Усмихнатата водеща на БНТ Мария Андонова не обича да прави картофени кюфтета. Нежеланието ѝ се дължи не на липса на умения, а на “травма” от студентските години. Била на осемнайсет, когато дошла да учи “Културология” от Асеновград в Софийския университет и решила да направи първия си кулинарен опит – уви, пословично неуспешен. “Все още не обичам да се заигравам с картофените кюфтета. И до ден днешен не обичам да ги правя. Споменът ми от този ужас и борба в кухнята все още живее у мен. Бях цялата омазана с картофено пюре, брашно и сълзи. Голяма драма беше”, смее се Мария Андонова.
Днес тя готви всеки ден, макар че става рано, за да изпрати детето си на училище и да се приготви за предаванията си, които са всеки ден на живо от понеделник до четвъртък от 10,30 до 11,30 ч. Мария води “Здравето отблизо” – поредицата на БНТ, която се излъчва от есента на 2014 г. Тя замени съществуващото дотогава токшоу “Денят отблизо”.
Откакто се занимава със здравната поредица, Мария изцяло променила начина си на живот. Чрез всички специалисти, с които се среща, тя се запознава с най-новите тенденции в храненето. “Успях да погледна под различен ъгъл на това, което слагам в чинията си, и да уважавам както храната, която консумирам, така и самата себе си. Основното, което спрях да правя, е да си казвам, че няма време. Всъщност има време за всичко”, казва Мария Андонова. Водещата се убедила, че човек се храни с това, което има в хладилника си. Затова отдавна
изхвърлила бялата
захар, като я
заменила с мед
Спряла да купува бял хляб и консервирани храни. “За безалкохолно дори не се и сещам откога не е населявало къщата ни. Аз държа на тези неща, защото храната може както да ни направи по-силни, така и да ни разболее”, казва водещата.
От няколко години закуската ѝ е еднаква – сутрин яде овесени ядки с мед или със сирене. Преди обед хапва плод или сурови ядки, а по-обилното хранене е на обяд. Тогава менюто ѝ включва голяма салата, супа, месо. “Обожавам суши, така че често на обяд си хапвам суши. Следобед отново съм на плод или фурми със сурови ядки. Вечер се храня само със салата”, разказва Мария. Тя и семейството ѝ избягват да пият хапчета и предпочитат естествените добавки за имунитет. Сред тях журналистката препоръчва корен от мака и пшенични кълнове, каквито взема отдавна. С този режим, фитнес 3 пъти седмично и каране на велосипед водещата поддържа отличната си форма. От години се е отказала от диетите. Както всяка жена, и тя е преминала през различни режими, но крайният резултат винаги бил един и същ. “Самата дума “диета” ме правеше роб на собствените ми изкушения. По-голяма глупост от това няма! Сега се храня много повече, отколкото като бях на въпросните диети, но внимавам какво ям. Да, не се отпускам, но се чувствам далеч по-добре, отколкото когато
14 дни гладувах,
а след това исках
да изям света”,
разказва Мария.
Като цяло семейството се храни здравословно и набляга на леките ястия. Години след злополучния опит с картофените кюфтета Мария готви прекрасно, и то всеки ден. Преди била прочута сред близките си с един основен специалитет – кюфтета от овесени ядки. Продуктите за тях са 500 г овесени ядки, които се накисват във вода, за да омекнат, а после се отцеждат, 1 яйце, 1 ч.ч. доматена паста, 1 глава настърган лук, 200 г настърган кашкавал и 1 ч.л. кимион. Сосът се приготвя с 2 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. лека майонеза и 1 ч.л. дижонска горчица.
Днес приятелите на Мария очакват от нея изненади, защото от известно време водещата започнала да експериментира с различните кухни и дори колекционира кулинарни книги. “И съм от онези, които готвят по тях. Но за това свещенодействие се изи,сква специално настроение”, казва Мария. Първият ѝ учител в кухнята е майка ѝ Райна. “Тя е страхотна домакиня и това се е отразило и на мен”, казва водещата. Майката на журналистката е фармацевт, а баща ѝ Александър дълги години бил главен счетоводител в Бачковския манастир, а след това и свещеник.
Съпругът на Мария – Георги, хвърля силите си не в готвенето, а в архитектурата. Затова кулинарният диктатор вкъщи е тя. От време на време ѝ помага и синът им Ясен, който тази година завърши трети клас. “Много обича през уикендите да ни прави кафе. Опитва се да приготвя и палачинки, но засега опитите завършват с брашно по цялата кухня и няколко счупени яйца. Но той много обича да ми помага в кухнята. Превърнали сме го в игра още докато беше малък. Бих казала, че му е забавно, а се надявам истинското увлечение към готвенето все пак да се появи някой ден. Човек може много да попътува чрез храната и любовта си към нея”, смята водещата.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Императорски ориз със скариди
ПРОДУКТИ
500 г императорски ориз, 300 г тигрови скариди, 2 тиквички, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, сол, растителна сметана
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ
Варим ориза около 40 минути във вода, както е указано на опаковката. При него добавяме и тиквичките, нарязани на кубчета, чесъна и наситнения лук.
Слагаме и почистените скариди да се задушат при ориза в последните 5 мин.
Заливаме готовото ястие с растителна сметана и го сервираме с чери домати или нарязани на ситно обикновени домати.