Проф. Кристиян Манеголд: Второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака на всеки етап

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970550 Проф. Кристиян Манеголд: Второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака на всеки етап Проф. Кристиян Манеголд: Второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака на всеки етап www.24chasa.bg

Проф. Кристиян Манеголд е един от водещите европейски онколози. Член е на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и е професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет.

- Проф. Манеголд, какво представлява второто мнение в онкологията?

- Диагностиката и терапията на рака стават все по-комплексни поради иновативните методи за образна диагностика, напредналите молекулярни и имунологични изследвания и нарастващия брой терапевтични възможности.

Независимо от това основаното на доказателства диагностициране и определяне на терапия при онкологичните заболявания е от решаващо значение за получаването на оптимални резултати от лечението.

Освен това

пациентите имат

все по-лесен достъп

до противоречива

информация

чрез модерните комуникационни системи, която води до несигурност и до желание за изясняване чрез неутрални източници. Вследствие на това искането за второ мнение се превърна в нормален, но важен елемент в лечението на рака.

- Разпространена ли е услугата второ мнение в другите страни?

- От опита ми в Германия знам, че второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака. За пациентите е все по-важно да са наясно с диагнозата си и да разполагат с достатъчно информация за лечението на тяхното онкологично заболяване.

- С какво би помогнало второто мнение на онкологичния пациент?

- По време на консултацията пациентът получава мнение за поставената диагноза, провежданото досега лечение и хода на заболяването. Дават се препоръки за оптимизиране и персонализиране на терапията, които се предоставят на пациента в писмен вид.

- Какви са възможностите за заплащане на такъв тип консултация?

- Запознат съм, че заплащането на тези консултации в България в голямата си част се извършва от пациентите и близките им. Това трябва да се промени поради значението на тази услуга за прецизното лечение на заболяването. Смятам, че

би било в интерес на

застрахователните

компании да

поемат разходите

за второ мнение

в областта на онкологията.

- Кога е най-подходящото време за консултация тип второ мнение?

- По всяко време при диагностициране, терапия и проследяване на заболяването. Пациентите най-често идват при нас, когато са научили диагнозата си, когато понасят тежко терапията,

когато лечението

не помага или вече

не помага

и когато търсят информация за това кога, как и къде да продължат лечението си. Друг критичен момент е, когато заболяването прогресира и пациентите са информирани, че в техния случай вече няма друга стандартна терапия. Тогава те се интересуват от експериментални терапии и клинични проучвания. Пациентите, успешно завършили своето лечение, проявяват интерес към прогнозата и кога, къде и как да се проследяват.

- Какво бихте посъветвали пациентите, които се интересуват от такава консултация?

- Да са наясно с причините, поради които идват да се консултират, както и с очакванията, които имат. Да са сигурни, че разполагат с пълна и изчерпателна документация.

Да си запишат

предварително

въпросите, които

ги интересуват,

и свободно да ги задават по време на консултацията.

- Пациентите се притесняват, че ще засегнат лекуващия ги лекар, ако поискат второ мнение.

- Пациентите и роднините им трябва да знаят, че второто мнение е нормална част от лечението на рака. Повечето лекари приветстват възможността за мнение от техен колега и не биха имали нищо против това.

- Има ли разлика между стандартната консултация и консултацията тип второ мнение?

- Второто мнение може да се разглежда като разясняване или уточняване на вече съществуваща информация и съответно като нейно потвърждение или отхвърляне от страна на външен експерт.

На 4 септември 2018 г. от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 г. от 9,30 до 14,00 часа в Медицински център “Медик 1”, София, жилищна група “Южен парк”, бл. 124, проф. Кристиян Манеголд ще консултира и български пациенти съвместно с д-р Росица Кръстева. Тя е началник на отделението по медицинска онкология в Многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал", Панагюрище. Членува в Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение и е специализирала в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен.

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на onco@medicone.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber