Хаосът в живота се лекува с баланс

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6948951 Хаосът в живота се лекува с баланс Хаосът в живота се лекува с баланс www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да постигнем съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение

Казват, че идеалният живот се крие в изкуството да го балансираш, да улучиш съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение. Но на практика това не може да се постигне. Животът тече в свои собствени, трудно управляеми от нас посоки. Набелязал си например подробна програма за деня или седмицата. Но миялната машина се чупи, в службата изниква неочаквана задача или децата се разболяват. И целият ти план се обръща с краката нагоре.

Това не значи, че не бива да се стремим да балансираме живота си, но същевременно трябва да се научим в различни моменти да даваме приоритет на различни негови аспекти. Един месец може да се посветим изцяло на важен работен проект, а на следващия – да отидем на романтична почивка с гаджето или да наблегнем на фитнеса, пише в. “Индипендънт”.

Истината е, че абсолютният баланс никога не се постига. Но можем да си изработим навици, които да попречат на махалото да се отплесва силно в една посока, казва Мари Кондо – японска експертка по организация на живота и автор на няколко книги по темата. Ето някои идеи:

Правилото на 2-те минути

То е създадено от консултанта по продуктивност и създател на метода за управление на времето Дейвид Алън и важи за хора, които са склонни все да отлагат нещата. Свежда се до следното: ако установим, че една задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, по-добре да го направим веднага, а не да прахосваме време да я планираме, премисляме и оставяме за по-късно. Експертът акцентира върху ефективното използване на онези малки прозорци от време, които често ни остават между задачите.

“Да кажем, че имате няколко минути между два важни телефонни разговора. Използвайте ги, за да изчистите спама от електронната си поща – нещо, което отдавна се каните да направите”, обяснява той. Друг пример - когато видите нов имейл в пощата си, запитайте се можете ли да отговорите за две минути и ако е така – да отметнете задачата.

За по-сложни и плашещи ангажименти си отделете 5 минути, а не ги оставяйте за друг път – ще се претрупате и изнервите. Преодолейте първоначалната неохота да се захванете с дадена работа и дори и да ви отнеме повече от 5 минути, ще я свършите и ще се отървете от мисълта за нея.

Магията на подреждането

- изхвърляйте

В един идеален свят бихме сложили цялата къща в ред наведнъж. Но в реалността силата едва ни стига да подредим чекмеджето с чорапите. Ако организацията на дома не е силната ви страна, изберете бавен и методичен подход към хаоса, казва Мари Кондо. Тя съветва разчистването да става по категории, а не по помещения. Добре е да се захванете веднъж с книгите, друг път с дрехите, след време с електрониката и т.н.

“Прочиствайки къщата, навремето правех следната грешка – избирах нещата, които да хвърля. А трябва да отделяш онези, които искаш да си оставиш и които ти доставят наслада (на японски “токимеку”). Изберете им място и ги подредете методично в опразнения гардероб или шкаф и занапред поддържайте този ред”, казва тя. За да успеете да го сторите, при покупка на нещо ново трябва да изхвърлите нещо старо, за да не се задръстите отново.

Прочистващият метод на Кондо, известен като “КонМари”, се състои в това да струпаш всички неща от един вид, да ги огледаш и да запазиш само онези, които те кефят, а останалото да хвърлиш. “Това е магията на подреждането и тя променя живота”, казва авторката, чиято книга “Японското изкуство да оправяш безпорядъка” е издадена в милиони екземпляри в над 30 страни.

“Времева кутия”

Онези, които срещат трудности да управляват времето си, вероятно са чували за Първия закон на Сирил Норткот Паркинсон: “Работата се разраства до запълване на наличното време”. За да не попаднете в този капан, опитайте да фиксирате периода за изпълнение на дадена задача. Това е изпитана техника за планиране, известна като timebox - “времева кутия” на активностите. Тя означава да си поставите точен срок и да ограничите работата до предварително определени часови интервали. Времевата кутия предпазва от протакане и отвличане на вниманието от настоящия ангажимент – дори и той да е приготвяне на вечерята. Поглеждайте часовник, така ще имате ясна представа за времето, което ви остава, за да се вместите в графика.

Трикове за четене и

отслабване

Ако обичате да четете, но нямате време, вземайте си книга, когато излизате от вкъщи сутрин. Ще се изненадате колко времеви прозорчета ще ви се отворят, за да прехвърлите няколко страници. Това може да стане на спирката на автобуса, докато чакате пред кабинета на лекаря, в обедната почивка или в обществената пералня.

Диетите са плашещи за заетите хора, особено когато трябва да броим калории и да подбираме хранителните групи. Затова ги отлагаме за по-нататък, когато мислим, че ще имаме време и енергия да ги спазваме. Ако сте твърде ангажирани, за да сваляте килограми по план, пробвайте принципа на Конфуций – яжте всичко, но “след всяко хранене стомахът трябва да е само 80% пълен”. Няма да отслабнете за седмица, но в дългосрочен план ще има ефект без диктатурата на сложните диети.

Опитайте се да сложите финансов ред и да постигнете

равновесие

в харченето на пари,

като следвате съвета на милиардера Уорън Бъфет. Първо заделете това, което искате да спестите, после харчете останалото, а не обратното. Така правят и финансовите магнати. Да си пръскаш парите и да се надяваш, че все нещо ще ти остане за черни дни, обикновено означава празен джоб.

Балансът е много важен и в интимните отношения. Ако пренебрегвате партньора си, защото сте много заети, планирайте събития, които не можете да отмените – купете например билети за кино или театър, запазете място в ресторант и ангажирайте гледачка за детето.

В петък след обяд посветете няколко минути, за да нахвърлите програмата за следващата седмица. Така уикендът ви ще бъде спокоен и приятен, а в понеделник сутрин ще сте с ясна представа какво ви очаква.

Намерете своя икигай,

което според японците е да разбереш за какво си на този свят. Това е тяхната тайна за дълъг и щастлив живот. Икигай означава да откриеш пресечната точка на нещата, които обичаш, на тези, които умееш най-добре, на тези, за които ти плащат, и на онова, от което се нуждае светът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит. Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития,

Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието,

Ваканции над 3 седмици удължават живота

Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни заболявания Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот, показва научно изследване, проведено в продължение на 40 години. Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези,

Безплатен опреснителен курс в Световния ден за първа помощ 8.IX.

Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията. Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми,

Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече. Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари. Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко,

Как да се откажем от смартфона

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът,

Диетата “Слабей бързо” най-популярна в САЩ и Англия

Сваля се по 1 кг седмично с намаляване на калориите и порциите “Слим-фаст” или “Слабей бързо” (Slim Fast Diet) е сред най-популярните диети в САЩ и Великобритания и според специалистите напълно оправдава името си. Това балансирано нискокалорично хранене на базата на готови ястия позволява да се разделите с до един килограм излишно тегло седмично.

Дълъг живот с макробиотика

Макробиотичната диета е прилаган от векове начин на хранене с много вариации. При нея трябва да слушаш тялото си, което ти казва какво да ядеш. Затова е различна за всеки човек. Нейните закони и философия развива преди 100 години японецът Жорж Осава. В основата ѝ е древната китайска медицина, която цели равновесие на силите и енергиите ин и ян,

Как да познаем, че губим памет

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации. Има много видове деменция – резултат на различни заболявания,

Може ли сънят да излекува епидемията от самота?

Колкото по-малко спим, толкова по-малко искаме да общуваме Учени от цял свят се опитват да открият лек срещу самотата, която е завладяла света. Заради навлизането на модерните технологии, по-голямата мобилност и застаряването на населението все повече хора се чувстват изолирани и изоставени, изпадат в депресии и се разболяват сериозно,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber