Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Веселина Великова за първи път се включва в кулинарната рубрика, за да ви предложи вкусен десерт, с който да завършите празничния обяд.
ПРОДУКТИ
5 леко кисели ябълки
2/3 пакетче канела
1 и 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
3 големи яйца
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. бяла захар
60-70 г масло
5 с.л. олио
4 с.л. амарето
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в купа яйцата, които са на стайна температура, и 1 ч.ч. захар. Разбиваме ги с миксер, докато утроят обема си. Наливаме олиото. Прибавяме постепенно пресятото брашно с бакпулвера, като продължаваме да използваме миксера. За аромат слагаме амарето. Разбъркваме с лъжица.
Сипваме в касерола 1/2 ч.ч. захар и карамелизираме, докато получи кехлибарен цвят. Веднага след като е готова, я разстиламе равномерно в тава с падащо дъно. След като изстине, леко я намазваме с маслото.
Обелваме и почистваме ябълките. Нарязваме ги на полумесеци. Нареждаме ги плътно в тавата и ги поръсваме с 1/3 пакетче канела. Върху ябълките внимателно изсипваме яйчената смес. Заглаждаме добре.
Печем в загрята на 170 градуса фурна до суха клечка. След изпичане махаме ринга и обръщаме сладкиша върху чиния. Оставяме го да изстине. Поръсваме го с 1/3 пакетче канела отгоре. Режем на 12 парчета с остър нож.