата трябва да знаят, че зад парите не стоят само блага, а и възможност да направиш добро за някого

Достъпно и с примери нека да влязат в света на финансите. Представям си го като учебен предмет, казва новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Още акценти: Да говорим с тях и затова, че на всекиго по-равно, не е възможно На финансово грамотен клиент можеш да обясниш защо начинът, по който предлагам нещо да се случи

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Снежина Петрова. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Снежина Петрова: Ще правим нова трактовка на “Под игото” с моите студенти, за да разберат младите архаичния език

След спектакъла “Медея” се чувствам успяла, казва актрисата - Г-жо Петрова, честита награда! Получихте отличието за хуманитаристика "Богдан Богданов". За спектакъла "Медея" ли е? - Да, Не, за проекта, от който спектакълът е част. В мотивите на журито бяха споменати интердисциплинарността на проекта, популяризиране богатството на културата

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber