Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви любима комбинация от вкусове за една невероятно вкусна и сочна торта. Подарете си парченце разкош за десерт!”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
4 ябълки
175 г кафява нерафинирана тръстикова захар
200 г меко масло
3 яйца
225 г брашно
1 и 1/2 бакпулвер
2-3 капки есенция ром
1 с. л. канела на прах
1 щипка сол
За крема:
140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
170 г пудра захар
200 г меко масло
1 ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме в голяма купа маслото и захарта. Постепенно добавяме на части разбитите предварително яйца, канелата и есенцията ром. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме го към сместа на интервали. Разбъркваме я.
Измиваме и почистваме ябълките от семките и дръжките. Режем ги на малки парчета и ги добавяме към кексовото тесто.
Покриваме дъното на кръгла тава с хартия за печене. Изсипваме сместа и я заглаждаме. Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин. Оставяме да се охлади напълно и отстраняваме от формата.
Приготвяме крема, като варим за кратко на умерен огън ореховите ядки и млякото. След това оставяме да се охлади. В купа разбиваме маслото с пудрата захар и ванилията. Добавяме орехите и разбиваме отново.
Разрязваме блата по средата и поставяме долната част върху поднос. Нанасяме отгоре половината от крема и покриваме с горната част на блата. Разпределяме и останалия крем. Украсяваме по желание с орехови ядки и сушени резени ябълки.