Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7032257 Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки) Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки) www.24chasa.bg
Д-р Еустакио Онорато СНИМКА: Десислава Кулелиева

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта

Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект. След поставено устройство, поддържащо правилното кръвообращение, лекарите са отстранили проблема. Подобна операция се прави за първи път, тъй като имплантът се поставя при наличие на много манипулации преди това - поставяне на байпас, механична клапа, пластика на лява камера и междукамерна преграда.

Устройството е изработено специално за пациента от фирма Occlutech и доставено от българската фирма “БУЛМАР МЛ”, представител на водещи европейски производители на оборудване, консумативи и продукти в областта на кардиологията, трансфузионната хематология и имунохематологичната диагностика. Над 15 години “БУЛМАР МЛ” работи в сътрудничество с лекари и институции, за да предостави най-доброто за българските пациенти. Техни клиенти са всички университетски и големите общински болници, Военномедицинска академия, Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология.

По покана на Дружеството на кардиолозите д-р Онорато ще присъства на предстоящия между 4 и 7 октомври XVI Национален конгрес по кардиология. На него той ще разкаже за операцията и постигнатите резултати. 

-Д-р Онорато, в България сте, защото съдействахте за извършването на уникална за страната ни операция. Разкажете повече за нея.

- Оперирахме пациент на 51 г., който бе получил изключително тежък инфаркт. Това е довело до разкъсване на стената на двете сърдечни камери. Подобно състояние крие изключително висок риск от смърт не само при конкретния пациент, но и по принцип, защото позволява на кръвта от двете камери да се смесва, а това не трябва да се случва. Затова колегите в МБАЛ “Сърце и мозък” в Плевен, където бе извършена интервенцията, са взели първоначално решение да направят отворена операция, с която да затворят дефекта чрез т. нар. перикарден пач. Подменили са с изкуствена и митралната клапа, която също е била засегната от инфаркта, и са сложили байпас.

Няколко дни след операцията се е получило усложнение на инфаркта, като един от конците, който зъдържа пача, е прорязал тъканта и отново се е появил отвор между двете камери. При подобно състояние рискът пациентът да бъде подложен на повторна отворена операция е много висок.

В 9 от 10 случая

пациентите умират

още на операционната

маса

За щастие, има начин този дефект да се затвори, без да се налага отворена хирургия. Това става чрез т. нар. транскатетърно поставяне на специални устройства, каквито Occlutech произвежда. Те са специално разработени от техните биоинженери точно за пациенти след прекаран тежък инфаркт. По този начин успяхме да спасим пациента и той се възстановява.

- Какво е това устройство?

- Устройството е изключително малко и има формата на чадърче, което се разпъва, щом стигне до отвора. Вкарва се през големите кръвоносни съдове – вени и артерии. По-специалното на устройството, което поставихме сега, е, че то е изработено за конкретния пациент, според нуждите и състоянието му. Не се произвежда серийно и по тази причина не се сертифицира.

“Булмар” като дистрибутор на Occlutech за България обаче успяха да го осигурят и така направихме операция, каквато се прави за първи път в България.

Доброто стечение на обстоятелствата тук наистина е поставеният преди това пач на мястото на руптурата и на разкъсването. Това предпазва от появата на некротизирала тъкан, което обичайно се случва при подобно разкъсване на камерите, а ако има такава, вероятността устройството да бъде отхвърлено или да има усложнения е голяма.

След поставянето му

пациентът веднага се

почувства по-добре, показателите му се подобриха значително. Излекувахме причината за сърдечната недостатъчност.

- Колко време продължава процедурата и възстановяването?

- Процедурата трае около час и половина и ако няма усложнения след това, пациентите се изписват след около седмица.

- При кои пациенти се прилага този метод?

- Това не е рутинна операция и обикновено се прилага на пациенти с висок оперативен риск, при които се е получило усложнение след инфаркт. В по-голямата част от европейските страни има изключително добре изградена мрежа от центрове, които се грижат за хората, претърпели инфаркт, и рядко се допуска усложнение, тъй като имат подготовката в рамките на минути след получаването на инфаркта да реканализират запушения кръвоносен съд. В Италия пациентите, които получават усложнение, са 5% от всички претърпели инфаркт, но те са в изключително тежко състояние.

Друга група пациенти, които също подлежат на подобна миниинвазивна интервенция, са тези с хипертрофия на десните кухини на сърцето (дясно предсърдие и дясна камера). Те често са в листата на чакащите за трансплантация на сърце. Occlutech са разработили и подлежи да пуснат на пазара устройство с иновативен дизайн, което ще промени изцяло качеството на живот на тези пациенти.

Затова е важно българските лекари да имат достъп до новите технологии и фирми като “Булмар” могат да осигурят нужните устройства. Не е необходимо пациентите да ходят извън страната. Лекарите ви са достатъчно добри. По време на интервенцията в Плевен работата на целия екип беше отлична, а това е една от най-сложните процедури в кардиологията.

Д-р Петър Узов, началник на Отделението по кардиохирургия в МБАЛ “Сърце и Мозък” - Плевен:

Пациентът се възстановява, върнахме го към пълноценен живот

- Д-р Узов, в какво състояние беше пациентът, когато го приехте в болницата?

- Приехме мъжа в тежко състояние, след инфаркт, прекаран седмица по-рано. Усложнения от него бяха довели до нарушения в митралната клапа (осигуряваща еднопосочност в движението на кръвта от белия дроб към лявата камера на сърцето), аневризма (разширение на част от стената) на лявата камера и разкъсване на междукамерната преграда. Пациентът бе с прояви на тежка сърдечна недостатъчност с невъзможност да се движи.

Първата операция, която направихме, беше доста тежка. Поставихме байпаси, които да подобрят храненето на сърдечния мускул и подобрят сърдечната дейност, сменихме митралната клапа с механична протеза, извършихме пластика на разширената част от камерата и зашихме разкъсването на междукамерната преграда на сърцето. След операцията се установи остатъчен дефект в междукамерната преграда, но успяхме да стабилизираме пациента до степен, че да може сам да се обслужва. При по-голямо усилие от негова страна обаче имаше прояви на сърдечна недостатъчност.

Възможностите пред него бяха или да продължи да живее така, почти като инвалид, или да се пристъпи към коригиране на остатъчния междукамерен дефект.

По тази причина се събрахме консилиум от специалисти и решихме да поставим устройство, което да ликвидира проблема. Поръчахме на шведска фирма да го изработи, а от българска страна фирма “Булмар” го достави.

- Какво е по-специалното на операцията, която извършихте?

- Предложихме на пациента почти експериментално лечение след извършена смяна на митрална клапа. Транскатетърно му поставихме устройство под формата на чадърче, което регулира правилното кръвообращение. Но уникалното е, от една страна, в това, че продуктът бе изработен специално за конкретния пациент, в зависимост от неговите нужди. От друга страна, това е първият пациент, при когото се поставя подобно устройство, при наличие на толкова манипулации преди това - поставяне на байпас, на механична клапа, пластика на лява камера и междукамерна преграда.

- Има ли нужда устройството да се подменя след някакъв период от време?

- Не.

- Колко време отне възстановяването и как се чувства пациентът?

- Той беше изписан от болницата 11 дни след операцията, но е в състояние да извършва нормалните си задължения. След известно време ще може и да ходи на работа. Оттук нататък го очаква абсолютно пълноценен живот. Проследяваме неговото състояние и жизнени показатели, въпреки че вече е при семейството си. Това е рутинна практика на работа в МБАЛ “Сърце и Мозък”. А от месец септември започваме програма за транскатетърно лечение и на други сърдечни малформации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber