Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6935738 Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3 Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3 www.24chasa.bg
Д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Десислава Кулелиева

За хората над 65 г. ще има безплатна ваксина срещу грип, казва главният  държавен здравен инспектор

- Д-р Кунчев, какво ще ядат децата в яслите, детските градини и училищата от есента?

- Храната няма да е много по-различна от това, което и сега ядат. Новите сборници с рецепти, които вече издадохме, не са драстично променяни. Единствената идея е те да бъдат обновявани на определено време, така че готвачите в яслите, детските градини и училищата да имат голям набор от възможности какво да приготвят, както и да са съобразени с новите продукти, които излизат на пазара. От тази гледна точка сме заложили да се включат и някои по-екзотични продукти като авокадо, киви, които не са характерни за нашата кухня. Но те са единствено като възможност за разнообразяване и присъстват в около 5-6 от наличните 430 рецепти.

- Има ли други промени?

- Има малки промени в нормативите. За някои възрасти

с малък процент

е намален

дневният прием

на въглехидрати

При по-голяма консумация те имат сериозна роля по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването, така че ги коригираме леко надолу за сметка на белтъчини и мазнини. Това е заложено предимно в менюто на децата в училище. За всички възрасти е намалено количеството на сол, захар и вредни мазнини.

- Отпадат ли някои храни?

- Не, няма да отпадне нищо. Ние вече сме извадили колбасите от менюто на децата, защото са с високо съдържание на мазнини, забранили сме и пържените храни заради преработени мазнини, голям процент от които са наситени. Не може да се ползват и някои продукти с трансмазнини, тъй като те имат голяма роля в патогенезата на сърдечносъдовите заболявания. Това важи и за солта.

Благоприятствани сме като страна, защото имаме достатъчно количество плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти. Набавянето им не е проблем, и то на разумни цени, така че да е възможно изпълнението на рецептурниците, защото има определен размер на средствата за това и трябва да се съобразят с тях.

- Включването на екзотични храни ще вдигне ли таксите?

- Не, не мисля. Цената им не е много по-различна от българските плодове например, а и присъстват в много малко от рецептите. Ние не искаме да избягаме от това, с което се храни традиционно българинът. Дори са

запазени някои

традиционни

закуски като

баничките,

в които мазнината е в по-голямо количество, оставили сме и типични наши десерти с повече захар. Те не трябва съвсем да отпадат от менюто, но се поднасят в количества, които не заплашват здравето на децата.

- Рецептурниците приети ли са от здравното министерство и всички ли са задължени да ги спазват?

- Рецептурниците са готови, но още не са официално приети от здравното министерство. Има процедури по обсъждане с други министерства, обществени обсъждания, за да сме сигурни, че всеки си е казал мнението и са отчетени предложенията. Очакваме от есента да влязат в сила.

Всички ясли,

детски градини

и училища са

длъжни да

готвят според

рецептурниците

Законът е единодушен, без значение каква е формата на собственост.

- Приема ли индустрията новите изисквания?

- Когато преди 10-15 г. започнахме да говорим по темата за намаляване на вредните хранителни вещества, нямаше никакво разбиране от страна на индустрията и желание за промяна на техните рецептурници. Сега са много по-отворени и склонни да работят за развитието на здравословни продукти, защото виждат, че има търсене. Особено по-младите хора държат да знаят с какво се хранят - то да е правилно, да е здравословно, тенденцията е в тази посока.

- Преди седмица ЕК прие насоки за ограничаване на рекламата на вредни храни. Какво целят те?

- Идеята е чрез директивата за средствата за масова информация Европейската комисия да разшири обхвата на ограничителните мерки за реклама на вредни храни. Да се обхванат не само радио, телевизия и печат, но и всичко, минаващо през интернет – социални мрежи, информационни сайтове.

Ще се ограничи и продуктовото позициониране във филми, сериали и предавания, използването на популярни личности, както и

скритата

реклама под

формата на

промоции

Фирмите, които предлагат нездравословни храни, няма да могат да пускат и промоции тип “три на цената две”.

- Кога ще влязат в сила тези правила?

- Няма да стане веднага, процедурите в Европа са бавни. Освен това ние не искаме война с индустрията, а тя да осъзнае своята роля. Ще дадем достатъчно време на производителите да пренастроят машините, да променят рецептурниците и етикетите си, така че да отговарят на всички ограничения. Идеята не е да ги накараме да губят, а постепенно да минат към новите изисквания.

Горди сме, че успяхме в рамките на европредседателството да сложим на масата препоръките за ограничаване на вредните хранителни вещества и на рекламата и всички страни да ги приемат. Не е лесно това да се случи. Приемането става с консенсус, а не с мнозинство. Дори една страна да не е съгласна с един термин, не може да стане.

Оттук нататък всяка държава може да изработва вътрешни политики на тяхна база и да прави съответните стъпки. Но ЕК може да предприеме мерки, които да наложи като директива, и те да са задължителни и да важат за всички страни в ЕС.

- Каква е ситуацията със заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас?

- Варицелата и скарлатината са масово разпространени детски шарки. Няма особена регионалност, места със значително повече заболели. И двете са инфекции, които се развиват по естествен път.

У нас няма ваксина срещу тях, което води до постепенно нарастване в броя на болните, стига се до епидемия, преболедува се и когато се родят нови деца, които нямат изградения имунитет, ситуацията започва да се повтаря.

Още в началото на годината казах, че се очаква да се надскочат миналогодишните бройки. Сега случаите на варицела са над 16 400 - със 100 - 200 повече от 2017 г. Подобно е при

скарлатината,

където болните

са с 300-400

повече,

общо вече са около 2600. Това беше една от причините да искаме да включим ваксина срещу варицела в имунизационния календар. Това е най-леката детска шарка. В повечето случаи преминава без последствия за здравето, но има 2-3% усложнения, които са характерни за нея. За миналата година близо 460 деца са били приети в болница с усложнения от варицела. Имаме, за съжаление, и 2 смъртни случая. САЩ използват ваксината вече 20 г. и постигнаха 80% намаление на заболеваемостта и смъртността от варицела.

У нас обаче тя може да се включи най-рано след 1,5 - 2 г., защото няма свободни вече произведени количества. Ваксините се изработват само когато се поръчат. Идеята е да не бъде в задължителния имунизационен календар, но да е част от национална програма. Така родителите, които желаят, ще може да я направят безплатно на децата си.

- Предвиждат ли се други промени в имунизационния календар?

- Искаме да включим ежегодна ваксина срещу грип на хората над 65 г. Единствената страна сме, която все още не го прави, а това е най-уязвимата група. Всяка година от усложненията умират 3000-5000 възрастни. Надяваме се ваксината да е безплатна най-късно от следващия сезон.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

Програмата на правителството тръгва от догодина - ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна. l 2 нови грипни щама - “Сингапур” и “Колорадо”, се очакват през идващата зима. Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони

Безплатни консултации с топ трансплантолог в София

Проф. д-р Бурак Кочак, уролог и един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 28-29 септември 2018 г. Той пристига у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Очна клиника “Вижън” прегледа безплатно над 130 деца преди учебната година

В навечерието на 15.IX. новата очна клиника “Вижън” в столичния район “Искър” прегледа безплатно над 130 деца, които живеят или учат на територията на района, съобщи управителят на клиниката Елена Кумбиева. Предварително обявената инициатива е поела всички желаещи деца до 18 г. Провежда се под мотото “Добро зрение - добър успех в училище”.

Безплатен преглед на пушачи откри заболяване при всеки втори

Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите.

Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%

Това може да се случва и у нас, ако има желание от институциите, организация, бърза реакция по целия път - от поемането на пациента до център за лечение, и обучени екипи на 24-часово разположение. 7 големи проучвания доказаха предимство на миниинвазивните техники за изваждане на тромба пред медикаментозното му разграждане, казва проф.

Жените в менопауза по-често страдат от исхемичната болест на сърцето

Кардиолозите препоръчват да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечно-съдови заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. По стените на съдовете се образуват атеросклеротични плаки,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас. Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител.

8 отровени с гъби в “Пирогов” това лято

Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсикологът доц. Маргарита Гешева Двама нови пациенти с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за последната седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България,

Мъж със западнонилска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил  западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Мъжът, за който се доказа западнонилиска треска, е получил неврологични усложнения,

Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж.

Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект.

Депресията на майката може да понижи имунитета на децата

При липса на положителни емоции и пълноценно общуване страда също развитието на интелекта. Депресията при жените може не само увеличи стреса на децата им, а също така и да ги поставя и държи в по-неблагоприятна физическа кондиция за години наред. Това показват нови изследвания на израелски учени, които са проследили няколко биологични маркера при

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber