Леко, но много хранително ястие за лятото
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В мидите има завидни нива на витамини от групата В и С, богати са на фосфор, калций, желязо и др. Те съдържат много повече омега-3 мастни киселини от които и да е други ракообразни. 100 г миди съдържат около 137 калории. Ето защо те са предпочитана и много вкусна храна предимно за летния сезон”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
400 г замразени мидени ядки
800 мл пасирани домати
1 глава лук
1/2 връзка магданоз,
девесил, сол и черен пипер на вкус,
няколко скилидки чесън,
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Филираме чесъна и нарязваме лука на ситно. Запържваме ги в тенджера с малко олио, докато станат златисти.
Добавяме пасираните домати и подправяме с девесила, солта и черния пипер на вкус. Не прибавяме всичкият магданоз. Оставяме част от него за по-късно.
Изчакваме течността да заври и пускаме в нея мидите. Не е необходимо да ги размразяваме предварително.
Оставяме да покъкрят за около 10-12 мин, което е напълно достатъчно за мидите да се сготвят и сосът да се сгъсти.
Махаме съда от котлона и поръсваме ястието с останалия магданоз.