Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037364 Промениха ли се правилата за миене на зъбите? Промениха ли се правилата за миене на зъбите? www.24chasa.bg

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата. В коментари за това българка, която живее от години в Англия, обяснява, че и тя била изненадана от такава препоръка, когато там завела за първи път децата си на зъболекар. Какво мислят специалистите - трябва ли да си променим навиците за миене на зъбите и поддържане на добра хигиена на устата? Това пита читателката на вестника Диана З. от София, майка на 10-годишна дъщеря.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Може да ги задавате на

телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

На въпроса на читателката отговаря един от възможно най-подготвените по темата специалисти - проф. Милена Пенева, дм, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина, преподавател на студенти по дентална медицина: 

Първият факт, който трябва да се разбере и да се запомни, е, че поддържането на устна хигиена може да ни осигури до голяма степен орално здраве и да ни спести много страдания и средства.

Вторият - плаковият биофилм (разговорно наричан плака), който се образува върху трудните за почистване места, е причина за основните орални заболявания – зъбния кариес и неговите усложнения и пародонталните заболявания.

Плаката

се образува лесно,

но се прикрепва

изключително

стабилно

и отстраняването на този биофилм изисква усилия.

Третият и може би най-важният е, че всеки от нас е отговорен за здравето на зъбите и цялата си устна кухина.

От нас зависи дали ще си осигурим здраве, или ще позволим да се развият заболяванията, които могат да бъдат свързани с ежедневни проблеми и страдания.

Необходимо е да се спазват само няколко основни правила:

1. Зъбите трябва

да се почистват

два пъти на ден

Най-ефективно е вечерното измиване на зъбите, което трябва да става преди лягане, за да осигури чисти зъбни повърхности през цялата нощ. Вечер слюнката става по-вискозна и прикрепя всяка останала хранителна частица – храна за микроорганизмите.

2. Сутрешното измиване е също важно, защото то трябва да отстрани сгъстената слюнка по зъбните повърхности, която е чудесна среда за живота на микроорганизмите. Има обсъждане за ефективността на измиването: веднага след събуждането или след закуска.

И двата начина имат своите предимства и недостатъци, но

по-правилно е да се

измият веднага след

събуждане, а след

закуска устата само

да се изплакне

с вода - тъй като зъбните повърхности са добре почистени, остатъците от закуската лесно могат да се отстранят от тях.

3. Времето за

измиване на

зъбите трябва да

е около 3 минути

Това е установената продължителност, за която се осигурява оптимална хигиена. Неглижирането на това правило води до недостатъчно почистване.

4. За ежедневна употреба трябва да се използват

средно твърди четки

с малки размери

на главата,

за да може да се достигнат дори трудно остъпните последни зъби. Най-добре е да се избират четки, космите на които са разположени в снопчета с различна височина. Това помага за навлизането им в междузъбните пространства и за почистване на труднодостъпните зони.

5. Най-добре е

всеки да има

две четки за зъби –

отделни за сутрешно

и вечерно измиване

Смисълът е да се осигури достатъчно време за изсъхването им след употреба. Всяка влажна четка е среда за живот на микроорганизмите. Освен това влажните косми на четката намаляват силата за остъргване на стабилно прикрепената зъбна плака.

За да не се бъркат, за улеснение се препоръчва двете четки да са с различен цвят или форма.

6. Четката старателно се измива след зъбното почистване и

се оставя в чашка

с миещата

част нагоре,

за да може да изсъхне до следващото миене.

7. Преди използване

пастата се поставя

върху сухата четка, за да се използва по-голямата ефективност и сила на космите при хигиенната процедура.

8. Четките за зъби

трябва да се

сменят на 3 месеца

Дори при идеална грижа за тяхното грижливо съхраняване и хигиена това е периодът, след който космите губят най-добрата си функционалност.

9. Зъбната паста

трябва да

съдържа флуор,

тъй като той е средството за следпробивната минерализация на емайла и за реминерализацията му след начална деминерализация. (Казано най-просто - за поддържане на необходимия минерален състав на емайла - външния най-твърд слой на зъба, който го пази от заболявания.)

След завършване на процедурата

устата се измива,

за да се отстрани

остатъчното

съдържание -

не се поглъща

Това е и причината на малките деца да не се дават флуорни зъбни пасти, докато не затвърдят навика си да плюят съдържанието на устата.

Мненията за поглъщане на пастата са свързани с комбинирането на екзогенното (външното) с ендогенното (вътрешното) действие на флуора след поглъщането му. От това сме се отказали, тъй като днес в храната и питиетата има достатъчно скрити източници на флуор, които няма как да се контролират. Освен това екзогенното действие на флуора е достатъчно при ежедневна употреба.

10. Пастата за зъби

трябва да се сменя

на три месеца,

за да не се допуска адаптиране на микроорганизмите към активните съставки на пастата.

11. Почистването на зъбите трябва да става с изградена система –

да започва от

едната страна на

едната челюст и

кръгово да обхване

всички зъби Почистването трябва да обхване всички зъбни повърхности – външните, вътрешните, дъвкателните. Най-ефективните движения са кръгообразните, но всеки трябва да получи консултация от лекуващия дентален лекар за най-подходящата за него комбинация от движения.

12. С обикновена

четка за зъби

не може

да се почистят

недостъпните

междузъбни

пространства,

които са причина за скрити кариозни лезии. Ето защо тези повърхности трябва да се почистват със зъбни конци след почистването с четка.

Така че - не, правилата не са променени. Може би не са достатъчно осъзнати.

Спазването им заедно с основните правила за храненето, могат да осигурят орално здраве, хубава усмивка и добро самочувствие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога!

Гледайте обозначението върху пластмасата - експерт в отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи, един от най-опитните български специалисти в тази област. - Доц. Багдасарян, вашите съвети кои видове съдове за готвене как се използват, за да сме здрави, убедиха читателите, че всъщност само си мислим,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber