Лукът и чесънът са причина за лошо храносмилане
Признати като едни от най-силните противовъзпалителни средства, лукът и чесънът неизменно присъстват на трапезата ни, особено през студените месеци. При някои хора обаче водят до забавяне на храносмилането и дори могат да предизвикат киселини.
Решението
Въпросът не е да ги ограничавате, защото ще се лишите от полезните им свойства, а просто да се научите да ги консумирате приготвени на пара или задушени. Друг полезен трик е заедно с тях винаги да приемате копър или джоджен (мента), за да подпомогнете храносмилането. Така ще се справите и с неприятния проблем на тежкия дъх, който остава след консумирането им.
Зеленчуците водят до подуване на стомаха
Зеленчуците трябва да присъстват в менюто ни всекидневно, но някои от тях по-трудно се смилат - зеле, целина, картофи, броколи, артишок, фасул. Суровите зеленчуци, особено приети късно вечер, също предизвикват подуване и газове. Целия текст четете ТУК.