Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984984 Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.

Здравните инспекции в страната напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти как да сведат до нула риска от заразяване с легионелоза (легионела, легионерска болест).

В последните седмични данни за инфекциите в страната е отчетен нов потвърден случай. От началото на годината са съобщени общо 7. За същия период през изминалата година са регистрирани двама болни.

Легионелата е заболяване, открито след взрив на тежки пневмонии по време на чествания в хотел с климатична инсталация от стария тип с т.нар. водноохладителна кула. Специфичното при тях е, че използваният въздух от помещенията се прекарва през кула с течаща вода, която обира прашинките и освежава въздуха, който след това се връща. Тези условия са много подходящи за разпространяване на заболяването.

Мит е, че съвременните климатици имат роля за заразяването с легионела, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

У нас всички

случаи на

легионела са

от водопроводна

вода в хотели,

жилища, офиси,

уточни той.

“В тръбите на водопроводната инсталация може да се намножат причинителите на инфекциозното заболяване – микроорганизмите легионели, които обикновено се намножават в едноклетъчните еукариоти протозои в инсталацията. Това може да се случи, когато топлата вода не е достатъчно гореща, а студената не се ползва постоянно и има предпоставки температурата й да се повиши над 24 градуса в горещите месеци. При такива предпоставки обикновено

заразяването

става при

вземане на душ,

след като водата

в банята

не е ползвана

отдавна

и е застоявала.”

Легионелата е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича като тежка пневмония у хора, които са вдишвали аерозол с микроба легионела пневмофила.

За избягване на такъв проблем в горещите месеци течащата вода трябва да се използва непрекъснато. Както и подаваната в инсталацията топла вода да е много гореща, а студената – под 24 градуса, за да не дава възможност в тръбите да се размножават легионели и да предизвикват заболяването.

За разлика от другите пневмонии то не се повлиява от най-масово използваните в болничната и извънболничната помощ антибиотици от групата на цефалоспорините. При точно поставена диагноза легионела тя трябва да се лекува или с хинолони, или с макролиди, или с тетрациклини, подчерта проф. Кантарджиев.

Въпреки че е доста едър и широко разпространен в природата, особено в термални води, микробът е открит късно – през 1977 г. Причината е, че се развива на специални хранителни среди и не се оцветява с традиционно използваните при микроскопиране багрила.

В лабораторията по опасни инфекции НЦЗПБ имаме капацитет за доказване на заболяването у хора с тежки пневмонии и наличието на легионела във водопроводите на публични и частни сгради. Тази година имаме няколко съобщения от европейски партньори за разболели се след пребиваване у нас хора, за които има съмнение, че са се заразили тук. Затова по препоръка на НЦЗПБ регионалните здравни инспекции правят предупреждения главно за собствениците на хотели да се спазват хигиенните норми и да се засили контролът, каза директорът на центъра.

“Освен това е полезно да се знаят индивидуалните мерки за защита, които човек може да приложи в хотел например. Водещото е

преди първото

използване

водата в банята

да се източи

в отсъствие на хора в помещението.

Включва се вентилацията на банята, пуска се душът - първо топлата вода, после студената, и без активно вдишване и бавене помещението се напуска. След няколко минути водата е прочистила пътя, по който минава, спира се и банята може да се използва по традиционния начин. Това е и правилото, което аз спазвам”, обясни националният консултант.

Откриването на проблема с особения вид тежка пневмония е свързано с една от най-големите мистерии в съвременната медицина. Нужни са месеци след смъртните случаи, за да се разбере какво разболява около 200 и убива няколко десетки възрастни ветерани от Американския легион след срещата им в елитен хотел във Филаделфия.

Паниката започва, когато легионери масово развиват тежка пневмония, която не се поддава на лечение с пеницилини и цефалоспорини. Започват широки противоепидемични изследвания – откъде са дошли хората, как да живели и т.н., но между тях няма нищо друго общо освен участието в срещата.

Странното е, че освен болните ветерани от хотела, заболяват и няколко десетки хора, които са били на булевард “Понтиак” до хотела. Те развиват трескаво състояние, подобно на лека пневмония, която обаче не заплашва живота им. Общото между тях е, че са стояли близо до отдушниците на климатичната инсталация с водна кула. Така вниманието отново се насочва към хотела. Епидемиолозите слагат в помещенията клетки с морски свинчета. След време тези животни, които са били в лобито на хотела и конферентната му зала, развиват пневмония с неизвестен причинител.

Започват всевъзможни догадки и научни хипотези, но мистерията само става по-заплетена.

Чак следващата година, когато се въвеждат методи за оцветяване с импрегнация със сребро, се вижда, че в белите дробове на заболелите хора е имало микроб, близък по размер с чревните, който не се изолира на нормални хранителни среди и не може да се наблюдава с обичайните оцветители за микробиологични наблюдения, разказа проф. Кантарджиев. Микробът се изолира и при морските свинчета, после при кокоши ембриони и възниква въпросът това нов микроб ли е. Съмнението е отречено, защото се разбира, че още преди много години е имало взривове от такава пневмония.

Националният център по заразни и паразитни болести е в състояние да установи по безспорен начин наличен ли е микробът, дори при малко съмнение е добре да се извърши проверка от специализираната ни лаборатория по опасни инфекции, препоръча директорът на центъра.

Понтиак треска е леката форма на легионелозата

Въпреки че легионелата е най-големият епидемиологичен пъзел на миналия век, болестта не е ужасяващото ново заболяване. В продължение на години преди 1976 г. то е съществувало, просто не е било разпознавано. След определянето на причинителя на мистериозната “кървава” пневмония в луксозния хотел “Белвю-Стратфорд” учените откриват, че микробът е бил причина за по-малък взрив в същия хотел две години преди легонерската среща, както и за няколко други инцидента. Патогенът всъщност е бил изолиран благодарение на бдителен военен лекар още през 1947 г., но не е бил проучван обстойно.

Затова, когато бактерията е разконспирирана след трагедията с умиращите ветерани, е кръстена на нейните най-известни жертви. Тогава се уточнява и връзката й с изкаралите "мека" легионела хора, които просто са стояли до охладителните тръби на хотела на булевард “Понтиак”. Логично леката форма на заболяването получава името Понтиак треска.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Есента и зимата най-подходящи за лечението на акне и зачервено лице

В края на лятото и с усещането на по-хладния въздух навън идва най-подходящият момент да се обърне по-сериозно внимание на най-големия орган на тялото ни – кожата. “Заради слънчевите лъчи, на които сме били изложени през топлите месеци, тя е доста дехидратирана, епидермисът е станал по-дебел. Така че есента и зимата са периодите,

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber