Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661602 Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път www.24chasa.bg

H1N1 поваля по-лесно пълни, бременни, деца. H3N2 - хора с хронични заболявания и възрастни.

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за

прогнозите за

епидемията и

разграничаване

на рисковите

групи,

за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие. В САЩ и Европа това вече се случва и медиите цитират тревожни прогнози за тежка епидемия с H3N2, който наричат и австралийски заради многото случаи, които бяха съобщени оттам през последния сезон.

“Активна

циркулация на

H3N2 у нас имаше

миналия сезон

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента подклажда епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас”, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че

при А вирусите

епидемиите

по-бързо набират

скорост,

поясни националният консултант.

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Перник вече обяви грипна епидемия. На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Проф. Кантарджиев оценява болните за последната седмица на около 45-48 хиляди като абсолютно число. Очаква се след обобщаването на данните за последните дни и събота и неделя сред областите с голямо увеличение да влязат още няколко.

При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично. Това предполага хората да мобилизират усилията си за избягване на заболяване. За болните – отговорност да си останат вкъщи и да спазват правилата на добрата хигиена. Това включва и една много проста, но ефективна мярка:

при симптоми

на грип да не се

запътиш към

лекар с градския

транспорт, а да

му се обадиш

по телефона

и той да прецени какво трябва да е поведението и как да се осъществи преглед, съветва проф. Кантарджиев. “При голямо увеличение на болните от грип правилата за здравите са често съобщавани, но практиката показва, че трябва да се напомнят. Основните са: никакви контакти с болни, избягване на събития с много хора, често миене на ръцете, а когато това е невъзможно – използване на мокри кърпички, редовно проветряване и влажно почистване.”

РЗИ правят предложенията за обявяване на епидемия. Ръководят се от броя на болните и как това се отразява на отсъствията от училище и работа.

Грипът и усложненията му вдигат смъртността през зимата с 20-30 хиляди

България няма официална статистика за починалите от грип и усложненията му. Обикновено стават известни единичните случаи на скоротечно фатално протичане. Десетки пъти повече са жертвите на пневмонии и други усложнения.

През зимата смъртността се увеличава и грипът и последиците му са сред основните причини.

“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата”, изтъкна експертът. Уточни, че не трябва да се разбира като нещо, което ще се случи катастрофално от единия ден за следващия. “Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения.”

Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика, обясни националният консултант.

Висока температура, внезапно начало

В основата на грипа и на настинката са вируси, симптомите са сходни, но тежестта на грипа е несравнимо по-голяма. Внезапно начало - човек може с точност до 1-2 часа да каже кога се е разболял, е една от отликите на грипа.

Втори белег с диагностична стойност е високата температура - обикновено над 38 градуса. Лекарите обаче предупреждават, че във възрастта над 65 г. стойностите може да са по-умерени. (Температурата е проява на борбата на имунната система с причинителя на болестта, а с напредването на годините имунитетът на човек отслабва.)

Типична проява на грипа е голямата отпадналост - човек тотално губи сили и жизненост, болят го всички мускули, обикновено го мъчи и главоболие, светлината го дразни, връхлита го суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.

Разбира се, при всеки човек оплакванията и протичането може да имат индивидуална специфика, всяко по-тежко състояние или влошаване трябва да се консултира с лекар.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Докторе, кажи

С нови препоръки в менюто на детската градина влизат суперхраните лимец, нахут, булгур, сусам

Традиционните забравени храни хармонично съжителстват с чия, киноа, авокадо, манго, броколи, салата айсберг, зеленчукови смутита.  Увеличават се порциите супа и второ за по-големите, десертът намалява. Доказани суперхрани от традиционната българска кухня и най-полезните модерни екзотични продукти влизат в препоръките за менюто в детските градини.

Внезапната сърдечна смърт убива 42 000 за година

Около 70 000 българи умират от сърдечносъдови заболявания за година и 60-70% от случаите се дължат на внезапната сърдечна смърт. Четирима от 10 души може да бъдат спасени с имплантируем кардиовертер дефибрилатор. Апаратът регистрира нарушенията в ритъма на сърцето и подава спасителния импулс. Това съобщиха специалисти по кардиостимулация и

Болните от грип в столицата и Пазарджик преминаха 204 на 10 хиляди

Болните от грип в областите Столична и Пазарджик прехвърлиха 204 на 10 хиляди души от населението. Това показват актуализираните данни от Националния център по заразни и паразитни болести. София град вече изпреварва София област, в която болните не показват тенденция към нарастване - 150 са на 10 хиляди.

Препоръчайте двигателен режим при начална коксартроза

На читателския въпрос отговаря д-р Виолетка Икономова, началник на отделение по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда Коксартрозата е дегенеративно заболяване на тазобедрените стави. Заболяването започва с болки и дискомфорт в ставите, затрудняващи походката. В началото оплакванията може да не са ежедневни и

Въпроси и отговори за грип 2018

- Как да различим грипа от настинка? - И двете са респираторни заболявания, но са причинени от различни вируси. Може да е трудно да се различат само по симптомите, които са сходни. Най-общо грипът води до по-тежко състояние, треска с температура над 39 градуса, от първите симптоми до събарянето на легло минава само час-два - отпадналостта е

Проф. Дулева: Нуждаем се от много повече витамини D и С, магнезий и селен

Доказа се по-широката им роля за здравето, отколкото се мислеше, допълнително растат нуждите ни поради стреса и замърсяването на околната среда, обяснява проф. Веселка Дулева. Тя е национален консултант на Министерството на здравеопазването по хранене и диететика и началник на отдела “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

В "Пирогов" спасиха бебе с тумор, колкото главата му

Бебе на 4 месеца с голям тумор на кръвоносен съд на черния дроб е спасено със сложна операция в "Пирогов". Момиченцето дължи живота си на хирургичен екип под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии в спешната болница, и проф. Никола Владов,

Охлаждане на скалпа запазва косата при химиотерапия

За хората с рак липсата на коса е публична декларация какво им се случва, наранява ги психически Американската Кливланд клиник нареди системите за охлаждане на скалпа за намаляване на загубата на коса от химиотерапия сред методите, които променят лечението през 2018 г. Въпреки че в някои центрове в Европа (рутинно в големите онкологии във

184 горнооряховци платиха стари задължения в първия работен ден на 2018 г.

184 квитанции за плащане на стари задължения са издадени през първия работен ден с граждани (3 януари) в дирекция „Местни приходи“ в Община Горна Оряховица, съобщиха от пресслужбата. Квитанция с №1 е издадена в 8.37 ч. на мъж от Горна Оряховица, който е платил данъците си за 2017 г. От данъчната служба припомнят,

75% добиват имунитет срещу грипа, без да боледуват

Ниски температури удължават преживяването на вирусите около нас Настинка или грип? В началото може да е трудно да се направи разлика. Симптомите на грипа обаче са по-тежки и продължават по-дълго от обикновената настинка. Треската е много отличителен симптом на инфлуенцата, както още е популярен грипът.

6 доказани от науката и в живота помощника срещу зимните вируси

1. Гаргара със солена вода Японско проучване установява, че гаргара с хладка вода по 4-5 пъти на ден в сезона на грипа има профилактична роля срещу вирусни и бактериални инфекции, както и при болки в гърлото. Ефектът се увеличавал, когато към чашата вода за процедурата се добавя чаена лъжичка морска сол.

Иновации, които променят лечението през 2018-а

Наред с новите медикаменти в клиничната практика навлизат по-ефективни и щадящи методи Огромни армии от учени, изследователи и лекари работят всеки ден, за да намерят нови начини за лечение на различни заболявания и състояния. През последните години успехите са смайващи - от революционното лечение на хепатит С през по-добър контрол над рака,

Последно от

Най-важното

Следвайте във Viber