Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7034216 Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите www.24chasa.bg
СНИМКИ: PIXABAY

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло

Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари.

Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко, което знаете за човешкото тяло, е грешно”.

Електрошокът

не съживява

спряло сърце

Екранните медицински драми рядко минават без спасяване на нечий живот с дефибрилатор при спряло сърце. Но когато на монитора се появи права линия без никакво трептение, това значи, че в сърдечния мускул няма електрическа активност и електрошоковете не могат да помогнат. Все едно да подкараш кола, в която няма гориво.

Дефибрилаторът действа само при наличие на някаква, макар и слаба, сърдечна електрическа активност. Тогава той подава фини електронни импулси към сърцето, осуетява спирането му, нормализира пулса и спасява човешкия живот.

Алкохолът

не е враг на

мозъчните

клетки

Широко разпространено е мнението, че питиетата рушат клетките на мозъка. Това обаче не се потвърждава научно. Алкохолът се разгражда в черния дроб. Този орган е ефективен, но действа бавно. Пиячите се наливат по-бързо, отколкото той успява да го преработи. Останалото количество циркулира в кръвта и минава през мозъка. Там не унищожава мозъчните клетки, а само нарушава сигналите, които те подават. Това кара пияния човек да залита, да пелтечи, да губи координация, както бурята смущава тв сигналите, но не поврежда телевизора. Така че нощите на запой имат само временен ефект върху мозъка.

Витамин C не

бори настинката

Връзката между сезонните болести и витамин С е обект на многобройни научни изследвания, но нито едно не потвърждава, че той ги лекува или предотвратява. Мащабно проучване на резултатите от 30 теста с над 11 000 души не открива зависимост между този витамин и шанса да не пипнеш грип и простуда или да ги предотвратиш. Лекарството обаче е показало ефект в укрепването на организма при силен стрес или излагане на екстремно ниски температури. 

Голям крак –

голям член?

Заблуда!

Жените масово смятат, че мъжете, които носят голям номер обувки, имат грамаден пенис. Изследване на лондонски лекари, публикувано в сп. “Бритиш джърнъл ъв уролоджи”, развенчава тази теория. Те измерили дължината на половия орган на 104 мъже, сравнили я с номера на обувките им и не открили никаква зависимост между двете мерки. Установиха все пак, че средната дължина на мъжкия член е 13 см, а средният номер на стъпалото – 43.

Апендиксът

не е безполезен

Апендиксът си е спечелил репутацията на ненужен, но опасен придатък на сляпото черво, който при възпаление докарва неприятности. Но всъщност той е резервоар на полезни бактерии – микроорганизми, които ни помагат да се преборим с ред болести. Те дебнат свои събратя, които разболяват червата, и контраатакуват. Това е доказано клинично от гастроентеролози и резултатите са публикувани в сп. “Клинична гастроентерология и хепатология”. В детските години апендиксът подпомага и създаването на бели кръвни телца и определени видове антитела, които атакуват инфекциите.

Сладкото не

възбужда децата

Противно на майчиното убеждение няма връзка между количеството захар, което децата консумират, и тяхната хиперактивност. По ред други причини малките трябва да избягват “бялата отрова”, но възбудата не е сред тях. Доказват го поне дузина изследвания. В никое от тях хлапетата, които не близват сладко, не се държат по-различно от онези, които са негови любители. Че това до голяма степен е предразсъдък, показва опит на университета в Кентъки. На група родители било казано, че децата им са пили безалкохолно със захар, а това не било вярно. Всички възрастни констатирали, че хлапетата са буйни и превъзбудени, което явно говори за самовнушение.

Бръсненето на

главата не

укрепва косата

Ако беше така, всички мъже щяха да са с буйни четини. Проучванията категорично са доказали, че няма разлика в твърдостта и гъстотата на косата със или без бръснене. Откъде тогава идва този мит? Едва наболите косми изглеждат по-твърди от дългите пирги. Това е, защото косъмът близо до корена е по-плътен от връхчетата и дава вид, че и косата е сгъстена. Наболата коса също така е по-тъмна от дългата, която е изсветляла в резултат на дълго излагане на слънчевата светлина и замърсяването на въздуха. 

Космите

не растат

след смъртта

Смята се, че ноктите и косата порастват в гроба, но това е мит като този за зомбитата. Физиологически е невъзможно тъканта да живее след смъртта. За това е необходимо клетките да се делят – нещо невъзможно, без те да бъдат захранвани със свежа, наситена с кислород кръв. Има обаче очевидци, според които след ексхумация трупът е с по-дълга коса и нокти. Учените предполагат, че само изглежда така, защото кожата се свива и гние по-бързо, а кератинът, който ги образува, се разпада по-бавно и те изпъкват върху мъртвеца.

Яденето

преди плуване

не схваща

мускулите

Никога не плувайте на пълен стомах, защото това води до мускулни крампи, блокира движенията ви и може да се удавите. Този факт няма общо с истината. Между двете неща няма връзка - някой крайник може да ви се схване в морето, без да сте хапнали и залък. Заблудата почива на логиката, че когато се натъпчете, кръвта отива в стомаха, за да храносмила, и затова се оттегля от крайниците и се получават крампи. Напротив – заплувате ли, приток на кръв се стича към краката и ръцете, независимо дали сте се натъпкали с храна, или не.

Разбира се, най-добре е преди къпане да хапнете скромна въглехидратна закуска, за да не отнеме смилането на храната енергията ви.

Тв и компютърът

не увреждат

зрението

Липсват доказателства, че гледането на телевизия причинява очен проблем. Има други основания децата да не прекаляват с висенето пред екрана, но вредата за зрението не е сред тях. Няма връзка и между взирането в компютърния екран или телефонния дисплей – противните твърдения са неверни или преувеличени.

За здравето на очите не е от значение дали се взирате отблизо, или отдалеч в тази техника, нито колко дълго го правите – зрението ви не страда и получавате дългосрочни травми.

Това не значи, че злоупотребата с тв и компютъра е безвредна.

Може да ви заболи глава, да станете сънливи, очите ви да се напрегнат и уморят, но това ще отмине, ако им дадете почивка.

Пукането на

пръстите не

предизвиква

артрит

В тази теза има някаква логика. Ако редовно подлагате на напрежение ставите си, вероятно е това да има последствие. Но изследване на учени от университета в Южна Калифорния не открива връзка между навика някои да си пукат пръстите на ръцете и появата на артрит. Няма и други доказателства, че съществува такава. Характерният звук, съпровождащ този навик, е от пукането на миниатюрни балончета в течността на ставите под влияние на външното притискане. 

Домашната

прах не е от

мъртви клетки

От човека падат 10 млн. кожни клетки дневно. Но те са почти невидими, особено когато са мъртви и изсъхнали. Дори и да живеете в пренаселен апартамент и по цял ден да си търкате кожата, тези клетки ще бъдат само малка част от домашната прах. Изследване на университета на Аризона показва, че над 60% от прахта влиза отвън. Тя включва полен, спори, частици от почвата и мръсния въздух, парченца от инсекти. Допринасят и влакната от дрехите, мебелите и килимите.

Не е опасно да си

глътнеш дъвката

За неволното гълтане на дъвка се разказват страхотии. Гумата не се смила и може да се движи из стомаха ви 7 години. Има риск тя да се залепи на вътрешностите ви и да блокира и дори преплете червата ви. Науката пука този балон. Вярно е, че тялото не може да смели напълно дъвката, но да влезе тя в стомаха ти, съвсем не е опасно, освен ако не глътнеш няколко пакетчета наведнъж. След няколко дни ще замине в тоалетната чиния.

Стомахът

не е там,

където мислите

Мнозина търсят стомаха си зад пъпа, но той е доста по високо в корема над тънките черва. Намерете точката, където се срещат последните ви ребра, минете три пръста по-надолу и три по-наляво и ще го намерите. Той е по-близо до зърната на гърдите ви, отколкото до пъпа. Затова, когато заблудените казват “боли ме стомах”, вероятно става дума за друга част от червата.

Може да се киха

с отворени очи

В миналото много хора вярвали, че трябва да се киха със затворени очи, защото иначе очните им ябълки ще изхвръкнат. Всъщност хората кихат със затворени очи, защото по време на кихавицата лицевите мускули се свиват. Някои успяват да преодолеят рефлексa и да кихат с отворени очи, без те да изхвръкнат от орбитите. Този инцидент е възможно да се случи само от силен удар.

Топлото

не излиза

през главата

В наръчник за оцеляване на американската армия от 70-те г. на XX век пише, че 75% от телесната топлина излиза през главата. Това не е вярно – топлината напуска тялото еднакво бързо през всички негови части. Просто главата най-често не е покрита и затова изстива по-бързо.

Сиренето не

докарва кошмари

Чували ли сте, че яденето на сирене преди лягане може да докара кошмари? Такива слухове се носят от векове, но учените напълно ги опровергават. В действителност триптофанът - аминокиселина в сиренето, оказва благоприятен ефект върху настроението и съня. Неспокойната нощ може да се дължи на това, че сте се натъпкали с храна късно вечерта, но не и на консумацията на сирене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Преяждате с авокадо, ядки, сушени плодове? Ще качите килограми

Полезните вещества на здравословните храни са неуспорими, но с количествата на някои от тях трябва да се внимава От мода преди няколко години здравословното хранене постепенно се превърна в начин на живот особено за младите хора. Те много повече от преди искат да знаят какво се съдържа в храната, която си купуват и консумират,

Има ли храни, от които потта мирише по-лошо?

Миризмата на потта зависи ли от храната? Внушавам ли си, че като ям няколко поредни дни месо, потта ми започва да мирише лошо, пита читателка от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез

Есента и зимата най-подходящи за лечението на акне и зачервено лице

В края на лятото и с усещането на по-хладния въздух навън идва най-подходящият момент да се обърне по-сериозно внимание на най-големия орган на тялото ни – кожата. “Заради слънчевите лъчи, на които сме били изложени през топлите месеци, тя е доста дехидратирана, епидермисът е станал по-дебел. Така че есента и зимата са периодите,

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber