Обратима ли е деменцията?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984666 Обратима ли е деменцията? Обратима ли е деменцията? www.24chasa.bg
Доц. Олга Григорова

На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, дм, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

Деменция от латински означава “без ум, без разум”. Характеризира се с постепенно влошаване на редица мозъчни функции - нарушение на паметта (амнезия), на речта (афазия), на сложните двигателни умения, придобити в индивидуалния живот (апраксия), на разпознаването на зрителни, слухови и други стимули (агнозия). Прогресивният упадък на тези когнитивни функции води до изразени личностни промени, нарушава социалния живот и всекидневното функциониране на индивида. Заболеваемостта от деменция нараства с увеличение на продължителността на живота и се удвоява на всеки 5 години след 60-годишна възраст. Често доста трудно се прави разграничение между началните стадии на деменция и забравянето при нормално стареене. Деменцията е синдром, който се предизвиква от различни заболявания. Най-голям дял заема болестта на Алцхаймер (55%), следват съдовата деменция (15%), фронто-темпоралната деменция (10%), болестта с дифузни телца на Леви (10%). Дегенеративните деменции се разделят на корови (75%) и подкорови (5%), те са с неизяснена причина, прогресивен ход и липса на специфично лечение. Първи признаци на дегенеративна деменция са рязко

влошаване на

паметта за

близки събития

при относителна съхраненост на спомените от детството и младостта. По-малка част от деменциите се дължат на дефицит на витамин В12 или фолиева киселина, инфекции (луес, ХИВ), интоксикации (алкохол, лекарства, наркотици), черепно-мозъчни травми, хидроцефалия с нормално налягане, депресивно разстройство (псевдодеменция). При своевременна и точна диагноза тези деменции са потенциално обратими (5-10% от всички деменции).

Диагностиката на деменцията изисква комплексен подход - неврологично изследване, невропсихологично изследване със специални тестове за определяне степента на деменцията и на когнитивния профил, компютърна томография (KT) и магнитнорезонансна томография (МРТ) за разкриване на изразеността на мозъчната атрофия, наличието на вътрешна хидроцефалия, позитронно-емисионна томография (ПЕТ), изследване на кръв и ликвор, включително ниво на витамин В12 и фолиева киселина, липиден профил, маркери за болест на Алцхаймер и др.

Лечението при болестта на Алцхаймер и другите дегенеративни деменции води до забавяне на прогресията и до подобряване на всекидневното функциониране. Провежда се с инхибитори на ацетилхолинестеразата и с антагонист на т.нар. NMDA- рецепторите. При съдова и смесена деменция се препоръчват препарати с невропротективно, антиоксидантно и вазоактивно действие като гинко билоба, селегилин, алфатокоферол, пирацетам, пентоксифилин, винпоцетин, ницерголин и др.

Назначават се

витамин В12,

фолиева киселина, тиреоидни хормони и др. За профилактика на съдовата деменция е необходимо повлияване на рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване и на мозъчносъдовата болест - артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия, затлъстяване, предсърдно мъждене, клапни пороци, повишен хомоцистеин, алкохолизъм, тютюнопушене. Следователно, ранното диагностициране, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест ще предотврати и забави развитиета на съдовата и смесената деменция. Пълното въздържание от алкохол за 6-12 месеца се последва от регресиране на алкохолната деменция. Спирането на лекарства с невротоксичен ефект и други интоксикации повлиява благоприятно когнитивните нарушения.

В напреднала възраст е необходима достатъчна физическа активност, поддържане на социалните контакти, рационална диета (средиземноморска диета), т.нар. гимнастика на мозъка – решаване на кръстословици, судоку, изучаване на чужд език.

В заключение диагнозата деменция невинаги означава лоша прогноза. При своевременна и точна диагноза и адекватно лечение може да се окаже, че се касае за обратима деменция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Депресията на майката може да понижи имунитета на децата

При липса на положителни емоции и пълноценно общуване страда също развитието на интелекта. Депресията при жените може не само увеличи стреса на децата им, а също така и да ги поставя и държи в по-неблагоприятна физическа кондиция за години наред. Това показват нови изследвания на израелски учени, които са проследили няколко биологични маркера при

Болният заразява с морбили 4 дни преди и 4 след появата на обрива

Дребната шарка е много прилепчива, ваксината дава имунитет до живот. Морбили е едно от най-заразните обривни заболявания, предупреди експертът по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Източник на предотвратимата с ваксина инфекция са само болните хора. Те разпространяват причинителя на дребната шарка - патоген от семейството на парамиксовирусите,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber