Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6942563 Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти www.24chasa.bg
Децата особено много се поддават на стоматит

Красивите, бели и здрави зъби винаги привличат погледи и правят добро впечатление. Грижата за зъбите изисква време и още повече средства. Най-добрия вариант е, ако не ни се налага да ползваме услугите на стоматолозите често. Затова трябва сами да се научим да поддържаме добра устна хигиена и да се грижим както за зъбите, така и за венците си.

Предлагаме ви няколко прости и лесни рецепти, които ще предотвратят появата на кариеси, стоматит, парадонтит и др. освен това от откъса ще научите какво трябва да направите, за да имате бели зъби и сияйна усмивка.

Откасът е от книгата на Николай Даников – „Чудодейната сила на содата”.

Заболяване на зъбите и устната кухина

Болести на зъбите

Ако се грижите за здравето на вашите зъби, не бързайте да купувате модни и вредни дъвки! За профилактика на кариеса плакнете устата след хранене със следния разтвор: 1 чаена лъжичка сода в чаша вода. Този начин позволява да се неутрализира киселинният налеп и да се предпази от появата на кариес. Плакненето на устата със сода добре премахва болката в зъбите. Особено е ефективно при флюс (възпаление на надкостницата). Пригответе горещ соден разтвор, плакнете с него устата 5 – 6 пъти на ден. Понякога това позволява да се избегне хирургично лечение.

 Хлебна сода – 1 чаена лъжичка, готварска сол – 1 чаена лъжичка, йод – 3 капки в чаша гореща преварена вода. Плакненето става в горещ вид. След плакненето зъбната болка трябва да се успокои. Ако носите свалящи се протези, поставяйте ги за през нощта в соден разтвор. За да приготвите разтвора, вземете 1 чаена лъжичка сода в 2 чаши вода. За избелване на протезите може да ги почистите със суха сода с помощта на специална четка. Болката в зъбите по време на бременност – също достатъчно разпространено явление, може да се случи даже и при тези майки, които се грижат за устната кухина и редовно посещават стоматолог. Зъбната болка не представлява опасност за здравето на бъдещата майка и детето, но се явява мощен източник на стрес, а стресът, както е известно, по време на бременността е противопоказан. А ако зъбът ви боли силно, то е по-добре да се обърнете към специалист, но ако няма такава възможност, да се избавите от болката, могат да ви помогнат подръчни средства, най-ефективното от които е содата! Пригответе разтвор: 2 чаени лъжички хлебна сода в 1 чаша преварена вода (топла). Изплаквате устата с този разтвор на всеки 40 – 50 минути.

Стоматит

Стоматитът е много неприятно заболяване, от него боледуват всички, особено често – децата. Отначало неголеми язвички в устата и бял налеп предизвикват дискомфорт, но по-нататък, ако не предприемете мерки и не излекувате стоматита в ранния му стадий, то обезателно възниква болка в гърлото, сърбежи, неприятни усещания в устата, а може да се вдигне и температура. Ако стоматитът е предизвикан от някаква инфекция, тя може да проникне по-нататък в организма и да предизвика разстройство в храносмилането и други неприятности.

Децата особено се поддават на стоматит, тъй като източниците на заразяване не са малко: това са и пясъчниците, и тренажорите, и даже неизмитите ръце. Ето затова е необходимо винаги да имате подръка прости народни средства, които помагат да се спре развитието на стоматита.

 Най-разпространеното средство против стоматит, което действа безотказно – това е содата! Лечението протича така: 1 чаена лъжичка сода в 1/2 чаша топла вода. Намотайте на пръста си стерилен бинт или вземете чист памучен тампон, потопете го в соден разтвор и намажете с него устата. Процедурата се прави 3 пъти на ден. Също така по време на лечението се препоръчва да се изключи от порциона сладкото, за да нямат бактериите идеална среда за размножаване, тогава лечението ще тръгне по-бързо. Вие имате афтозен стоматит? В устата имате язвички, цялата ви уста гори, невъзможно е нито да ядете, нито да пиете! Вземете 1/3 супена лъжици мед, нагрейте. Когато закипи, постепенно посипете меда с щипка сода. С образувания на повърхността пласт намазвайте афтозните язвички в устата. След няколко процедури ще има резултат.

Кариес

Кариесът е заболяване, което се характеризира с увреждане на твърдите тъкани на зъбите. 90% от хората в целия свят страдат от това. Известно е, че рН на плодовите сокове и на газираните напитки е много ниско, което способства за разпространението на кариеса. Употребата на тези напитки значително се увеличава в последните години, поради което е необходимо да се информират пациентите за възможността тези напитки да предизвикват кариес на зъбите. При сравнение на ерозивния потенциал на различните напитки тяхната буферна активност се разполага в следния порядък – натурален плодов сок – газирана напитка на плодова основа – газирани напитки не на плодова основа – съскащи газирани минерални води – натурални минерални води. Сред натуралните сокове най-голям ерозивен потенциал притежава сокът от черно френско грозде, а най-малък – ябълковият. По този начин е необходимо да се препоръчва на пациентите при избора на напитки да се отдава предпочитание на натуралните негазирани минерални води. Перспективно направление в профилактиката на кариеса е създаването на напитки с нисък ерозивен потенциал. Тъй като кариесът е последствие от киселинна атака върху зъбите, очевидно е, че един от пътищата за профилактика е снижаването на съдържанието на киселини в напитките, предизвикващи кариес. Това обаче повишава трудността за създаване на рецепти, тъй като вкусът на напитката зависи от нейната киселинност. Безалкохолните напитки съдържат киселини в два различни варианта: а) плодови киселини и киселини, отговорни за вкуса; и б) карбонови киселини за създаване на газове.

А) Плодовите сокове варират в зависимост от нивото на киселинност, и следователно е възможно да се повиши съдържанието на потенциално ниско ерозивните киселини за сметка на по-ерозивните. Например доказано е, че лимонената киселина е по-ерозивна от малеиновата и ортофосфорната. На базата на тези данни малеиновата киселина е най-добрият избор при производството на напитки в сравнение с лимонената или ортофосфорната.

Б) Газираните напитки имат по-ниско рН и голяма киселинност. Експериментално доказано е, че газираните напитки водят до по-висока степен на ерозия на емайла в сравнение с негазираните напитки, а поразяването на дентина става даже по-бързо, отколкото при контакта на зъбите с портокалов сок. Следователно ерозията на напитката може да бъде снижена за сметка на намаляването на степента на газиране.

Профилактика на кариеса с помощта на содата

 Ако кариесът вече се е появил, да го излекува може само стоматолог. По-добре е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува, още повече че в днешно време стоматологичните услуги не са евтини. Содата е много ефективна в профилактиката на кариеса. Тя не само избелва зъбния емайл, но и дезинфекцира устната кухина: сода 2 чаени лъжички, вода – 200 – 250 мл. Водата леко се затопля, в нея се разтваря содата и старателно се изплаква устата. Относно почистването на зъбите със сода, тя е ефективна за избелване. Но помнете, че при често използване грубите частици на содата разрушават горния слой на емайла, правейки зъбите по-чувствителни. Оптималният вариант – да се чистят зъбите със сода, примесена със зъбна паста в пропорция 1:1, не по-често от 1 път на месец.

Заболявания на венците

Здравите зъби – това на първо място са здравите венци. Лигавицата на венците изработва ферменти, които защитават устната кухина от патогенни микроорганизми. Това са болки, миризма в устата, а също така постепенно разклащане и падане на зъбите. Най-разпространените заболявания на венците: гингивит, пародонтит, пародонтоза.

Гингивитът се характеризира с повърхностно възпаление на лигавицата на венците. При отсъствие на лечение това заболяване преминава в по-тежка форма – пародонтит.

Други причини за пародонтита: зъбен камък, неправилна захапка, некачествени протези. Когато пародонтитът не се лекува, зъбите се разклащат и след това падат.

Често заболяванията на венците се развиват поради бактериите, които се натрупват на повърхността на зъбите и образуват невидим филм. Ако не се премахне, с времето той става груб и образува порест налеп – зъбен камък.

В процеса на развитие на заболяването токсини разрушават тъканите, които поддържат зъбите, между зъбите и венците се образува празно пространство (джоб), който се запълва с налеп. Костта, която поддържа зъбите, се подлага на постоянно разрушаване и ако не се лекува, зъбите падат.

По този начин гингивитът и пародонтитът фактически са два стадия на едно и също заболяване. Отначало патологичният процес обхваща тъканите на венците, а след това преминава върху тъканите на пародонта.

Пародонтозата – това е заболяване, характеризиращо се с поразяване на тъканта около зъбите. Заболяването се проявява като прогресираща атрофия на алвеоларните израстъци, което довежда до равномерно намаляване на височината на преградките между зъбите. Рентгенът дава възможност да се открият склеротични изменения на костната тъкан. Причините за развитие на пародонтозата не са установени окончателно. Съществува предположение, че има значение наследственият фактор. Освен това пародонтозата възниква при захарен диабет и някои хронични заболявания.

Лечение на заболяванията на венците със сода

При заболяване на венците стоматолозите препоръчват ежедневни промивания със сода със стипца: сода – 1 чаена лъжичка, стипца – 1/4 чаена лъжичка, вода – 200 мл. Водата се нагрява слабо и в нея се разтваря содата. Преди чистенето на зъбите се промива устата, след това със зъбна четка се нанася стипца, почистват се зъбите и се масажират венците. След няколко минути зъбите се почистват със зъбна паста.

Кръвотечение от венците

 Вземат се по 50 грама корени от окопник, кори от плода на нара, пача билка, съцветия от невен и лайка: 1 супена лъжица от сместа и 1 чаена лъжичка хлебна сода се варят 5 минути в 0,4 литра вода, запарва се за 2 часа. Използва се за промиване 5 пъти на ден в продължение на 3 часа. Курсът на лечение е 10 дена. Вземат се по 2 супени лъжици листа от лечебен рани лист и корени от пача билка змеева, 1 чаена лъжичка хлебна сода и се заливат с 0,8 литра гореща вода, запарва се за 2 часа. Устата се промива, а също се пият по 200 мл 3 пъти на ден, преди хранене. В остатъка се поставя кафена лъжичка сол и се изпива. Курсът на лечение е 6 дена.

Периодонтит

Периодонтит се нарича заболяването, характеризиращо се с възпаление на тъканите, които обкръжават корена на зъба.

 Ако имате периодонтит или възпаление на лигавицата на венците, болките могат да се премахнат при помощта на разтвор от сода и сол: 1/2 чаена лъжичка сода и 1/2 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода. Трябва устата да се промива с разтвора.

В никакъв случай не трябва да се правят топли процедури, тъй като това може да доведе до разпространение на възпалението и като следствие – към оток на меките тъкани на лицето.

Афти

За укрепване и дезинфекция на лигавицата на устата при често възникващи язви (афти) е полезно устата да се плакне след хранене със слаб разтвор: сода – 85 грама, сол – 85 грама, карбамид – 2,5 грама.

Флюс

Флюсът се лекува прекрасно с горещи содени промивки, разтворът се прави по схемата – 1 чаена лъжичка хлебна сода в чаша гореща вода. След промиването венците се намазват със спиртен разтвор на йод.

Из „Чудодейната сила на содата”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Алкохолът ежегодно убива около 3 милиона души

Алкохолът всяка година предизвиква смъртта на около 3 милиона души, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от световните информационни агенции. Всяка година един на всеки 20 смъртни случая се дължи на прекомерна употреба на алкохол, предаде БТА. В доклада си за консумацията на алкохол по света и за вредните последствия

Средиземноморската диета предпазва жените от инфаркт

Жените на средиземноморска диета са с 22 процента по-малък риск от инфаркт, но защитният ефект на рибата, плодовете, ядките и зехтина е по-малък за мъжете, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от университета на Източна Англия сравниха рисковете от инфаркт за 23 000 души за период от 17 години. Резултатите им показаха,

40% от мъжете са тъжни, тревожни или раздразнителни след секс

Почти половината мъже - 40 процента, след секс са тъжни, тревожни или раздразнителни, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Мирър" и БТА. Това състояние, наричано "посткоитална дисфория", се смяташе за характерно за жените. Учени от технологичния университет на Куинсланд решиха да проверят дали се появява и при мъжете.

Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа Growinform става национална

Днес детските ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отчетоха резултатите до момента от мащабната кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GROWINFORM, която стартира през 2017г. До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната.

Днес е Световният ден, посветен на болестта на Алцхаймер

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер. По данни на Световната Алцхаймер организация 50 милиона души по света живеят с деменция, предава БНР. В повечето случаи диагнозата се поставя твърде късно. Все още няма лечение на заболяването и то е на седмо място по причина за смъртност в световен мащаб.

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести, предаде БТА.  Проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Маслото от сандалово дърво помага при косопад

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че маслото от сандалово дърво стимулира растежа на косата само за шест дни, съобщи в. "Дейли мейл". Фоликулите на косата съдържат "рецептори за миризма". Те реагират на аромата на маслото и стимулират основния протеин в косъма да се мултиплицира. Това вероятно се дължи на блокиращия ефект на

Простатата те държи нон-стоп в тоалетната? Лазерната хирургия ще го промени

Увеличена простата е тъждествено на уринарни нарушения. Само човек, който го е преживял, може да разбере тежестта на проблема. Животът му рязко се променя и започва да цикли между посещенията в тоалетната. Поводите са различни – или прекалено чести позиви, съчетани с краткотрайно уриниране, или нетърпящи отлагане позиви, включително и през нощта,

Редовното ядене на месо помага за сваляне на килограми

Ако човек иска да отслабне, трябва да консумира големи количества месо, сочат резултатите от изследване, цитирани от Сайънс алърт. Учени от университета в Торонто, Канада, установиха, че редовната консумация на телешко със зеленчуци и подправки позволява да се нормализира обменът на веществата и организмът да се освободи от излишните килограми,

УМБАЛ „Св. Марина“ спечели дело за надлимитна дейност на втора инстанция

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд, с което по иск на „МБАЛ Света Марина“ ЕАД се осъжда НЗОК да заплати сумата 448 390 лв., представляваща неизплатена главница за осъществени дейности през юни 2016 г., ведно със законната лихва върху главницата от 20 717.11 лв. Задължението на НЗОК е да заплаща извършването на

Руското чудо, направено по рецепта на феноменалната билколечителка Елена Зайцева

УНИВЕРСАЛЕН ЛЕК Съществува ли универсален лек, към който да посегнем при всякакви неразположения и болежки? Да, колкото и невероятно да звучи – лек има. При това съставът му идва от природата, на една ръка разстояние от нас. Това е руското чудо на Елена Зайцева, наречено Биоактал. Биоактал поддържа всички органи и системи в тялото в нужното

Болестта аспергилоза е опасна за белите дробове

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщи Франс прес. "Това е голям проблем за общественото здравеопазване - болестта не е видима за населението и медицинския корпус", заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber