Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037330 Горещината активизира стършелите. Как да се пазим Горещината активизира стършелите. Как да се пазим www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече.

Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици. Основната причина е, че при високите температури по-трудно намират храна в естествени условия, а, от друга страна, хората им я поднасяме наготово с хранене на открито, обработка на реколтата от плодове, приготвяне на улична храна буквално на всеки ъгъл в градовете.

Особено плашеща е срещата с най-едрите представители на семейството на осите - стършелите. За тях се твърди, че жилят най-люто. Видовете, които се срещат у нас обаче, не са от екстремно опасните.

Ако човек не е алергичен към отровата на пчели и оси, реакцията е само обичайният оток и болка в мястото на забиване на жилото, неприятно е, но няма основание за притеснение.

При алергичните хора отговорът на ужилването в различна степен обхваща цялото тяло, включително с анафилактичен или алергичен шок. Възможен е дори кардиотоксичен ефект, ритъмна смърт на сърцето. Рискът е по-изявен, когато ужилването е върху голям кръвоносен съд в областта на главата.Това е условие за бързо абсорбиране на отровата, която освен алергична реакция предизвиква и токсична. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Маргарита Гешева, дм, началник на Клиниката по токсикология на университетската болница “Пирогов”, национален консултант по клинична токсиколгия и републикански консултант по спешна медицина.

По епидемиологични данни от държавите, в които честотата на алергията е изследвана, се съобщава средно за 3 на сто души.

Хората с този проблем са обучени от лекарите си какви средства за първа помощ да носят за всеки случай и как да ги прилагат.

Невинаги реакцията

към отровата на пчели

и оси се проявява

при първо ужилване

обаче. При хора с предразположение това може да стане и при следващи инциденти. В тежки случаи кризата се развива в рамките на 5-15 минути. При симптоми на токсо-алергична реакция с драстично падане на кръвното веднага трябва да се търси медицинска помощ. Универсалният подход е да се приложи адреналин.

Доц. Гешева препоръчва на открито да не се пият сладки напитки и бира от бутилка поради риска да е влязло жилещо насекомо. 

За децата, а и за възрастните най-безопасно е да използват предварително затворени с капак чаши с малък отвор за тясна сламка. И пак да гледат. Ужилването около или в устата и по езика предизвика бурна реакция дори при хора, които не са алергични. Причина е отокът, който ограничава дишането и в тежки случаи може да доведе до задушаване.

Опасни са и многобройните ужилвания едно сред друго. Пчелата не може да повтори - тя оставя жилото си и умира, но всички видове оси - да. Специалистите по насекомите убеждават, че дори най-страховитите жилещи  - стършелите, нападат човека само ако се чувстват заплашени. Като заплаха възприемат ръкомахане, резки движения, панически бяг, опити да бъдат хванати или убити. Иначе целта им е това, което ядем и пием. По време на горещини те по-трудно намират нужните им храни в природата и не могат да задоволят нуждите си от въглехидрати (захари) и белтъчини.

Затова са

привлечени от сладкиши,

плодове, сокове, но осите се

навъртат и край барбекюто

Белтъчините са им особено нужни за създаване и отглеждане на потомство. А захарите - като базова енергия. Много хора имат чувството, че това лято стършелите са по-настървени, а отровата им е по-люта. Съставът и концентрацията на токсините не са променени, просто човек е по-уязвим при екстремните температури - 

сърцето ни и системата

за терморегулация са

принудени да

работят повече

Дори самата кожа е по-чувствителна при горещо време и възпалителният отговор от ужилването е по-бурен. Мястото отича повече, болката и сърбежът след това са по-силни. На този фон навлизането на токсините в кръвообращението създава усещане за голяма агресивност на ужилването.

Но как да се предпазим от пчели, оси и стършели?

Базово правило е

да се преодолее

инстинктивното желание

за пропъждане на

насекомите с ръкомахане,

защото го приемат като заплаха за себе си и контраатакуват. Когато не им обръщаме внимание, просто хапват и отлитат. Ако няма хладнокръвие за това, компромисен вариант е без резки движения човек да се отдалечи.

Като превенция от нападение на оси в градината и на балкона лични лекари в Германия препоръчват нов трик с шише с пулверизатор с обикновена вода. Осите мразят дъжда и когато се устремят към масата, може с няколко “пуф-пуф” със спрея да ги заблудим и да си тръгнат, следвайки инстинкта да се скрият в гнездото си.

Друг трик, заимстван от участници в експедиции, е край къщи, беседки, в градината да се окачват смачкани на едра топка кафяви хартиени торби. По форма и цвят те напомнят естествените обиталища на стършелите - за тези насекоми било обичайно да спазват дистанция и да не навлизат в “територията” на друго семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога!

Гледайте обозначението върху пластмасата - експерт в отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи, един от най-опитните български специалисти в тази област. - Доц. Багдасарян, вашите съвети кои видове съдове за готвене как се използват, за да сме здрави, убедиха читателите, че всъщност само си мислим,

Музиката помага на малките деца да проговорят

Тя развива мозъка им. Бебетата запомнят мелодии още докато са в утробата на майката Известно е, че хубавата музика облагородява нравите, но нейното въздействие отива много по-далече. Още от Античността тя заема особено място във всички общества и всички региони на планетата. През последните години обаче “преминахме от магическото мисленe към

70% от пътниците в самолет изпитват тревожност или страх

Невинаги фобията е свързана с ужаса от високо, може да е от страх от загубата на контрол или от изолация Летенето със самолет вече става част от ежедневието ни - хората пътуват и по работа, и за забавление до различни далечни дестинации. Над България на ден прелитат над 3000 самолета, а само през изминалата седмица над въздушното пространство у

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber