Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Този път ви изпращам рецепта за вкусна туршия, коята у нас обичаме най-много през есента. Тя е готова за ядене 3-4 дни след приготвянето ѝ”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
От 3 кг зеленчуци и 1 доза от маринатата излизат 7-8 буркана.
Карфиол, зеле, моркови, камби, чесън, зърна черен пипер, целина/керевиз листа
За маринатата:
5 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 7 ч.ч. вода, 1 ч.ч. сол, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. мед, по 1 аспирин на буркан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и нарязваме изброените зеленчуци. Пропорцията между тях определете сами, така че да отговаря на вкусовете ви.
Поставяме на дъното на всеки буркан по един аспирин. След това го пълним с нарязаните зеленчуци.
Приготвяме маринатата, като сипваме всички продукти за нея в голяма тенджера. Загряваме ги, докато медът и захарта напълно се разтворят. След като заври, оставяме маринатата да покъкри 4-5 мин.
Заливаме с нея, докато е все още вряла, зеленчуците в бурканите. Запечатваме ги добре с капачките и ги обръщаме надолу. Когато направим това с всички буркани, ги завиваме с дебела кърпа и ги оставяме така, докато изстинат напълно. След 3-4 дни туршията е готова за хапване.