Като кмет ме провериха 183 пъти, Рашков - нито веднъж

https://www.24chasa.bg/Article/1056923 Като кмет ме провериха 183 пъти, Рашков - нито веднъж Като кмет ме провериха 183 пъти, Рашков - нито веднъж www.24chasa.bg
СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Със Славчо Атанасов кмет на Пловдив разговаря БОРЯНА ЦАЧЕВА

- Г-н Атанасов, онзиден открихте предизборната си кампания и казахте, че сте най-проверяваният човек в държавата.

- Така е, факт.

- Защо кмета на втория по големина град го ровят за най-малките неща, а Кирил Рашков, за когото от 20 г. се подозира, че е бандит, не го проверяват?

- Протестите изригнаха именно защото хората от години не виждат справедливо отсъждане, справедливо премерване на вината. А те искат законът да е еднакъв за всички, да няма разлика дали си министър, кмет, или обикновен гражданин. Навремето в една песен се пееше "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Това е чалга песен, но беше много популярна. Абсолютно е така. Сега се намери поводът нагнетеното с годините напрежение да изригне.

Аз като кмет на Пловдив съм проверяван 183 пъти - от ДАНС, от прокуратура, от Сметна палата, от Държавен финансов контрол, от Икономическа полиция и т.н. Няма лошо. Аз затова съм публична фигура и управлявам втория по големина град. И въпреки че ме проверяваха като едва ли не най-опасния човек в държавата, не откриха нарушения. Защото истината е, че аз не крада. Това го знае целият Пловдив. Мисля, че го разбра вече и държавата.

Казвам го директно - аз не крада. Целият Пловдив знае още, че аз живея на 62 квадрата в 30-годишен панелен блок. В същото време Рашков, който на 5 км от Пловдив има палати не само за себе си, но и за синовете и внуците си, за него се мери с друг аршин.

- С какво Кирил Рашков е по-симпатичен от вас на институциите, че не го закачат?

- Не е тайна, че той има огромни финансови възможности. И човек, който има толкова много пари, може да влияе много сериозно върху определени институции.

- Но тогава потвърждаваме тезата, че има два аршина за мерене - за богати и бедни.

- Аз не случайно припомних рефрена от онази песничка. Тя е абсолютно вярна. Къде са финансовите органи за Рашков? Плащал ли е данъци? Как е придобил тези палати? Във всяка нормална държава първото нещо, което ще направят данъчните, а и прокуратура и служби за сигурност, е да проверяват откъде са му приходите. Това са имоти за милиони. А доколкото чувам, той е имал такива и в цялата страна.

- Хеликоптерът на данъчните, които летяха да търсят и заснемат незаконни имоти и да сравняват къщите с приходи и данъци, не мина ли в Пловдив?

- Летяха и над Пловдив.

- Кого хванаха тогава? Не видяха ли палатите на Рашков?

- Уличиха други хора. Между другото, без да споменавам имена, се оказа, че те са абсолютно редовни данъкоплатци. Но палатите на Кирил Рашков не ги видяха. А те са на 5 км от Пловдив. Народът изригна именно поради липсата на чувство за справедливост. Тук не става въпрос за етнически сблъсък. Ако забелязвате, самите хора в Катуница казаха: Ние нямаме нищо против другите цигани там. Ние имаме против тази фамилия. Впоследствие, когато започна масовото недоволство, се появиха и крайни елементи, които наговориха глупости от рода на: “Циганите - на сапун, турците вън" и т.н. Всички ние сме българи, всички ние живеем в тази държава. Някои партии се опитаха да се метнат на този процес. Слава богу, самия народ обаче не допусна политизация на протестите.

Когато една държава има сериозни икономически проблеми, когато има сериозен проблем в правораздавателната система и когато народът не усеща справедливостта, винаги се търси виновник. Ако се проследи историята на други народи, виновникът винаги се открива в малцинствата.

- Кои партии се опитаха да се вклинят в протеста?

- Няма да споменавам партии, защото сме в предизборна кампания, всички хора видяха кои партии се опитаха да овладеят този процес. Пак повтарям, протестът тръгна поради липса на чувство за справедливост, срещу безнаказаността на определени хора и впоследствие, тъй като Кирил Рашков е от малцинството, нещата избиха и на етническа основа. Такива като Рашков с огромни и неясни богатства има и сред българите. Ето това дразни хората. И натрупаната отрицателна енергия нямаше как да не избие след смъртта на момчетата в Катуница. Тапата вече изскочи от бутилката и оттук нататък всяко следващо правителство трябва да работи така, че народът да има усет за държавност и справедливост.

Хората вече са на предела и това се усети и в страната. Имайте предвид - никой не е удържал народна стихия!

Освен това не е вярно, че на протеста са били само агитки на футболни отбори или лумпени. Не можеш в Пловдив да изкараш 6000-7000 души и това да са само футболни агитки. На улиците имаше хора от различни възрасти. Не само младежи. Имаше и възрастни, и 30-40-годишни. Защото големият генератор на тези протести е липсата у хората на усета за справедливост. Онзи ден, когато след ексцесиите се видях с президента Георги Първанов, му казах: Г-н президент, няма да се успокоят нещата, докато не само извършителят, но и подбудителите не бъдат арестувани.

И слава богу, разбрах, че във вторник вечерта г-н Рашков е арестуван и според мен така трябваше да стане още в самото начало. А като юрист ще ви кажа - има много причини да бъде арестуван, и то отдавна.

- Вие срещали ли сте се някога с Кирил Рашков?

- Да, миналата година, когато му събориха мавзолея, който незаконно строеше на централните гробища в Пловдив.

- Нямаше ли заплахи, след като му бутнахте мавзолея?

- Историята е следната. Рашков започна да строи мавзолея. През август миналата година при мен дойде шефът на гробищата. Беше уплашен и ми каза: “Г-н кмете, не мога да се справя, тъй като става въпрос за един особено опасен човек” Тогава казах : Аз поемам отговорността да съборя този незаконен строеж. Заповедта е подписана лично от мен, не съм се скрил зад свои служители, защото истината е, че моите служители изпитваха страх. Тъй като не съм прокурор, нито съдия или данъчен, като кмет мога да осигуря поне в гробищата да бъдем всички равни. А не едните да строят мавзолеи, да заграбват и от съседни гробове и да оскверняват паметта на други хора. Така че такъв беше случаят миналата година с Кирил Рашков. Не може да опетняваш паметта на другите хора затова, защото си решил да си построиш мавзолей в центъра на гробищата в Пловдив. Затова и моята заповед беше за незабавно събаряне.

- Каква беше реакцията на Кирил Рашков?

- Кирил Рашков даде изявление пред медиите и каза: “Той ще си получи заслуженото” и т.н., и т.н." Отворете стари вестници оттогава. Но аз съм независим човек, нито някой ме контролира, нито съм крал, за да може с нещо да ме държат, и затова за мен е най-важно да има справедливост между хората. И винаги с това чувство съм управлявал града. Да, правил съм и грешки като управленец. Не ги крия. Но Пловдив знае, че съм се опитвал винаги да бъда справедлив независимо за кого се отнася и чий интерес трябва да настъпя.

- И не ви беше страх?

- Много ваши колеги в Пловдив викаха: Ти луд ли си, как може, това е изключително влиятелен и мощен човек. Аз им казах: Моята съвест трябва да е чиста. Затова поех лично отговорността, а не моите служители да бъдат тормозени.

ВИЗИТКА

Роден на 14 февруари 1968 г. в Пловдив

Завършва ВВАУ "Панайот Волов" в Шумен и право в "Св. св. Кирил и Методий" - В. Търново

През 1991 г. получава чин старши лейтенант в Българската армия

Работил е като психолог в Столипиново

От 2003 г. е кмет на район "Тракия" в Пловдив

Кмет на Пловдив от 2007 година, издигнат от ВМРО и избран с подкрепата на ГЕРБ

Кандидат за втори мандат за кмет на Пловдив, издигнат от ВМРО- НИЕ и коалиция

Женен, с една дъщеря

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Гергов: Грешни решения ни загубиха изборите. Нинова да понесе отговорност!

Ако така продължим да си крием главите в пясъка и да бягаме от истината, ще продължаваме да губим, казва областният председател на БСП в Пловдив - Г-н Гергов, възможно ли е да станете национален лидер на БСП след този резултат на изборите? - Не, категорично нямам такива намерения! Най-напред трябва да направим абсолютен анализ,

Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова

Загубата на БСП на този евровот, изглежда, ще е по-голяма от тази на последния парламентарен вот през 2017 г. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20, смята политологът Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне няколко месеца Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди старта й,

Актьорът Явор Бахаров: Още не съм изгонил всички свои бесове

През 2016 г. получих наградата “Достоен българин” на “24 часа” - Отлагахме няколко пъти този разговор, последния път ми казахте да е в края на май, когато можете да обявите новия си проект. Да го чуем, г-н Бахаров... - В Театър 199 от месец и половина репетирам пиесата на Филип Ридли “Най-бързият часовник във Вселената”.

Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит - Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа? - Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата.

Андре Каланцопулос: Българите обичат иновациите и не се изненадах колко добре приеха IQOS

Имаме продукт с карбонов чип вместо батерия, който ще задоволи и най-консервативните клиенти - наричаме го Платформа 2 - мина тестовете, но ще го пуснем на пазара след още някои подобрения, казва главният изпълнителен директор на “Филип Морис Интернешънъл” - Г-н Каланцопулос, да започнем от самото начало.

Китаристът на "Дженезис" Стив Хакет: Брекзит е ужасна идея и само ще навреди на музикантите

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кметът Красимир Герчев: Горд съм, че поставихме Разлог сред най-добрите общини в Европа

- Имаме три приоритета - образование, здравеопазване и сигурност - Всички детски градини са санирани, до края на 2019 г. ще са и газифицирани - 26% е ръстът на туристите, две трети са българи - Безработицата е 6,4% - преди беше около 15% - Г-н Герчев, в навечерието сме на изборите за Европейски парламент и сигурно има хора,

Мария Габриел: Даваме не популизъм, а условия за заетост

Интересът на България се защитава само когато сме обединени С еврокомисаря и водач на евролистата на ГЕРБ и СДС разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Габриел, в края на кампанията какви са впечатленията ви? Обиколихте цялата страна. Хората вече разбират ли смисъла на Европейския парламент (ЕП), мотивирани ли са да гласуват?

Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем

- Ремонтирахме площада, направен преди 30 години - Строим най-модерното депо за отпадъци - Съвсем скоро ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие - разговорите с известна чужда компания са на финалната права - Има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в новия парк “Македония” - Г-н

Ангел Джамбазки: Турция задържа мигрантите, защото взема парите ни

Силната Българска армия е над всичко ВМРО със сигурност ще реализира евромандат, а ГЕРБ ще е с по-добър резултат от БСП, така че предсрочни избори не се очертават Идеята на левите за минимална европейска заплата е утопия. Може да се използва срещу интересите на България и нейния бизнес С водача на евролистата на ВМРО и доскорошен европейски

Красимир Вълчев: Много професии ще бъдат заменени от машини, но не и учителската

Разговорът за агресията се фокусира в училището, но е свръхзадача то само̀ да компенсира факторите извън него - Г-н Вълчев, коя матура ви е тази като експерт и министър? Имахте ли притеснения за нея, какви мерки взехте за нормалното протичане на изпитите тази година? - Организацията на матурите е сложна задача и в нея са ангажирани над 10 000

Елина Кирчева: Не е важно само да предадеш урока, трябва да си приятел с децата. Това ми носи щастие!

И майка ми е учител, била е бременна с мен, когато е започнала в същото това училище. Израснах в него, завърших го и мечтаех да се върна, вече като преподавател Елина Кирчева е родена на 8 юли 1997 г. Учила е в паралелка с музика в 144-о училище. Няколко години е учила в чужбина. 1 година е изучавала арабистика.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber