Живков смяташе, че не трябва да си ходи

https://www.24chasa.bg/Article/1152508 Живков смяташе, че не трябва да си ходи Живков смяташе, че не трябва да си ходи www.24chasa.bg
Живков смяташе, че не трябва да си ходи

80-годишният днес Виктор Шарапов е последният съветски и първият руски посланик в България в периода на големите промени в двете страни - 1988-1992 г. Завършил е Московския институт по източни изследвания. Специалист е по Китай. Кариерата си започва като журналист. Първо е във военния в. "Красная звезда", а после в официоза "Правда". Бил е кореспондент в Китай в периода на силно влошените съветско-китайски отношения.

От 1971 до 1982 г. е в апарата на КГБ и личен помощник на шефа му Юрий Андропов. Там получава и чин генерал-майор. Когато Андропов оглавява КПСС и СССР след смъртта на Брежнев, той взема със себе си и своя помощник. Шарапов остава съветник на генералния секретар на ЦК на КПСС и при Черненко, и при Горбачов. През 1988 г. инициаторът на перестройката го праща посланик в София. През 1992 г. е отзован в Москва, като никой от ръководството на руското МВнР не се среща с него. Чак след 9 г., когато Шарапов става на 70 г., министерството му праща приветствие. В него се казва, че "работата му като посланик в България е позволила в преломен етап от историята с чест, твърдо и последователно да отстоява интересите на родината".

- Виктор Василиевич, по какъв повод сте в България?

- Поводите всъщност са два. Първият бе участието ни в честванията на 134-ата годишнина от освобождението на Плевен и разгрома на турските войски там. Радвам се, че имаше много хора и че това се чества на най-високо държавно ниво. След това пътувахме до Русе. А после отбелязахме в Пловдив заедно с местните дружества за дружба с Русия 70-ата годишнина от разгрома на германската армия край Москва. Отпразнувахме я пред паметника на Альоша. Нямаше много хора, но присъстващите пяха песента за Альоша.

- В Русия помнят ли още тази песен?

- Че как иначе? Тя и до днес предизвиква сълзи у нас.

- С какво се занимавате сега?

- Аз съм пенсионер. Но съм президент на Съюза на приятелите на България. Това е общоруска обществена организация, възникнала на мястото на Дружеството за българо-съветска дружба, оглавявано навремето от прочутия авиоконструктор акад. Андрей Туполев. Заедно със СССР и това дружество се разпадна, но имаше много ентусиасти, живели и работили в България, сред тях и аз, и решихме да създадем наново организацията. Да почнем отначало, без държавна подкрепа.

- Колко пъти сте идвали в България след края на посланическия ви мандат?

- Най-малко десет пъти.

- Намирате ли стари приятели?

- Да, дори на този прием. (Разговорът се води на коктейл в руското посолство - б. а.).Такива са половината от вашия генералитет, освен това много писатели, художници и т.н.

Срещнахме се сега и си спомнихме как сме работили заедно. Българска литература се издава у нас и до днес. Не знам сега къде другаде се издава вашата литература.

- Да се върнем на периода 1988-1992 г., когато бяхте посланик. Изненада ли ви начинът, но който се развиха промените в България?

- Да ви кажа честно, според мен никой не бе готов за това, което щеше да стане. Всички бяха участници само в началото. А след това процесът тръгна сам по себе си. Първото, за което говорихме с българското ръководство, включително с Тодор Живков, бе, че в СССР стават промени. Че тъй като връзките ни са много големи, в България те не бива да бъдат избегнати. Че промените в СССР ще засегнат всички социалистически страни.

- Кой е говорил за това? Вие лично или двамата с Живков?

- Най-вече аз. Тодор Живков казваше: "Да, ние разбираме тези процеси. Но има и много положителни неща, от които не трябва да се отказваме. А за промените трябва да се готвим." Въпреки това ми се струва, че под промени той разбираше някаква реконструкция, а не смяташе, че трябва да напусне ръководството. Но през есента на 1989 г. той вече разбра, защото при него дойдоха съратниците му от бригада "Чавдар". Пътувах до Москва и когато се върнах, те дойдоха при мен и му казаха: "Имахме разговор с Живков. Казахме му, че трябва да си отиде и да даде път на другите."

Срещнах се и с него. Пита ме какво става у нас. Отговорих му, че в СССР стават големи промени и че ще му е трудно да ги избегне. Че това е нещо обективно, защото тогава България бе член на СИВ, на Варшавския договор. Поради тесните си връзки със СССР тя не можеше да остане настрани от тези промени.

- Ще ви открием една тайна. Известна ни е една снимка от края на октомври или началото на ноември 1989 г. На нея сте вие, унгарският посланик Шандор Шимич и Андрей Луканов на лов. Какво обсъждахте на този лов?

- Мисля, че е било през някоя друга година.

- А има ли такава снимка?

- Да, има. Но е от друга година.

- А случайно ли там е и унгарският посланик предвид факта, че страната му беше сред първите, започнали сериозните промени?

- Той беше добър наш приятел. Нищо повече в конкретния случай.

- Какви бяха отношенията между Тодор Живков и Михаил Горбачов?

- Мисля, че личните им отношения не потръгнаха. Живков неведнъж казваше, че е доайен сред ръководителите на социалистическите страни. А Горбачов донякъде бе самолюбив и казваше, че именно той е доайенът. Разбирате, че това е психологически въпрос.

Горбачов в началото държеше линията на промяната към това социализмът да стане по-добър. Да стане това, което понякога наричат социализъм с човешко лице. А в този смисъл Живков малко изоставаше от Горбачов в разбирането за неизбежността на този процес. Друг, вътрешноруски, е въпросът какво стана по-нататък. Имам предвид, че Горбачов по същество предаде идеите, за които гласува и за които призоваваше в началото на перестройката. Първо казваше никой да не смята, че ще се откажем от социализма. А свърши с това, че каза в един турски университет как цял живот е мечтаел да срине Съветския съюз.

- Кога видяхте за последен път Тодор Живков?

- През ноември 1989 г.

- Какво си спомняте за пуча срещу Горбачов на 19 август 1991 г.?

- Трудно ни бе оттук, от София, да видим какво и защо се случва там, в Москва. Защото Политбюро се разпадна, Горбачов замина, скри се, за да не бъде в Москва. Нарастваха сепаратистките настроения. Тук ни бе трудно да го разберем и почувстваме. Никой не ни даваше подробна информация. Трябваше сами да изграждаме някаква своя политика. И когато от руското външно министерство дойде заповедта, че трябва да предадем на българското правителство такава и такава информация, ние го направихме.

- И каква беше информацията, която предадохте?

- Че у нас е създаден ГКЧП - Държавен комитет по извънредното положение. Но че това няма да доведе до дълбоки промени. Че това е временна мярка и че демократичните процеси няма да спрат.

- На кого я предадохте?

- На президента Желю Желев и премиера Димитър Попов.

- Как реагираха те?

- Изслушаха ни и ни благодариха за информацията.

- А каква информация предадохте след разгрома на пучистите?

- Никаква. Не получихме никакви указания. Просто тогава на никого в Москва не му бе до нас.

- А идвали ли са при вас български политици по време на пуча да изразяват подкрепа или да се изкажат против?

- Не.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Андон Балтаков

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет

Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите Сайтът на “24 часа” за мен е символ на огромно доверие, което получавате от читателите - Г-н Балтаков, защо използвахте сайта на “24 часа” в презентацията си пред Съвета за електронни медии

Петър Москов

Петър Москов: “Приятно” е министър да бъде вкаран в затвора, но 121 в парламента са променили закона за търговете на лекарствата

Шарено мнозинство направи тази поправка, която отмени търговете за скъпи лекарства в частните болници, казва председателят на партия КОД и бивш министър на здравеопазването Още акценти от интервюто Прекалено многото болници и фалшивите болни са големите проблеми С пръстовия идентификатор за 4 години щяха да са спестени 400 млн. лв

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Джейсън Кинг

Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа

Стартът на 5G е в бъдещето, но сме компания, която е готова да  открива, инвестира и побеждава, казва в интервю изпълнителеният директор на компанията Джейсън Кинг   - Г-н Кинг, мрежата на “Теленор” получи сертификат Best in Test от компанията за измерване на мобилни мрежи Umlaut. Какво означава това за вас

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber