Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970222 Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила www.24chasa.bg
Доц. д-р Цветомир Димитров

За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният директор на "Първа МБАЛ - София" ЕАД

- Д-р Димитров, в сезона на отпуските какви съвети ще дадете как да пазим очите си?

- Отпускарският период е свързан с море, басейни, пътувания и контакти с много хора. Трябва да се внимава, ако се появят симптоми като парене, глождене, сълзене. В такава ситуация трябва веднага да се потърси специалист, защото вероятно става дума за вирусно или бактериално заболяване, което по принцип е заразно, пренася се лесно и трябва да се реагира бързо с лечение.

- А от слънцето? Нужно ли е например и бебетата да носят слънчеви очила?

- Малките деца - да, още от 2-3-годишни. Хубаво е да ходят с качествени слънчеви очила през лятото. Както кожата се пази от силното слънце със защитни фактори, така и очите трябва да се защитават с качествени слънчеви очила.

- По-рано ли слагат очила децата заради лаптопите и таблетите?

- За съжаление, практиката показва, че

децата вече

слагат по-рано

корекционни очила

Естествено, повечето диоптри, които те имат, са генетични, но начинът на живот “благоприятства” тяхното развитие. Ползването на компютри и таблети влияе на очите и тенденцията е възрастта на децата, които носят очила, да намалява. Затова е важно да се ходи на редовни профилактични прегледи и най-вече позволеното време пред компютъра вкъщи да се намали. Моят син също е пред компютъра и се борим с това всяка вечер. За съжаление, е много трудно, защото дигитализацията е навсякъде.

- Много хора напоследък прибягват до лазерна корекция при късогледство и астигматизъм. Има ли рискове?

- Това е модерен метод, един от най-добрите начини за премахване на диоптъра, който улеснява хората с такива проблеми и те махат очилата. Затова го препоръчвам. Медицината е много напреднала в офталмологията. Има модерни клиники, които разполагат с най-добрата апаратура.

- Хората, които работят на компютър, често ползват изкуствени сълзи за уморените очи. Опасни ли са те и може ли да се използват всеки ден?

- Рискове има винаги, когато лекарствата се използват безразборно и по-конкретно в случая капки за очи. Трябва да се направи очен преглед, след който да се послуша специалистът, а не човек да отива в аптеката, да взема някакви капки и да ги ползва. Минава време, някой път настъпват усложнения. И тогава се търси специалист, но лечението вече става по-трудно.

- Какво трябва да правим, за да отпочинат очите след цял ден пред компютъра например?

- Има правила за работата с компютър. Най-важното е да се спазва правилото -

2 часа работа с

компютър -

15 минути гледане

в далечината,

за да починат очите. И това не важи само за компютър, а и за видеодисплеи и други монитори. Хубаво е да се слагат предпазни екрани, да се носят антирефлексни очила, които пазят очите. Но най-важното е почивката на всеки 2 часа.

- Имахте идея да купите робот “Да Винчи”. Какво стана?

- Имахме срещи с посланици на много европейски страни и те обещаха подкрепа. Идеята остава, не сме се отказали, но проблемът са прекалено големите за нашите възможности средства, които са нужни за този апарат. Опитахме и да кандидатстваме по европейски програми за финансиране. Бъдещето е роботизираната хирургия и телемедицината и не сме се отказали.

- Какви ремонти предстоят и ще купувате ли нова апаратура?

- Столичната община гласува сериозни средства за ремонти и апаратура за всички общински болници. Ще купим гастроскоп, колпоскоп, апаратура за ендоскопска хирургия и ще ремонтираме отделения. Всяка година се опитваме да обновяваме болницата и да купуваме нова апаратура.

- “Първа МБАЛ - София” ще е първата общинска университетска болница. Какво означава това?

- 9.9Все още сме в процедура. Предстои решение на Министерския съвет до месец-два. Този статут ще позволи на младите ни лекари да се развиват научно, инвестициите в болницата ще се повишат и ще се отворят много хоризонти. Няма в страната общинска болница, която да е университетска, надявам се, че нашата ще е първата.

- Проблемът с липсата на лекари и медицински сестри е сериозен. Какво е решението?

- Този статут ще ни помогне да задържим кадрите. Водещото, разбира се, е заплащането. И това е естествено. Борим се да увеличаваме възнаграждението на специалистите ни. Всички искат да се развиват и академично и се надявам, че ще им го предложим като университетска болница. Това важи и за медицинските сестри. Повечето ни медицински сестри учат, а някои вече преподават.

- Доста общински болници в страната са пред фалит. Преди 10 г. и “Първа МБАЛ - София” беше с огромни дългове. Как преодоляхте този проблем и какво ще посъветвате директорите на закъсалите общински болници?

- Изненадан съм, че помните, защото тези неща се забравят. Бяхме сред най-задлъжнелите болници, когато поех управлението. Имахме много тежък период. Въпросът е и малко личен, защото това бяха едни от най-тежките ми месеци. Имахме близо 8 млн. лв. задължения, сметките на болницата бяха блокирани. Предприехме антикризисни мерки, които съгласувахме с общината и Столичния общински съвет. Спазвахме стриктна финансова политика, съкратихме администрацията с 30%. Основните ни дългове бяха за лекарства - 6 млн. лв. Направихме нови процедури, явиха се 16 фирми и намалихме сериозно цената на лекарствата.

Затворихме

кранчетата за

изтичане и

болницата

тръгна нагоре

Сега за поредна година сме на печалба. Звучи малко като приказка, но от болница пред фалит преди няколко години, сега се борим да сме първата общинска университетска болница. Това се постига с много труд, внимание, контрол и добър синхрон с принципала.

- Тече дебат за допълнително здравно застраховане. Какво мислите?

- Това е начинът да се получи по-добра услуга, по-високо платен консуматив и др. С допълнителното здравно осигуряване доплащанията ще спрат. Това е бъдещето, но трябва да стане постепенно и да е съобразено с доходите на хората. В здравеопазването не може да има резки промени. Твърдя, че здравеопазването ни е добро. Трябва да отбележа, че Столичната община е една от малкото, които финансират лечението на пациенти без здравни осигуровки. Обслужваме бездомни хора и социално слаби. Така че общинските болници имат и важна социална функция, те са първият стълб на здравеопазването.

CV

Доц. д-р Цветомир Димитров е изпълнителен директор на “Първа МБАЛ - София” ЕАД от 2009 г. Той е офталмолог. Завършил е медицина в Медицинския университет в София през 1995 г. Специалист по очни болести и по здравен мениджмънт. Преподава в Медицинския университет в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

При ранен пубертет среща с ендокринолог е задължителна

Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber