Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Последният вид френски макарони, който сътворих, е с много бадемов вкус. Освен в кръгчетата, сложих от тези страхотни ядки и в крема, та и бадемов ликьор добавих. Не е прекалено,а съвършено!”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
60 г (около 2 бр.) белтъци, 50 г бадемово брашно (пресято 3 пъти преди меренето), 115 г пудра захар (пресята 3 пъти), 40 г кристална захар, щипка сол, розова сладкарска боя на прах
За крема:
125 г краве масло, 200 г пудра захар, 1 с.л. бадемов ликьор, 2 с.л. бадемова пралина (сладкарски продукт, състоящ се главно от карамелизирана захар и ядки - б.а)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Оставяме белтъците 3 дни в хладилник. Вадим ги час преди да направим макароните. Разбиваме ги в суха метална купа с щипка сол, Увеличаваме мощността на миксера и постепенно, добавяме кристалната захар и сладкарската боя. Ако прекалим с разбиването, макароните ще станат сухи и чупливи.
Добавяме към белтъците на три пъти пресятото заедно с пудрата захар бадемово брашно, като бъркаме със силиконова лопатка по метода наречен макаронаж или фолдинг. Не прекаляваме, за да не спаднат белтъците. Трябва да получим смес, която се стича по бъркалката, но е и достатъчно гъста. Пълним с нея пош с кръгъл широк накрайник.
Шприцоваме на разстояние едно от друго кръгчета с диаметър 4 см върху застлана с хартия за печене плитка тава. Оставяме ги да починат за час, докато хванат коричка и не лепнат при допир.
Печем макароните за 15 минути на 150 градуса. Не затваряме плътно вратичката на фурната, за да излиза влагата. Оставяме изпечените макарони да се охладят и ги отлепяме внимателно от хартията. Разбиваме маслото и постепенно добавяме пудрата захар, докато получим пухкав крем. Сипваме бадемовата пралина и ликьора. Разбъркваме отново. Слагаме крема в пош. Шпицоваме от него в средата на половината черупки и ги слепваме с останалите. Оставяме ги в хладилник за 24 часа. Изваждаме ги 30 минути преди да ги хапнем.