Каква е разликата между спинална и епидурална упойка?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7002848 Каква е разликата между спинална и епидурална упойка? Каква е разликата между спинална и епидурална упойка? www.24chasa.bg
проф. Атанас Темелков

На читателския въпрос отговаря проф. Атанас Темелков, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Александровска”

Анестезия е дума от гръцки произход (anaesthesia) и с нея се означава безчувственост към допир, натиск, температура и болка. Днес с този термин се определя съвкупността от действия, които позволяват извършване на болезнени оперативни, лечебни и диагностични процедури в медицинската практика. Тя бива обща и регионална.

Обща анестезия е метод, с който се постига обезчувствяване на цялото тяло, потискане на съзнанието и пълна липса на спомен от проведената операция.

Регионална анестезия е вид анестезия в различни части на тялото, която се постига с инжектиране на медикаменти, които временно прекъсват предаването на нервните импулси от оперативната област към главния мозък. При този вид се запазва съзнанието, възможен е контакт с пациентите.

При тяхно желание е възможно допълнително инжектиране на медикаменти от групата на бензодиазепините, което позволява заспиването.

Регионалната анестезия се дели на инфилтрационна, спинална и епидурална.

При спиналната анестезия анестетикът се инжектира еднократно в спиналното пространство. Там се намират спиналните нерви, които се обливат от приложения медикамент. При тази анестезия се получава ниво на обезболяване над и под пункционното  място. Използва се в урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници и при операции в долната половина на корема. В последните години намира голямо приложение при раждане. Този вид анестезия позволява майката и нейните близки да наблюдават раждането.

При епидуралната анетезия анестетиците се въвеждат извън твърдата мозъчна обвивка (dura mater) в т.нар. епидурално пространство, което не съдържа течност. Те блокират един или повече сегменти на гръбначния мозък, над и под пункционното място.

Тя бива:

 - Еднократна епидурална - анестетикът се инжектира еднократно в епидуралното пространство;

- Продължителна - поставя се катетър в епидуралното пространство и през него може да се добавя допълнително анестетик. Тази техника позволява да се провежда обезболяване и в следоперативния период. Прилага се в коремната хирургия, урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници. В последните години намира голямо приложение при провеждане на раждане.

Причини за използване на регионална анестезия:

 Регионалната анестезия е по-безопасна от общата и затова се прилага при пациенти с риск от усложнения на общата анестезия;

 Използва се за облекчаване на болката в много случаи;

 За предпочитане е при лечение на наранявания, леки операции, болка в определени части на тялото;

 Помага за възстановяване след операция, намалява продължителността на болката;

 Често се използва по време на раждането, за да се улеснят контракциите;

 Приложеният локален анестетик в спиналното и епидуралното пространство довежда до поява на мравучкане, изтръпване, затопляне и пълно обезчувствяване на областта, подлежаща на операция. Тези промени настъпват минути след инжектирането и продължават няколко часа. Анестезиологът може да контролира времетраенето на анестезията. След края на операцията настъпват обратно възстановяване на чувствителността и пълно възстановяване в рамките на няколко часа. Особено внимание трябва да се обърне при допълнително прилагане на бензодиазепинови препарати с цел седация на пациентите.

Усложнения при спинална и епидурална анестезия

 Всички анестетици имат ефект върху артериалното налягане и могат да го понижат.

Най-често се установява лекостепенно спадане на артериалното налягане. Това спадане зависи от много фактори, но водещ механизъм за неговата профилактика е предоперативно вливане на разтвори през венозен път и при нужда - използване на специални медикаменти, които да го повишат. При задълбочаване на спиналния блок се наблюдава най-тежкото усложнение, което може да повлияе и дишането, като довежда до потискане на спонтанното дишане. Този процес е обратим. През този период пациентите се интубират.

 При спинална или епидурална анестезия е налице и ефект върху моториката на пикочния мехур. Тогава частично и временно се нарушава неговата дейност, тъй като тя се влияе от приложения локален анестетик. При по-продължителни интервенции е подходящо да се постави временен уретрален катетър.

 Усложнения на регионалната анестезия са редки. Възможно е да се наблюдават и усложнения като:

 Болка и болезненост около мястото на пунктиране;

 Инжектиране на анестетика във вена или артерия;

 Развитие на алергични реакции;

 Увреждане на нервни стволове;

 Главоболие;

 Признаци на инфекция - студени тръпки или треска;

 Оток или кървене на мястото на убождане.

Необходимо е в предоперативния период пациентите да бъдат напълно подготвени за провеждане на спинална или епидурална анестезия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber