Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7022419 Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов” Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов” www.24chasa.bg
Около 90% от пациентите на “Пирогов” постъпват по спешност и се нуждаят от интензивно лечение.

Пълни са клиниките 

по изгаряния,

 травматологиите, 

неврохирургията,

реанимацията

Пик на тежки спешни случаи сочат регистрите в “Пирогов”. Една от причините е идването на истинското лято чак през този месец и свързаното с това увеличавене на активността на хората при хубаво време.

Преминалите и лекуваните пациенти в университетската болница по спешна медицина този август са с около 10 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, каза директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов.

До краен предел са натоварени клиниките в травматологичния комплекс, неврохирургията, хирургичните екипи. Пълна е и клиниката по изгаряния, в която лекуват множество пациенти с тежки поражения от инциденти с газови бутилки, от врели течности и вода, напрегнато е и в реанимацията. Но в “Пирогов” почти винаги е така.

Прави впечатление, че

в клиниката по

изгаряния има

и много деца,

което не е съвсем

типично за сезона,

обясни проф. Балтов.

Обикновено случаите на термична травма сред по-малките зачестяват през студените месеци, когато от любопитство те се допират до горещи печки или се заливат с вряла вода или ястия. През лятото акцентът се измества - преобладават инцидентите с деца, изгорили се край казани на открито по време на варене на компоти и туршии.

Изгарянията в детската възраст са особено травмиращи и изискват продължително лечение не само непосредствено след инцидентите, а и в хода на растежа. Целта е да се осигури максимален комфорт на движение и живот, които се засягат от нееластичната структура на белезите.

Както и при възрастните, в повечето случаи се налагат и пластично-възстановителни операции.

В травматологиите

с най-тежки увреждания

от катастрофи

са мотористите.

Сложните комбинирани увреждания при тях често изискват лекари от няколко специалности да участват в усилията за спасяването им.

Лекарите наричат травмите от катастрофи високоенергийни. Такива са и уврежданията при падането от 7-ия етаж на лекарката, която получи множество счупвания и е един от най-тежките пациенти на спешната болница това лято. Благодарение на усилията на екип от специалисти в 12 медицински направления, с 12 операции, преливане на 12 л кръв и още 4,5 л биопродукти тя се възстановява и пироговци се надяват на благоприятен ход на лечението, което ще продължи поне няколко месеца. Предстоят още

интервенции, които

в началото

са отстъпили ред

на овладяването

на критичните

поражения върху тялото.

Заети са и всички легла в централната реанимация и неврохиругията на “Пирогов”.

От старта на истинското лято, когато в началото на месеца дъждовете спряха, се увеличават пациентите с тежки наранявания от пътнотранспортни произшествия и битови инциденти.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на “Пирогов”: Прилагаме нов алгоритъм за

лечение при критичните травми

роф. Балтов, вие сте ортопед и можете с голяма доза сигурност да направите прогноза за възстановяването на лекарката, която се лекува в "Пирогов" след падане от 7-ия етаж. Оптимист ли сте?

- Работата на екипите и използваните в “Пирогов” алгоритми на лечение ми дават основание за оптимизъм. Има, разбира се, много условности. Но ако възстановяването продължи да протича и занапред все така добре на фона на изключително тежките травми, може да се очаква след активното лечение тук и подходяща рехабилитация да се върне на работа.

- Кой беше най-критичният момент?

- Много са, но решаващо беше в първите часове да се овладеят бързо пряко заплашващите живота кръвоизливи и увреждания.

Това е концепцията демидж травма контрол. Цели овладяване на тежката ситуация до момента, в който пациентът ще бъде стабилизиран и ще се пристъпи към комплексното лечение.

Например преди 5-6 г. беше немислимо една закрита травма, както в случая, да се направи открита и да се използват временно клампи и външни фиксатори. Но е доказано, че това е успешен метод при пациенти в критично състояние от тежки травми. Няма опасни последици за организма от този алгоритъм. Условието е да се работи прецизно и по протокол, да се приложи качествено антибиотично покритие и след неколкодневно стабилизирана на пациента временните помощни средства да се заменят с импланти, които дефинитивно фиксират счупванията. 

- Организмът съдейства ли на терапията?

- Първоначално дори пречи, така е устроен, че се опитва с предимство да спаси основните органи - сърцето, мозъка, белия дроб, бъбреците, които при шок отказват да функционират. Имунната система веднага реагира с възпалителен отговор. Това е основното предизвикателство пред екипите в реанимацията и интензивното лечение. Едновременно се контролират кръвозагубата и рискът от инфекции.

- Премина ли тази критична фаза в лечението на д-р Иванова?

- Категорично.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Грипът вдига риска от алергия

Ваксината “хваща” по-добре при подсилен имунитет Между грипа и алергиите има многостранни връзки, които може да останат незабелязани особено при тежко протичане на сезонната инфекция, когато вниманието е привлечено от високата температура, дихателните проблеми, приковаващата в леглото отпадналост.

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber