Победителят в “Мастършеф” иска някой ден да има собствен ресторант

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894505 Победителят в “Мастършеф” иска някой ден да има собствен ресторант Победителят в “Мастършеф” иска някой ден да има собствен ресторант www.24chasa.bg

Станислав Райчев няма търпение да отиде да учи в Меката на кулинарията “Льо Кордон Бльо”

Пожарникар и кулинар, това са две от думите, с които може да се опише 32-годишният Станислав Райчев от Бургас, който спечели кулинарното състезание “Мастършеф”. Той е голям фен на предаването и е гледал всичките му сезони. “Нямах обаче смелостта да се запиша, защото мислех, че силите ми няма да стигнат. Тази година се реших и резултатът е налице”, казва Райчев. Гледал рекламата по телевизията и осъзнал, че ако не опита, винаги само ще гадае колко добри са кулинарните му умения.

Лека-полека се заражда интересът към готвенето. Докато бил малък, помагал колкото може в кухнята. Въпреки че нямал особено голям опит, можел да приготвя по-лесни неща като палачинки, яйца и т.н.

Веднъж решил да си направи сандвич. Извадил продуктите от хладилника. “Използвах от тях като за 2-3 сандвича”, смее се Райчев. Сложил кулинарния си шедьовър в микровълновата печка и... го забравил.

“Накрая всичко се

беше разтекло.

Беше доста трудно

за чистене”

Докато е студент, готви по неволя, но когато започва да живее със съпругата си, това се променя. Двамата тренират редовно, а спортът върви ръка за ръка със здравословното хранене. Затова започнали да си готвят вкъщи. Райчев прегледал кулинарните книги и си харесал рецепти, които са хем интересни, хем здравословни. Получили му се от раз. Добрият резултат го мотивирал да приготвя и други ястия.

Менюто на семейството му е добре планирано. В него мазнините са намалени до минимум. Вечер избягва въглехидратите, предпочита плодове, зеленчуци и храна, богата на протеини. Традиционната закуска на пожарникаря е кисело мляко, овесени ядки, 4-5 белтъка и 1 жълтък. След нея има още 3-4 хранения за деня. “Не е много трудно в една кутия да си вземеш някакво ястие за работа. Човек трябва да бъде с нагласата, че го прави за себе си и здравето си”, казва Райчев.

Рядко следва точно рецептите. Предпочита да експериментира. “По този начин ставаш новатор в кухнята и можеш да получиш по-интересни ястия”, казва той. Доставя му удоволствие да приготвя вкусна храна за най-близките си хора. За сина си Златомир често прави нещо месно, защото му е любимо. Малкият също се включва в готвенето. Двамата заедно омесват каймата. “Той сам си прави формите, по които

след това ще се види

дали прилича на

кюфте, или нещо

подобно”,

смее се Райчев. Златомир харесва и зеленчуковата крем супа, която приготвя баща му.

За Райчев било много трудно да се раздели за няколко месеца със семейството си. Съпругата и детето им постоянно му давали сили да продължава напред в кулинарната надпревара. “Всеки път, когато се чувах с тях, ми казваха да не се връщам, докато не взема титлата “Мастършеф”, шегува се Райчев.

След като спечели шоуто, смята да продължи да учи кулинария. “Това е една необятна материя, в която всеки ден можеш да научиш нещо много интересно.” Затова няма търпение да започне курса в престижната академия в Лондон “Льо Кордон Бльо”. “Не всеки има шанса да попадне там. Това е Меката на кулинарията”, казва Райчев.

Той винаги

готви с много любов

и положителна

енергия

“Тогава няма значение колко си опитен, ястието винаги ще ти се получи”, съветва победителят в “Мастършеф”. Казва го от опит, защото при него работи късметът на начинаещия. Когато приготвя нещо за първи път, винаги става перфектно. “Втория никога не се получава толкова добре”, смее се Райчев.

Не бърза да отваря собствен ресторант, макар че това му е мечта. След предаването разбрал, че няма да му е лесно и трябва да се подготви. “Нужни са много знания, не само кулинарни. Както при пожарникарите, така и в кулинарията е нужно да имаш добър екип, на който да разчиташ. Трябват, разбира се, и средства, за да направиш качествен ресторант с добро оборудване.”

За него огнеборството и кулинарията вървят ръка за ръка, въпреки че в момента второто е на преден план. Смята да направи авторски менюта в различни заведения, за да могат хората да се докоснат до кухнята на “Мастършеф”. “Въпреки това ще успявам да съвместявам двете професии”, смята пожарникарят.

Огнеборството го привлякло, защото е интересна и мъжка професия. Освен това изпитът за влизане в академията бил с математика, а Райчев е завършил математическа гимназия. “Казах си, че няма как да не пробвам. Освен това да си пожарникар, е призвание, а не професия. Ако ти не чувстваш, че си готов да си дадеш живота за други хора, значи не си готов да бъдеш пожарникар, полицай и т.н.”, казва Райчев.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Фритата със спанак 

ПРОДУКТИ 

150 г бекон

олио

зелена и червена чушка

пресен зелен лук

чесън

150-200 г бейби спанак

моцарела

сирене камамбер

7-8 яйца

пармезан

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Запържваме в тиган с малко олио 150 г бекон. Добавяме към него нарязаните чушки и зеления лук. След като продуктите малко се позапържат, добавяме наситнен чесън. Слагаме спанака. Когато поомекне, прибавяме парчетата моцарела и камамбер. Изчакваме да се поразтопят. В отделен съд чукваме 7-8 яйца. Разбиваме ги добре и ги подправяме с настърган пармезан. Заливаме с яйцата сместа в тигана. Оставяме я да се запържи хубаво, а след това я слагаме във фурната за около 10 мин. Малко преди да я извадим, я поръсваме с моцарела или пармезан.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнени чушки с доматен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Икра - хайвер от тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни питки с извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гъби и карфиол с карамфил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло от тиквички

Приготвено с извара, копър и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Сладкиш със сини сливи

Приготвен с кафява захар Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Тиквени лодки с яйца и сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Млечен десерт с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

Мъфини с авокадо

С освежаващ цитрусов аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Бисквитена торта с малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ризони с пуешки бутчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber