Не пийте алергозан, ако ви ужили пчела, сваля кръвното

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7001048 Не пийте алергозан, ако ви ужили пчела, сваля кръвното Не пийте алергозан, ако ви ужили пчела, сваля кръвното www.24chasa.bg
Без значение къде е ужилването, когато то е от пчела, най-важното е възможно най-бързо да се премахне жилото. СНИМКА: Pixabay

Прегледът при лекар е задължителен.

Може да е фелдшер или джипи

Лятото е сезонът, когато ухапванията от насекоми са нещо обичайно и често срещано. В повечето случаи те причиняват дискомфорт като сърбеж и зачервяване на кожата, но при ужилване от оса, пчела или стършел ситуацията не бива да се подценява.

Начин напълно да се предпазим от това няма, затова е добре да знаем какво трябва да направим веднага след като се случи.

“Универсален начин да се предпазим естествено няма. Включително и на терасата може да бъдем ужилени. Единственият начин е, като избягваме местата, където ги има. Ако видите кошери на диви пчели и стършели например, избягвайте ги”, казва токсикологът от ВМА д-р Йордан Ангелов.

В голям процент от случаите ухапванията или ужилванията от насекоми са произволни, т.е. не са предизвикани по някакъв начин от човека.

Това се отнася и за цветовете на дрехите ни или миризмата на парфюмите, които използваме. Когато търсим прохлада със сладолед в ръка, студена напитка или сладък плод като диня, пъпеш, праскова и т.н. трябва да сме особено внимателни. Те са привлекателни за осите и пчелите и само при секунда разсейване може да не забележим, че са попаднали върху напитката или храната, и да предизвикаме ужилване в областта на лицето, предупреждава д-р Ангелов.

“Единично ухапване в областта на главата, включително нос, устни, език, уши, очи, се приема за много рисково, тъй като може да даде усложнения, както по отношение на дишането, така и в дейността на главния мозък. Този тип реакции трябва да бъдат наблюдавани по-дълго време”, казва токсикологът.

Без значение къде е ужилването, когато то е от пчела, най-важното е възможно най-бързо да се премахне жилото, за да спре разпространението на отровата в него. Това трябва да се прави внимателно и да не се притиска, защото така се отделя по-голямо количество отрова. За разлика от тях, жилото на осите не засяда в кожата, но пък те могат да хапят, при това могат да го направят няколко пъти един след друг.

“Наред с това може да се направи студен компрес за облекчаване на болката, но в никакъв случай не трябва да се пие алергозан. Той сваля кръвното и може да стане по-зле”, предупреждава д-р Ангелов.

За повечето ужилването няма да окаже пряка опасност за живота им, но при тези, които са много алергични, дори едно ужилване може да предизвика тежки усложнения. Когато излизат сред природата, те обикновено винаги носят със себе си ампула адреналин, която се изсипва под езика и е първият медикамент, който стопира действието на отровата.

“Без значение дали сте силно алергични, или не, след ужилване от пчела, оса или стършел посещението при лекар е задължително”, категоричен е токсикологът.

Причината е, че дори да не става дума за тежка алергия, ужилването се третира с инжекция урбазон.

“Не е задължително да отидем в болница. Всички лекари са задължени да имат постоянно адреналин и урбазон точно за такива случаи, така че е важно да се потърси най-близкият медицински център. Това може да се направи дори и от фелдшер

или личния лекар, важното е да е медицинско лице”, обяснява д-р Ангелов.

По преценка на лекаря може да се наложи и наблюдение в болница за ден-два или домашно лечение с наблюдение от личния лекар пак за същото време. Целта е да се предотвратят възможни усложнения.

“Често пъти пациенти подценяват ситуацията, отказват да бъдат хоспитализирани и се е стигало и до фатален край”, казва д-р Ангелов.

При някои пациенти с хронични заболявания пък болничното лечение е задължително.

“Едно банално ужилване по крака на пациенти с високо кръвно или диабетици например трябва да се лекува в болница. С медикаментите ние лекуваме ужилването, но пък започва да играе кръвното или кръвната захар, което налага да са под наблюдение, но има пациенти, които не разбират това”, обяснява лекарят.

Ако не сте сигурни дали сте алергични към ужилване, то следете за симптомите - оток на мястото на ужилването, който за минути може да се разшири до размера на монета, затруднено дишане, промяна в гласа, трудност при преглъщане, чувство за задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите, падане на кръвното, ще ви подскажат за това. Всичко може да стане и за няколко минути, предупреждават специалистите.

Тогава посещението в най-близкия медицински център е задължително и трябва да стане възможно най-бързо. 

За да ограничим рисковете от ужилване, когато се подготвяме за излет сред природата е добре предварително да напръскаме дрехите и тялото си с репелент против насекоми, който да носим със себе си. Освен това високите чорапи и обувки, както и дългите долнища са препоръчителни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Грипът вдига риска от алергия

Ваксината “хваща” по-добре при подсилен имунитет Между грипа и алергиите има многостранни връзки, които може да останат незабелязани особено при тежко протичане на сезонната инфекция, когато вниманието е привлечено от високата температура, дихателните проблеми, приковаващата в леглото отпадналост.

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber