Когато е в нов град, Илия Ангелов първо питал къде е магазинът за зеленчуци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7005542 Когато е в нов град, Илия Ангелов първо питал къде е магазинът за зеленчуци Когато е в нов град, Илия Ангелов първо питал къде е магазинът за зеленчуци www.24chasa.bg
Като дете певецът обичал да хапва филия с олио и червен пипер.

Като малък музикантът Илия Ангелов не бил любопитен да отиде в кухнята, за да види какво приготвят там. “Изключително много време играех на улицата и захласнат от играта, прибягвах до вкъщи. Карах майка ми да ми направи филия с олио и червен пипер. Това се наричаше циганска баница”, спомня си със смях певецът. Само че играта не можела да чака. След като даде заръката на майка си, малкият Илия отивал пак при връстниците си. “След около 10 минути се връщах, вземах филията и продължавах играта. Може би това ми е било най-сладко от всичко”, казва музикантът.

Като дете трудно устоявал на десертите. “Не знам колко изкушения е имало по сладкарниците”, шегува се Ангелов. Спомня си, когато на пазара се появили първата кола и оранжада. Дотогава нямало голямо разнообразие от газирани напитки.

“При първото

опитване

никой не хареса

колата”,

смее се той. В детството му всичко било по-различно. По улицата често се движела каруца, от която се носел камбанен звън. Човекът в нея продавал домашно мляко. “Удряше камбаната и казваше: “Млекарят, млекарят!”. Който искаше, излизаше навън от дома си с някакъв съд и той го пълнеше с мляко”, казва музикантът. “Всичко беше истинско - и доматите, и саламите, и хората даже”, допълва той.

Като певец Ангелов пътува често и по много. Когато попадне в по-малък град, винаги купува това, което продават възрастните хора по улицата. Така знае, че сами са отгледали плодовете и зеленчуците. “Естествено, човек се стреми и в магазините да чете етикетите. Трябва да внимава какво хапва, защото храната е едно от най-важните неща за здравето му”, казва музикантът.

Колегите му от “Диана Експрес” и до днес се шегуват с него, защото винаги когато пристигали в някой град на участие, първото нещо, което Ангелов правил, е да разбере къде е зеленчуковият магазин. “Това беше най-важното нещо за мен”, шегува се певецът. Спомня си, че докато баща му е бил жив, си имал своя градина, в която отглеждал абсолютно всякакви плодове.

“Свикнал съм с вкуса

на истинските

плодове, за

съжаление, сега

трудно се намират”

Ангелов си спомня как след едно от своите пътувания из скандинавските страни казал на баща си, че там целогодишно може да се намери всичко на пазара. “Той категорично не беше съгласен с мен, че това е възможно”, казва той.

Разбира се, нямало как да пропусне да опита традиционната кухня на Финландия и Норвегия. “Там са големи ценители на варените неща и здравословното хранене, така че винаги, когато бяхме на турне в тези държави, отслабвах”, смее се музикантът. Случвало се да си купи панталони оттам и няколко месеца след като се прибере в България, да му умалеят. “В скандинавските страни човек може да яде колкото си иска, без да напълнява.

Това е мечта за всички жени”, шегува се той.

Във Финландия забелязал, че на пазара не се продават вкусни зеленчуци. Хората там обаче се стремяли

да се хранят

здравословно, затова

често си приготвяли

салати

За да добият някакъв вкус, ги заливали със специален сос. “Тогава се пошегувах, че ако човек си затвори очите и опита техен домат, няма да познае какво яде”, казва музикантът.

Със съжаление осъзнава, че днес и по българските пазари е пълно с такива плодове. “Едно време човек можеше да яде само хляб и домати и пак му беше вкусно.

“Ангелов има братовчеди, които живеят в по-малки градове и си имат градини. “И те ми се оплакват, че плодовете и зеленчуците не стават същите”, казва певецът. Вече трудно намира и вкусни краставици. “Повечето са сякаш човек яде трева.”

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Бяла риба на фурна с доматен сос

ПРОДУКТИ

4 филета от бяла риба

5 пресни домата

1 глава лук

1 връзка целина

1 морков

2 скилидки чесън

сол и подправки по избор

орехи по желание

мазнина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Осоляваме филето и го подправяме на вкус. Запържваме в сгорещена мазнина лука и моркова, докато леко почервенеят. Добавяме обелените и нарязани на малки кубчета домати. По желание може да ги настържем. След като сместа леко покъкри, добавяме филирания чесън, нарязаната на ситно целина и счуканите орехи. Нареждаме филетата в тава, която сме намазали с малко мазнина. Поливаме ги с доматения сос и печем на загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнени чушки с доматен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Икра - хайвер от тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни питки с извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гъби и карфиол с карамфил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло от тиквички

Приготвено с извара, копър и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Сладкиш със сини сливи

Приготвен с кафява захар Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Тиквени лодки с яйца и сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Млечен десерт с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

Мъфини с авокадо

С освежаващ цитрусов аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Бисквитена торта с малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ризони с пуешки бутчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber