Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7015399 Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога! Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога! www.24chasa.bg

Гледайте обозначението върху пластмасата, номерация от 1 до 7 и съставът ще ви ориентират коя за какви нужди е подходяща, каза доц. Валентина Багдасарян, експерт в отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи, един от най-опитните български специалисти в тази област.

- Доц. Багдасарян, вашите съвети кои видове съдове за готвене как се използват, за да сме здрави, убедиха читателите, че всъщност само си мислим, че знаем всичко в тази област. Това породи въпроси и за съдовете за съхраняване на храни и особено за най-често употребяваните пластмасови опаковки. Безопасни ли са те?

- Пластмасовите опаковки намират голямо приложение за съхраняване на разнообразни хранителни продукти. Те са безвредни, ако се употребяват съгласно предназначението си. При използването на такива опаковки трябва обезателно да се съобразяваме със свойствата на полимерните материали, от които са изработени. Върху опаковките от пластмаса обикновено са посочени знаците, указващи вида на полимера с цифра или с латински букви - PET, HDPE и т.н. Може също да бъдат посочени условията на употреба, за които опаковката е предназначена – употреба в микровълнова фурна, максимално допустима температура на загряване, снежинка – когато е предназначена за замразени продукти, отбелязва се със знак и дали е разрешена, или забранена за поставяне в миялна машина и т.н. Ако препоръчаните условия на употреба не са спазени или дадена опаковка е използвана не по предназначение, може не само да настъпят промени във вкуса и аромата на съхранявания в нея продукт, но и в него

да преминат

вещества, които

не са безопасни

за човешкия организъм.

Пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, например кофи, бидони, опаковки, почистени от съдържали се в тях строителни материали или козметични продукти, не трябва да се употребяват за съхраняване на храна или вода.Често в домакинствата се наблюдава използване на подобни вместимости за приготвяне на зимнина - кисело зеле, кисели краставички, домати и др.

Има стотици пластмаси, но малко от тях са подходящи за съхранението на храни и начинът да сме сигурни е да гледаме дали носят обозначението, че са подходящи за контакт с храна, или само изглеждат така.

- Кои са най-разпространените за широка употреба?

- Най-често срещаните са полиолефините, полистиренът, съполимерите на етилена, полиестерите, поликарбонатът, полиамидът (найлонът), поливинилхлоридът, композитните пластмаси – различни комбинации на няколко полимера, специалните многослойни материали, които се използват в опаковки за хранителни продукти за приложения в микровълнови фурни. (Вижте по-подробна практическа информация, която доц. Багдасарян изтъква за тях, по-долу.)

Трябва да се има предвид, че в полиетиленови торби и торби от други полимерни материали, предназначени за опаковане на дрехи, обувки, химикали, реактиви и др., не бива да се съхраняват хранителни продукти.

Традиционните пакети, в които пренасяме продуктите от магазина до дома, в повечето случаи не са подходящи за съхранение, тъй като те са направени от рециклирани материали и не са предназначени за продължително излагане на минусови температури. Още повече че рециклираните материали може да съдържат продукти от непълна полимеризация, остатъци от пигменти и други очиствания, както и да станат трошливи при продължително съхранение във фризер.

Торбички, направени

от целофан,

са безопасни

и в тях може да се

съхраняват различни

хранителни продукти.

- Стремежът към по-здравословно хранене заменя традиционното консервиране чрез варене в буркани със замразяване, какви правила да спазваме?

- Изборът на подходяща опаковка е от ключово значение, преди да поставим храната във фризера, разчитайки, че там тя ще се запази свежа за по-дълго време. Препоръчително е да използваме само опаковки, които ще поддържат добро ниво на влажност в храната. При неправилно опаковане храната бързо изсъхва при ниските температури, така че херметично затворените опаковки са предпочитани.

Често предварителното отстраняване на въздуха и внимателното запечатване защитават храната от изсушаване, така нареченото изгаряне при замразяване.

При нарушена

опаковка студеният

въздух дехидратира

продуктите и някои

участъци придобиват

сивкав оттенък

от окисляване (при взаимодействието с кислорода) и от проникване на микроорганизми по време на престоя на продуктите във фризера.

Тези процеси може да доведат до загуба на хранителни вещества, вкус, цвят, текстура, влага и качество. Когато става дума за осигуряване на безопасността и качеството на замразени храни, най-важното е да помним, че въздухът е враг.

Затова винаги съхранявайте замразената храна в опаковки от подходящ материал, с подходящ обем и подходящо запечатана.

- На какви условия трябва да отговаря подходящата опаковка за замразяване?

- Тя трябва:

- да запазва храната безопасна за консумация;

- да е устойчива на студ и да не е “чуплива” или податлива на скъсване при ниски температури - много нискокачествени найлонови пликове се цепят при ниски температури;

- да бъде устойчива на топлина и с възможност за миене, ако е многократна;

- да има възможност за пълно затваряне, за да защити храната от проникването на кислород, миризми и излишна влага;

- да не абсорбира миризми и вкусове;

- да бъде издръжлива на мазнини и киселини;

- да е устойчива на разкъсване, но не прекалено твърда;

- да бъде съобразена с размера на храната;

- да се подбере подходяща за процесите на размразяване, като например възможност за престой в гореща вода или микровълнова фурна;

- да има правилна форма и размер. При плоска опаковка например студът по-бързо прониква във вътрешността на храната.

Стандартните кутии, хартията, прозрачното фолио, PVC пликовете и други опаковки невинаги може да бъдат използвани за съхранение на храна във фризер, тъй като често характеристиките им не покриват критериите. Тези, които са подходящи, имат съответните обозначения за това на дъното на контейнерите или върху етикета.

Гъвкаво пластмасово фолио, по-известно като найлон, помага хранителните продукти да са увити плътно, намалява излагането на въздух, и помага да се поддържа влагата вътре и ограничава разпространението на миризмите навън. Съществуват торбички, които

позволяват ниски

температури на

съхранение и имат

издръжливост на

кипене и готвене, благодарение на което позволяват да вземем храна от фризера и да използваме в микровълновата фурна в една и съща опаковка. Тези иновативни торбички понякога са направени с клинообразни дъна, така че те могат да се изправят и често в тях са интегрирани вентилационни системи за регулиране на налягането на парата, за да се постигне готвене. Някои дори имат възможности за лесно отваряне.

- В малки домакинства често се замразяват домашни готвени храни, как е безопасно да се прави?

- Домашно приготвени супи, яхнии и други течни храни са редовните обитатели на хладилниците в много домакинства, но тяхното правилно опаковане за хладилно съхранение може да се окаже трудна задача. Течностите се разширяват, когато се замразят, така че стъклените съдове понякога се счупват. Твърди пластмасови контейнери с херметичен, щракащ на върховете капак, са популярни за замразяване на течни храни. Те са устойчиви срещу напукване при ниски температури и защитават храните от усвояването на други вкусове и миризми.

- Технологията на микровълнови печки изисква специални съдове, как да ги подбираме?

- Опаковъчните материали могат да реагират по три начина на микровълните: те могат да отразяват, поглъщат или предават радиация. В прозрачните материали за съдове за микровълнови печки

микровълните

проникват през

прозрачния материал

и се абсорбират

от храната

Всички полимери, използвани в момента за опаковане на хранителни продукти, както и продукти от хартия и стъкло, са прозрачни за микровълнови печки. Тъй като хартиените опаковки съдържат малко вода и мобилни йони в структурата си, те ще се загряват в микровълновата фурна, но скоростта на това загряване обикновено е бавна.

Правилното размразяване на някои храни е от първостепенно значение за вкуса, текстурата и качеството им като цяло. Експертите по здравословно хранене препоръчват размразяването на храната да става в самия хладилник, в микровълнова фурна или да се постави заедно с надеждна опаковка в студена вода, която да се сменя на всеки 30 минути до пълното размразяване на дадения продукт.

Ако размразявате храна в микровълнова фурна, задължително четете инструкциите на опаковката на замразената храна. Универсално правило е

да се оставят

най-малко 5 см

разстояние между

храната и вътрешната

повърхност

на стените

на микровълновата, като по този начин се позволява свободната циркулация на топлина. Храната, размразена в микровълновата фурна, трябва да бъде приготвена веднага след като е отстранена опаковката.

Някои пластмасови съдове могат да се използват за бързо затопляне на ястията, съобразяваме се с допустимата температура, посочена на дъното на съда. Топлинната обработка трябва да е кратка, не се препоръчва по-дълго готвене в такива съдове, защото пластмасата може да се деформира или да се стопи.

Въпреки че някои пластмасови съдове позволяват употребата им в микровълнова фурна, желателно е това да се избягва. Опитът на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че при температурата в микровълновата се наблюдава отделяне на вредни вещества от някои пластмаси.

- Какво се отделя най-често?

- Установява се например отделяне на формалдехид от меламинови съдове, на бисфенол А от поликарбонатни съдове, на пластификатори от някои пластифицирани пластмаси. Съветът ми е да се предпочитат стъклени, порцеланови или керамични съдове за затопляне или размразяване в микровълнова фурна. Използвайте пластмасови съдове в микровълновата фурна само в случаите, когато нямате алтернативен вариант.

- В много заведения за бързо хранене и улична храна затоплянето става върху картонени опаковки, има ли риск?

- Със сигурност картонени или хартиени поставки, чинии, кутии може да се използват за кратковременно затопляне на храни с ниско съдържание на мазнини, за сервиране на топла храна в заведения за бързо хранене и за пренасяне на храна за вкъщи. По-добре е да не се ползват обаче оцветени хартиени опаковки. Ако пигментът съдържа вредни съставки, те може да се пренесат към храната. Законът предвижда при опаковките да се използват оцветители, разрешени за храни.

- Напоследък има публикации, че е безопасно размразена храна да се замразява повторно, какво бихте препоръчали вие?

- Никога не замразявайте размразената храна отново! Направете подходящи по размер порции, които да се размразяват самостоятелно. Опаковайте храната в специални найлонови пликове или съдове за замразяване, които не се повреждат от ниските температури. В големите хранителни вериги се продават различни размери опаковки с обозначение снежинка или с надпис “За съхранение на хранителни продукти”. Никога не използвайте вторично опаковки, освободени от други храни. Някои от тях може да не са предназначени за фризер, да пренесат миризма към замразената храна, други е възможно да не са почистени поради микропорестата структура на самия полимер като например PET.

- Кои базови правила за опаковките за храни и съдове за съхранение трябва да знаем?

- Природата на храната и условията за употреба на опаковката значително влияят на пренасянето на токсични вещества от опаковките към храната. При храните с по-високо съдържание на мазнини миграцията обикновено е по-висока. Същото се отнася и ако храните остават в контакт с полимерната опаковка по-продължително време или при по-високи температури (например в автомобил през горещия сезон).

Няма универсални опаковки, подходящи за всички условия и всички употреби. Производителите са съобразили материалът, с който са опаковали продукцията си, да е подходящ за целта. Често различните полимери изглеждат еднакво на външен вид, както и обратното – различни по вид опаковки може да бъдат изработени от едни и същи полимери. Например термосвиваемото прозрачно фолио за опаковка и съхранение на продукти може да бъде от полиетилен, поливинилхлорид, полиамид или многослоен материал. Често хартиената опаковка съдържа полимерен слой, почти невидим за окото.

Различните по цвят бутилки за минерална вода и бира – прозрачни, сини, кафяви, са все от полиетилентерефталат. За хората е важно да не използват повторно еднократни опаковки, да закупуват контейнери за съхранение със съответните маркировки и да използват пластмасови съдове в микровълнови фурни само когато тази възможност е изрично посочена върху тях, при това в извънредни случаи. Употребата на пластмасови изделия за опаковка и съхранение на храни трябва да става информирано и съобразено с обозначенията върху етикетите на опаковъчния материал. В последно време в търговската мрежа се предлагат подходящи за съхранение стъклени контейнери с плътно затварящи се капаци от полипропилен в различни размери. Те са изключително подходящи за съхранение извън и в хладилник и ще спомогнат да се ограничи употребата на пластмасови изделия в домакинството.

БЪРЗА СПРАВКА

Полиестери

Най-важен в опаковането на храни е полиетилентерефталат (PET, номер 1). PET е силно непроницаем за аромати и газове, но има малка устойчивост на водни пари. Използва се за производство на бутилки, филми и подноси за замразени храни, предназначени за следващо приготвяне в микровълнова фурна.

Внимание! Дори при най-щателно измиване задържа в микропорите си остатъци от хранителния продукт, както и от почистващия препарат.

От този материал се произвеждат всички бутилки за вода. Въпреки че в състава на полимера са включени светлинни стабилизатори и UV филтри, не се препоръчва оставянето им в автомобил или на пряка слънчева светлина за продължително време, защото повишаването на температурата стимулира отделянето на някои вещества, което не се случва при обичайната употреба.

Полиолефини

По-високата точка на омекване на полипропилена (PP, номер 5) и полиетилена с висока плътност (HDPE, номер 2) им позволява да издържат на високи температури като например стерилизация с пара. Полиетиленовите опаковки са меки и еластични. В тях може да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция.

Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини.

Полиетиленът почти не пропуска водните пари, поради което поставените в него продукти, като хляб, сирене и др., остават свежи за известно време, но от друга страна, те може бързо да плесенясат.

Полистирен (PS), номер 6

Предназначен е за опаковане на храните с ниско съдържание на мазнини като кафе, сладолед, кисело мляко, сметана, мед. Използва се също за изработване на тави и разделители за опаковане на яйца и плодове. PS има висока пропускливост на газове и пари, което го прави подходящ за хранителни продукти с кратък срок на годност.

Съполимери на етилен – означавани VOH, VA, ЕА

Те най-често се използват за опаковане на хранителни продукти, тъй като не пропускат миризми. От тях се произвеждат твърди и полутвърди контейнери, включително бутилки, подноси, купи, гъвкави филми за картонени опаковки за напитки, фолио за топлинно запечатване. Подходящи са за съхранение на хранителни продукти при стайна температура и в хладилник.

Поликарбонат – PC, или номер 7 – други

Използва се при производство на контейнери за горещо пълнене или гореща обработка след напълване; на много потребителски стоки, включително контейнери за многократна употреба за напитки, предназначени за микровълнова фурна, тави за замразена храна и готови ястия, тъй като се характеризира с устойчивост на удар, стабилност при ниски и при високи температури. Един от двата мономера при производството му е бисфенол A.

В последно време дискусиите относно безопасността на бисфенол A доведоха до отстраняване от пазара на поликарбонатни бутилки за кърмачета и намаляване и отстраняване на бисфенола от контейнери за храни и от материали за обработка на повърхности на метални, пластмасови и стъклени контейнери, които са термично обработени.

Полиамид (найлон) – PA, или номер 7 – други

Отлични кислородни и газови бариерни свойства в сравнение с други филми, но само когато филмите са сухи. Използва се за опаковка и съхранение на меса и колбаси. Може да се използват найлонови торбички за съхранение на замразени храни.

Поливинилхлорид – PVC или номер 3. Предимно опаковъчно прозрачно фолио за сухи храни, плодове, зеленчуци.

Композитни

Различни комбинации на няколко полимера, например PET (полиетилентерефталат)/РР (полипропилен) се ламинират с различни бариерни материали като поливинилиден хлорид (PVDC), етилен-винилов алкохол (EVOH) или полиетилен (РЕ), за да се осигурят подобрени структури.

Специални многослойни материали, които се използват в опаковки за хранителни продукти, подходящи за приложение в микровълнови фурни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Преяждате с авокадо, ядки, сушени плодове? Ще качите килограми

Полезните вещества на здравословните храни са неуспорими, но с количествата на някои от тях трябва да се внимава От мода преди няколко години здравословното хранене постепенно се превърна в начин на живот особено за младите хора. Те много повече от преди искат да знаят какво се съдържа в храната, която си купуват и консумират,

Има ли храни, от които потта мирише по-лошо?

Миризмата на потта зависи ли от храната? Внушавам ли си, че като ям няколко поредни дни месо, потта ми започва да мирише лошо, пита читателка от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез

Есента и зимата най-подходящи за лечението на акне и зачервено лице

В края на лятото и с усещането на по-хладния въздух навън идва най-подходящият момент да се обърне по-сериозно внимание на най-големия орган на тялото ни – кожата. “Заради слънчевите лъчи, на които сме били изложени през топлите месеци, тя е доста дехидратирана, епидермисът е станал по-дебел. Така че есента и зимата са периодите,

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber