Хаосът в живота се лекува с баланс

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6948951 Хаосът в живота се лекува с баланс Хаосът в живота се лекува с баланс www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да постигнем съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение

Казват, че идеалният живот се крие в изкуството да го балансираш, да улучиш съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение. Но на практика това не може да се постигне. Животът тече в свои собствени, трудно управляеми от нас посоки. Набелязал си например подробна програма за деня или седмицата. Но миялната машина се чупи, в службата изниква неочаквана задача или децата се разболяват. И целият ти план се обръща с краката нагоре.

Това не значи, че не бива да се стремим да балансираме живота си, но същевременно трябва да се научим в различни моменти да даваме приоритет на различни негови аспекти. Един месец може да се посветим изцяло на важен работен проект, а на следващия – да отидем на романтична почивка с гаджето или да наблегнем на фитнеса, пише в. “Индипендънт”.

Истината е, че абсолютният баланс никога не се постига. Но можем да си изработим навици, които да попречат на махалото да се отплесва силно в една посока, казва Мари Кондо – японска експертка по организация на живота и автор на няколко книги по темата. Ето някои идеи:

Правилото на 2-те минути

То е създадено от консултанта по продуктивност и създател на метода за управление на времето Дейвид Алън и важи за хора, които са склонни все да отлагат нещата. Свежда се до следното: ако установим, че една задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, по-добре да го направим веднага, а не да прахосваме време да я планираме, премисляме и оставяме за по-късно. Експертът акцентира върху ефективното използване на онези малки прозорци от време, които често ни остават между задачите.

“Да кажем, че имате няколко минути между два важни телефонни разговора. Използвайте ги, за да изчистите спама от електронната си поща – нещо, което отдавна се каните да направите”, обяснява той. Друг пример - когато видите нов имейл в пощата си, запитайте се можете ли да отговорите за две минути и ако е така – да отметнете задачата.

За по-сложни и плашещи ангажименти си отделете 5 минути, а не ги оставяйте за друг път – ще се претрупате и изнервите. Преодолейте първоначалната неохота да се захванете с дадена работа и дори и да ви отнеме повече от 5 минути, ще я свършите и ще се отървете от мисълта за нея.

Магията на подреждането

- изхвърляйте

В един идеален свят бихме сложили цялата къща в ред наведнъж. Но в реалността силата едва ни стига да подредим чекмеджето с чорапите. Ако организацията на дома не е силната ви страна, изберете бавен и методичен подход към хаоса, казва Мари Кондо. Тя съветва разчистването да става по категории, а не по помещения. Добре е да се захванете веднъж с книгите, друг път с дрехите, след време с електрониката и т.н.

“Прочиствайки къщата, навремето правех следната грешка – избирах нещата, които да хвърля. А трябва да отделяш онези, които искаш да си оставиш и които ти доставят наслада (на японски “токимеку”). Изберете им място и ги подредете методично в опразнения гардероб или шкаф и занапред поддържайте този ред”, казва тя. За да успеете да го сторите, при покупка на нещо ново трябва да изхвърлите нещо старо, за да не се задръстите отново.

Прочистващият метод на Кондо, известен като “КонМари”, се състои в това да струпаш всички неща от един вид, да ги огледаш и да запазиш само онези, които те кефят, а останалото да хвърлиш. “Това е магията на подреждането и тя променя живота”, казва авторката, чиято книга “Японското изкуство да оправяш безпорядъка” е издадена в милиони екземпляри в над 30 страни.

“Времева кутия”

Онези, които срещат трудности да управляват времето си, вероятно са чували за Първия закон на Сирил Норткот Паркинсон: “Работата се разраства до запълване на наличното време”. За да не попаднете в този капан, опитайте да фиксирате периода за изпълнение на дадена задача. Това е изпитана техника за планиране, известна като timebox - “времева кутия” на активностите. Тя означава да си поставите точен срок и да ограничите работата до предварително определени часови интервали. Времевата кутия предпазва от протакане и отвличане на вниманието от настоящия ангажимент – дори и той да е приготвяне на вечерята. Поглеждайте часовник, така ще имате ясна представа за времето, което ви остава, за да се вместите в графика.

Трикове за четене и

отслабване

Ако обичате да четете, но нямате време, вземайте си книга, когато излизате от вкъщи сутрин. Ще се изненадате колко времеви прозорчета ще ви се отворят, за да прехвърлите няколко страници. Това може да стане на спирката на автобуса, докато чакате пред кабинета на лекаря, в обедната почивка или в обществената пералня.

Диетите са плашещи за заетите хора, особено когато трябва да броим калории и да подбираме хранителните групи. Затова ги отлагаме за по-нататък, когато мислим, че ще имаме време и енергия да ги спазваме. Ако сте твърде ангажирани, за да сваляте килограми по план, пробвайте принципа на Конфуций – яжте всичко, но “след всяко хранене стомахът трябва да е само 80% пълен”. Няма да отслабнете за седмица, но в дългосрочен план ще има ефект без диктатурата на сложните диети.

Опитайте се да сложите финансов ред и да постигнете

равновесие

в харченето на пари,

като следвате съвета на милиардера Уорън Бъфет. Първо заделете това, което искате да спестите, после харчете останалото, а не обратното. Така правят и финансовите магнати. Да си пръскаш парите и да се надяваш, че все нещо ще ти остане за черни дни, обикновено означава празен джоб.

Балансът е много важен и в интимните отношения. Ако пренебрегвате партньора си, защото сте много заети, планирайте събития, които не можете да отмените – купете например билети за кино или театър, запазете място в ресторант и ангажирайте гледачка за детето.

В петък след обяд посветете няколко минути, за да нахвърлите програмата за следващата седмица. Така уикендът ви ще бъде спокоен и приятен, а в понеделник сутрин ще сте с ясна представа какво ви очаква.

Намерете своя икигай,

което според японците е да разбереш за какво си на този свят. Това е тяхната тайна за дълъг и щастлив живот. Икигай означава да откриеш пресечната точка на нещата, които обичаш, на тези, които умееш най-добре, на тези, за които ти плащат, и на онова, от което се нуждае светът.

Други от Сила за живот

350 града са топлинни острови, сред тях ли е вашият?

Всеки трети е в риск това да го разболява. Градският топлинен остров не е място с много хора във възрастта на горещите вълни, както се шегуват някои. А наложило се понятие за на пръв поглед странен климатичен феномен на повишената температура на градските райони в сравнение със зоните край тях. При определени условия и по изключение това може да

Хаосът в живота се лекува с баланс

Как да постигнем съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение Казват, че идеалният живот се крие в изкуството да го балансираш, да улучиш съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение. Но на практика това не може да се постигне. Животът тече в свои собствени, трудно управляеми от нас посоки.

Ниското атмосферно налягане ни “тежи” на главата и ставите

Намесени са страничните ефекти от адаптацията и биохимични промени. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юни. Това изречение присъства често в прогнозата за времето през последните дни и звучи някак си безобидно - нещо, което е ниско, няма начин да натежава в здравословното ни състояние. При повечето хора наистина е така.

Пълнеем, ако над 60% от калориите са от въглехидрати

Това предупреждава проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика, един от авторите на новите препоръки за здравословно хранене. - Проф. Петрова, спазването на новите препоръки за хранене застраховка ли са срещу болести? - Физиологичните норми за хранене са отнасят за здрави хора. Ако човек има сериозно заболяване,

Ако често посягате към шоколад, ви липсва магнезий

- За какво говори нахвърлянето върху определени храни - Специалисти разкриват как да преодолеем неистовото влечение към сладкото На всеки от нас се е случвало. Толкова сме гладни, че се нахвърляме без замисляне върху парче шоколад или поничка, само и само да спрем ужасното стържене в корема. Австралийски експерти по хранене предупреждават,

От силен стрес в работата може да ослепеете

Напрежението повишава очното налягане и предизвиква възпаления, показа изследване Усилената, стресираща работа може да причини загуба на зрението, доказа изследване на германски учени. Добре известно е, че лишен от способността да вижда, човек може да изпадне в силен стрес, но се оказва и обратното - прекомерното напрежение води до слепота.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как спите? Позата при сън лекува или разболява

Някои положения в леглото нарушават дишането и храносмилането, сменяйте ги Хората често трудно намират най-удобната поза, в която да заспят, въртят се и се мятат в леглото с часове. Това не е случайно – позицията на тялото в постелята може да навреди или да помогне на вашето здраве, предупреждават специалисти по респираторна терапия и медицина на

Как да познаем “отровните” приятели

Енергийните вампири товарят с претенции, завист и песимизъм, не връщат добрините Казват, че вярното приятелство е до гроб. Но има уж добри приятели, които те разстройват при всяка среща. Те завиждат, не се радват, когато ти се случи нещо хубаво, товарят те с отрицателна енергия и негативизъм, създават повече проблеми, отколкото положителни емоции.

Не убеждавайте децата да вземат лекарство с: То е сладичко

Дръжте препаратите за почистване заключени, дори водата за уста Дръжте децата далече от опасни субстанции като лекарства, прахове и гелове за пране, препарати за почистване и дори течности за дезинфекция на устата. Експерти по детска сигурност описват 8 начина да се обезопаси къщата, така че невръстните членове на семейството да не са застрашени,

Правилото 30 - 30 пази от мълнии

Небесното електричество се подписва върху кожата като папратово листо или корона на дърво. Има един необикновен клуб с отворен достъп, към който със сигурност не искате да се присъедините: клуба на хора, които са оцелели от мълния. Разбира се, има и по-лош вариант – да попаднеш в списъка на тези, за които клубът е все пак по-добрата опция.

Сладките мазни храни обсебват като дрога

Комбинацията задейства освобождаване на хормона, отговорен за чувството за възнаграждаващо удоволствие. Няма нищо толкова вкусно, колкото съюзът на мазнини и въглехидрати. И двете са хубави сами по себе си, но когато се съчетаят, се случва магия. Всъщност пристрастяване. Ново изследване на Йейлския университет установи, че храни,

Намалява ли тестостеронът на мъжете от храни с фитоестрогени?

При вегетарианско хранене много от растителните храни, които съдържат добри количества белтъчини, имат фитоестрогени. В кои храни се срещат въпросните вещества, за които се казва, че може да намаляват мъжките хормони, и това прави ли ги неподходящи за млади мъже? Това пита студент в Техническия университет в София.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber