Лекарката, която падна от 7-ия етаж, с десетки пъти по-голям шанс за възстановяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7019376 Лекарката, която падна от 7-ия етаж, с десетки пъти по-голям шанс за възстановяване Лекарката, която падна от 7-ия етаж, с десетки пъти по-голям шанс за възстановяване www.24chasa.bg
Д-р Ирена Иванова

Добра новина за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи директорът на "Пирогов" ортопед-травматологът проф. Асен Балтов. Това е удовлетворяващият резултат от усилията на лекари от 12 специалности, които поемат случая още при постъпването на младата жена, и всички, които продължават лечението й и в момента. Предимството е не само професионализмът, но и моделът на организация на работата в болницата - от всички основни направления на медицината имаме екипи, които са на разположение тук във всеки момент, не се налага да ги събираме по спешност, обясни шефът на университетската болница. 

Лекарката е в реанимация, но вече не толкова, защото се нуждае от усилия за връщане към живот, а за да е под интензивни грижи, обясни проф.  Стоян Миланов, началник на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи. "Даже вече я поканих, когато се почувства във форма, като колега да мине с нас на визитация." Шефът на реанимацията разказа, че до момента са направени 12 сложни операции и спасяващи интервенции. Според него болницата е изпълнила травма мениджмънт на световно ниво.

Най-тежката травма беше на тазовия пръстен, бедрените кости, капачките на коленете. За тяхното фиксиране и лечение използвахме супермодерната техника за травма контрол, която е по възможностите на малко болници, обясни проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс и един от водещите ортопед-травматолози в областта на лечението на таза.

За спасяването на младата жена допринасят и кръводарителите. Прелети са й 12 литра кръв, 3,5 литра плазма, 1 л тромбоцитна маса.

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Тя е контактна, стабилизирана, състоянието й може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които получава при инцидента. Това обобщи екипът на университетската спешна болница, който пое лечението й още вечерта след падането. Благодарение на усилията им днес шансът за лекарката е вече десетки пъти по-благоприятен.

Пораженията от подобно падане може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост около 100 километра в час, обясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия. При всеки подобен случай обаче травмите се различават в зависимост от конкретните обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане и омекотило удара.

При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорнодвигателния апарат. За благоприятния ход на лечението основна роля има интердисциплинарният екип на спешната болница, бързината и адекватните действия, с които е реагирала Бърза помощ, но и омекотяването на удара в земята – при твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични.

Лекари от всички основни специалности са били включени за овладяване на критичното състояние в първите часове. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият фатално.

Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия. Такива пациенти не се изключение в „Пирогов“, но случаят на лекарката най-често е сравняван с падането от 6-ия етаж на гимнастичка от националния отбор, която по чудо беше спасена след продължително лечение в спешната болница преди 2 г. Днес спортистката е добре и всички се надяват, че д-р Иванова също има този шанс за възстановяване. До момента са направени поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други интервенции, след които ще се пристъпи към активна рехабилитация. 

„Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип. Борбата започва с овладяването на състоянието в първите най-критични часове, защото често в този период се случва най-лошото. После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е продължителен процес. При добре свършена работа от екипите много тежко пострадали пациенти се възстановяват и живеят, както преди травмата.“ Тази надежда даде проф. Габровски още в първия етап на лечението. Месец след инцидента пироговци са по-големи оптимисти за възстановяването на лекарката, но са планирани още няколко манипулации.

Лекарката е под непрекъснато наблюдение, тъй като в резултат на голямото изпитание за организма от уврежданията, кръвозагубата, реакцията на имунната система винаги има риск от обрати и кризи. Ако възстановяването върви според очакванията на екипа, тя ще остане в "Пирогов" още няколко месеца.

Не само при драматични тежки случаи като този, но и по принцип лекарите казват, че са спасили пациент, когато го изписват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Грипът вдига риска от алергия

Ваксината “хваща” по-добре при подсилен имунитет Между грипа и алергиите има многостранни връзки, които може да останат незабелязани особено при тежко протичане на сезонната инфекция, когато вниманието е привлечено от високата температура, дихателните проблеми, приковаващата в леглото отпадналост.

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber