В Норвегия Рени харесала комбинацията между сладко и солено

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6962103 В Норвегия Рени харесала комбинацията между сладко и солено В Норвегия Рени харесала комбинацията между сладко и солено www.24chasa.bg

Вдъхновението може да се роди от най-необичайни места. Например от вкусната храна. В това се убеждава певицата Рени, когато заедно с Есил Дюран измисля името на новата си песен “Искам бебе”, докато двете хапват здравословния десерт, който си направили сами. “Реших да ѝ покажа текста, защото нещо ми липсваше в магията на думите. Тогава пренаписахме припева и вмъкнахме фразата “искам бебе”, която оглави и музикалния ми проект”, казва Рени.

Тя е добра приятелка с Есил Дюран. Преди години нейният мъж Бобо бил пианист в групата на Рени, която имала изпълнения в Норвегия. Традиционният специалитет в скандинавската страна е

сьомгата, приготвена

по всевъзможни

начини

“Там се препитават с риболов и нефт”, казва певицата.

Впечатление ѝ направило, че смесвали сладкото със соленото. Сервирали ѝ сочен телешки бифтек, гарниран със сладко от боровинки. “Стори ни се много странно, защото в балканската кухня не е прието да се смесват двата вкуса. В началото на 90-те нямаше и разнообразие на продукти в България”, спомня си певицата.

Музикантите от групата ѝ отказвали да пробват норвежкия специалитет. Рени не се страхувала да експериментира. “Много ми хареса, оттогава обичам да смесвам сладко със солено”, казва тя.

Българите също успели да изненадат норвежците, но не с кулинарните си умения, а

с количеството хляб,

което слагали на

масата

“Те почти не ядат хляб, а пък българинът обича да си хапва. Това им се струваше странно”, смее се Рени.

В Норвегия останала приятно изненадана от обслужването в заведенията. Влязла в една сладкарница, където продавали сладолед. “Гледам едни хубави картинки над бара на мелби с банан и различни видове сладолед”, спомня си певицата. Тогава

в България подобни

десерти били рядкост

Затова Рени не пропуснала шанса да ги опита. Посочила коя мелба иска и седнала на една от масите, за да почака.

“В един момент започнах да се чудя защо се забавиха толкова много. А то какво било! Пратили някой да купи банани от отсрещния магазин, за да могат да ми направят точно тази мелба. Въпреки това не ми казаха “няма”, както често се случва в България”, спомня си Рени. Норвежците рядко хапват мелби, предпочитат да си вземат 1 или 2 топки сладолед.

Рени поддържа форма, като се стреми да се храни здравословно и да се движи повече. Ахилесовата ѝ пета са десертите. Когато се събуди сутрин, много обича, докато пие кафето си, да хапне и нещо сладичко. Избягва в менюто си тестените изделия, но никога не може да устои на хляб, който току-що са извадили от фурната.

Като дете не проявявала интерес към готвенето. “Не съм била любопитна да гледам какво прави майка ми в кухнята”, казва певицата. Може би една от причините е, че имала много момчета приятели и предпочитала да се катери по дърветата, да играе на прашка или да рита футбол с тях, а не да се върти из кухнята.

Двамата ѝ синове също не са кой знае колко запалени по кулинарията. Въпреки това по-големият Борис бил много горд от себе си, когато едва 10-годишен успял сам да си направи омлет със сирене.

“Викаше из

цялата къща:

“Мамо, успях!”,

спомня си с усмивка Рени. Малчуганът оставил хаос след себе си в кухнята. “Беше изцапал навсякъде, но аз обичам да оставям децата сами да се справят. Естествено, винаги трябва да има някой около тях. Но те са мъже и трябва да се научат да се оправят в живота”, казва певицата.

Рени е голяма почитателка на всички български ястия. Сред любимите ѝ са традиционният миш-маш, пълнените тиквички с яйца и сирене и мусаката. “Чушките с булгур стават много вкусни”, казва певицата. Лютото никак не ѝ харесва. Когато била в Сингапур, не можела да опита от традиционната кухня, понеже е доста пикантна. Затова Рени търсела японски ресторант, където да може да хапне.

От десертите предпочита мусовете и различните кремове. Трудно може да откаже маскарпоне, крем брюле, ябълков пай и хубава печена тиква. “Не предпочитам сухи торти и сладкиши", казва певицата.

Миналата седмица тя беше на почивка в Гърция. Тамошната кухня много ѝ допада, защото обича рибните специалитети.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Десерт с маскарпоне 

ПРОДУКТИ 

500 г маскарпоне

200-300 г цедено мляко

200-300 г сметана

чиа

смлени на пюре ягоди

пюре от ягоди за украса

изкуствен подсладител

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбъркваме маскарпонето с цеденото кисело мляко. Добавяме към тях и сметаната. Трябва да получите смес, чиято гъстота отговаря на вкуса ви. Прибавяме към нея предварително накиснатата във вода чия и смлените на пюре ягоди. Разбъркваме и слагаме изкуствения подладител, за да се получи десерът по-здравословен. След кат опродуктите се смесят добре, ги наливаме в коктейлна чаша. Преди да сервираме, украсяваме с ягодовото пюре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнени чушки с доматен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Икра - хайвер от тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни питки с извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гъби и карфиол с карамфил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло от тиквички

Приготвено с извара, копър и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Сладкиш със сини сливи

Приготвен с кафява захар Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Тиквени лодки с яйца и сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Млечен десерт с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

Мъфини с авокадо

С освежаващ цитрусов аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Бисквитена торта с малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ризони с пуешки бутчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber