Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Новото ми кулинарно предложение е за красив и фееричен летен десерт, внасящ морско настроение”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
Половин пъпеш
1 ч.л. сок от лимон
200 г заквасена сметана (поне 30% масленост)
200 г биволско или овче кисело мляко
3 с.л. ром, коняк, водка
пудра захар на вкус
За гарниране – червен касис, черен шоколад, ядки по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Махаме корите на пъпеша, които се стараем да направим като лодки. Не ги изхвърляме, а ги оставяме настрани. Пасираме пъпеша до получаването на еднородна каша. Смесваме го добре със сметаната и овчето или биволско кисело мляко.
Добавяме пудрата захар, лимоновия сок и алкохола. Изсипваме сместа в подходящ съд и я слагаме във фризера. Периодично я изваждаме оттам и я разбъркваме много добре, за да не се образуват ледени кристалчета.
Оставяме замразения сладолед леко да се отпусне преди консумация за около 10 мин на стайна температура. С лъжица за сладолед загребваме по две топки и ги слагаме върху корите от пъпеша, наподобяващи лодки.
Гарнираме вкусния десерт с червен касис, разтопен на водна баня шоколад и ядки по избор.