Дара няма представа как се прави кекс

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6937399 Дара няма представа как се прави кекс Дара няма представа как се прави кекс www.24chasa.bg

Приготвила за първи път картофена яхния, следвайки насоките на майка си по телефона

Изпълнителката на 2018 г. Дарина Йотова, по-известна с артистичния псевдоним Dara, може да е едва на 20 години, но вече има завиден кулинарен опит. “Живея сама от около 3 години и половина. Свикнала съм да си готвя”, казва певицата. И тъй като не само знае какво е по-вкуса ѝ, но може и да си го направи, все по-рядко хапва навън. 

Още от малка проявявала интерес към кулинарията, но майка ѝ не ѝ давала да изявява заложбите си. Дара наблюдавала с интерес процеса на готвене - как се включва котлонът, как се загрява мазнината в тигана и на колко тънко трябва да се режат зеленчуците. Издебнала момента, в който майка ѝ излязла, и отворила хладилника. Видяла няколко останали яйца. “Охо, сега ще види тя! На мен ли няма да ми дава да готвя?”, мислела си малката Дара. 

Решила да включи газовия котлон. “Той е много опасен за малки деца”, казва изпълнителката. Още

от дете не се

страхувала да

поема рискове

Загряла малко олио в тиган и чукнала яйцата. Това бил първият ѝ омлет. Когато майка ѝ се прибрала, с лека изненада я попитала: “Ти ли си правила яйца?” Малката Дара, много щастлива и горда от себе си, потвъдила с шумно “да”. 

Не всеки кулинарен опит на певицата обаче завършвал успешно.   

Веднъж решила, че ще приготви баница. Нямала намерение да мие тавата, затова взела една форма от алуминиево фолио и започнала да реди корите в нея. Дара била прекалено малка, за да осъзнава, че по време на печене фолиото ще се разтопи. “Когато я извадих, баницата беше направо смачкана. Долната страна беше залепнала към формата като подметка”, спомня си със смях изпълнителката.

Първото по-сериозно ястие, за което запретнала ръкави, било картофена яхния. Много ѝ се дояла някаква манджичка. “Никога не съм чакала наготово да ми донесат нещо. Не съм малка, имам две ръце и мога да работя”, казва Дара. Нямала обаче богат набор от рецепти и се обадила на своята кулинарна екциклопедия - майка си. Тя продиктувала на Дара продуктите и ѝ дала подробни насоки какво да прави. “В момента даже не помня как се приготвя картофена яхния”, смее се певицата. Но не ѝ и трябва, защото

спазва хранителен

режим, който

ограничава приема

на въглехидрати

Стреми се да избягва тестени храни и газирани напитки. Внимателна е към избора на месо, защото на пазара е пълно с такова, което съдържа всичко друго но не и месо.

“Ако не съм си изяла яйцата сутринта, нещо не е наред”, казва Дара. Всеки ден става точно в 9 часа, за да си свари 2-3 яйца. “Те влияят най-добре на организма ми.” След това хапва около половин шепичка овесени ядки с кисело мляко и малко мед. В менюто си набляга на протеините.

Освен хранителен режим изпълнителката спортува. Задължително намира време за танци не само защото ѝ харесват, а и както си личи от последното ѝ парче “Все на мен”, ѝ вършат добра работа както във видеоклиповете, така и на сцената. Тренировките на Дара не се ограничават само с танци. “Засега съм ходила на гимнастика само веднъж, но смятам да ходя още”, казва певицата. Иска да се научи да прави салта и цигански колела.

През лятото

предпочита да

хапва нещо по-леко

като таратор, чушки на чушкопек и най-вече тиквички. Не е голяма фенка на зелените подправки. Дори изключва някои от менюто си, защото вкусът им никак не ѝ допада. Такива са руколата, магданозът, целината и копърът. Кексът също не е по вкуса ѝ. “Нямам представа дори как се прави”, смее се Дара, въпреки че “Кекс” се казва дебютната песен на приятеля ѝ - поета Константин Трендафилов, известен и с псевдонима си Папи Ханс.

Певицата не се страхува да импровизира в кухнята. Като малка се събудила рано сутрин и решила да забърка омлет, много по-различен от традиционния. Сложила малко прясно мляко, лютеница, сирене, кашкавал и най-различни подправки. “Приличаше малко на качамак”, смее се Дара. Въпреки това си спомня, че вкусът никак не бил лош.

Дара се занимава от малка с музика и танци. Тя завършва Националното музикално училище “Добри Христов” във Варна с профил “Фолклорно пеене”. В по-ранните си години се увлича по актьорското майсторство и посещава детска актьорска школа, активно танцува, а върху поп музиката се фокусира през последните няколко години.

Тя стартира професионалната си кариера

с появата си в петия

сезон на “Х Фактор”,

където безспорно е участникът с най-ярко присъствие, и показва, че може да пее добре в различни музикални стилове.

Дебютният ѝ сингъл “К’во не чу” е най-излъчваната българска песен в националния ефир за 2016 г.

Вторият ѝ сингъл “Родена такава” е на второ място в годишната официална национална класация за най-излъчваните български песни в радио- и телевизионния ефир за 2017 г.

Дара има по-голям брат, а от втория брак на баща си има и по-малка сестра.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА 

Най-сочните бургер

ПРОДУКТИ 

Пресни питки, масло, качествена телешка кайма*, чубрица, сол, червен и черен пипер, 1 щипка захар, 1 щипка канела, соев сос, масло, чедър, майонеза, нарязан домат, листа айсберг, кисели краставички, барбекю сос, горчица

*Ако не сте сигурни за качеството, Дара препоръчва да си купите телешки шол, който да смелите на кайма.

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ 

Слагаме каймата в подходящ съд. Подправяме на вкус с чубрица, сол, черен и червен пипер, захар, канела и соев сос. За да отговаря месото на вашия вкус, може да добавите и други подправки. Омесваме много добре каймата. От нея оформяме кюфте за бургер - не трябва да е кръгло, а плоско. Слагаме го да се запържи хубаво в загрято масло от двете страни. Трябва да добие бледокафяв цвят. “Когато го отворите с ножчето, трябва да има розово-червен цвят.” Още докато е в тигана, слагаме върху кюфтето парче чедър. Запържваме леко питките в маслото. Изкарваме ги и започваме да редим бургера. Най-отдолу намазваме питката с майонеза, слагаме резенче домат, поставяме месото със залепналия за него чедър, редим няколко листа салата айсберг, добавяме кисели краставички, барбекю сос и малко горчица. Покриваме бургера с втората питка и хапваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Икра - хайвер от тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни питки с извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гъби и карфиол с карамфил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло от тиквички

Приготвено с извара, копър и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Лято в буркани - част 2

Продължаваме и тази седмица да консервираме лятото, за да ни е топло и уютно през зимата. През годините успях да събера доста рецепти за сладка, конфитюри, компоти и сиропи. Предлагам ви в този брой едни от любимите ми, които се надявам, че ще станат предпочитани на вашата трапеза. Лесно желе от арония Какво ви е необходимо: (за 15 бурканчета от

Тиквени лодки с яйца и сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Млечен десерт с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

Мъфини с авокадо

С освежаващ цитрусов аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Бисквитена торта с малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ризони с пуешки бутчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тетевенска саламура

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber