70% от пътниците в самолет изпитват тревожност или страх

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004665 70% от пътниците в самолет изпитват тревожност или страх 70% от пътниците в самолет изпитват тревожност или страх www.24chasa.bg

Невинаги фобията е свързана с ужаса от високо, може да е от страх от загубата на контрол или от изолация

Летенето със самолет вече става част от ежедневието ни - хората пътуват и по работа, и за забавление до различни далечни дестинации. Над България на ден прелитат над 3000 самолета, а само през изминалата седмица над въздушното пространство у нас са били обслужени над 100 000 полета. За 2017 г. пък само през летище София са преминали над 6 млн. пристигащи и заминаващи. И докато за едни полетът е като да се качат в автомобила си и да стигнат от точка А до точка В, то за други дори мисълта за него е стресираща.

“Има световни статистически данни, според които 70% от пътниците, на които им се налага да се качат в самолет, изпитват различна степен на тревожност. При някои тя е много силно изразена и прераства в т. нар. страх от летене”, обяснява авиационният психолог Десислава Георгиева. Тя е един от малкото специалисти у нас, който провежда психологическите прегледи за започване на обучение на пилоти.

Според нея една от причините за развиване на фобия към летенето е личностната обусловеност. Тя е свързана със средата, семейството и обкръжението.

Висок е рискът за развиване

на фобия при хора, които

израстват в семейства

с по-негативен поглед

към живота

и по-изострена чувствителност към различни ситуации, които оценяват като заплашителни за тях.

“Родителите могат да отключат страх в децата си. С поведението, страховите си изживявания и негативизма могат да насочат вниманието им към това, че определена ситуация е много страшна и свързана с доста негативни преживявания. По този начин децата развиват страх, без да имат основание за това”, обяснява психологът.

Разбира се, важно е да се отбележи, че летенето все още не е нещо естествено за хората. Не ползваме самолет всеки ден, за да стигнем до работното си място както колата например, която е част от ежедневието ни.

“В този смисъл то още е непознато и като такова повишава нивото ни на тревожност, като предизвиква страх”, допълва специалистката.

Пример за това е, че все още

много хора не знаят, че

турбуленцията е нещо

нормално и не е опасна

за самолетите

Тя обаче кара човек да се чувства нестабилен и заплашен и затова едни от основните страхове са насочени именно към нея.

За да спомогне в разрешаването на този проблем, по време на терапевтичната си работа с клиенти Десислава отделя време и дава по-подробна информация за това как функционира авиацията.

“Хора, с които работим, разказват, че са чули много силен вятър отвън и това за тях е било много страшно, а реално самолетът преминава през потоци от въздушни маси, които са с различна плътност и това е абсолютно нормално. Но човек, който има своите страхове, ще го разчете като нещо заплашително. Неслучайно най-големите страхове са от неизвестното”, разказва тя.

Десислава е една от ръководителките на терапевичната програмата “Полет над страха”. В нея има възможност за индивидуална и групова работа, а на края, когато човек е готов, има възможност да се включи в полет с инструктор или самия терапевт до някоя европейска дестинация.

Справянето с проблема е въпрос и на мотивация и желание на потърсилия помощ. Затова извън консултативните срещи Десислава дава задачи, върху които всеки да полага усилия, за да може да прогресира.

Вълшебна рецепта обаче няма. Въпреки че в интернет има набор от съвети какво да се прави преди или по време на полета, те не са универсални и еднакво ефективни при всички.

“Истината е, че в хода на нашата работа през годините, след всяка среща с клиент, откриваме, че тези “вълшебни” рецепти не работят. Човек трябва сам да открие кое е това нещо, което работи за него. А това става, като открием истинската причината за този страх”, разказва Десислава. Все пак тя винаги съветва още с качването си на борда хората, които имат страх от летене, да споделят с екипажа проблема си.

“Така си осигуряват повече внимание, от което вероятно имат нужда. И автоматично предават 50% от чувството за отговорност на някой друг”, казва тя.

Най-често помощ от нея търсят успешни хора, чиято работа е свързана с чести пътувания със самолет. Подобен страх ги ограничава, заради него може дори да загубят работата си и е нужно да го преодолеят. Другата категория хора са тези, чиито роднини и близки живеят навън и им се налага често да пътуват, за да ги видят. Възрастовата граница обаче е широка - от млади до стари, като няма такива, които да преобладават.

Без значение от възрастта, справянето с проблема става по един и същи начин - като се разбере в какво се корени страхът. Невинаги фобията от летене е свързана със страх от високо. Може да е със страх от загубата на контрол например. В други случаи може да е страх от изолация, от загуба, от оценката на околните. Може да е кризисен събитие, което в даден момент от живота е оставило някаква следа, която се е запечатала на подсъзнателно ниво.

“Важно е човек да види в

какво се корени страхът му

Лесно се впускаме в лекуване на някакви симптоми, без да работим върху причината, а за една успешна терапия е важно да се справим точно с нея. Много хора са изненадани, когато започнем да коментираме теми, които не са пряко свързани със страха им от полета, а са по-лични например. Оказва се обаче, че точно там се крие ключът към разрешаването”, казва Десислава.

И все пак страхът от летене е лечим. Справянето с проблема обаче зависи и от желанието и усилията на самия човек. Колкото по-дълго той поддържа страха си, толкова повече време ще отнеме да разбие моделите си на поведение и да се пребори със страха си.

“Малко хора осъзнават, че полагат усилия да поддържат и развиват страха си, а нямат усещането, че трябва да положат същите усилия, за да се разделят с него”, споделя психологът.

Трябва да не се забравя обаче, че страхът преди всичко има предпазна функция и е важен за хората. Той е част от защитните ни механизми да оцеляваме всеки ден и е полезен, но до определена граница, в която ни предпазва от опасностите.

“Много важно е да не го натоварваме само с негативни мисли и отношения. Проблемът със страха от летене, както и с всяка друга фобия, е, че се страхуваме от нещо, което пряко в средата не ни заплашва, а ние сами, дали през нашите мисли, вярвания, или негативен опит, започваме да приемаме като силно заплашително, без то да е опасно”, съветва Десислава Георгиева.

По време на полет се разсейвайте с кръстословици, музика, а може и работа

Дълбоко вдишване и бавно издишване през носа - този метод за успокоение обикновено действа най-добре и най-бързо в стресиращи ситуации, в каквито може да ни вкара фобията от летене. Въпреки че в интернет може да се открият безброй съвети за справяне със страха от полети, това, което ще подейства на вас, е строго индивидуално.

Най-бързият начин да се отървете от неприятното чувство и напрежение, които подобен страх създават, е с помощта на терапевт да откриете причината, в която се корени той. В противен случай дори дълбокото вдишване и издишване да ви помагат по време на полет, стресът от самата мисъл за него ще остане.

Все пак някои от популярните съвети за по-приятен полет включват да държите съзнанието си ангажирано с нещо приятно - решаване на кръстословица или судоку, слушане на любима музика или четене на книга. Не сядайте и до прозореца. Ако летите предимно, защото работата ви го изисква, спокойно може да оставите някаква част от нея, която да свършите по време на полета. Извън тези занимания за повече спокойствие може да се поинтересувате как работят самолетите, а когато нещо по време на полета ви притесни, винаги може да се обърнете към екипажа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Не използвайте втори път еднократни опаковки за храна. Никога!

Гледайте обозначението върху пластмасата - експерт в отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи, един от най-опитните български специалисти в тази област. - Доц. Багдасарян, вашите съвети кои видове съдове за готвене как се използват, за да сме здрави, убедиха читателите, че всъщност само си мислим,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber