На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/1122730 На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ www.24chasa.bg

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в България, син е на убития след 9 септември 1944 г. голям наш художник и фейлетонист Райко Алексиев.

През 1991-1992 г. е съветник на премиера Филип Димитров.

Живее в САЩ. Той е научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Работил е за корпорация "Ранд", негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.

В началото на 2011 г. учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

- Г-н Алексиев, доволен ли сте, че се изпълни прогнозата ви, казана пред “24 часа” през февруари, че съдбата на Муамар Кадафи не може да е друга освен като на бясно куче?

- Доволен съм, макар че не трябваше да съм голям пророк, за да предвидя този изход. Президентът Рейгън нарече Кадафи “бясното куче на Изтока”. След толкова пролята кръв за диктатора нямаше друг шанс и краят му най-логично беше като на бясно куче.

- След края на Кадафи каква ще е съдбата на Либия?

- Симптомите са много тревожни не само за Либия, но и за целия регион. Преди време пак в “24 часа” казах, че т.нар Арабска пролет много бързо може да се превърне в “арабска зима”. И това става. Фактът, че в Либия се заговори за въвеждане на шериата, означава, че там демокрация няма и не може да има. Шериатът и демокрацията са две абсолютно противоположни неща. За съжаление в Тунис, която се смяташе за страната с най-добри шансове за изграждане на демокрация от европейски тип, прогнозите са много лоши. Лидерът на ислямската партия Рашид Гануши се възприема от Европа като умерен ислямист.

“Умерен ислямист” е като умерен педофил.

Или си педофил, или не си. Вижте какво става в Египет - там тръгва ислямизиране, което Мубарак, въпреки че беше диктатор, успя да предотврати.

- Кой е най-застрашен от процесите в Арабския свят?

- Опасността е за целия свят. Като погледнете страни като Иран и Пакистан, ще видите, че ислямизмът е опасен първо за самите мюсюлмани. Той води до религиозна диктатура, до липса на икономическа перспектива и до беднотия. Вреден е и за Запада, защото е експанзивен. Радикалният ислям има за цел да разруши светската демокрация и да установи т.нар халифат - царство на исляма в целия свят.

- А прогнозите за България?

- Нашите турци са умерени по природа. Опасността идва от отделни лица и службите трябва да се насочат към тях. Лошото е, че радикалният ислям, който се финансира от Саудитска Арабия чрез фондации, има възможност да стигне до бедните мюсюлмани. Тях лесно ги вербуват, като им строят джамии, дават им литература и пари. Но най-голямата опасност идва от Турция. Нейната външна политика е базирана на т. нар. неоосманизъм, пропагандиран от външния министър Давутоглу. Той е завоалиран като политика на добросъседство. Но за Балканите неоосманизмът е начин да се прокара или засили турското влияние. Нищо лошо, ако Турция е демокрация, но тя вече е ислямистка държава, в която демокрацията се потъпква. Вижте само факта, че най-малко 68 журналисти в момента са в затвора без обвинения, вкарани там по т.нар. антитерористично законодателство.

- Разпространението на радикалния ислям звучи страшно, но хората се плашат повече от кризата.

- Разбираемо е. А прогнозите са много мрачни. Кризата не е за година-две и после ще отмине.

Това е стратегически колапс на европейския модел, който е базиран на т.нар. социална пазарна икономика. Тя работеше доста дълго време по няколко причини. Западът - Европа и Америка, имаха огромни конкурентни преимущества пред останалия свят, но те изчезнаха. Даже в момента вървят в обратна посока. Една машина работи еднакво в Китай, Германия или Щатите, когато има добре обучени работници. И ако някъде работната ръка струва в пъти по-евтино, вече не може да се конкурираш. Това води до преместване на индустриални капитали от Европа и Америка към Азия. А аз се надявам, че и тук ще дойдат. Второ, социалната пазарна икономика се базира на много скъпи социални придобивки - високи пенсии, които идват от много високи данъци. Завишените налози пък правят всяка държава неконкурентоспособна. И третият голям проблем е тежката демографска криза. Западът сякаш реши, че няма нужда да прави деца. В световната история няма период, когато обществото в период на мир отказва да се възпроизвежда Това важи и за България. Резултатът е: ако ти имаш по-малко от 4-ма работници, които да плащат на пенсионер, моделът пропада. Единственото, което може да компенсира високите данъци и високите пенсии, е икономическият растеж, но и него го няма. И няма и да го има. В Италия в последните 10 г. е по-нисък от 1%. Във Франция не е по-голям.

Източна Европа и България сякаш все още имат шанс да се измъкнат от кризата. След падането на комунизма ние пожертвахме едно поколение. И Борисов е прав, когато казва на Запада - ако вие плащахте нашите пенсии, нямаше да сте на това дередже. Ние имаме и много по-добри макроикономически показатели. Тук заплатите са по-малки, но и данъците са по-ниски. Кризата обаче няма как да не се отрази на Източна Европа, защото всичките й търговски партньори са от Западна Европа. А там са нужни радикални реформи.

- Но и без тези страшни реформи протестите в Европа растат и стигнаха до Уолстрийт.

- На Уолстрийт са най-вече лумпени левичари и младежи, които все още са издържани от родителите си. А организаторите им са прокомунистически организации и крайната левица. В Щатите има много силна извънпарламентарна левица. За какво мечтаят там протестиращите? Да се опростят заемите на студентите например, но и аз искам да ми се опростят моите, ама няма да стане. Настояват образованието и здравеопазването да е безплатно. Това са утопични идеи.

- Къде е по-страшна кризата - в Европа или в Щатите?

- В последните години САЩ вървят смело и стремглаво по пътя на Европа. Което ще рече - печатане на пари, постоянно увеличаване на държавните разноски, без да са покрити от нещо, и постоянно увеличаване на държавния дълг. Дългът е 100% от БВП - това е горе-долу като Италия. Трите най-големи социални програми - за пенсиите и здравеопазването на възрастните над 65 г. и за здравеопазването на бедните, са пред фалит.

-Говори ли се открито за тези проблеми в медиите?

-Естествено. И това, което се наблюдава, е силен тласък надясно. Хората разбират, че начинът им на живот може да бъде унищожен от икономически некомпетентни хора като президента Обама и неговия екип. Дефицитът вече е над 1 трилион долара и ще продължи да се натрупва поне до 2020 г. Ако не се направят радикални реформи, бъдещето на Америка ще е много мрачно. А в предизборната борба, която вече е започнала, всички републикански кандидати говорят за това в прав текст.

-Кой кандидат на републиканците има най-големи шансове срещу Обама?

- Най-голямата заплаха за Обама е Хърмън Кейн, който е чернокож, защото той може да вземе 30% от афроамериканския вот. Президент демократ не може да бъде избран без афроамерикански вот.

-От разговора дотук излезе, че бъдещето на света е доста мрачно.

-Америка има шанс, ако са верни прогнозите, че републиканците ще спечелят с доста убедително мнозинство. Но европейците сякаш не разбират проблемите си. Марио Драги, известен италиански икономист, беше сложен начело на Европейската банка. Но кой е той? В годините, когато Италия е затъвала, той беше начело на централната банка в страната. Той има вина за Италия, сега ще оправя цяла Европа. Кой ще оправя Гърция - Пападимос? Като шеф на гръцката банка задачата му преди години беше да излъже Европа, че всичко в Гърция е окей.

-Защо в тази ужасяваща картина не споменаваме Русия?

-Говорихме за демократичните страни и кризата. А Русия е фашистко-мафиотска държава.

Какво значи фашизъм - сливане на икономическите и политическите интереси на върхушката. Погледнете - големите фирми - “Газпром”, “Росатом” и т.н., и т.н., са държавни, но всички те се ръководят от приятели на Путин. А той отново ще влезе в президентството, не че си е тръгвал.

Аз не крия, че симпатизирам на Бойко Борисов, но това, че у нас продължава да се говори за руските проекти от “големия шлем” на Георги Първанов, много ме безпокои.

Борисов има много качествени министри, много добра фискална политика. България е късметлия с финансов министър като Симеон Дянков. Но тази неяснота в отношенията с Русия е опасна. Защото на Запад се създава впечатлението, че едва ли не България действа като руски васал.

-Г-н Алексиев, проследихте ли изборите в България?

- Не съвсем. Безспорно ГЕРБ спечели убедително. Чувам, че се говори за мошеничества. Но и в Америка ги има. Въпросът е дали те са повлияли на крайния резултат. Според мен друго решение на изборите нямаше. ГЕРБ е просто много популярна. Но на мен много ми се иска да се роди силна дясна партия. Преди имаше десница, но тези, които претендират сега за нейни лидери, не се ползват с никакво доверие и, изглежда, са калпави политици. СДС се разцепи на някакви парчета, които съществуват само за да вкарат по 5 депутати в парламента.

Борисов, какъвто и да го наричат, има много точен политически нюх.

И затова вероятно ще вземе още един мандат.

- Откъде ще се вземат лидери за нова дясна партия?

-Не съм експерт, но съм убеден, че на България й е необходима една нова десница.

ГЕРБ също претендира да е дясна партия. Вярно, че от гледна точка на финансовата и фискалната политика е такава и аз затова я поддържам. Нейните експерти наистина направиха това, което много малко партии успяха - изключително ниския дефицит, ниско задлъжняване, ниски данъци и др.

Но аз смятам, че трябва да се роди нова десница, която да подкрепя ГЕРБ. Те трябва да бъдат коалиционни партньори, докато ГЕРБ продължи да води подчертано пазарна политика. Това, което ме тревожи в ГЕРБ, е толерантността не към Русия, а към мафиотската й политика. Сега пак се говори за Белене, което е абсолютно пагубна перспектива, или за Бургас- Александруполис. Така директно се работи за мафиотската Русия, която няма интерес за благоденствието на България. Оттам плащат на цяла армия от лакеи в България, включително и в пресата.

- Вие бихте ли се върнали в България, за да помогнете за създаването на нова десница?

- Не. Аз съм стар, за да се занимавам с такива работи.

- Рейгън, като стана президент, беше по-стар?

- Аз в момента в Щатите се занимавам с политика. Боря се в Калифорния с левичарството и ще участвам като експерт в кампанията на републиканците догодина. Затова всеки месец по една седмица прекарвам във Вашингтон.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber