Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК

https://www.24chasa.bg/Article/1018569 Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК www.24chasa.bg
Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК

След два мандата като държавен глава избраният през 2001 г. “социален” президент Георги Първанов вече събира багажа от президентската къща.

Пет месеца преди сдаването на мандата за бъдещето му е сигурно едно - ще се занимава с политика. Въпреки лаконичните му отговори: “Какво ще правя, си е моя работа”, “Задайте ми този въпрос на 23.I. догодина”, но “българите ще могат да гласуват за мен след януари 2012 г.”.

Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК

Първанов обаче не си представя политиката след пенсионирането като първия демократично избран държавен глава Желю Желев - затворен в собствена фондация да дава интервюта за президентските правомощия или президентската република. Няма да допусне и бъдеще като на предшественика си Петър Стоянов, който през 2005 г. се върна в СДС като лидер, срина го и той, колкото можа, и сега изнася лекции в университети по света.

Второто сигурно е, че ще си вземе обратно партийната книжка. Защото ако не се върне в БСП, не може да очаква успех в никой проект, защото за социалистите това било равносилно на измяна.

Всъщност първото намигване на Първанов към активистите, че пак ще е един от тях, беше на емблематичната дата 4 февруари тази година. След близо 10 г. президентът стъпи на “Позитано” за дискусия, организирана от младежкото обединение. На този ден през 1997 г. Николай Добрев и Първанов се отказаха да съставят правителство на БСП в разгара на бунта срещу властта на Жан Виденов. Оттогава за едни президентът стана героят, който е опазил София от пролята кръв, а за други - предателят, склонил глава пред лумпените.

Тези, които все още му викат “шефе”, го чакат в партията като спасителя, който ще поведе БСП срещу змея Борисов, “зейнал да нагълта цяла България”. С ръка на сърцето Стефан Данаилов призна преди време, че вижда Първанов начело на партията и никъде другаде. Президентът е най-успешният БСП политик. Какъв е проблемът да ползваме потенциала му, каза за “24 часа” и Кирил Добрев.

За противниците му стъпването му на “Позитано” е знак за голямата битка и очакват най-страшното разцепление в партията.

Първанов всъщност няма никакво намерение да цепи БСП. Иска си я цяла, но вече била тясна за него.

Затова мечтае да направи български ПАСОК. Дори пратил емисари да проучат как са го създали в Гърция. При съседите този ляв проект печели избори вече 30 г. А амбицията му пораснала, след като Алтернатива за българско възраждане, на която той бабува, се оказала ялова.

За неизкушените от световните процеси ще припомним, че Общогръцкото социалистическо движение, както е пълното име на ПАСОК, е създадено през 1974 г., като в него участват няколко леви организации, оцелели след военния режим, и известни общественици. По-късно част от учредителите напускат ПАСОК, но тя бързо се утвърждава като водеща политическа сила.

Идеята за подобно обединение не е нова за Първанов. В края на 90-те той инициира политическия съюз “Нова левица” - коалиция между БСП, БСДП на Петър Дертлиев, ОБТ на Кръстьо Петков и движение “Социалдемократи” на Николай Камов.

И АБВ бе замислена като ветрило от леви организации и интелектуалци. В интерес на истината при създаването му президентът “не влезе с бутонките напред” в БСП. Не откъсна живо месо, просто хората му останаха разкрачени - и при Станишев, и в сдружението. Но АБВ-то роди само няколко доклада. Защото наред с десетина нови и перспективни лица, в него като във вица се събра “бая стар персонал за новия политически бардак”.

От няколко месеца Първанов методично подготвя завръщането си. Той отново тръгна да обикаля родината, естествено, все още като президент - за да каже за последно на хората какво е направил за държавата в последните 10 г.

Там, казват присъствали на срещите, слуша внимателно и брои привържениците си. И все повече вярва, че го харесват повече от Сергей.

Действащият държавен глава не е забравил и задкулисните политически ходове и работи за левия кандидат-президент Калфин. Според запознати Първанов преговаря с ДПС за подкрепа на втори тур. Не искал официално пришиване на движението зад Калфин, но действа вицето му да бъде харесано и от Доган. И да е някакъв хибрид - човек с червено минало, либерално мислене и европейско настояще.

Макар в тези одежди да е трудно да облечеш някого.

Според запознати Първанов е начертал стъпките как ще овладее БСП, после ще я закрие и накрая ще я сложи като трофей в новото обединение.

Подредил ги е така: Калфин стига до балотаж, но губи изборите. Губи ги и Станишев. За втори път. Затова искат оставката на Сергей. На конгрес - дали на заседание на 47-ия, или на изтеглен по-рано 48-и конгрес, се появява нов лидер. Естествено, търси се близък на президента, но без мераци да векува на “Позитано”.

Тук партийните слухове изреждат все познати имена от близки до президента хора - сериозния, спокоен и спасил се от далавери и интриги Ангел Найденов, амбициозната Корнелия Нинова и дори най-напористата и устата Мая Манолова. А за екзотика - споменавали и името на кметицата на Смолян Дора Янкова, която е с висок рейтинг сред социалистите. И четиримата били достатъчно широко скроени, че да не плачат много, ако БСП прелее в новия ПАСОК.

Според някои те биха приели схемата, за да се роди силна левица до следващия парламентарен вот. Идеята е новият лидер да остане начело на БСП 6-8 месеца. Дотогава Първанов ще е подготвил всички крилца на социалдемократите, любимите му граждански движения и хора от АБВ да скрепят подписите си в новото обединение.

В името на битката с Бойко Борисов. А естествен лидер ще е именно Георги Първанов. “После той ще подготви следващите избори, а програмата му максимум е да стане министър-председател”, казват запознати. И е сигурно, че с по-малко няма да се задоволи, след като през април на въпрос дали ще се върне като депутат от БСП, той бе лаконичен: “Аз депутат? Моля ви, не ме подценявайте.”

От всичките тези стратегии излиза, че целта е нов удобен по-висок пост за Първанов. Упражнението е абсолютно безсмислено, защото БСП е единствената успешна лява партия и никой до този момент не е оспорил лидерството й. Подобен род обединения се правят, когато се появи поне още една формация от този ранг. Иначе защо дребните леви под строй да не си ходят в коалиция със социалистите срещу 1-2 избираеми места в националната листа. И оттук следва въпросът не е ли по-добре да укрепиш силната партия (дори при свирепа битка за председателския пост), вместо да я вкарваш в кюпа на формацийки с по един файтон хора.

Освен това хората на президента си правят сметките, сякаш Станишев го няма. А той отдавна не е послушното момче, а изграден лидер и апаратът е зад него. Според социолози зад него са по-младите, по-образованите и дори по-европейски настроените. В разговори помежду си дори наричали президента с агентурното име Гоце.

А тези дни лидерът не изглеждаше притеснен от пристигането на новия стар партиен член. В интервю за “24 часа” Станишев обясни: “Не виждам нищо страшно Първанов да се завърне в БСП като член на партията и нямам притеснения. Само че едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл... Думата на Георги Първанов винаги ще се чува в БСП. Както и моята.”

Близки до Станишев разказват, че на среща неотдавна той е убеждавал Първанов да му признае лидерството срещу обещанието БСП да се стабилизира и когато през 2013 г. спечели изборите, постът на премиер да е за него.

Сега активисти пресмятат и се чудят може ли тази сделка да запази партията цяла.

А дали са се разбрали наистина, ще стане ясно много скоро. Догодина предстои редовен конгрес на БСП. Някъде през октомври. Но може и да е през пролетта, за да се обсъдят резултатите от изборите. Станишев обаче може да насрочи форума още преди връщането на Първанов в партията. Според устава на БСП Националният съвет взема решение да има конгрес най-малко три месеца по-рано. Притеснени от това, хора на президента пресметнаха, че Станишев може да свика пленум преди изборите на 23 октомври и да предложи конгресът да бъде на 14 или 21 януари. Седмица или ден преди Първанов да може да поднови партийния си билет.

При този сценарий Сергей ще задържи властта. И проектът ПАСОК да се размине. Но Станишв знае, че няма да му е лесно. Защото Първанов, Кирил Добрев, Румен Петков и т.н. ще го бият от едната страна, Янаки Стоилов и неговите много леви, от втора, другият Румен, от трета. Нищо че Овчаров няма лидерски амбиции, а и все по-малко се интересува от партийно строителство. Приближените му обаче са сигурни, че не би работил за президента при превземането на БСП, дори цената да е падането на Станишев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Петко Салчев

ГЕРБ издигна проф. Петко Салчев за шеф на Здравната каса

Проф. Петко Салчев е единственото предложение за нов шеф на касата, постъпило в деловодството на парламентарната здравна комисия. То е на ГЕРБ, а в 18 ч вчера изтече срокът, в който партиите можеха да направят номинации за поста. Това означава, че на изслушване пред депутатите ще се яви само проф. Салчев, настоящ зам

Част от оръжието, открито в колата на Кевин Бахли

Швейцарец, задържан у нас за тероризъм: Чувах гласове, мислех за самоубийство

“Чувам гласове. В мене има няколко различни личности, които не знаят една за друга. Те не са зли, но не ги разбирам добре. Преди се страхувах да говоря за тях, за да не ме вземат за луд”, заяви в спецсъда в София швейцарецът Кевин Бахли. Той бе арестуван на ГКПП-Капитан Андреево през есента на 2018 г

Разполагат граничари с термометри по всички пунктове срещу коронавируса

Разполагат граничари с термометри по всички пунктове срещу коронавируса

На всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса. Това е решил Съветът по сигурност в МС, свикан от премиера Бойко Борисов. На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари

Борислав Велков

Борислав Велков: Повече средства за БНТ са инвестиция в обществото и неговите ценности

Влиянието ѝ се измерва не с рейтинг, а чрез доверие, казва председателят на Обществения съвет на БНТ, който е и председател на Съвета на директорите на НДК - Г-н Велков, как общественият съвет ще помага на БНТ? - Първата задача, която общественият съвет си поставя, е да бъде значително по-активен и в много добра колаборация с ръководството на

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Тройно повече вода има в язовир Студена в сравнение с началото на януари. Топящите се снегове вдигат значително притока на вода и нивото видимо се е повишило, видя екип на "България днес". Въпреки то нивото все още е под критичния минимум. Как изглежда язовирът в края на февруари вижте във

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов за коронавируса: Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината (Снимки)

"Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради коронавируса. "Болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Георги Гергов

Депутати сезират Иван Гешев за придобиването на пловдивския панаир

Гергов: Да проверяват - не съм си го занесъл вкъщи! Главният прокурор Иван Гешев да разследва "Пълдин туринвест" - дружеството, чрез което Георги Гергов придоби пловдивския панаир. Това решение е взела парламентарната комисия за борба с корупцията, оглавявана от депутата Борис Ячев. В нея членува и Спас Гърневски. "На 10 ноември 2016 г

Корнелия Нинова КАДЪР: Би Ти Ви

Нинова: С Кирил Добрев не се намираме в конфликт, а в състезание

С Кирил Добрев не се намираме в конфликт, а в състезание. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова по Би Ти Ви във връзка с предстоящия пряк избор за председател на левицата. "В договорки не влизам, състезанието е реално", каза още тя. По думите й когато се е въвеждал прекия избор е имало гласове против и то с различни аргументи

Д-р Мими Виткова СНИМКА: Архив

Д-р Мими Виткова: Коронавирусът се намира до нашите граници

Коронавирусът се намира до нашите граници, заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова, цитирана от NOVA.  „Мисля че подценихме проблема”, посочи тя. „Смятам, че целият свят се намира в доста нестандартна обстановка заради нововъзникналото заболяване. Все още са много неяснотите около този вирус

Стилян Манолов Кадър: БНТ

Шофьорът на 404 не натиснал паник бутона, бил за извънредни ситуации

Шофьорът на автобус 404 не е натиснал паник бутона при нападението над 14-годишното момче, защото бутонът се използвал само в извънредни ситуации. Това съобщиха за bTV от Столичната община след разпоредена проверка по случая. Все още се издирват мъжете, които нападнаха и принудиха 14-годишното момче да съблече екип на ЦСКА

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната. Министър Петкова изтъкна, че в Интегрирания план "Климат-енергетика" е посочено

Издадени са заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца А (грип) по птиците. СНИМКА: Румяна Тонeва

Регистрираха две нови огнища на инфлуенца по птиците в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Във фермата в с. Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в с. Пъдарско - 11 600 патици мюлари

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber