Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на малинките ви предлагам много вкусна рецепта за панакота с тях”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
За слоя панакота:
400 мл сладкарска сметана, 200 мл прясно мляко, 3 с.л. захар, 1/2 ч.ч. малини, 1 ч.л. агар-агар, 50 мл топла вода
За чийзкрема:
250 г крема сирене, 300 г заквасена сметана, 1 ванилия, 3 с.л. пудра захар, пресни малини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в касерола сметаната, млякото, малините и захарта. Разбъркваме и ги слагаме да кипнат. Отстраняваме от котлона, преди сместа да заври, и я прецеждаме.
Разтваряме агар-агара в топлата вода. Варим на слаб огън 4-5 мин, докато се разтвори. Наливаме при още топлата сметана. Разбъркваме и разпределяме сместа в десертни купички или бурканчета, като ги пълним до половината. Оставяме на хладно, за да се желира.
Приготвяме крема, като смесим в купа заквасената сметана, крема сиренето, ванилията и захарта. Разбъркваме и разпределяме върху панакотата. Украсяваме с пресните малини.
Сервираме веднага. Ако искаме да приготвим десерта предварително, ще е необходимо да желираме и крема, а след неговото стягане да покрием и малините с тънък слой желатин, за да се запазят свежи плодовете до поднасянето.