Повече от месец Ивайло Калоянчев e само на хляб и вурстчета в Германия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7035011 Повече от месец Ивайло Калоянчев e само на хляб и вурстчета в Германия Повече от месец Ивайло Калоянчев e само на хляб и вурстчета в Германия www.24chasa.bg

“Допреди година с нищо кулинарно не съм се занимавал”, казва талантливият актьор Ивайло Калоянчев. Дотогава все имало кой да му готви - първоначално майка му Валя, а след това жена му. “Навремето можех само едни яйца да си спържа”, смее се Калоянчев.

Като дете въобще не припарвал до кухнята. Там майсторски се вихрела Валя.

“Специалитетът

на фамилията

се казваше

зелеви сарми”,

спомня си актьорът. Често в дома му се шегували, че точно с това българско ястие е успяла майка му да омае великия актьор Георги Калоянчев. Валя е меко казано факир в кулинарията. “Много ѝ се удава.”

Тя правела и много вкусен кекс с какао, който накрая заливала с разтопен шоколад. “Любимо ми беше да го хапвам с едно парче луканка. Всички се хващаха за главата и се смееха”, спомня си Калоянчев. Тази комбинация не е толкова странна, тя би допаднала на всеки, който харесва да смесва сладкото и соленото. Актьорът не би отказал също фъстъци с шоколад и баница с мед.

Преди около година той започва първите си истински кулинарни опити. Причината е, че жена му от известно време работи в Лондон. Рецепти взема често от нея и майка си, а друг път от колегата си Веселин Цанев. “Понякога се получават, друг път не”, смее се актьорът.

Вече е спец в приготвянето на няколко ястия. Сред тях са пиле жулиен, телешко варено, стар фасул, кебап, гювеч и пилешка супа. Е, не всичко се получава от раз. “Изяжда се де, не се хвърля”, смее се Калоянчев. Лятото си взема почивка от готвенето, защото има кой да го отмени. Майка му идва при него в Драгоман и поема задълженията в кухнята.

Калоянчев има любими български ястия. Сред тях са зрял боб по манастирски с много зелени подправки. В него слага джоджен, девесил, магданоз и т.н. Не би отказал и добре свити сарми. Не му допадат прекалено мазните храни и меса. Харесва и италианските спагети и пици.

“Смеят ми се, че

съм голям

традиционалист

и не обичам да експериментирам”, казва актьорът. Случвало се е негови приятели настойчиво да му предлагат да опита някое вкусно ястие, а той да отказва многократно, защото е предубеден за качествата му.

“Преди години снимах в Германия около месец и половина. Не можах да се наям там”, смее се актьорът. Хапвал само хляб с вурстчета. Колкото и пъти да опитвал различните видове манджа, никога не му били вкусни. “Не ми харесват и това е!” От унгарската кухня обожава гулаша и не би устоял на десерт, ако е шомлой галушка. “Навремето до театъра беше унгарският ресторант. Все там ходехме”, спомня си актьорът.

Макар че неговият кулинарен опит не е от най-богатите,

тримата му синове

умеят да готвят

“Когато човек остане сам като студент, започва да пробва различни ястия. Само на сухоежбина не става”, казва Калоянчев. Най-малкият му син най-много се добижава до вкусовите му предпочитания. “Той пък не яде магданоз. Има ли в манджата, става страшно", смее се актьорът. Самият той не харесва определени ястия като бамя, пиле фрикасе, ориз с домати и т.н.

Кулинарни предавания гледа рядко, въпреки че са му интересни. Предпочита да влезе в интернет и сам да си намира рецепти.

“Тайни в готвенето няма, трябва самода го правиш с любов. То във всяка една работа е така според мен. Трябва да я вършиш с удоволствие, иначе нищо не става”, казва Калоянчев.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Пиле жулиен

ПРОДУКТИ

300 г пилешко филе, 50 г нарязан бекон, 2-3 кисели краставички, 60 г топено сирене, 100 г гъби, 120 мл готварска сметана, 1 с.л. горчица, 100 мл бяло вино, 2 с.л. олио, сол, черен пипер, магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме на ивички пилешкото, бекона, краставичките, гъбите и сиренето. Запържваме леко филето в сгорещено олио, докато добие златист цвят. Подправяме със сол и черен пипер и го махаме от тигана. Запържваме бекона отново до златисто и прибавяме към него гъбите и киселите краставички. Наливаме виното и сипваме малко вода. Прибавяме горчицата и сметаната. Връщаме в съда пилето. Слагаме нарязаното на кубчета топено сирене, разбъркваме и осоляваме на вкус. Поръсваме го със ситно нарязан магданоз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Икра - хайвер от тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни питки с извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гъби и карфиол с карамфил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло от тиквички

Приготвено с извара, копър и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Лято в буркани - част 2

Продължаваме и тази седмица да консервираме лятото, за да ни е топло и уютно през зимата. През годините успях да събера доста рецепти за сладка, конфитюри, компоти и сиропи. Предлагам ви в този брой едни от любимите ми, които се надявам, че ще станат предпочитани на вашата трапеза. Лесно желе от арония Какво ви е необходимо: (за 15 бурканчета от

Тиквени лодки с яйца и сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Млечен десерт с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

Мъфини с авокадо

С освежаващ цитрусов аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Бисквитена торта с малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ризони с пуешки бутчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тетевенска саламура

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber