Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6977403 Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю? Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю? www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Предстои ми финално интервю за работа в престижна институция, но с доста консервативни представи за външния вид на служителите, а имам 3 привличащи вниманието татуировки по видимите части на тялото. По какъв начин може бързо и изцяло да се премахнат, без да остават белези? Това пита 28-годишна читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот.

Можете да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не са предназначени за диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

На въпроса за възможностите за премахването на татуировки отговаря доц. Жана Казанджиева: 

За съжаление, отговорът засега е “не”. Съвременната медицина все още не разполага с перфектен метод за премахване на татуировки, с който без следа и само с един сеанс да се унищожи вкараният в кожата пигмент.

В цялата световна история успоредно с модата на татуировките се е развивало и изкуството за тяхното изличаване. Рецепти на лекари и лаици се появяват в медицинската литература още през първото християнско столетие и се усъвършенстват повече от 2000 години. Отначало са пробвали с различни смеси от киселини и тайнствени мехлеми, после се появило механичното дермабразио и хирургичното премахване. В повечето случаи тези методи оставяли трайни и неестетични белези, особено при татуировки с по-големи размери.

Демонстрацията на премахване на татуировки с рубинов лазер през 1963 г. събужда нови надежди. Днес всички смятат, че лазерите са като магическа пръчка или гумичка - с 1 процедура всяка татуировка изчезва безследно. Истината е съвсем друга. В последвалите десетилетия лазерите се усъвършенстваха много, но все още сме далеч от откриването на перфектна машина за “изтриване” на татуировки. Трудностите в премахването се дължат на много фактори. Ще изброя по-важните от тях.

Дълбочина и плътност на разположение на пигмента

Накратко: колкото по-дълбоко е разположен татуировъчният пигмент, толкова по-трудно е премахването му. Важен е методът на направа – професионален или аматьорски. Най-лесно се отстраняват аматьорските произведения – те са по-повърхностни и не толкова плътни. Проблемът при тях е, че пигментът е на различна дълбочина поради използваната примитивна техника и при премахване остава дълбоко разположената част. При професионалните татуировки пигментът е на едно ниво, но количеството черна, червена или синя боя е много повече и следователно много по-трудно се унищожава. Обратно на общоприетото схващане, лазерът не изпарява и не изкарва пигмента навън от кожата. Голяма част от татуировъчното багрило остава вътре, но се разпръсква на много малки невидими частици. Ясно е, че колкото повече пигмент има първоначално в кожата, толкова по-трудно ще се осъществи “раздробяването” му.

Ако трябва да формулираме правила за премахване на татуировките, то първото гласи: колкото по-голяма и по-тъмна е рисунката, толкова по-трудно е изличаването й.

Размер на пигментните гранули

Всички смятат, че татуировките се състоят от еднакви по големина зрънца пигмент, които са разположени на еднакви разстояния едно от друго.

Истината е съвсем различна. Големината на пигментните частички варира страшно много – от 4 до 4000 нанометра. Тази разлика прави работата на лазера невероятно трудна.

Лазерите унищожават най-добре пигментните гранули с големина около 40 нанометра. Затова при премахване на големи татуировки често остава видима една част от рисунката.

Цвят на татуировката

Най-лесно и бързо се заличават черните и тъмносини татуировки. За тях са предназначени и основната част от лазерите, които са на пазара. Въпреки масовата заблуда един лазер няма как да бъде ефективен за заличаване на всички цветове.

Лекарите, които премахват татуировки, са добре запознати с така нареченото колело на цветовете, което показва кой цвят от татуировката с каква дължина на вълната на лазера трябва да се премахне.

За съжаление, при някои разцветки (например жълто или оранжево) от другата страна на колелото няма съответен лазер – тоест останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.

Вид на лазерите

Татуировки не се премахват с всякакъв вид лазери.

За да е успешна процедурата, е необходимо лазерите да произвеждат наносекундни или пикосекундни пулсове енергия (1 билион или 1 трилион от секундата). Дори при тези специализирани технологии резултатите не са перфектни и почти винаги от татуировката остава малко пигмент или на мястото се образува белег.

В повечето случаи първо се прави тест с лазера, за да се определи неговата мощност и ефективност. Въпреки това е възможно образуване на белег, бяло или тъмно петно на мястото на татуировката.

Време на премахване

Само малките татуировки може да се премахнат в 1-2 сеанса.

Има специална скала, по която се пресмята колко процедури ще са необходими за заличаване на татуировката.

При нея се сумират фототипът на човека; мястото на татуировката (например за шия – 1 точка; за крайници – 5 точки), цветът (например само черно – 1 точка; многоцветна – 4 точки) и количеството пигмент (аматьорска татуировка – 1 точка; многократно повтаряна професионална – 4 точки).

Трябва да се съобрази и какви белези има вече човекът. Процедурата се отказва при склонност към образуване на надигнати белези (така наречените келоидни цикатрикси).

Важно е и дали под татуировката няма предишна.

След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.

Може да обобщим, че най-подходящи за премахване със специализиран лазер са малките, черни или тъмносини татуировки.

При големи, плътни и цветни татуировки рисковете за оставане на част от пигмента, белези или петна по кожата са много сериозни. При такива татуировки, ако имате интервю за работа - както в случая на читателката, която задава въпроса, или специален повод, при който не искате да се вижда кожната рисунка, най-добре използвайте професионален камуфлажен грим.

В подобни случаи нямате нито време, нито гаранция, че лазерите ще се справят успешно с нежелания пигмент в кожата ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber