Дефицитът на витамин D увеличава риска от инфекции при децата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004656 Дефицитът на витамин D увеличава риска от инфекции при децата Дефицитът на витамин D увеличава риска от инфекции при децата www.24chasa.bg
Проучване отчита всеобщ недостиг на витамина сред българските деца. На малката снимка - д-р Надежда Римпова СНИМКА: Pixabay

Достатъчно е 3 пъти седмично да се пекат краката и ръцете за 5 до 15 минути

За ползите, важността и необходимостта от витамин D знае всеки. Обикновено той се свързва с функцията му да усвоява калция в организма, което спомага за здравината на костите. Все повече проучвания в последните години обаче доказват връзката му с по-сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност, автоимунни заболявания и дори затлъстяване. Децата с добър статус на витамин D пък боледуват по-малко от грип, настинка и други вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища.

Причината е, че той

действа като хормон,

който регулира

активността на

повече от 200 гена,

а рецептори за него се намират в почти всички тъкани и органи - мозък, кръвоносни съдове, бял дроб и др.

Български екип проучва в момента връзката между дефицита на витамин D и по-честото боледуване от пневмония и други респираторни заболявания при децата.

““Искаме да проверим дали децата с оптимален статус на витамин D боледуват по-малко от пневмония. Знаем, че витамин D е един от факторите, който има положително влияние върху имунната система”, обяснява д-р Надежда Римпова, педиатър в Клиниката по пулмология и интензивно лечение на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”.

Връзката между витамина и влиянието му върху респираторните заболявания се проучва от години.

Рецептори за витамин

D се откриват в

имунните клетки -

моноцити и

макрофаги, борещи

се с инфекциозните

причинители –

вируси, бактерии и гъби.

“В лигавицата на дихателните пътища той насочва имунните клетки да произвеждат антиинфекциозни протеини и в този смисъл помага в борбата с респираторни инфекции. Те са най-често срещаните заболявания в детската възраст, което е и причината все повече да се интересуваме от влиянието му върху тяхната честота. Все повече данни сочат, че при достатъчни нива на витамин D малките деца боледуват по-рядко от грип, бронхит и пневмония”, обяснява д-р Римпова.

На първо време резултатите от проучването обаче показват, че масово сред децата стойностите на витамин D са недостатъчни. Това означва под 75 nmol/l, като остават такива дори и след като са се върнали от лятна ваканция на морето например, а би трябвало да са натрупали дори в повече, казва педиатърката.

Различни проучвания през последните години показват, че изненадващо голям брой хора в света имат дефицит на витамин D. Това се отнася и за България.

“Една от причините е, че не се излагаме на слънце. Децата също, те стоят повече вкъщи. Друга причина е, че в големите урбанизирани градове като София например

мръсният въздух

също пречи за

усвояването

на витамин D”,

казва педиатърката.

Най-много витамин D се синтезира в кожата ни, когато сме изложени на слънчева светлина. Тя осигурява 90% от нужните количества, като за такива са приети от 75 nmol/l нагоре. Под 50 nmol/lсе говори за дефицит, от 50 до 75 nmol/l за недостатъчност, а над 75 nmol/l е достатъчно ниво, като е най-добре да е между 100 и 110 nmol/l. Освен това, когато витаминът е натрупан в кожата, издържа 2-3 пъти повече от този, който се приема под формата на таблетки например.

Най-подходящото време да си набавим нужните количества е лятото. Тогава UVB лъчите, под действието на които витамин D се образува в кожата, са по-директни, за разлика от останалите месеци, когато падат по-косо.

Достатъчно е 3 пъти седмично да се пекат краката и ръцете за 5 до 15 минути между 10 и 15 часа. Когато сме на плажа, стигат и 5 минути, защото там излагаме цялото тяло. Също и в планината, защото там сме по-близо до лъчите. Не трябва и да сме се намазали със слънцезащитно мазило, тъй като то спира поглъщането на лъчите. Времето е кратко и за повечето хора не крие риск от изгаряне, подчертава д-р Римпова. След това може да се приложи слънцезащитно средство с подходящ фактор. Децата под една година, разбира се, трябва да седят под шарена сянка и да се пазят от директна слънчева светлина.

Витамин D може да се приема под формата на добавки, които съдържат препоръчителния дневен прием, а именно, за кърмачетата той е 400 – 600 IU дневно. Те могат да приемат и до 1000-1500 IU дневно. За децата до 18 год., както и за възрастните, се препоръчват 600 UI, като може да се достигне до 4000 IU на ден.

“Звучи много, но е доказано, че е безопасно”, казва д-р Римпова.

Друг източник на витамин D е храната, с която да набавим останалите 10%. Той се съдържа в млечни продукти, черен дроб, яйца и мазна риба - сьомга, треска, тон, скумрия. Една от първите храни, с които се захранват децата, е именно жълтък.

Дори новородените могат да развият дефицит на витамин D. “От една страна, са рискови, защото нивото на витамина зависи от това на майката – ако тя е дефицитна, и детето ще е дефицитно. А от друга страна, ако приемат само майчина кърма, няма как да имат достатъчно витамин D, защото в един литър има 40 единици. Затова и новородените, и децата до една година получават задължително между 400 и 600 единици витамин Д през устата. Това е профилактика на костното здраве в тази възраст”, обяснява педиатърката.

При възрастните пък рисковите групи са хората със заболявания, намаляващи синтеза или усвояването на витамина, например целиакия, кистична фиброза, възпалителните чревни заболявания, както и някои по-тежки заболявания с бъбречна и чернодробна недостатъчност. В групата попадат и хората със затлъстяване, тъй като витамин D е мастноразтворим и остава в натрупаните мазнини, вместо да се освободи в кръвообращението.

Няма един симптом,

който да подскаже

дефицит на

витамина

Недостигът се проявява с отпадналост, мускулна слабост, умора, обилно изпотяване, неспокойствие.

За да се избегнат, е най-добре да полагаме всички усилия, за да си го осигурим. Ако човек синтезира достатъчно витамин D през лятото, т.е. е достатъчно време на слънце, той ще натрупа количество, което ще го пази зимата. Разбира се, излагането на слънце не отменя консумацията на продуктите, които го съдържат, както и обратното, категорична е д-р Римпова.

Освен това т. нар. “некласически функции” на витамин D се проявяват при стойности над 75 nmol/l. Причината е, че организмът първо си “взема” витамин D за нуждите на костната система и всичко, което е в повече, отива в помощ на други органи”, обяснява педиатърката. Ако при децата тази функция е да намали респираторните заболявания, то при възрастните е фактор, който може да предотврати инфаркт, исхемична болест на сърцето и други заболявание на сърдечносъдовата система.

Твърде многото количество синтезиран витамин D обаче може да има и обратен ефект и трябва да се внимава. Тъй като той подпомага резорбцията на калций, може да се получи хиперкалциемия, т.е. да се повиши нивото на калций в организма, който да се отложи в бъбреците, съдовите стени и др. Опасност от хипервитаминоза обаче няма, ако човек получава витамин D от слънцето, защото в кожата съществува механизъм за регулация, който не допуска излишък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Грипът вдига риска от алергия

Ваксината “хваща” по-добре при подсилен имунитет Между грипа и алергиите има многостранни връзки, които може да останат незабелязани особено при тежко протичане на сезонната инфекция, когато вниманието е привлечено от високата температура, дихателните проблеми, приковаващата в леглото отпадналост.

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber