Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6942563 Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти Как да предпазим зъбите си от кариеси с помощта на хлебна сода + рецепти www.24chasa.bg
Децата особено много се поддават на стоматит

Красивите, бели и здрави зъби винаги привличат погледи и правят добро впечатление. Грижата за зъбите изисква време и още повече средства. Най-добрия вариант е, ако не ни се налага да ползваме услугите на стоматолозите често. Затова трябва сами да се научим да поддържаме добра устна хигиена и да се грижим както за зъбите, така и за венците си.

Предлагаме ви няколко прости и лесни рецепти, които ще предотвратят появата на кариеси, стоматит, парадонтит и др. освен това от откъса ще научите какво трябва да направите, за да имате бели зъби и сияйна усмивка.

Откасът е от книгата на Николай Даников – „Чудодейната сила на содата”.

Заболяване на зъбите и устната кухина

Болести на зъбите

Ако се грижите за здравето на вашите зъби, не бързайте да купувате модни и вредни дъвки! За профилактика на кариеса плакнете устата след хранене със следния разтвор: 1 чаена лъжичка сода в чаша вода. Този начин позволява да се неутрализира киселинният налеп и да се предпази от появата на кариес. Плакненето на устата със сода добре премахва болката в зъбите. Особено е ефективно при флюс (възпаление на надкостницата). Пригответе горещ соден разтвор, плакнете с него устата 5 – 6 пъти на ден. Понякога това позволява да се избегне хирургично лечение.

 Хлебна сода – 1 чаена лъжичка, готварска сол – 1 чаена лъжичка, йод – 3 капки в чаша гореща преварена вода. Плакненето става в горещ вид. След плакненето зъбната болка трябва да се успокои. Ако носите свалящи се протези, поставяйте ги за през нощта в соден разтвор. За да приготвите разтвора, вземете 1 чаена лъжичка сода в 2 чаши вода. За избелване на протезите може да ги почистите със суха сода с помощта на специална четка. Болката в зъбите по време на бременност – също достатъчно разпространено явление, може да се случи даже и при тези майки, които се грижат за устната кухина и редовно посещават стоматолог. Зъбната болка не представлява опасност за здравето на бъдещата майка и детето, но се явява мощен източник на стрес, а стресът, както е известно, по време на бременността е противопоказан. А ако зъбът ви боли силно, то е по-добре да се обърнете към специалист, но ако няма такава възможност, да се избавите от болката, могат да ви помогнат подръчни средства, най-ефективното от които е содата! Пригответе разтвор: 2 чаени лъжички хлебна сода в 1 чаша преварена вода (топла). Изплаквате устата с този разтвор на всеки 40 – 50 минути.

Стоматит

Стоматитът е много неприятно заболяване, от него боледуват всички, особено често – децата. Отначало неголеми язвички в устата и бял налеп предизвикват дискомфорт, но по-нататък, ако не предприемете мерки и не излекувате стоматита в ранния му стадий, то обезателно възниква болка в гърлото, сърбежи, неприятни усещания в устата, а може да се вдигне и температура. Ако стоматитът е предизвикан от някаква инфекция, тя може да проникне по-нататък в организма и да предизвика разстройство в храносмилането и други неприятности.

Децата особено се поддават на стоматит, тъй като източниците на заразяване не са малко: това са и пясъчниците, и тренажорите, и даже неизмитите ръце. Ето затова е необходимо винаги да имате подръка прости народни средства, които помагат да се спре развитието на стоматита.

 Най-разпространеното средство против стоматит, което действа безотказно – това е содата! Лечението протича така: 1 чаена лъжичка сода в 1/2 чаша топла вода. Намотайте на пръста си стерилен бинт или вземете чист памучен тампон, потопете го в соден разтвор и намажете с него устата. Процедурата се прави 3 пъти на ден. Също така по време на лечението се препоръчва да се изключи от порциона сладкото, за да нямат бактериите идеална среда за размножаване, тогава лечението ще тръгне по-бързо. Вие имате афтозен стоматит? В устата имате язвички, цялата ви уста гори, невъзможно е нито да ядете, нито да пиете! Вземете 1/3 супена лъжици мед, нагрейте. Когато закипи, постепенно посипете меда с щипка сода. С образувания на повърхността пласт намазвайте афтозните язвички в устата. След няколко процедури ще има резултат.

Кариес

Кариесът е заболяване, което се характеризира с увреждане на твърдите тъкани на зъбите. 90% от хората в целия свят страдат от това. Известно е, че рН на плодовите сокове и на газираните напитки е много ниско, което способства за разпространението на кариеса. Употребата на тези напитки значително се увеличава в последните години, поради което е необходимо да се информират пациентите за възможността тези напитки да предизвикват кариес на зъбите. При сравнение на ерозивния потенциал на различните напитки тяхната буферна активност се разполага в следния порядък – натурален плодов сок – газирана напитка на плодова основа – газирани напитки не на плодова основа – съскащи газирани минерални води – натурални минерални води. Сред натуралните сокове най-голям ерозивен потенциал притежава сокът от черно френско грозде, а най-малък – ябълковият. По този начин е необходимо да се препоръчва на пациентите при избора на напитки да се отдава предпочитание на натуралните негазирани минерални води. Перспективно направление в профилактиката на кариеса е създаването на напитки с нисък ерозивен потенциал. Тъй като кариесът е последствие от киселинна атака върху зъбите, очевидно е, че един от пътищата за профилактика е снижаването на съдържанието на киселини в напитките, предизвикващи кариес. Това обаче повишава трудността за създаване на рецепти, тъй като вкусът на напитката зависи от нейната киселинност. Безалкохолните напитки съдържат киселини в два различни варианта: а) плодови киселини и киселини, отговорни за вкуса; и б) карбонови киселини за създаване на газове.

А) Плодовите сокове варират в зависимост от нивото на киселинност, и следователно е възможно да се повиши съдържанието на потенциално ниско ерозивните киселини за сметка на по-ерозивните. Например доказано е, че лимонената киселина е по-ерозивна от малеиновата и ортофосфорната. На базата на тези данни малеиновата киселина е най-добрият избор при производството на напитки в сравнение с лимонената или ортофосфорната.

Б) Газираните напитки имат по-ниско рН и голяма киселинност. Експериментално доказано е, че газираните напитки водят до по-висока степен на ерозия на емайла в сравнение с негазираните напитки, а поразяването на дентина става даже по-бързо, отколкото при контакта на зъбите с портокалов сок. Следователно ерозията на напитката може да бъде снижена за сметка на намаляването на степента на газиране.

Профилактика на кариеса с помощта на содата

 Ако кариесът вече се е появил, да го излекува може само стоматолог. По-добре е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува, още повече че в днешно време стоматологичните услуги не са евтини. Содата е много ефективна в профилактиката на кариеса. Тя не само избелва зъбния емайл, но и дезинфекцира устната кухина: сода 2 чаени лъжички, вода – 200 – 250 мл. Водата леко се затопля, в нея се разтваря содата и старателно се изплаква устата. Относно почистването на зъбите със сода, тя е ефективна за избелване. Но помнете, че при често използване грубите частици на содата разрушават горния слой на емайла, правейки зъбите по-чувствителни. Оптималният вариант – да се чистят зъбите със сода, примесена със зъбна паста в пропорция 1:1, не по-често от 1 път на месец.

Заболявания на венците

Здравите зъби – това на първо място са здравите венци. Лигавицата на венците изработва ферменти, които защитават устната кухина от патогенни микроорганизми. Това са болки, миризма в устата, а също така постепенно разклащане и падане на зъбите. Най-разпространените заболявания на венците: гингивит, пародонтит, пародонтоза.

Гингивитът се характеризира с повърхностно възпаление на лигавицата на венците. При отсъствие на лечение това заболяване преминава в по-тежка форма – пародонтит.

Други причини за пародонтита: зъбен камък, неправилна захапка, некачествени протези. Когато пародонтитът не се лекува, зъбите се разклащат и след това падат.

Често заболяванията на венците се развиват поради бактериите, които се натрупват на повърхността на зъбите и образуват невидим филм. Ако не се премахне, с времето той става груб и образува порест налеп – зъбен камък.

В процеса на развитие на заболяването токсини разрушават тъканите, които поддържат зъбите, между зъбите и венците се образува празно пространство (джоб), който се запълва с налеп. Костта, която поддържа зъбите, се подлага на постоянно разрушаване и ако не се лекува, зъбите падат.

По този начин гингивитът и пародонтитът фактически са два стадия на едно и също заболяване. Отначало патологичният процес обхваща тъканите на венците, а след това преминава върху тъканите на пародонта.

Пародонтозата – това е заболяване, характеризиращо се с поразяване на тъканта около зъбите. Заболяването се проявява като прогресираща атрофия на алвеоларните израстъци, което довежда до равномерно намаляване на височината на преградките между зъбите. Рентгенът дава възможност да се открият склеротични изменения на костната тъкан. Причините за развитие на пародонтозата не са установени окончателно. Съществува предположение, че има значение наследственият фактор. Освен това пародонтозата възниква при захарен диабет и някои хронични заболявания.

Лечение на заболяванията на венците със сода

При заболяване на венците стоматолозите препоръчват ежедневни промивания със сода със стипца: сода – 1 чаена лъжичка, стипца – 1/4 чаена лъжичка, вода – 200 мл. Водата се нагрява слабо и в нея се разтваря содата. Преди чистенето на зъбите се промива устата, след това със зъбна четка се нанася стипца, почистват се зъбите и се масажират венците. След няколко минути зъбите се почистват със зъбна паста.

Кръвотечение от венците

 Вземат се по 50 грама корени от окопник, кори от плода на нара, пача билка, съцветия от невен и лайка: 1 супена лъжица от сместа и 1 чаена лъжичка хлебна сода се варят 5 минути в 0,4 литра вода, запарва се за 2 часа. Използва се за промиване 5 пъти на ден в продължение на 3 часа. Курсът на лечение е 10 дена. Вземат се по 2 супени лъжици листа от лечебен рани лист и корени от пача билка змеева, 1 чаена лъжичка хлебна сода и се заливат с 0,8 литра гореща вода, запарва се за 2 часа. Устата се промива, а също се пият по 200 мл 3 пъти на ден, преди хранене. В остатъка се поставя кафена лъжичка сол и се изпива. Курсът на лечение е 6 дена.

Периодонтит

Периодонтит се нарича заболяването, характеризиращо се с възпаление на тъканите, които обкръжават корена на зъба.

 Ако имате периодонтит или възпаление на лигавицата на венците, болките могат да се премахнат при помощта на разтвор от сода и сол: 1/2 чаена лъжичка сода и 1/2 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода. Трябва устата да се промива с разтвора.

В никакъв случай не трябва да се правят топли процедури, тъй като това може да доведе до разпространение на възпалението и като следствие – към оток на меките тъкани на лицето.

Афти

За укрепване и дезинфекция на лигавицата на устата при често възникващи язви (афти) е полезно устата да се плакне след хранене със слаб разтвор: сода – 85 грама, сол – 85 грама, карбамид – 2,5 грама.

Флюс

Флюсът се лекува прекрасно с горещи содени промивки, разтворът се прави по схемата – 1 чаена лъжичка хлебна сода в чаша гореща вода. След промиването венците се намазват със спиртен разтвор на йод.

Из „Чудодейната сила на содата”

Книгата може да поръчате тук!

Други от Здраве

Пациенти от цял свят приема клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“– Варна

Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна осигурява на пациентите денонощно обслужване и диагностични и терапевтични услуги на световно ниво. През летните месеци клиниката е единствената възможност за стотици пациенти от страната и целия свят да планират почивката си на море въпреки доказаните си бъбречните заболявания,

Бирата и виното са полезни за мъжете, които искат да станат бащи

Бирата и виното са полезни за мъжете, които искат да станат бащи, защото подобряват качеството на спермата, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на италиански учени. Ефектът се дължи на антиоксидантите в гроздето и на съединението хсантохумол в хмела, които предпазват клетките от увреждане. Препоръчваното количество обаче е малко - около бутилка

С деца на море? Как да се наслаждавате, а не просто да оцелявате

Ако с партньора ви сте достатъчно организирани, семейната почивка ще е време за релакс и забавление. Е, със сигурност няма да има мързеливо излежаване, щом сте с заедно с децата. Но кой е казал, че трябва да спазвате режима на пенсионери? Все пак не е лошо да изпробвате някои изпитани на практика съвети как да превърнете лятната ваканция с малки

Късната вечеря ни подлага на по-голям риск от рак на гърдата или простатата

Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря - ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф. Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата.

Защо ACIBADEM е повече от болница?

Случвало ли ви се е някога да обиколите няколко лекари, лаборатории и лечебни заведения, за да ви поставят правилна диагноза? А накрая сте толкова изтощени, че оставате без сили за лечението. Acibadem Healthcare Group има за цел да промени това с интегриран модел и мултидисциплинарен подход. Което на простичък език означава: всичко под един покрив,

Създадоха кръвен тест за откриване на меланом

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на меланом в ранен стадий, предаде Франс прес. Учени от университета "Едит Кауан" поясниха, че тестът може да помогне на лекари да открият агресивен рак на кожата, преди да се е разпространил в организма, предаде БТА. "Оцеляването 5 години сред пациентите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Приеха на първо четене да се създадат съсловни организации на зъботехници и помощник-фармацевти

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. От гласувалите 96 народни представители 94 бяха "за", а двама - "против". Целта на промените е да се създадат съсловни организации на зъботехниците и помощник-фармацевтите.

Доклад на ООН: Борбата с епидемията от СПИН в света е в "несигурен етап"

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след постигнатия напредък, като успехите не съответстват на необходимото, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на ООН. Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изтъква,

Мазнините, а не въглехидрати и протеини, са единствената причина за напълняване

Мазните храни в голямо количество са единствената причина за напълняване, а не прекаляването с въглехидрати и протеини, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от университета на Абърдийн и Китайската академия на науките направиха откритието с мишки. Гризачите, получавали много мазнини, поглъщали най-много калории,

Ароматът на кафе засилва аналитичните способности

Специалисти от Технологичния институт Стивънс в САЩ установиха, че ароматът на кафе може да подобри решаването на аналитични задачи, по-специално резултатите на стандартния тест GMAT (Graduate Management Admission Test), използван за приемане в чуждестранни бизнес школи, съобщи Лента. Експериментът е обхванал около 100 студенти,

Световната здравна организация: Бездимните цигари са вредни колкото стандартните

Световната здравна организация (СЗО) е съобщила в писмо до българското Министерство на здравеопазването, че бездимните тютюневи изделия са също толкова вредни колкото конвенционалните цигари. Новите изделия, които се лансират на българския пазар, не могат да премахнат вредните въздействия на тютюна,

Климатиците застрашават живота на много хора

Учени от университета в Медисън,щата Уисконсин, предупреждават, че климатиците ще застрашат живота на много хора по света, тъй като заради глобалното затопляне те ще бъдат все по-често използвани, пише изданието "Сайънс алърт", цитирано от БТА. Масовото влизане в употреба на климатиците след повсеместното повишаване на температурите ще доведе до

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber