“Винаги готвя с удоволствие”, казва тонрежисьорката Трендафилка Немска.
“Преди 40 г. така говорех за ястия и манджи, че всички в телевизията - гладни в полунощ, уморени, точещи лиги - ми казваха: “Стига, престани вече!”, спомня си със смях тонрежисьорката. Но тъкмо защото обича кулинарията, може да разказва така добре за нея.
Като малка не проявявала интерес към готвенето. Тогава била заета да развие артистичните си заложби. “От 6-годишна свиря на цигулка. Цялото ми свободно време беше ангажирно от уроци по цигулка, китара и пиано”, спомня си тя.
Майка ѝ я научила да готви. “Много години живяхме заедно - моето семейство, мама и татко”, казва Немска. Тогава и се специализирала в приготвянето на десерти. “Обожавам сладко, не мога да завърша храненето без него.
Всички ме знаят,
че припадам за
шоколад”,
смее се Немска. От майка си научила и рецептата за какаова торта, която се предава вече няколко поколения в семейството ѝ.
Когато се отделила от родния дом заедно с мъжа и двамата си синове, вече била истински кулинарен факир. “Започнах да готвя с много голямо удоволствие”, казва тонрежисьорката. В новото жилище не пропускала да кани и гости. “То бяха едни вечери, едни гурме празници”, разказва тя.
И до днес приятелите ѝ нямат търпение да отидат на обяд в дома ѝ. В четвъртък посрещнала гости, които още на прага се пошегували с думите: “Ама ние
от два дни не сме
яли, защото знаем,
че тук ще има от
вкусно по-вкусно
А покрай яденето и приказката върви за какво ли не - за книги, за филми, за музика, за кино”, казва Немска.
Слабо място освен сладкото са ѝ са салатите. “Правя си една голяма купа, която мога да изям и сама”, казва тонрежисьорката. В зелените салати добавя най-разнообразни неща. Понякога слага и леко запечени на тиган семена. “Това им придава аромат.” Немска харесва и зимните салати с ряпа, моркови и прясно зеле, с червено цвекло и т.н. “Аз съм на принципа, че трябва да се ядат сезонни плодове и зеленчуци. Чакайте бе, хора, още не сме яли череши. Тепърва ще хапваме и кайсии, ягоди и т.н. Има време за дините, които излязоха на пазара”, казва Немска.
Макар че харесва българската кухня, не подценява и италианската. Любимото ѝ ястие от нея е лазанята. “Обожавам тази, която не е с кайма, а с различни топени сирена, гъби и сос бешамел. Изключително вкусна е. Другата някак ми напомня на мусака”, пояснява тонрежисьорката.
На 30 април тя добави една година към възрастта си, но отпразнува рождения си ден на 1 май, събирайки цялото си семейство. За най-близките си приготвила свинска плешка в гърне. Нарязала я на малки парчета и я изчисти от всички ципи. Подправила я на вкус със сол и черен пипер. Запържила свинското от всички страни в тенджера с малко зехтин. “Както кулинарите казват - да се запечата месцето, за да се запазят соковете му”, пояснява Немска.
След това извадила месото от тигана и в същата мазнина сложила едро нарязани глави кромид лук. “Той трябва да се карамелизира леко.” Наредила лука на дъното на гърнето. Отгоре сложила нарязани гъби и различни билки. “Риган, мащерка, дивисил, задължително няколко листенца дафинов лист”, съветва Немска. Накрая налива в гърнето малко вода и 1/2 ч.ч. червено вино. Похлупила го и го сложила във фурната. Половин час го пекла на 250 градуса, след това намалила на 180 и го оставила за около 2 ч. “Просто се забравя във фурната, но когато го извадите и отворите капака, ще усетите едни аромати на билки, гъби и лук.
Както казва старите
хора, лукът прави
манджата блага”,
казва Немска. За гарнитура на ароматното свинско използвала пресни картофи. “Запекох ги от всички страни, като малки мозъчета станаха. Чудни!", казва Немска. За десерт приготвила арабска какаова торта.
Като любяща баба винаги глези внуците си, когато ѝ идват на гости. На всеки приготвя любимото му ястие. “То е различно, а аз знам вкуса на всеки”, казва Немска.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Какаовата торта на мама
ПРОДУКТИ
4 200 г масло
4 3 пълни с.л. какао
4 3/4 ч.ч. прясно мляко
4 4 яйца
4 2 и 1/2 ч.ч. захар
4 4 с.л. брашно
4 1 бакплувер
4 1 кофичка сметана
вишнево сладко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме сметаната с 1 ч.ч. захар. Останалата захар смесваме с маслото, какаото и млякото в съд, който слагаме на котлон, за да заврят. Отделяме 1 ч.ч. от тази смес. Оставяме я леко да изстине и я слагаме в хладилника, за да се стегне хубаво. Към останалата част, докато е още топла, прибавяме жълтъците един по един и брашното, смесено с баклпулвера. Разбиваме белтъците на пяна и постепенно ги прибавяме към сместа. Изсипваме я в подходящ съд и я печем във фурна до готовност. Оставяме я да изстине и я разрязваме на две. Върху едната част намазваме 2/3 от сметановия крем и част от вишневото сладко. Покриваме с втория блат. Намазваме го с какаовия крем, който вече добре се е стегнал в хладилника. С остатъка от сметановия крем може да декорираме тортата.*
*Трендафилка Немска прави с помощта на вилица и
лъжица малки връхчета, за да украси десерта. Освен това го поръсва с кокосови или шоколадови стърготини.