Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661602 Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път www.24chasa.bg

H1N1 поваля по-лесно пълни, бременни, деца. H3N2 - хора с хронични заболявания и възрастни.

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за

прогнозите за

епидемията и

разграничаване

на рисковите

групи,

за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие. В САЩ и Европа това вече се случва и медиите цитират тревожни прогнози за тежка епидемия с H3N2, който наричат и австралийски заради многото случаи, които бяха съобщени оттам през последния сезон.

“Активна

циркулация на

H3N2 у нас имаше

миналия сезон

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента подклажда епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас”, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че

при А вирусите

епидемиите

по-бързо набират

скорост,

поясни националният консултант.

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Перник вече обяви грипна епидемия. На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Проф. Кантарджиев оценява болните за последната седмица на около 45-48 хиляди като абсолютно число. Очаква се след обобщаването на данните за последните дни и събота и неделя сред областите с голямо увеличение да влязат още няколко.

При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично. Това предполага хората да мобилизират усилията си за избягване на заболяване. За болните – отговорност да си останат вкъщи и да спазват правилата на добрата хигиена. Това включва и една много проста, но ефективна мярка:

при симптоми

на грип да не се

запътиш към

лекар с градския

транспорт, а да

му се обадиш

по телефона

и той да прецени какво трябва да е поведението и как да се осъществи преглед, съветва проф. Кантарджиев. “При голямо увеличение на болните от грип правилата за здравите са често съобщавани, но практиката показва, че трябва да се напомнят. Основните са: никакви контакти с болни, избягване на събития с много хора, често миене на ръцете, а когато това е невъзможно – използване на мокри кърпички, редовно проветряване и влажно почистване.”

РЗИ правят предложенията за обявяване на епидемия. Ръководят се от броя на болните и как това се отразява на отсъствията от училище и работа.

Грипът и усложненията му вдигат смъртността през зимата с 20-30 хиляди

България няма официална статистика за починалите от грип и усложненията му. Обикновено стават известни единичните случаи на скоротечно фатално протичане. Десетки пъти повече са жертвите на пневмонии и други усложнения.

През зимата смъртността се увеличава и грипът и последиците му са сред основните причини.

“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата”, изтъкна експертът. Уточни, че не трябва да се разбира като нещо, което ще се случи катастрофално от единия ден за следващия. “Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения.”

Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика, обясни националният консултант.

Висока температура, внезапно начало

В основата на грипа и на настинката са вируси, симптомите са сходни, но тежестта на грипа е несравнимо по-голяма. Внезапно начало - човек може с точност до 1-2 часа да каже кога се е разболял, е една от отликите на грипа.

Втори белег с диагностична стойност е високата температура - обикновено над 38 градуса. Лекарите обаче предупреждават, че във възрастта над 65 г. стойностите може да са по-умерени. (Температурата е проява на борбата на имунната система с причинителя на болестта, а с напредването на годините имунитетът на човек отслабва.)

Типична проява на грипа е голямата отпадналост - човек тотално губи сили и жизненост, болят го всички мускули, обикновено го мъчи и главоболие, светлината го дразни, връхлита го суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.

Разбира се, при всеки човек оплакванията и протичането може да имат индивидуална специфика, всяко по-тежко състояние или влошаване трябва да се консултира с лекар.

Други от Докторе, кажи

Вратовръзката затруднява мозъка и очите

Натискът намалява със 7,5% кръвоснабдяването. По-уязвими са хипертониците, диабетиците, пушачите. Повечето мъже не обичат вратовръзките. Към тях се присъединиха и немски учени, които експериментално показват, че аксесоарът увеличава налягането в кръвоносните съдове в главата. Особено ако по принцип са хора,

Човешки папиломни вируси се откриват при няколко вида рак

Изследване сред жени у нас установи 30% инфектирани.  Ракът на шийката на матката е второто най-често онкозаболяване при българките до 59 г. след рака на гърдата. Всеки ден той убива една жена у нас, а на 3-4 се поставя такава диагноза. И почти винаги ракът на маточната шийка е свързан с човешки папиломни вируси (ЧПВ). Това съобщи проф.

Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила

За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният директор на "Първа МБАЛ - София" ЕАД - Д-р Димитров, в сезона на отпуските какви съвети ще дадете как да пазим очите си? - Отпускарският период е свързан с море, басейни,

Съвременен метод за лечение на исхемичен инсулт прилагат във Велико Търново

Д-р Валентин Кръстев: Механична тромбектомия до шестия час дава огромен шанс за пълноценен живот 84-годишен мъж с тежък исхемичен инсулт бе лекуван във великотърновската болница чрез механична тромбектомия. Съвременната методика за безкръвно изсмукване на тромбите от мозъчните съдове се прилага за пръв път във Велико Търново.

Защо имаме проблем с ушите при снижаване на самолета

Д-р Асен Меджидиев: Преглъщането намалява дискомфорта, хрема силно влошава положението. Болките в ушите са в състояние да развалят емоцията от прелитането дори до най-приятната отпускарска дестинация. Особено ако е съпроводено с продължаващо след полета чувство за заглъхване. Може и да не сте забелязали,

Доктор Даниела Ватева: Хипертонията е подмолно заболяване, за което трябва да мислим при неразположение през лятото

Ако често ви безпокои главоболие, ако усещате тежест в тила, задух, умора, раздразнителност, кървене от носа, не се успокоявайте с жегите, това може да са прояви на хипертония, казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Даниела Ватева. Много често заболяването протича подмолно, без човек да подозира за него,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Клепетко: Изпратете специалисти на обучение във Виена и до 3 г. България ще прави трансплантации на бял дроб

АВТОРИ: СТЕФАН ТАМБУЕВ И НАТАЛИЯ МАЕВА Bалтер Клепетко завършва Медицинския университет във Виена през 1978 г. Днес виртуозният хирург е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена (АКХ). Началото е преди 27 г., когато проф.

Доц. д-р Маргарита Кътева, началник на Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“: Сред най-добрите в света сме по хирургия на ръка

Мечтата ми е в България да има няколко центъра по хирургия на ръка, казва един от най-добрите специалисти у нас - Доц. Кътева, наскоро присъствахте на Европейския конгрес за хирургия на горен крайник. Къде сме ние в това направление? - Нашето Отделение за хирургия на ръка и реконструктивна хирургия е на много високо ниво.

В "Пирогов" спасиха ръцете на двама мотористи

Увеличават се пътните произшествия с мотори, а при тях се получават едни от най-тежките травми, предупредиха лекарите от Клиниката по хирургия на ръката и реплантация в университетската болница по спешна медицина. Пироговски лекари спасиха ръцете на двама млади мъже, пострадали изключително тежко при пътно-транспортни произшествия. Доц.

Прекаленото седене с лаптоп в скута или с телефон в джоба води до безплодие при мъжете

Това предупреждава чл.-кор. проф. д-р Чавдар Славов, дмн, един от най-известните български уролози. Автор е на над 300 научни труда, 16 монографии и учебници. Разработва и въвежда за първи път в България реконструктивните операции на мъжката уретра с лигавица от устната кухина. Създава за урологичната практика над 10 диагностични и 16 оперативни

Нова комбинация от имунна и химиотерапия надхвърля очакванията при рак на белия дроб

Лечението на рака утре ще прилича повече на патрон с различни сачми, отколкото на единичен куршум, казва д-р Желязко Арабаджиев - началник на Отделение по медицинска онкология в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Завършил е медицина през 1997 г. в МУ - Варна. Специализира медицинска онкология в СБАЛО - София,

Кардиологът д-р Ваня Господинова: Страдащите от ниско кръвно могат да ходят на плаж, но трябва да спазват правила

За много хора, страдащи от ниско кръвно налягане (артериална хипотония), през лятото проблемите с кръвообращението значително се увеличават - от топлината кръвоносните съдове се разширяват, а това води до допълнително спадане на кръвното налягане. Всъщност, за всички, които са чувствителни към горещините, е препоръчителна зимната почивка,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber