Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7032347 Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб www.24chasa.bg
Доц. Иван Василевски, доц. Ивайло Такоров, доц. Васил Михайлов и д-р Цонка Луканова (от ляво на дясно) са част от екипа на проф. Никола Владов (в средата) още преди първата трансплантация на черен дроб през 2007 г. Сред колегите си са наричани отборът на проф. Владов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от

лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на

Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов

Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж. За 10 години във ВМА са направили над 60 такива интервенции. Различнито сега е, че е направена напълно самостоятелно от младите лекари в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Шефът им и пионер в трансплантациите на черен дроб у нас – проф. Никола Владов , е бил извън страната по това време.

Донорът е 53-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново.

“Трансплантациите се случват винаги когато най-малко очакваш. Беше петък следобед, 17 август, и ни беше съобщено, че има потенциален донор. В събота сутрин доц. Ивелин Такоров и д-р Цонка Луканова тръгнаха с военния самолет “Спартан” да експлантират органа и след като се установи, че е годен за присаждане, подготвихме за операция и пациента тук, в София. Такава е процедурата”, разказва доц. Васил Михайлов, който е ръководил трансплантация.

В екип с него са работили както доц. Такоров и д-р Луканова, така и доц. Иван Василевски. Съботният ден бил почивен за всички, но до един се отзовали – дължат го на пациентите си, казват те, без да мислят какво коства професията на тях или семействата им.

Хирурзите са част от екипа още от 2003 г. Участвали са във всички чернодробни трансплантации у нас досега. Неслучайно ги наричат и “отборът на проф. Владов”.

Не без значение за успеха на сегашната трансплантация е и участието на д-р Радослав Костадинов, хепатолога доц. Мариета Симонова, анестезиолозите д-р Мария Абрашева и д-р Едлир Груда, както и медицинските сестри Ивелина Ефремова, Камелия Димитрова, Диляна Костадинова и Недялка Петришка.

Не е лесно да се организира подобна акция, при която се налага летене със самолет, пренасяне на орган и трансплантиране, признават лекарите. Процесът винаги отнема часове, докато всичко се съгласува между екипите. Въпреки това, при донорска ситуация, на 5-ата минута всеки от хирурзите на ВМА е готов и знае какво да прави, казва шефът им.

“Черният дроб, както и всеки друг орган, има ограничено време, в което трябва да се трансплантира. То не бива да надвишава 12 часа, след като е изваден. Колкото е по-кратко времето, толкова по-добре, и това налага използването на самолети, хеликоптери и т.н.”, обяснява доц. Михайлов.

“Лети се в примитивни условия, не е комфортно, но това са рутинни неща по време на донорския процес”, разказва доц. Такоров. Нито един от екипа не е броил колко пъти е участвал в трансплантация или се е налагало да се качи на самолета и да отиде да експлантира органите – имат график, редуват се и когато настъпи моментът, просто правят, каквото трябва.

“Държахме връзка през цялото време, но беше повече организационна, отколкото за самата трансплантация. Знаят какво да правят, участвали са и са присаждали десетки пъти под мое ръководство. Това е следващата стъпка на развитие, аз не мога до 100 години да правя трансплантации, бъдещето е за тях”, доволен е учителят им проф. Владов.

Не са много

доказаните

специалисти, които

създават школа,

за да предадат занаята си и да оставят след себе си опитни кадри, но той е сред тях.

“Работим заедно от 2003 г. Тогава дойдох във ВМА и ми беше дадена възможност да си събера екип, което направих бавно и полека. Сегашният ръководител на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски също беше част от него – заедно сме направили първата трансплантация. Но тези “момчета” съм ги взел от студентската скамейка. Когато дойдоха при мен, бяха специализанти, току-що завършили. Богатство е, че работят тук и държавата трябва да направи всичко възможно да се чувстват оценени, иначе просто ще си тръгнат”, казва професорът. Според него отношението на българите към донорството се е променило в положителна насока през последните години. Все още обаче страната ни е на едно от последните места по трансплантации, а причината вижда в организацията на този нелек процес.

“В Европа броят на донорите се изчислява като процент от населението. Средно за Европа е около 30, като

в някои страни

стига до 40 донора

на 1 млн. население.

В България са

1-2-ма за година,

някой път клони към нула”, обяснява доц. Михайлов.

Според проф. Владов е важно хората да знаят, че в България има подготвени екипи за трансплантации, които са на много добро ниво, а държавата трябва да прави всичко възможно, за да ги задържи.

“Доц. Василевски е специализирал година и половина в Кингс Колидж Хоспитал в Лондон, доц. Михайлов е бил година в Бирмингам, а доц. Такоров в Канада. Където и да отидат в чужбина, тези хора са добре конвертируеми. Там всеки един от тях ще взима много по-висока заплата, но те седят тук, което показва, че не парите са най-важното нещо”, категоричен е проф. Владов.

Трансплантираният от младите лекари пациент все ще е в болницата, но се възстановява много добре. А щом приключихме разговора си, всеки един от лекарите пое към операционната зала – очакваха ги общо 7 операции за деня.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber