В кой съд как да готвим, за да сме здрави

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6965089 В кой съд как да готвим, за да сме здрави В кой съд как да готвим, за да сме здрави www.24chasa.bg

Най-инертни са огнеупорните, вечен златен стандарт – чугунените, но и двата вида са трошливи и не понасят резки температурни амплитуди.

Разнообразието на съдове за готвене на пазара парадоксално затруднява избора ни – нови, по-нови технологии и материали от “утре” поставят на изпитание знанията дори на специалистите, защото бизнесът се старае да обогатява непрекъснато асортимента. А понякога и информираният избор може да бъде провален от пазаруване на нелогично евтини стоки без етикет.

Друг път човек може да вземе най-добрия съд със супервъзможности, но да го използва неправилно в ущърб на здравето на семейството си.

Как да се ориентираме в различните материали и технологии, как да ги използваме, питаме един от най-опитните специалисти в тази област - доц. Валентина Багдасарян от отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи. Наблюденията й на пазара и в кулинарните традиции на съвременното българско семейство показват, че през последните няколко десетилетия най-голям бум бележат съдовете за готвене с тефлоново покритие. Едва ли има домакинство без поне един такъв съд. Обяснимо е от практична гледна точка - политетрафлуороетиленът, по-известен като тефлон, доказано е най-хлъзгащият материал и не позволява на храната да залепва за съда. Свойствата на тефлоновото покритие обаче се променят при нагряване над 220 градуса. Това най-често се случва, ако съдът се забрави върху загрят котлон. Той прегрява само за няколко минути и едно след друго започва отделянето на различни вещества от състава на тефлона. С увеличаване на температурата на прегряване расте и броят на отделящите се токсични вещества. При около 300 градуса материалът изпуска до 6 токсични газа. Има изследвания, че например домашни любимци птички получават дихателни затруднения и някои дори умират от вдишаните отделени вещества от прегрени тефлонови покрития, обяснява експертката. При спазване на указанията за използване обаче тефлонът предоставя множество предимства – изолатор е, има устойчивост на разтворители, не поглъща влага и др.

За да се избегне прегряване на съда за готвене, може да се препоръча да използваме мазнината като практически ориентир за достигнатата температура. Най-масово употребяваното у нас слънчогледово олио кипи при 200-202° и при нормални условия на готвене тефлоновото покритие няма да достигне критично затопляне.

При закупуване на нов съд с такова покритие преди първото използване, освен да го измием с топла вода и малко неабразивен препарат, трябва да го подсушим напълно и да го намажем с мазнина, която да проникне в него и да образува защитен слой. Излишната мазнина се избърсва със салфетка и съдът е готов за използване. Върху повечето указания за употреба на новите съдове съветът е изписан, но често хората не четат етикетите, защото мислят, че всичко си знаят. Друго правило е при готвене

да се усвоява

цялата площ

на съда, а не например в широк тиган да приготвяме едно яйце на очи. Както и за разбъркване да се използват дървени и силиконови прибори, които няма да нарушат покритието и то да започне да отделя вредни вещества.

Дори при щадящо използване върху ранимото тефлоново покритие бързо се образуват видими следи от движенията на приборите, което не се получава при навлезлите по-отскоро съдове с керамично или каменно покритие. За да сме сигурни какво точно е покритието, трябва, първо, да четем етикета, и, второ, да купуваме съдове само от места, в които гарантирано се продават контролирани за качество стоки, защото понякога в магазини с много ниски цени се продават съдове, които външно изглеждат като квалитетните, но не са същите.

Керамичното и каменното покритие, получени чрез зол-гел технологията, са изключително инертни, при тях няма риск от отделянето на токсични вещества при загряване. В тези материали се съдържат основно 3 природни елемента – силиций, кислород и въглерод, които са и градивните вещества в пясъка. Това позволява безопасно използване на съдовете до 300-350°.

При всички съдове с покритие нарушаването му означава пряк контакт на храната с метала отдолу, който изгражда същинската част, а често той е алуминий заради бързото му загряване. Но дори да е друг, металът неслучайно е изолиран – не трябва да се допуска да прониква в храната, предупреждава доц. Багдасарян.

Керамичните и каменните покрития не са чувствителни на надраскване като тефлоновите, позволяват лесно използване и почистване. По-скъпите тигани и тенджери с керамично покритие, които са и с по-дебел изолиращ слой, имат продължителен живот. Но трябва да се съобразяваме с друга тънкост. Някои от покритията са цветни, но това атрактивно оцветяване идва от пигменти – минерали, които съдържат метали. За безопасност са създадени регулаторни норми, в които се обръща голямо внимание на съдържанието на олово и кадмий. Това също е аргумент защо трябва да купуваме съдове с етикети от надеждни магазини и да не се подвеждаме по необяснимо евтините стоки, в които нещата външно изглеждат като по-скъпите, но не са същите и може да не отговарят на всички изисквания за безопасност.

Още от времето на Втората световна война един метал става водещ в производството на съдове за готвене. В световен мащаб повече от половината са направени от алуминий, голяма част от съдовете с покритие - също. Металът е много атрактивен - евтин, нагрява се бързо, не загаря, но има съществените недостатъци да се натрупва в организма и да влияе неблагоприятно особено на мозъка, като се смята, че може да благоприятства развитието на паркинсон, алцхаймер и други болести. През живота си човек

кумулира по

различни пътища

алуминий,

защото той се използва не само за съдове, а и като средство за избистряне на питейна вода, в медикаменти, сред които са и лекарства за киселини и гастрит, в състава на дезодоранти за потискане на потенето. При готвенето в такива съдове без покритие алуминий преминава в храната. Това обяснява защо се препоръчва да не се използват съдове без покритие от този метал, а в противен случай в тях да не се приготвят кисели храни. Например

отделянето на

алуминий се

увеличава около

400 пъти

при приготвяне на доматен сос в такъв съд без покритие, дава пример доц. Багдасарян.

Алуминиевото фолио има същите качества и затова трябва да се ограничава при готвене на кисели продукти. Алуминий може да се отдели в кисели храни дори когато се използва само за съхраняване, макар и в по-малка степен.

Друг установен факт по отношение на алуминия е, че той дезактивира някои витамини, затова плодовете и зеленчуците, приготвени в алуминиеви съдове, губят много от хранителните си вещества.

Ако домакинството не се е отказало от алуминиевите тигани, тенджери, тави, се препоръчва веднага след приготвяне храната да се премества в стъклен или порцеланов съд. Сравнително по-безопасно е използването на новото поколение анодно оксидирани алуминиеви съдове, при които проникването на метала в храната е ограничено от покритието.

Неръждаемата стомана, която в масовите представи минава за най-добър материал за съдове за готвене, съдържа желязо, към което са добавени 18% хром и 8% никел, който е алерген. Това трябва да се има предвид от хора с непоносимост към никел.

Или да се търсят съдове от сплав, която не го съдържа и съдовете се описват на етикета си като свободни от никел.

В по-нискокачествените съдове от неръждаема стомана винаги има допълнителен риск да се съдържат и други цветни метали, които да се отделят в приготвяната храна, изтъква експертката. Но дори и при качествените в присъствие на кисели продукти се устаяновява отделянето на малки количества метали в ястията. Киселинността винаги оказва влияние на металните съдове. Съдовете от мед, алуминий, желязо без покритите винаги реагират с храните. Възможна е и появата на метален привкус.

Чугунените съдове са смятани от познавачите за златен стандарт в кухнята. Единственият им недостатък е малко по-трудната поддръжка, но при правилни грижи това са вечни съдове. След първото щателно измиване и подсушаване новият съд винаги се обработва със загряване на мазнина, намазва се и след всяка употреба, за да не се образува ръжда. Но дори и това да се случи, след почистването на кафявия слой – допустими са абразиви, и нанасянето на мазнина те стават като нови. Най-качествените са

с микропореста

структура,

с дебело дъно и стени, без елементи от други материали и могат да се използват не само на котлон, а и във фурна и за сухо загряване при използването им като плоча. Увреждаща може да е само рязка смяна на температурата или силен удар. Някои от новите модели са с покритие, което предполага да се третират не като чугунени, а в зависимост от контактния с храната слой. Познавачите казват, че хубавият чугунен съд няма нужда от покритие, защото то ги превръща в друг вид съдове.

Други “старомодни”, но всъщност изключително добри съдове за готвене са емайлираните. Тяхното покритие обаче на практика е стъкло и това го прави много уязвимо. При нарушаване на емайла храната контактува с метала отдолу, затова съдът не трябва да се използва след напукване или отлюспване на парчета от него.

Огнеупорното класическо стъкло също е много подходящо за готвене. Но такива съдове лесно се пукат при подлагане на големи температурни амплитуди – от хладилник директно в печка или от фурната върху студена повърхности или под студена вода.

Керамичните и порцелановите съдове имат различни характеристика в зависимост от състава на природните глини, от които се изработват. Не е препоръчително да се купуват от случайни места или крайпътни сергии, предупреждава експертката. Ако не е контролиран съставът на природния материал, той може да отдели в храната метали. Други рискове са керамиката да не е изпечена на достатъчно висока температура с цел икономии и

вместо с глазура

повърхността да

е покрита с лак или в цветните глазури да е вложен пигмент. Използваните пигменти трябва да са разрешени за контакт с храни. Ако съдът е изработен по правилата от разрешени глини, напукване или отчупването на парче от глазурата не би трябвало да го прави негоден за използване, смята експертката.

Силиконът е незалепващ материал, навлязъл през последните години много широко в кухнята. До 220-250 градуса той отделя токсични вещества, ако е от вида за контакт с храна и е произведен по правилата. За качеството му е важно и да бъде без пълнители – некачественият силикон може да съдържа химикали, които да не са одобрени за технологията на производство на съдове. Силиконите, които не са предназначени да влизат в контакт с храни, може да съдържат манган, силиций, стронций, никел, хром, волфрам, селен, кобалт, мед. Специфичен риск има и при подложките за печене от силикон – между горния и долния слой от силикон може да има пласт от фибровлакна, който лесно да се наруши от използването на режещи инструменти.

Силиконовите съдове са напълно

безопасни за

използване и в

микровълнови фурни, казва експертката. Промяна на цвета на силикона е възможна при приготвянето на ястия или печива, в които има съдържащи се в някои от продуктите силни натурални пигменти - например боровинки, куркума, червен пипер. Това не прави съдовете опасни, причината за оцветяването не е в резултат на промяна на качествата и безопасността на силикона, а просто следа от оцветяването с багрило от естествен произход.

В заключение трябва да правим информиран избор. Внимателно да подбираме домакинските си съдове с оглед предстоящата им употреба и винаги да четем внимателно етикетите, които съдържат данни за вида на материала, от който те са произведени, и съвети за тяхната употреба и поддръжка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber