Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7055826 Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса www.24chasa.bg
Проф. Цанков показва последното издание на неговата монография за псориазиса като системно заболяване. СНИМКА: Любомира Николаева

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест. 

Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се затрудняват от изпълнението на функциите си, умират и отпадат. Това е естественият алгоритъм за обновяване на кожата, но понякога нещо в него се обърква (какво точно, не се знае) и се стига до

свръхпродукция

на непълноценни

кожни клетки

Образуват се удебелени зачервени зони, покрити с люспести плаки – външната очевидна изява на заболяването псориазис. То е познато от древността, за него се говори още в Библията и вероятно съпътства човека, откакто той съществува.

Представата, че за грешката в нормалния цикъл на растеж и обновяване на клетките е “виновна” самата кожа, е остаряла. Модерната концепция, до която българската дерматологична школа в лицето на проф. Никола Ботев, доц. Нели Кирякова, доц. Любомир Дъскарев стигна още по социалистическо време, но поради капсулирането на двата лагера не успява да публикува в световните издания, е, че

псориазисът е системно

(на целия организъм)

заболяване

Това обясни член-кореспондентът на БАН проф. д-р Николай Цанков, дмн, дерматолог с над 380 научни публикации в наши и чужди издания, член на бордовете на 4 научни организации и академии в Европа, почетен член на 17 научни дружества и академии в Европа и САЩ, почетен председател на Българското дерматологично дружество, един от излъчените от читателите на вестника специалисти в лигата “Лекарите, на които вярваме”. Проф. Цанков има над 40 г. опит в изследването и лечението на псориазиса и е един от първите учени в света с публикации и монографии за псориазиса като хронично възпалително системно заболяване.

“Като главен гост-редактор на авторитетно американско научно списание с участието на доц. Жана Казанджиева и доц. Развигор Дърленски издадохме 2 книжки, озаглавени “Системни ли са кожните заболявания?”. В тях включихме 7 български автори. Публикувахме и една от първите статии за псориазиса като системно заболяване. Поради големия интерес към списанията подготвяме и предстои през 2019 година да издадем трети брой”, разказа проф. Цанков. През годините концепцията, която той застъпва, се доказва и днес вече навсякъде в света се приема, че псориазисът е системно заболяване.

В публикация в последния брой на американското списание “Медикъл хипотезис” българският учен съвместно с неговия ученик д-р Иван Гроздев правят нова крачка за разгадаването на псориазиса.

Българските дерматолози допускат съществуването на вид псориазис, предизвикан от туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с един от основните медикаменти, използвани в комплексното лечение при различните форми на белодробната болест. Проф. Цанков и д-р Гроздев са първите в света, които прилагат с добър резултат антибиотик за лечение на псориазис. Първоначалната логика за използването на антимикобактериално средство с активна съставка рифампицин е, че заболяването се подклажда от възпалителен процес и потискането му ще доведе до контрол над симптомите.

Изкристализирането на хипотезата се катализира от изненадващото изчезване на псориатичните плаки при двама мъже, докато се лекуват от туберкулоза.

“Те имаха афинитет към алкохола и всъщност псориазисът им беше последна грижа, не му обръщаха никакво внимание и не прилагаха каквото и да е лечение. Изненадващо, без да го бяха искали или очаквали, за тях ефектът от едногодишната терапия се оказа две в едно.

С излекуването

на туберкулозата

изчезнаха и 

клиничните прояви

на псориазиса.

Ние допускаме съществуването на псориазис, свързан с туберкулозата, който може да бъде успешно контролиран с антибиотика от групата на рифампицините”, разказа проф. Цанков. След публикацията на хипотезата в авторитетното научно списание му се обаждат чужди учени, които смятат хипотезата за перспективна. На провеждащия се в момента 27-и конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология професорът ще чуе

още мнения

от елита в

специалността

С напредването на знанията за псориазиса се убеждаваме, че той не е едно заболяване, а има множество клинични типове. Това се обуславя от мултифакторната му природа и широката гама от съпътстващи проблеми, които заболяването поражда. Може да се установи засягане на сърдечносъдовата система, промени в метаболизма на мазнините, захарен диабет, чернодробни, ставни, чревни и много други заболявания буквално във всяка система на организма.

Най-вероятно и туберкулозната микобактерия е един сред многото фактори, които може да предизвикат появата на псориазис, обясни ученият.

Медицината очаква с разкриването на механизмите, по които заболяването се отключва, клиничната практика да се приближи и до излекуването на псориазиса.

“Ако някой днес докаже, че дефинитивно е излекувал псориазис, със сигурност ще бъде удостоен с Нобелова награда. Такава терапия се търси, но, за съжаление, успехът не се вижда на хоризонта. Още по-малки надежди може да се възлагат на ширещите се митове за лечение с гладуване, билкови отвари, чудодейни мазила с незнайно съдържание. Резултатите от научните усилия заболяването да бъде победено на собствения му терен са далече от мечтаното.

Но при някои форми има добри постижения, включително у нас. Публикували сме заедно с мои ученици резултати от лекарствени терапии и климатолечение, в които българската дерматологична школа има голям опит - обясни проф. Цанков.

Най-перспективни към момента са новите биологични терапии. Те са голяма крачка напред, защото осигуряват реален контрол на заболяването и дават на пациентите качество на живот, за каквото допреди 10-ина години не сме се надявали. При повечето вече е възможно

с 1-2 инжекции месечно

заболяването да се държи

неактивно и хората

да се чувстват здрави.”

С прилагането на биологичните средства обаче при някои от болните се отключва туберкулоза. Това става причина всеки предлаган за такова лечение предварително да бъде проверен с манту и квантиферонов тест за предразположение за туберкулоза.
Следващият голям пробив в битката с тежките форми на псориазис се очаква от имунотерапиите – самостоятелно и в съчетание с другите лечения.

В по-леките случаи със засягане на малки участъци от кожата се постигат много добри резултати чрез климатолечение край морския бряг (таласотерапия). Световният еталон са санаториумите край Мъртво море, но идеални условия за това има у нас в Тузлата близо да Балчик . Там природата е създала по естествен начин условия, които с човешки усилия не може да се осигурят - перфектно

съчетание на въздействието

на солите в морската и

минералната вода в района,

лечебната кал от лиманното

езеро, ултравиолетовите лъчи 

Проф. Цанков напомни и необяснима на сегашния етап на развитие на науката феномени на продължителна ремисия без лечение на псориазиса, които лично е наблюдавал.

Алпинист живее 23 г. без рецидив

след пълно изтощение в условията

на екстремен студ

при изкачване на планински връх. А дълго време след алергичен шок от лекарство друг пациент няма никакви кожни прояви от заболяването. Защо и по какви механизми при тези хора се случва дълга ремисия без терапия? И само гранични изпитания или и по-обикновени житейски условия може да послужат за цяр? Отговорите предстоят.

Засега опитът е показал, че човек може да си помогне донякъде, като поддържа

нормално телесно тегло,

ограничава мазните храни,

пушенето и алкохола - особено 

червените вина заради танините,

и минералните води

с литий в състава им.

Псориазисът се влошава и от някои групи лекарства, главно бета-блокери, АСЕ инхибитори, медикаменти с литий, антибиотици от групата на тетрациклините, обясни проф. Цанков. Той препоръчва хората, които освен псориазис имат и други съпътстващи диагнози, да обсъждат медикаментозните терапии за тях с лекуващите ги специалисти. Целта е доброто лечение на второто заболяване да не влошава псориазиса.

За хората, които за първи път се срещат с човек с псориазис, проф. Цанков уточнява, че това не е заразно заболяване и пациентите не могат да им навредят. По-скоро те са жертва – на стигмата, казва професорът. Той напомня, че хората с псориазис доказано имат по-лошо качество на живот дори от онкологично болните, защото плаките често са по видимите части на тялото и това ги подлага постоянно на дискретни или неприкрити погледи, а нерядко и на обидни коментари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber