Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661602 Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път www.24chasa.bg

H1N1 поваля по-лесно пълни, бременни, деца. H3N2 - хора с хронични заболявания и възрастни.

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за

прогнозите за

епидемията и

разграничаване

на рисковите

групи,

за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие. В САЩ и Европа това вече се случва и медиите цитират тревожни прогнози за тежка епидемия с H3N2, който наричат и австралийски заради многото случаи, които бяха съобщени оттам през последния сезон.

“Активна

циркулация на

H3N2 у нас имаше

миналия сезон

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента подклажда епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас”, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че

при А вирусите

епидемиите

по-бързо набират

скорост,

поясни националният консултант.

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Перник вече обяви грипна епидемия. На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Проф. Кантарджиев оценява болните за последната седмица на около 45-48 хиляди като абсолютно число. Очаква се след обобщаването на данните за последните дни и събота и неделя сред областите с голямо увеличение да влязат още няколко.

При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично. Това предполага хората да мобилизират усилията си за избягване на заболяване. За болните – отговорност да си останат вкъщи и да спазват правилата на добрата хигиена. Това включва и една много проста, но ефективна мярка:

при симптоми

на грип да не се

запътиш към

лекар с градския

транспорт, а да

му се обадиш

по телефона

и той да прецени какво трябва да е поведението и как да се осъществи преглед, съветва проф. Кантарджиев. “При голямо увеличение на болните от грип правилата за здравите са често съобщавани, но практиката показва, че трябва да се напомнят. Основните са: никакви контакти с болни, избягване на събития с много хора, често миене на ръцете, а когато това е невъзможно – използване на мокри кърпички, редовно проветряване и влажно почистване.”

РЗИ правят предложенията за обявяване на епидемия. Ръководят се от броя на болните и как това се отразява на отсъствията от училище и работа.

Грипът и усложненията му вдигат смъртността през зимата с 20-30 хиляди

България няма официална статистика за починалите от грип и усложненията му. Обикновено стават известни единичните случаи на скоротечно фатално протичане. Десетки пъти повече са жертвите на пневмонии и други усложнения.

През зимата смъртността се увеличава и грипът и последиците му са сред основните причини.

“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата”, изтъкна експертът. Уточни, че не трябва да се разбира като нещо, което ще се случи катастрофално от единия ден за следващия. “Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения.”

Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика, обясни националният консултант.

Висока температура, внезапно начало

В основата на грипа и на настинката са вируси, симптомите са сходни, но тежестта на грипа е несравнимо по-голяма. Внезапно начало - човек може с точност до 1-2 часа да каже кога се е разболял, е една от отликите на грипа.

Втори белег с диагностична стойност е високата температура - обикновено над 38 градуса. Лекарите обаче предупреждават, че във възрастта над 65 г. стойностите може да са по-умерени. (Температурата е проява на борбата на имунната система с причинителя на болестта, а с напредването на годините имунитетът на човек отслабва.)

Типична проява на грипа е голямата отпадналост - човек тотално губи сили и жизненост, болят го всички мускули, обикновено го мъчи и главоболие, светлината го дразни, връхлита го суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.

Разбира се, при всеки човек оплакванията и протичането може да имат индивидуална специфика, всяко по-тежко състояние или влошаване трябва да се консултира с лекар.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Докторе, кажи

2587 парфюмни съставки са алергени

За първи път алергодерматолози тестуват българина с 48 ухаещи вещества. Наборът е по-голям от досегашните. Включва харесвани у нас аромати като роза, нарцис, лавандула, жасмин, санталово дърво, мускус. Всичко около нас е парфюмирано, дори тоалетната хартия, а алергиите към благоуханните вещества се увеличават.

Топ трансплантолог от чужбина ще консултира безплатно пациенти с бъбречна недостатъчност

Иновативни методи повишават комфорта на донора и реципиента при живо донорство, и дават шанс за трансплантация при липса на съвместимост Проф. д-р Ибрахим Бербер, ръководител на Центъра за трансплантация на органи в болница Acibadem International, ще консултира безплатно пациенти в София на 24 април. Проф.

Новата мярка за високо кръвно: 140/90

Мери се в пълен покой, маншетът - на височината на сърцето. Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, но през последните 20-ина години расте дялът на младите хипертоници, дори и случаите сред деца. Това обяснява защо над 1,5 милиона българи редовно си мерят кръвното вкъщи.

Доплащаме 75% от лекарствата за сърце, в Европа - средно 17%

Пазарът на лекарства с 11% нагоре, продължава да расте най-бързо от иновативни медикаменти и хранителни добавки. Здравната каса у нас реимбурсира лекарствата за сърдечносъдови заболявания с нищожен процент на фона на европейските практики. Пациентът си плаща от джоба средно 75% от медикаментите, а тези диагнози са водеща причина за смъртността у

Психоонкологът помага при стреса от диагноза рак

Борбата с рака е една от най-тежките битки, пред които човек може да се изправи. Все по-често в лечението на онкозаболявания се включват психоонколози. Работата им с пациентите е важна, особено за хора с по-слаба психика, които отказват да се лекуват. Психоонкологията е сравнително нов дял от медицинската психология,

3 високотехнологични метода за лечение на дълбоки мозъчни тумори при деца

До 1985 г. човек, диагностициран с тумор в мозъчния ствол, се считаше за обречен. Никъде по света не се прилагаше лечение на такива тумори. Освен това се смяташе, че всички тумори на мозъчния ствол са еднакви. Но през 1985 г. д-р Фред Епщайн разкри, че има четири типа мозъчностволови тумори и те значително се различават един от друг.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Нов вид акне превзема долната 1/3 от лицето

Появява се на 20+. При всеки пети е изненада - идва дори без да е имал пъпки като юноша.  Наричат го още акне след пубертета или възрастово акне поради факта, че е нова категория в заболяването, което допреди 10 години се смяташе за чисто тийнейджърски проблем. Терминът “възрастово акне” не означава, че младежите над 20 са стари,

Проф. Фани Мартинова: Надяваме се скоро да въведем бързите молекулярни тестове

На Цветница и Великден правим национална кампания за кръводаряване, то е безценен жест за обществото, а в същото време е полезно за здравето на дарителя, казва проф. Фани Мартинова, дмн. Тя е директор на Националния център по трансфузионна хематология. Завършила е медицина в София, има 2 специалности – по трансфузионна хематология и по клинична

Екстрактни форми на билки помагат бързо при гастрит, колит и запек

Храносмилателни проблеми като гастрит, колит, хемороиди, запек често са следствие на стреса и нередовното и нездравословно хранене. В традиционната медицина на много народи от стотици години ефикасно се използват лечебни билки за различни състояния и болести. Още през миналия век активните съставки на тези растения будят интереса на учените и

Д-р Заимов: Най-важното е да се възстанови доверието на лекарите в собствената съсловна организация

Д-р Александър Заимов е известен уролог и андролог от Александровска болница, където работи от 1982 г. Зам.-председател е на Столичната колегия на БЛС и кандидат за председател на предстоящото отчетно-изборно събрание на колегията, което ще се проведе на 30-31 март. - Д-р Заимов, на какъв етап е съгласуването на здравната карта на София и как

Държавата трябва да подкрепи превенцията на захарния диабет

Това е социалнозначимо заболяване и е нужна национална програма за информация, профилактика и комплексна грижа за пациентите Неда Калоянова Радка Жекова е председател на сдружение „Диабетни грижи” в Бургас. То е част от движението „Синият кръг на надеждата” под егидата на Международната диабетна федерация.

Проф. Надежда Гаврилова: Лекар с оценка 3 е абсурд, ще лекува за тройка

Анестезиологът задължително трябва да се срещне с пациента поне 1 ден преди операцията, казва проф. Надежда Гаврилова, дм. Тя е началник на Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в “Пирогов”, национален консултант по специалността. Завършила е медицина в София. Има 2 специалности - по анестезиология и интензивно лечение и по

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber